Hiteltartozás

hajni82 # 2014.05.27. 12:13

Tisztelt Fórumozok!
Segítséget szeretnék kérni!200-ban vettem fel ai Raiffeisenhnél 180 ezer forintot.Munkahelyem megszűnése miatt nem tudtam fizetni.2009máj.26. a szerződëst felmondták.2010 nov-ben átadták a Reg Finance Zrt-nek az ügyemet.2013 okt. végéig nem kerestek.Akkor kaptam levelet de mivel elköltöztem a nővérem vette át aki tudatta ezt velük .Ezek után még zaklatták őket.Ma a munkahelyemet is hívák.Lehet ezt? Ez a Reg Finance-ról nem tudom hogy mi mert nem írja hogy behajtó vagy végrehajtó.Azt olvastam valahol hogy egyik se.A hitel nem évül el 5 év után?Engem nem értek még utol.

Nandiboy # 2014.05.09. 19:38

Papp Viola,
A követeléskezelők kb. 20-30 % névértéken veszik meg a bedőlt hiteleket (kereslet-kínálat függvénye).
Kereskedői szemmel nézve, neki is az az érdeke, hogy gyorsan pörögjön az árú, ne legyenek elfekvő készletek, minél kevesebb ideig álljon egy-egy projektben a pénz, ezért inkább enged az árból, a gyors megoldás reményében.

Egy ismerősöm példáját tudom bemutatni.
Ő perre vitte a dolgot. A várható ítélethirdetés előtt egy héttel megkeresték, és felajánlották az "eszközkezelő" programba lépést.
Korábban ezt az igényét valamilyen ürüggyel elutasították. Most szüneteltetik a pert erre tekintettel.
Persze, nincs két egyforma eset, de mindenképpen elgondolkodtató.

Nandiboy # 2014.05.09. 18:55

macóka28,

Az EOS FAKTOR nem hatóság, nem bírósági végrehajtó. Kb. annyi joga van, mint nekem, vagy a szomszédnak.
Először is bizonyságot várnék, hogy bármilyen követelésnek jogutódja-e, vagy csak egy bizonyos részösszeg beszedésére kapott megbízást.
Hallottam már olyan esetet, hogy valaki azt hitte, hogy a követeléskezelővel elszámolt a teljes tartozással, de a bank újabb követeléssel állt elő.

A válaszoddal könnyen beleeshetsz abba a csapdába, hogy elismered a tartozást.
Én annyit írnék, hogy vitatom a tartozás jogszerűségét és összegszerűségét.
Az autó árának mi lett a sorsa?
Azóta nem számolt el veled senki?
Nem telt el már 5 év?
Ha nem ajánlott levelet kaptál, akkor jegyezd fel rá, kuka.

Ha MOKK (Magyar Országos Közjegyzői Kamara) feliratú levelet kapsz, azt vedd komolyan, azt feltétlenül vedd át és mondj neki ellen, ha vitatod a követelést.
A kiállító közjegyzőnek válaszolj, ne a MOKK-nak!

Nandiboy # 2014.05.08. 07:30

timcsi831,

A tanúk azt igazolják, hogy az aláíró személye valós.
Ha azt nem vitatod, hogy Te írtad alá a szerződést, -miért is vitatnád- akkor a tanúk személyének nincs jelentősége a bíróság szemszögéből.

A bank meggyőződött a személyazonosságodról.
Hivatalos leveleket átvehettél azóta. Nem vitattad sosem, hogy nem te vettél fel kölcsönt. A bírót ennek ismeretében nehéz lenne meggyőznöd, hogy Te nem vettél fel kölcsönt.

Másfelől ismerek olyan embert, akinek "szorgalmas" banki ügyintézők megszerezték a személyi adatait, kölcsönt vettek fel a nevében. Tőle hiába követelték a pénzt, hamar ki is hűlt az ügy.

Papp Viola # 2014.05.08. 05:31

Kedves Fórumozók!

Testvérem egy rendkívül kemény helyzetbe sodorta magát és a családot:

Személyi kölcsönökből, hitelkártya tartozásokból 12 millió forint összeget halmozott fel. (Ez most derült ki számára is.) A bank (OTP Faktoring) felajánlotta, hogy ha egyösszegbe kifizet 8 millió forintot, akkor elengedik neki a többi 4-et (na, ebből is látszik, milyen komolyak és megalapozottak ezek a tartozások...).
A családnak egy 15-18 milliót érő lakása van, de az jelzálogjoggal terhelt...
A bank nem ad adósságrendező hitelt ekkora összegre és a így a 8 milliót sem tudjuk kifizetni...
Kértés: mit csináljunk:
Pereskedjünk, vagy hagyjuk, hogy a család házát elárverezzék (mert a tesómnak van egy része benne).?
Iszonyatos egy helyzet...

