Hiteltartozás

monalisa1 # 2010.07.16. 10:18

Ameddig a gondnokság alá helyezés jogerőre nem emelkedett addig azt csínált amit akart., hitelt érdemlően bizonyítani kell tudni hogy az ismerős tudatában volt a lányoddal szembeni bírósági eljárásnak - és mégis, ennek ellenére is, becsapta őt, megtévesztette.

Ami a továbbaikat illeti, vagy bezárod a lakásba (...) vagy amikor az utcán jár stb., valaki állandóan fogja a kezét... - hasonló esetek elkerülésére. Azaz a gondnokra felelősség rakódik, nem is kicsi.

A felvett hitelt fizetni kell (!), a bank a pénzét akarja viszontlátni annak kamatával együtt., a hitel ill. kölcsönfelvétel körüli hercehurca őt nem érdekli.

Ha egy hitel 3 hónapja nincs fizetve ill. a tartozás eléri a ca. 70e Ft-ot, a bank felmondja a szerződést és a pénzt egyben követeli., nemfizetés esetén BAR lista valamint a banknak vannak lehetőségei az adóssal szemben eljárni akár peres eljáráson kívül is.

Az adós később külön perben megpróbálhat valamennyit viszontlátni a más helyett/nevében felvett summából - ennek sikere itt nem megjósolható.

A lányoddal le kell ülni és elbeszélgetni (= megértetni vele) hogy az egészségi problémák miatt a továbbiakban ő nem "korlátlan" ember - sajnálatosan.

"Mona"
laikus hozzászóló

inez55 # 2010.07.19. 09:53

Üdvözlet Mindenkinek!

Van egy kis gondom.A szüleimnek vettem fel hitelt 2008.12.11.-én 450.000Ft.-ot(orvosi célra)és hogy ezt az összeget megkapják ezért lettem és az adós, édesapám az adóstárs a lányom pedig a kezes.Hogy segítsek a szüleimnek én fizettem a hitelt de időközben megszűnt a munkaviszonyom. Döcögve de augusztusig ki tudtam fizetni 100.000Ft.-ot amiből sajnos kiderült hogy közel 40ezer -ügyvédi felszólító 3600,-Ft, felszólító levél költség 1200,-Ft/db- lett elszámolva.Mivel nem tudtam tovább fizetni(mert megszűnt a munkaviszonyom) így felmondták a hitelt.Biróssági határozat alapján édesapám nyugdíját le tiltották.A hajdani hiteltörlesztő kétszeresét vonják apukámtól április óta.Mégis megkereste a végrehajtó a lányomat hogy fizesse ki a 700.000,-Ft hiteltartozást. Na most én úgy tudom hogy a pénzügyi törvény szerint a hiteltartozás nem fizetés esetén előbb az adós jövedelmét, ha nincs az adóstárs jövedelmét, ha az sincs akkor a kezes jövedelmét tiltják.Mivel itt az adóstárstól már érkezik letiltás alapján a fizetés így nem nyúlhatnak a kezes jövedelméhez. Jól tudom?

Üdv!

inez55

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.19. 10:45

Rosszul tudod.

inez55 # 2010.07.19. 10:58

Akkor én már nagyon nem értem!A neten olvastam a pénzügyi törvényt és abban az volt írva hogy a kezes még a rangsor jogával is élhet ha a szerződésben előtte több kezes szerepel.Akkor itt ez mért nem működik.Ha már történik a visszafizetés mért bántják a kezest.

nandy # 2010.07.19. 10:59

Ha a lányod készfizető kezes, akkor az adósokkal együtt, egyetemlegesen felel a tartozásért. Ez azt jelenti, hogy nemfizetés esetén a bank bármely féltől azonnal követelheti a tartozás megfizetését. (Nem kell előbb megpróbálniuk az adóstól behajtani)

inez55 # 2010.07.19. 13:57

Na de már történik a visszafizetés.Akkor kérheti egyszerre mindenkitől?

nandy # 2010.07.19. 14:21

Amíg nincs kifizetve a tartozás (+vh. költség, kamat stb...), addig igen.
Persze csökkenteni kell az időközben kiegyenlített összegekkel.

inez55 # 2010.07.20. 18:01

Hát ez nagyszerű. Az adóstárs már fizeti a hitelt és mégis a kezestől is tiltani akarják. Az isten irgalmazzon a szövetkezetektől.

inez55 # 2010.07.20. 18:06

Akkor semmit nem lehet tenni hogy békén hagyják a lányomat?Ebben az évben lenne az esküvőjük, és nem szeretném ha így kezdené az új életét.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.20. 19:28

Talán nem kellett volna kezességet vállalni. Az ugyanis így működik.

nandy # 2010.07.21. 21:48

Az isten irgalmazzon a szövetkezetektől.

