végrehajtás alá vonható jövedelem

nandy # 2010.08.28. 17:54

Vht. 79/A. § (1) A pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, az adóst megillető pénzösszeg teljes összegben végrehajtás alá vonható, kivéve a természetes személyt megillető pénzösszegeket, amelyek végrehajtás alá vonása a (2) és (3) bekezdés szerint történik.140
(2) A pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, természetes személyt megillető összegből az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese feletti összeg korlátlanul végrehajtás alá vonható, az ez alatti összegből pedig az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege és az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese közötti rész 50%-a vonható végrehajtás alá.
(3) A pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, természetes személyt megillető pénzösszegnek mentes a végrehajtás alól az a része, amely megfelel az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének. Ha a végrehajtás gyermektartásdíj vagy szüléssel járó költség behajtására folyik, ennek az összegnek az 50%-a is végrehajtás alá vonható.
(4) E § rendelkezéseit a pénzforgalmi szolgáltató által több szerződés alapján kezelt, adóst megillető együttes összegre kell alkalmazni.

ildocska # 2010.08.28. 16:03

Kedves dió!

Köszönöm a segítséget. Rokkantnyugdíjat kap a lányom, nem járadékot. Annak szabályai szerint le is kellett dolgoznia anno 2 évet, hogy megkaphassa. Sokáig kerestünk olyan helyet, ahol(bejelentve) alkalmazzák,hogy megkaphassa a nyugdíjat, végül sikerült.
Ő "csak" 67% -os rokkant és a járadékhoz 80% kellett volna.

"Mivel azonban a bankok nem tudják nyomon követni, kinek milyen jogcímen folynak be a pénzei, a törvény előírja, hogy a legkisebb öregségi nyugdíj (jelenleg 28 500 forint) két és félszeresét kitevő összegnek, azaz 71 250 forintnak mindenképpen maradnia kell a magánszámlán.
Magánszámláról beszélünk."

Ezt én is olvastam valahol, de most sehol nem találom.
Ezek szerint, ha már egy munkahelyen levonnak és a levont összeget utalják, akkor a bank nem is 28500.-ft-ig vonhat le a számláról is, hanem ezt a 71250.-ft-ot rajta kellene hagyni?
És valóban, ha vannak "mentes" jövedelmek, akkor a bank miért nem tanusít "jogkövető" magatartást, miért nem nézi meg miből von(na). Ha valaki hitelt kér, akkor sem a számla összeget nézi, hanem hogy honnan jön oda az összeg. Akkor megnézi.Ha pl nekem az önk-hoz küldenének ki letiltást, az ápolásimból nem vonna az őnkormányzat, se a családiból a MÁK. Azért, mert nem a postás adná a kezembe, a bank miért tehetné meg, hogy elveszi.Nagyobb hatalma van mint a jogszabályoknak, Önkormányzatnak, MÁK-nak? Ha vannak banki belső szabályok, azok ellentmondhatnak annak amit jogszabály határoz meg?

Olvastam itt egy másik fórumban azt hiszem "zsikka" hozzászólásait. Azt hiszem Ő is érti ezeket a dolgokat, csak tényleg idegtépő, hogy egy szabályt alkalmaznak akkor ha "nekik" úgy jó, ha nekik épp akármiért nem( esetleg oda kellene figyelni) akkor nem.

Végrehajtó!

Mostmár postán kértem az ápolási díjamat és a családit, de jobb volt amikor számlára jött, mert így állandóan figyelni kell a postást, ha meg nem a "mi" postásunk van itt és épp pl kórházban vagyunk, akkor nem adja át a szomszédnak, mert ugye ő nem tudja,hogy oda adhatná, ha meg későn érünk haza már a postára se tudok menni érte....Szüleim nincsenek már,nagyszüleim sem, csak egy olyan nagybátyám aki azt is elvette ami nekem járt volna, illetve az enyém volt,amióta a kisebbik gyerekem is beteg lett időm nem volt barátokra,így szinte mindenki elmaradt...szóval olyan közeli sajnos senki nincs akinek a számlájára kérhetném...a postástól a szomszéd átveszi, de ennyi..végig ápoltam a családtagjaimat míg éltek, egyedül mert a férjem is lelépett,( ugye a pasik nem szeretik a gondokat) amikor a gyerekkel meg hónapokig folyamatosan voltunk kórházban, ott rajtam kívül és a nagylányomon kívül senkit soha nem látott senki. Szóval tényleg magam kell megoldjam

