végrehajtás alá vonható jövedelem


végrehajtó1 # 2010.02.26. 19:47

Összességében az a kérdésem, honnan tudom megközelíteni a történetet?

Az anyuka kérje más nevén lévő bankszámlára a pénzeket...

Emperor # 2010.02.26. 19:42

Kedves Fórumozók!
A segítségeteket szeretném kérni egy olyan ügyben, hogy 14.000 huf-os parkolási bírságból lett egy 160.000 tartozása feleségemnek akinek a bankszámláját inkasszálta egy végrehajtó, amire a GYED és a családi pótlék érkezett. Az intézkedéskor érkezett a számlára 12000 huf amiből rajta maradt 28500 huf. A végrehajtó levelében az állt, hogy 33% vonható eljárás alá. Elolvastam a végrehajtási törvényt a 74.§ rendelkezik a mentes juttatásokról. Szerintem ide tartozik a GYED és a Családi pótlék is, de ebben a formában nincsen kijelentve."c) az anyasági segély,f) a törvényen alapuló tartásdíj, ideértve a bíróság által előlegezett gyermektartásdíjat is, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényen alapuló gyermekvédelmi pénzbeli ellátások" A gyermekvédelmi törvényben nem találtam olyat, hogy a családi pótlék végrehajtásáról rendelkezne. Sokat kutakodtam a témában és eddig különböző véleményeket olvastam arról, hogy mi hajtható végre milyen mértékbe. Azt gondolom, hogy teljesen irreális az, hogy valaki nem fizet a parkolásért, ami egyébként úthasználat és súlyadó, benzin stb szóval nem részletezem és ebből az lesz, hogy 1 év elteltével egy 2 gyerekes családanyától elveszik a kenyeret.A bank azt állítja, hogy amint jóváírják a bevételt az egyszerű számlapénz lesz és nem nézik, honnan jött, viszont kölcsönt Gyedre, családi pótlékra nem adnak.? Összességében az a kérdésem, honnan tudom megközelíteni a történetet? Gyerekvédelem, végrehajtási törvény esetleg alkotmány vagy valamilyen nemzetközi jog ami szabályozza, hogy joga van a gyerekeknek a pénzükhöz vagy esetleg enni is? Sajnos nem vagyok jogász ezért túl sok időt venne. Ha valaki tudna szakszerű segítséget nyújtani úgy, hogy megadja a jogforrást is azért mindenképpen elmondanék egy imát :) Köszönettel

végrehajtó1 # 2010.02.26. 12:24

Szólítsa fel a vh-t hogy a törvény adta jogával kötelességével "éljen" és ha kell a helyszinen ellenőrizze a levonás szabályosságát.

Ha erre nem hajlandó akkor írjon vh kifogást .

harl # 2010.02.26. 06:34

A következő kérdésben kérnék segítséget:
A férjem volt felesége ellen, tartozás miatt végrehajtást kezdeményeztünk, fizetéséből való letiltással. A munkáltató el is kezdte letiltani és átutalni a tartozást. Ám nem jól számította ki a kamatot, a letiltást és átutalást megszüntette, így még van fennmaradó tartozás. Ezért panaszt nyújtottunk be a végrehajtó szervhez. Most kaptunk egy 3 pld-os Fizetési Meghagyást, semmi kísérő szöveg hozzá. Tényleg újabb per elé nézünk ezzel? Hiszen az adós vitatni fogja a további tartozást, s úgy tudom, hogy akkor a Fizetési Meghagyásból per lesz. Már így is 2005 óta megy a huzavona, lehetséges, hogy folytatódik, hiába van jogerős ítélet a kezünkben? A végrehajtó szervnek nem az a feladata, hogy behajtsa a tartozást?

anyegin # 2010.02.19. 08:38

köszönöm a segítséget.

anyegin # 2010.02.19. 08:37

monalisa: a 48e az autólizing, más levonás nincs + majd jön most a 33%. de már értek mindent, nincs mit tenni, sikerült egy bíróval beszélnem.

végrehajtó1 # 2010.02.18. 20:59

anyegin
A banki leemelést ne vedd bele.Az nem végrehajtás utján vonják.

monalisa1 # 2010.02.18. 20:38

Előszőr is ütemeztesd át az autóhitelt - bár számodra hosszútávon kedvezőtlen lesz, másodszor nem írtad hogy mi a másik tartozásod/kötelezésed (ca 40e Ft/hó) amít a jövedelmedből úgyszintén levonásba helyeznek.

A 33%-nak megindenképp maradnia kell, ha a 40e Ft/hó netán gyermektartás akkor az változatlan marad, tehát marad az autóhitel - belátásod szerint...

Egy esetleges másodállás és/vagy mellékfoglalkozás csak kihúzna a gödörből...