Nem csak a szövetkezetek kérnek készfizető kezest... Az pedig végképp nem az ő hibájuk, hogy a lányod nincs tisztában a készfizető kezesség mibenlétével.

fabula30 # 2010.07.22. 01:09

Kedves Fórumozók!
Az alábbi ügyben szeretnék némi segítséget,információt kérni.
Édesapám 5 évvel ezelőtt elhunyt, sajnos sem én, sem két testvérem a szüleim válása óta nem tartottuk vele a kapcsolatot. Volt egy autója, amit hitelre vásárolt, ebből még 3 év tartozás maradt fent a halálakor.
A hagyatéki tárgyaláson tudtuk meg az élettárstól, aki egyen adóstárs is volt, hogy az autót ő nem kívánta tovább törleszteni,de kiderült, hogy a bankot az elhalálozásról nem értesítette időben, ezért majd öt hónap nemfizetés után azt el is vitték tőle. Kb. 1 év után kaptunk egy levelet, melyben közölték az összes hátralékot a büntetőkamatokkal felturbózva, és nyilatkoztak arról, hogy a jármű értékesítése után az eladási ár ebből majd levonásra kerül.
A második hagyatéki tárgyaláson megegyeztünk, hogy fele részt az élettárs, fele részt mi örökösök fizetünk ki ebből. Kértük, kerestük a bankot többször, hogy részünkre állapítsák meg a tartozás összegét, hogy azt mindhárman teljesítei tudjuk. Választ nem kaptunk. két év múlva kaptunk egy egyenlegközlőt, és kész.Nemrégiben tudtuk csak meg, hogy nem lehet "elosztani" ilyen módon a tartozást, azt mindenképpen egy összegben fogják behajtani, bármelyikünktől....
Kérdésem:

• ez valóban jogszerű így?
  • nem ismert előttünk a volt élettárs tartózkodási helye sem, hogyan teljesíthetnénk az ő tartozását is, hiszen itt ,az azóta húzódó ügyben, irdatlan mennyiségű lehet már a büntető vagy ilyenolyan hátralékkal megterhelt tartozás (töb millió forintról beszélünk)
  • hogyan érhetnénk el, hogy a bank részarányosan

követelje mindannyiunktól a tartozást?
Már régen kifizettem volna a részemet ha lehetne, de ez így teljesíthetetlen....
Köszönöm szépen a válszt, mit lehetne ilyenkor tenni??

inez55 # 2010.07.22. 15:40

Köszönöm a tanácsokat! De sajnos az élet nem ilyen egyszerű.A családnak segített mert nem volt más választás. Egyébként nem KÉSZFIZETŐ KEZES volt.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.22. 15:53

Hanem? Nincs az a magyarországi bank, amely sortartó kezesség mellett ad kölcsönt. Kit akarsz becsapni, és minek?

inez55 # 2010.07.25. 18:43

Nem akartam senkit becsapni hisz semmi értelme nem lenne!!! Segítséget és tanácsot kértem hogy mit lehet tenni nem pedig azért mert unatkoztam!De bevallom a válasza után megnéztem a hitelszerződést és valóban készfizető kezes csak én figyelmetlenül olvastam el a szerződést. A végrehajtó levelére összpontosítottam amibe kezesként jelöli meg a lányom.

Joco... # 2010.07.27. 10:01

Tisztelt fórumozók!
Kötöttem egy autó hitel szerződést 2006-ban. Az apeh lefoglalta és elárverezte az autót 2007-ben.Az adótartozásom azóta elévült. A lefoglalás után is rendszeresen fizettem a törlesztőrészleteket.
A lízing cég most rájött, hogy már nincs meg az autó, ezért felbontották a szerződést arra hivatkozva, hogy az utolsó részletet nem fizettem be. Amit valóban nem fizettem be, azért mert az ügyintéző hölgy azt mondta, hogy le fogják zárni a hitelszerződést.
Ma kaptam meg a levelet amiben az elmaradásra hivatkozva felbontják a szerződést és egy összegben kérik a tartozást. Van lehetőség technikai hitelre. Ezzel a lehetőséggel élnék is, de ettől függetlenül BAR listára kerülök.
Úgy tudom, hogy akkor kerül valaki BAR listára ha legalább a minimálbérnek megfelelő összegű 90 napot meghaladó tartozása van. Szerintem az én esetemben ez nem áll fenn. Az utolsó törlesztőrészlet fizetési határideje 12 napja volt.
Válaszokat előre is köszönöm.