Köszönöm a segítségeteket!

dió # 2010.08.27. 12:07

Mentességet élvező összegek

Inkasszónál a cégek, egyéni vállalkozók számláján lévő összegeket az adóhivatal kérésére a számlavezető pénzintézet teljesen kiürítheti, míg magánszemélyeknél egy minimális összeget feltétlenül hagyni kell a számlán. A bírósági végrehajtásról szóló törvény több juttatást mentesít a végrehajtás alól, ilyen például a gyerektartás, az állami kitüntetésekhez kapcsolódó jutalmak, valamint a különböző ellátási díjak és segélyek (rokkantsági, anyasági,fogyatékossági,vakok járadéka stb...). Mivel azonban a bankok nem tudják nyomon követni, kinek milyen jogcímen folynak be a pénzei, a törvény előírja, hogy a legkisebb öregségi nyugdíj (jelenleg 28 500 forint) két és félszeresét kitevő összegnek, azaz 71 250 forintnak mindenképpen maradnia kell a magánszámlán.

Magánszámláról beszélünk.

dió # 2010.08.25. 08:28

ildocska ha 25éves fiad rokkant nyugdíjas akkor vonható.de véletlenül nem rokkantsági járadékot kap?Mert akkor nem!

Van egy Végrehajtási jog ami ez esetben melletted áll.

Azért a pontosság kedvéért idézem a végrehajtási törvény 74. § .szakaszát, miszerint:
Mentes a végrehajtás alól: Ösztöndíj mentessége végrehajtás alól, Vakok személyi járadékának mentessége végrehajtás alól Hadigondozotti ellátás mentessége végrehajtás alól Tartásdíj mentessége végrehajtás alól Rokkantsági járadék mentessége végrehajtás alól

1. a nemzeti gondozási díj és a hadigondozottak pénzbeli ellátása, az életüktől és szabadságuktól politikai okból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló törvény szerint járó életjáradék,
2. az átmeneti segély, ideértve a meghatározott célra kapott segélyt is, a rendszeres szociális segély, a rendelkezésre állási támogatás, az időskorúak járadéka, a munkanélküliek jövedelempótló támogatása, az ápolási díj,
3. az anyasági segély,
4. a rokkantsági járadék és a vakok személyi járadéka,
5. a megváltozott munkaképességű, illetve egészségkárosodást szenvedett személyt erre tekintettel megillető juttatás (keresetkiegés­zítés, átmeneti keresetkiegészítés, jövedelemkiegés­zítés, átmeneti jövedelemkiegés­zítés, rendszeres szociális járadék, átmeneti járadék, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka),
6. a törvényen alapuló tartásdíj, ideértve a bíróság által előlegezett gyermektartásdíjat is, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényen alapuló gyermekvédelmi pénzbeli ellátások,
7. a nevelőszülő részére az államilag gondozott gyermek tartásáért fizetett gondozási díj,
8. az ösztöndíj, a tudományos továbbképzési ösztöndíjas munkabér jellegű ösztöndíjának kivételével [66. § d) pont],
9. a kiküldetéssel, külszolgálattal és munkába járással összefüggő költségtérítés,
10. a meghatározott kiadás fedezésére szolgáló összeg,
11. a fogyatékossági támogatás.

Dr. Knáb Gabriella

szomoruvagyok # 2010.08.17. 13:09

Kedves Végrehajtó!

Kérlek olvasd el a forumomat, nagyon szeretném kérni a véleméynedet, megtisztelnél vele,

köszönöm

végrehajtó1 # 2010.08.17. 12:56

Ha az adós neve is szerepel a számlán akkor végrehajtható.
Én inkább valaki más nevére kérném.jó barát csaldtag Stb.De végső megoldás a postai kézbesítés is jó.Csak az első 1 hetet kell átvészelned valahogy.

ildocska # 2010.08.17. 12:51

T Fórumtagok, T Végrahajtó!