"Mona"
laikus hozzászóló

anyegin # 2010.02.18. 20:08

Kedves "végrehajtó1" Ezt válasznak szántad? Nem ez volt a lényegi kérdésem.

Mára kiderült, hogy az összes levonás után maradó összeg nem éri el a vht-ben meghatározott minimumot. Ilyenkor mi a helyzet?

miss x # 2010.02.18. 18:55

Kezdem érteni...
Akkor tehát hogyha bement az ex a bíróságra kérni vh-t rám,akkor a bíróságtól kapok levelet erről,amire reagálhatok.Ha nem reagálok,akkor úgy veszik,hogy elismerem a tartozást,és majd csak ezután megy a végrehajtóhoz a behajtási papír?

végrehajtó1 # 2010.02.18. 18:17

Tehát most,hogy a végrehajtó kapott papírt a bíróságtól,ő nekem ír vmilyen papírt,hogy valóban fennáll-e ez a tartozás,vagy nem kérdeznek,hanem inkasszó rögtön?Vagy van lehetőségem bemutatni,hogy én ennek az összegnek a felét már kifizettem,igaz hogy nem az exnek,hanem ő helyette egy banki hitel törlesztést?

Írtam vala hogy kellett kapni neked "valamilyen papírt".Olyan nincs hogy nem és már a végrehajtónál van az ügy.

Ha vh kérő kéri akkor a végrehajtó kézbesíti az adósnak.
Ha az adós a követelés egy részét már megfizette akkor az erről szóló okiratot be kell csatolni a vh-nak.Ő majd felhivja avh kérőt hogy nyilatkozzon.Ha nem ismeri el akkor a vh*-tó a bíróságra becsatolja a vitát és majd ő dönt.

Valamint ez esetben indítsál pert végrehajtás korlátozása iránt

miss x # 2010.02.18. 16:45

Értem.
Na még azt nem kaptam.A végrehajtóval telefonon beszéltem,mert a volt férjem gyerektartással tartozik,és ez ügyben szoktam vele beszélni.A végrehajtó mondta,hogy az ex vh.-t kért rám.Papírt nem kaptam még.
Tehát most,hogy a végrehajtó kapott papírt a bíróságtól,ő nekem ír vmilyen papírt,hogy valóban fennáll-e ez a tartozás,vagy nem kérdeznek,hanem inkasszó rögtön?Vagy van lehetőségem bemutatni,hogy én ennek az összegnek a felét már kifizettem,igaz hogy nem az exnek,hanem ő helyette egy banki hitel törlesztést?Az exnek nem is adnék pénzt,inkább a lakásban felhalmozott adósságát törleszteném.Lehet ezt így megoldani?

végrehajtó1 # 2010.02.18. 16:23

Mivel a vh-tó elött van az ügyed így erről kellet hogy kapjál valamimilyen hivatalos levelet.PL: fhm-et.Itt vitathattad volna...

miss x # 2010.02.18. 16:11

Végrehajtó!
Hogy érted,hogy volt előtte lehetőségem vitatni?Mi előtt?

végrehajtó1 # 2010.02.18. 14:06

miss x

kérdésem az lenne,hogyha a végrehajtónál van az ügyem,akkor rögtön inkasszó,vagy megkérdeznek engem,hogy fennáll-e ez a tartozás egyáltalán?

Senki nem kérdez meg.Hiszen volt elötte lehetőséged vitatni.:(

végrehajtó1 # 2010.02.18. 14:04

anyegin

Mivel érdemes próbálkozni”?

Amivel akarsz.:)
De a 33% maradni fog.

miss x # 2010.02.18. 07:48

Üdv!
Az esetem:elváltam,az exem maradt a közös tulajdoni lakásban kizárólagos használója ő maradt.Most ő elhagyta a lakást közel félmillió tartozással.Én tartoztam neki 300 ezerrel,de kifizettem a tartozásából 150 ezret,(és nekem kell a többi tartozását is majd kifizetnem,hogy ne legyen elárverezve a lakás),de ezt ő nem tudja még.Most végrehajtásra adta a 300 ezret.
A kérdésem az lenne,hogyha a végrehajtónál van az ügyem,akkor rögtön inkasszó,vagy megkérdeznek engem,hogy fennáll-e ez a tartozás egyáltalán?