nandy # 2010.07.27. 10:10

Nem kerek a történet... Ha az autó hitellel terhelt, akkor az árverezés során a befolyt összegből először a bankot kell kifizetni. Ezért nem is szívesen foglalkozik az apeh-os végrehajtó hiteles autóval, hiszen a bank kifizetése után nem is marad pénz másra...

Joco... # 2010.07.27. 10:13

Azt nem tudom, hogy az árverésből befolyt 500ezer forintot az adótartozásom egy részére fordították. A lízing cég nem kapott belőle semmit.

Joco... # 2010.07.27. 10:19

Elnézést, rosszul írtam.
Tehát az autót 500ezer ft-ért elárverezték (2,8M-s autó)
A pénzt a adótartozásom csökkentésére fordították.
A bank nem kapott belőle semmit, nem is értesítették hogy az autót értékesítették.

végrehajtó1 # 2010.07.27. 12:49

Mi a kérdésed?

Joco... # 2010.07.27. 13:16

Jogosan kerülök BAR listára?

nandy # 2010.07.27. 14:46

Ezt ne tőlünk kérdezd, hanem a banktól. Elképzelhető, hogy árfolyamkülönbözet miatt is van tartozásod... mi innen nem tudhatjuk.

inez55 # 2010.07.27. 15:39

Tisztelt Végrehajtó!

A sógornőm nevében szeretnék tanácsot és segítséget kérni.A férje külföldön dolgozik ahol most egy komoly balesete volt(fejest ugrott a medencébe de rosszul érkezett.Megsérült a csigolyája és sérült a gerincvelője is).Most ébresztették fel a 3 hetes mély altatásból.A baleseten kívül van még egy problémájuk.A férje hitelre vett egy kocsi, amin még van 4,5millió tőke tartozás.Mivel a férjével történt ez a baleset a sógornőm el szeretné adni a kocsit hogy ne növekedjen a tartozás mivel már most is elmaradtak 2 havi törlesztő részlettel.Az lenne a kérdés hogy a sógornőm mint a felesége eltud e járni a férje nevében, vagyis eltudja e adnia kocsit a férje nélkül.Vagy milyen papírok, igazolások szükségesek hogy túladjanak azon a kocsin.Fél a sógornőm hogy fizetni nem fogják tudni a törlesztő részletet mivel a pénz most másra fog kelleni nekik és még ha a kocsit le is foglalják de a tartozás fenn fog maradni és tart attól hogy a lakásukra fogják rá terhelni és elárverezik a házukat.
Ilyenkor mit lehet tenni?
Válaszukat előre is köszönjük!

Katalin 0925 # 2010.07.28. 10:07

Üdvözlet mindenkinek!

Olvasgatom a fórumot, több kérdést-választ, és most már teljesen belezavarodtam.
Ami engem foglalkoztat, hogy a végrehajtó lefoglalta a hiteles autómat (lakás jelzáloghitel felmondás miatt, az autó rendesen volt fizetve), sokan azt írják elárverezheti hiszen a forgalmiban én vagyok a tulaj. Oké!, DE, nincs nálam a törzskönyv, amibe elvileg beleírták, hogy "elidegenítési és terhelési tilalom" van rajta.

Elnézést ha egy kicsit zavaros!

Nos a kérdéseim a következők:

• Eladhatja akkor is a vh. az autót, ha a törzskönyvben szerepel ilyen bejegyzés?
  • Az árverezésből befolyt összeg kinek a "zsebébe" megy? Annak a banknak aki a hitelt adta az autóra, vagy annak a banknak aki felmondta a jelzáloghitelemet és ezáltal lefoglaltatta a gépjárművet, vagy egyszerűen megy a végrehajtó zsebébe, mint jutalék.

A válaszokat előre is köszönöm!

végrehajtó1 # 2010.07.28. 11:57
  • igen
  • jutalék+aki a hiteltadta