Ingatlan végrehajtásunk van folyamatban,illetve Bíróság által felfüggesztve, súlyos beteg gyermekem miatt.
Évekkel ezelőtti telefontartozás miatt kaptam fizetési meghagyást. Mivel a bankszámlámra az ápolási díjam és a családi pótlék meg gyerektartás érkezett, de féltem attól , hogy inkasszózni fognak, nyitottam ugyanannál a banknál a gyereknek egy számlát, így a gyermektarás már arra jön. 14 éves a gyerek, így az én nevem is szerepelt számlanyitáskor az övé mellett. a gyerm.tartás 14 ezer ft, így abból nem inkasszózhatnak gondolom. Vagy esetleg mégis? És ha az ápolási díjat is a gyerek számlájára kérem, meg a családit, hozzá nyúlhatnak? mivel az én nevem is szerepelt a számlanyitáskor. Van egy idősebb gyerekem is, Ő 25 éves,születési rendellenesség miatt rokkantnyugdíjas. A nyugdíja 32015.-ft. Neki is van telefonos tartozása, gondolom ezt 28500.-ig vonhatják. Ha van alkalmi munkája, annak a bérét ha a huga számlájára kérné, mivel az én nevem szerepel, ugye mindkettőnek én vagyok az anyja:)...az Ő pénzéhez is hozzányúlhatnának esetleg miattam? vagy ha miattam nem, akkor saját maga miatt a huga számlájához nyúlhatnának?
Olvastam végigolvastam a fórumot, de nem vagyok biztos benne, hogy a kisebb lányom számláján biztonságban lehetne -e a levonásoktól a pénzünk.Vagy nyissak egy számlát esetleg egy takarékszövetkezetnél? A postázással csak az lenne a baj, hogy át kellene rá állni, csak akkor kb. egy héttel később kapnánk kézhez mindent, és ebből a pénzből addig is alig elég, mire a számlára érkezik.
Kérem aki tud, segítsen!
Köszönöm!

végrehajtó1 # 2010.08.12. 09:42

Egyet értek balekkal.A banknak kell jogkövető magatartást követnie ugyan úgy a mint a munkáltatói letiltás esetében.Ott sem lehet az egészet letíltani a munkáltatónak.

balek82 # 2010.08.12. 09:26

Nandy! Nem vitatkozásképp de ha nem a bank hibázott akkor vajon hogy lehet hogy tegnap a 36000 forintból kitudtak fizetni 31840 forintot? De ha nem mentünk volna a dolgok után akkor ez a pénz nem lett volna kifizetve. A banknak nem kellett felülbírálnia a végrehajtói megbízást hanem azt a törvényt kéne elolvasni amire hivatkozva a végrehajtó kiadja azt a megbízást. Vagy ezek szerint mivel bementünk így fölülbírálhatták a végrehajtó döntését? Ezt te sem gondolod komolyan.

nandy # 2010.08.12. 07:35

balek:

Hidd el nekem, hogy nem a bank hibázott! A bank kap egy megbízást a végrehajtótól, amit köteles végrehajtani. Nem bírálhatja felül.

a 36000 forintból egy alkalommal tudnak kiadni 31840 forintot.

Ezt meg végképp nem értem... na mindegy.

balek82 # 2010.08.12. 05:38

Szóval ismét itt. Miután itt érdeklődtem és egy kicsit viszább is olvastam a fórumban azért mondtam az ismerősömnek hogy kérdezzünk meg valakit akiről tudjuk hogy tényleg ismeri ezeket a dolgokat. Szóval megkérdeztünk egy illetékest aki azt mondta, hogy a végrehajtó egy jogszabályra hivatkozva rendel el inkasszót. Ez a jogszabály tartalmazza, hogy mi az az összeg ami nem tiltható le. Az hogy a bank nem olvasssa el ezt a jogszabályt az a bank hibája. Így fogtuk magunk tegnap és bementünk a bankba. Mivel az ismerősöm egyedül nem igazán talpraesett így én voltam kicsit rámenősebb hogy márpedig én tudom hogy a jogszabály ezt és ezt írja elő. Fiatal maca (ügyintéző) küldi az e-mailt Pestre hogy akkor ilyenkor mi van. fél óra múlva jön a válasz hogy a 36000 forintból egy alkalommal tudnak kiadni 31840 forintot. Mondom a macának hogy akkor mikor megkapják a hatósági letiltást amiben egy jogszabályra hivatkozik a végrehajtó akkor ők azt a jogszabályt nem nézik meg? Persze nem a maca tehet róla, ahogy a végrehajtó se hiszen mindenki a munkáját végzi. De ha nem vagyunk egy kicsit se tisztába a jogainkal akkor azt tesznek amit csak akarnak. Ezt csak azért írtam le, hogy mindenki tudja hogy amikor a végrehajtó leinkasszálja a számlát és a bank viszi az össz jövedelmet akkor igenis a bank hibázik és igenis érdemes a bankba bemenni. Ott pedig mindenki legyen rámenős és ne hagyja magát lerázni.