Köszönöm a segítségeket!

anyegin # 2010.02.17. 20:37

Kedves Fórumozók!
Azzal a kérdéssel fordulok Hozzátok, hogy abban az esetben, ha van már egy állandó -konkrétan autó lízingelése révén- havi járandóságot terhelő összeg, amelyet minden hónapban leemelnek rendre a számláról, akkor lehet-e kérvényezni az önálló végrehajtónál, hogy méltányosságból felfüggessze a 33%-ig terjedő letiltást, vagy van-e módja csökkenteni, konkrét összegben meghatározni. A konkrét számok: a fizetés 120e körül, a kocsitörl. 48e körül és ilyenkor ha jól tudom, akkor a 120e-nek kell venni a 33%-át, ergo a végén kb. 32e Ft marad megélhetésre. Ez már méltányolható körülmény, nem? Mivel érdemes próbálkozni? Előre is köszönöm a választ!
üdv, anyegin

végrehajtó1 # 2010.02.17. 14:10

Javaslom hogy ne a saját bankszámlájára utaltassa.A kiskoru bankszámláját a bankban kell meg kérdezni.

ildocska # 2010.02.17. 13:44

Kedves Fórumozók!

Ha tartok attól, hogy előbb utóbb levonás terhelné a bankszámlámat még akkor is, ha ápolási díj, 2 tartósan beteg gyerek családi pótléka, gyeretartás és az önkormányzattól kapott rezsi támogatás érkezik rá, (igaz úgy tudom, hogy ezek nem letiltható jövedelmek banki tartozás miatt. Jól tudom?) de félve attól, hogy a bank nem nézné azt, hogy ezek milyen jövedelmek és levonná, szóval meg lehet-e azt tenni, ( gyermekem még csak 13 éves, de lehet neki bankszámlát nyitni)hogy gyerekemnek nyitok számlát és oda kérem ezeket a pénzeket? Akkor hozzá tudnak nyúlni? Ugyanúgy levehetjük róla a pénzt,mivel kiskorú a gyerek? És ha egyszer nagyobb összeget kapnánk támogatást a családtól (1-2 száz ezer forint, tul képp a gyerek kezeléssel kapcsolatos szükségleteire, azt is le tudnánk venni, vagy van-e valami megkötés, hogy valamilyen engedéllyel lehet kiskorú számlájáról levenni pénzt? Egy évben egyszer kapunk egy ilyen támogatást a családtól, de csak utalni tudják ezt a pénzt.
Köszönöm ha válaszoltok!

és bocsánat, még azt szeretném kérdezni: Ha valaki más számlájára kérem esetleg a pénzeimet, de annak a valakinek is egyszer esetleg valamilyen letiltása lenne, levonhatnák-e az ő számlájára érkező, de az én pénzemet? Előfordulhat ilyen? Csak azért kérdem, mert sose lehet tudni már, hogy ki mikor kerül szorult helyzetbe.

ildocska # 2010.02.17. 13:38

Kedves Fórumozók!

Ha tartok attól, hogy előbb utóbb levonás terhelné a bankszámlámat még akkor is, ha ápolási díj, 2 tartósan beteg gyerek családi pótléka, gyeretartás és az önkormányzattól kapott rezsi támogatás érkezik rá, (igaz úgy tudom, hogy ezek nem letiltható jövedelmek banki tartozás miatt. Jól tudom?) de félve attól, hogy a bank nem nézné azt, hogy ezek milyen jövedelmek és levonná, szóval meg lehet-e azt tenni, ( gyermekem még csak 13 éves, de lehet neki bankszámlát nyitni)hogy gyerekemnek nyitok számlát és oda kérem ezeket a pénzeket? Akkor hozzá tudnak nyúlni? Ugyanúgy levehetjük róla a pénzt,mivel kiskorú a gyerek? És ha egyszer nagyobb összeget kapnánk támogatást a családtól (1-2 száz ezer forint, tul képp a gyerek kezeléssel kapcsolatos szükségleteire, azt is le tudnánk venni, vagy van-e valami megkötés, hogy valamilyen engedéllyel lehet kiskorú számlájáról levenni pénzt? Egy évben egyszer kapunk egy ilyen támogatást a családtól, de csak utalni tudják ezt a pénzt.
Köszönöm ha válaszoltok!

végrehajtó1 # 2010.02.10. 18:04

babett 1

igen

czeszti # 2010.02.10. 11:42

Köszönöm a válaszokat!

babett 1 # 2010.02.09. 15:10

Köszönöm a választ.
Akkor jobban járok ha egyszer oda kerülök,hogy tiltják a fizetésem 50%-át,hogy a többi fentmaradó bérem a párom számlájára utaltatom?

végrehajtó1 # 2010.02.09. 14:35

Sajnos .De pl. ha a bankszámlához kapcsolodnak különböző lekötések akkor először a legalacsonyabb kamatozásu "ugrik" ha nem elég akkor mehet a magasabb kamatozású. stb stb..

Ha úgy van ahogy írtad akkor érdemes vh kifogást benyújtani .
De szerintem a jogszabály szerinti levonás a bank dolga .Ha nem jól vonja akkor pert kellene indítani ellene.
Mert ez kb. olyan mint amikor kimegy a letíltás és a munkáltató nem 33 %-ot von le hanem levonja az egészet.Ezért a munkáltató a felelős nem a vh-tó.