végrehajtó1 # 2010.08.11. 18:23

Szószerint fenyegetőznek, hogy levonják a munkabéremből a bankszámlámról…hoz­zátettem, hogy munkanélküli vagyok két hónapja…de a céget ez sem érdekli… akkor levonják a munkanélküli járulékomból egyösszegben

:):):)Add meg nekik a munkaügyiközpont címét azzal hogy csak rajta , amit letiltanak belőle az mind az övék lehet.:)

Jogosnak jogos.De a behajtó semmiből nem tudja levonatni.
Egyébbként a a munkanélküliből még más sem tudja letíltani.

perplex # 2010.08.11. 16:04

Szép napot Mindenkinek!!!

Segítséget, tanácsot szeretnék kérni!
Tavaly novemberben elváltam a férjemtől, a házunk az Ő nevére került, én a válás kimondását követően azonnali hatállyal ki is költöztem. A házhoz tartozó internet szolgáltatás az én nevemen volt, én pedig jóhiszeműen, azt gondoltam, hogy a volt férjem átíratja a szolgáltatást a saját nevére...hát ez nem történt meg!
Tehát tovább használta a nevemre szóló szolgáltatást, a tudtomon kívül!
Most pedig egy XXX behajtó cég rajtam követeli egyösszegben a tartozást, amit valójában nem is én halmoztam fel november óta. A hölgy akivel telefonon beszéltem, azt mondta, hogy őket nem érdekli, hogy nem lakom ott november óta... a szolgáltatás az én nevemen van, az én nevemen maradt, ezért fizessem ki én!!!
Szószerint fenyegetőznek, hogy levonják a munkabéremből a bankszámlámról...hozzátettem, hogy munkanélküli vagyok két hónapja...de a céget ez sem érdekli... akkor levonják a munkanélküli járulékomból egyösszegben...

A kérdésem a következő: Ilyet tényleg megtehetnek ezek a behajtó cégek??? Mit tudok tenni ez ellen? És valóban jogos e az , hogy rajtam követelik a tartozást? Illetve a munkanélküliből egyáltalán vonhatnak le ilyen tartozást?

üdvözlettel perplex88

végrehajtó1 # 2010.08.10. 20:52

No no azért nem korlátlanul 'inkassózható' a bankszámla.
A kifogásnak csak akkor van értelme ha kizárólag bérjövedelem gyes családi stb megy reá.

balek82 # 2010.08.10. 13:13

Nandy! Először is köszönöm a gyors válaszadást. De mit jelent az, hogy az eddig leinkasszált összegek miatt adjon be végrehajtási kifogást? Azt hova kell beadni és egyáltalán van valami értelme? Gondolom azt a pénzt szegény már úgysem kapja vissza.

nandy # 2010.08.10. 12:00

A folyószámla korlátlanul terhelhető. Kérje más folyószámlájára, vagy készpénzben a bérét.

Az eddig leinkasszált összegek miatt pedig adjon be végrehajtási kifogást.

balek82 # 2010.08.10. 11:53

Tisztelt Végrehajtó. Röviden a történet ami nem az enyém, csak segítségképpen érdeklődöm. Az egyik ismerősömnek van több tartozása is. A jövedelme 2 különböző tartozással van megterhelve, így jelenleg 50%-át vonják. Pénteken kapott egy levelet a bankjától, hogy 1 másik tartozással megterhelte 241000-ig a végrehajtó a folyószámláját. Lehet ilyet? Nem úgy van, hogy a munkabér legfeljebb 50%-ig terhelhető? A folyószámlájára csak a munkabére érkezik más jövedelem nem. A munkabér 50%-át már utalás előtt leveszik. Ennyi erővel a munkáltatónál is le lehetne tiltatni az egészet. Ilyenkor mit lehet tenni? Nem értem. Válaszát előre is köszönöm.

végrehajtó1 # 2010.08.06. 17:13

kg179

1.felmondhatják a szerződést és egy összegben követelhetik

A követeléseket a pénzintézetek csak a jövedelmemből vonhatják-e le, vagy esetleg a lakásban lévő ingóságokra is kiterjeszthető-e a tartozások behajtása (foglalás stb) ?
Az összes tartozás a 2. pontban említett pénzintézetek felé, több, mint a havi jövedelmem fele.
Mennyi lenne a jövedelmemből letiltható összeg, illetve melyek az eljárási szabályok?

A végrehajtás során letílthatnak 50%-ig .(több tartozás esetén)Persze a lakás is vh alá kerül.De az ingóságok foglalásának sincs semmi akadálya.
Szabályok:üsse be itt oldalt a törvénytárba 1994.LIIItv.Abban minden benne van részletesen

végrehajtó1 # 2010.08.06. 17:07

Moira

Vag ha az én számlámra utalják, akkor mindegy?

Mivel közös számlára megy a pénz ezért mindegy.De sürgősen utaltassa másik saját névre szóló számlára a férje a fizut.Ön pedig utaltassa az ő számlájára a gyerekekkel kapcsolatos pénzeket.

kg179 # 2010.08.06. 16:13

Tisztelt Végrehajtó!

A következőket szeretném megérdeklődni:

1. Van egy saját lakásom, amire jelzálog-kölcsönt (5.2 millió forint) vettem fel. Az igényléskor fénykép-felvételeket is készítettek a lakásról és az ingóságokról. A törlesztéseket havonta fizetem, de április óta egy havi törlesztéssel el vagyok maradva. Várhatóan csak októberben tudom az elmaradt összeget utólag befizetni. Érdeklődöm, hogy ennek milyen következményei lehetnek?
  2. Több pénzintézet felé is vannak adósságaim, amit sajnos a továbbiakban nem tudok fizetni (egyéb családi okok miatt). Havi rendszeres jövedelemmel (munkabér) rendelkezem.

Kérdésem: hogy ezek után mi várható? A követeléseket a pénzintézetek csak a jövedelmemből vonhatják-e le, vagy esetleg a lakásban lévő ingóságokra is kiterjeszthető-e a tartozások behajtása (foglalás stb) ?
Az összes tartozás a 2. pontban említett pénzintézetek felé, több, mint a havi jövedelmem fele.
Mennyi lenne a jövedelmemből letiltható összeg, illetve melyek az eljárási szabályok?

Válaszát előre is köszönve tisztelettel: kg179

Moira # 2010.08.06. 09:14

CSak a férjem munkabére érkezik a számlára, ebből vontak múlt hónapban, meg majd gondolom most is. Múl hónapban a csp összege nem érte el a nyugdíj minimumot, valószínű ezért nem vontak csak most, amikor már jött hozzá a másik gyerek után járó emelt csp is.
Most beszéltem az APEH illetékesével, azt mondta, hogy a bankkal egyeztessek.
Még egy utolsó lérdés. Az ügy melyben a tartozás kelettkezett, még a házasságkötésünk előtt történt, tehát a férjemnek semmi köze hozzá - ingatlanszerzéshez kapcsolódó járadák meg nem fizetése. Ebben az esetben nem jogtalan, hogy az ő pénzéből vonnak? Vag ha az én számlámra utalják, akkor mindegy?
Köszönettel: Moira

végrehajtó1 # 2010.08.05. 15:01

Munkabér letíltás volt?

Moira # 2010.08.04. 18:41

Magán

végrehajtó1 # 2010.08.04. 17:22

A bankkal semmire nem megy.Neki le kell vonnia.

Vállalkozói vagy magánszemély tartozás?

Moira # 2010.08.04. 14:26

Elnézést, elírtam, 280 ezer.
bocsánat