Köszönöm a válaszaitokat!
Viola

mackóka28 # 2014.05.06. 16:01

Üdvözlöm! Olyan üggyel fordulok Önhöz,hogy volt egy személygépkocsink,amit hitelre vettünk de sajnos munkanélküliség miatt nem tudtuk fizetni és 2009ben elvitték az autót (hozzáteszem nem trélerrel hanem saját "lábán"),ekkor még kb.360000ft tartozásunk volt.napokban kaptunk egy levelet az Eos faktor Zrt-től melyben mellékeltek egy csekket ami 624.791 ft-ról szól. Ezen összeget 10napon belül fizessem be vagy küldjem vissza a hozzá küldött nyomtatványt és akkor van lehetőség részletfizetésre.Ez a nyomtatvány nagyon sok adatot kér mint pl: személyes adatok:adós neve,szül helye ideje, anyja neve szem ig száma, adószáma,lakcíme, tel száma, számlaszáma és számlavezető bankja. jövedelmi adatok: keresők száma,eltartottak száma,nettó jövedelem,családi pótlék,egyéb jövedelem,összed jövedelem-összes kiadás,más hitelintézet felé tartozás,
munkahelyi adatok: adós foglalkozása,munkahelyének neve címe,tel száma,cégjegyzékszáma,munkaviszony kezdete,szerződés típusa,

Illetve a lap alján apróbetűs rész (szóról szóra leírom): Alulírott úgy nyilatkozom,hogy az adatkezeléssel kapcsolatos tájékoztatás az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. tv. rendelkezései alapján teljes körűen megtörtént abban foglaltakat tudomásul veszem. Alulírott a jelen nyilatkozat aláírásával kijelentem,hogy a fenti adataimat önkéntesen szolgáltatom és hozzájárulok a követelés behajtása és az annak keretében szükséges intézkedések mérlegelése és végrehajtása céljából az adatok kezeléséhez az adatkezelő érdekeinek érvényesítése céljából. a többit már nem írom le,úgy gondolom ebben van a lényeg .Igazából mi vállalnánk a részletfizetést de nem ezzel az összeggel mert ennyivel nem tartoztunk csak kb.360000ft-tal. Még egy kérdés hogy ebben a nyilatkozatban van e valami hátulütő amiből károm származhatna? Köszönöm válaszát.

timcsi831 # 2014.05.06. 13:11

Köszönöm szèpen a segìtsègeket! Viszont lenne még egy kèrdèsem az üggyel kapcsolatban,nàlam vannak a szerzôdèsek,ès most derült ki,hogy a tanúk nem lètezô szemèlyek! Ez segít nekem valamit az ügyben? Elôre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.05. 18:15

Nem ajándék ez, egyszerűen kölcsön. De a bizonyítással tényleg gondok lehetnek.

Nandiboy # 2014.05.05. 14:02

Timcsi831 ,

Vehettél fel hitelt azért, hogy megajándékozz vele valakit.
A barátnőd is megajándékozhat azzal, hogy fizeti a részleteidet.
A Ptk.-ban olvasgasd az ajándékozás, ajándék visszakövetelés szabályait, és szerintem a színlelt v. leplezett szerződés joghelyei is hasznosak lehetnek.
Azt már most mondom, hogy nem lesz könnyű a bizonyítás, főként ha semmi írás nincs a kezedben. 99% százalék esélyt látok a pervesztességedre.

timcsi831 # 2014.05.03. 10:17

Szeretnék tanácsot kérni a következô problémàmra! Kb. 2 èvvel ezelôtt egy baràtnõm megkeresett azzal,hogy van egy Providentes ismerôse,ès màr le van vele beszèlve,hogy hitelt vesz fel a nevemben! Megígèrte,hogy pontosan fizetni fogja! Belementem... Eljött hozzàm a Providentes hölgy,kitöltöttük a papírokat,de a felvett összeget már nem is nekem adta oda! Ugyanìgy törtènt a màsik kèt felvett hitelösszegnèl! Kèt èvig a baràtnõm pontosan fizetett,amikor hirtelen nagy fordulat törtènt! Az emlìtett Providentes hölgyet elbocsàjtottàk,màs lett helyette,aki persze semmirõl sem tud semmit! A baràtnôm màr 4 hete el van csùszva a fizetèssel,ès közölte,hogy idàig azèrt fizetett,mert nem akart rosszat a Providentes ismerõsènek! A kèrdèsem az lenne,hogy ha èn be tudom bizonyítani,hogy a hitelt nem magamnak vettem fel,nem is èn törlesztettem idàig,akkor esetleg peres úton àtruhàzható a tartozàs? Elôre is köszönöm a segítsèget!

Nandiboy # 2014.04.29. 09:16

Kovizoli a KHR-t már nem nagyon tudja támadni, mert idő szűkében van.
A bank, illetve jogutódja a kis összegű követeléseket fizetési meghagyással szokta beszedni. Jó stratégia lehet, hogy a fizetési meghagyásnak 15 napon belül ellentmond. Vitatja az abban foglalt követelés jogszerűségét, és összegszerűségét.
Vigyázva arra, hogy nem a MOKK (Magyar Országos Közjegyzői Kamara) címére küldje vissza, hanem a kiállító közjegyzőnek.
A fizetési meghagyás az ellentmondás miatt perré alakul, és alperesi pozícióban ellen kérelmet terjeszthet elő, melyben kifejtheti érvelését.

Kovizoli ügye hasonló lehet, mint amiről Papp Peti beszámolójában írt a HitelSikerek oldalon, amelyik szerződés 3 nap híján lett volna 3 éves.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a bankok megszegték a fogyasztóvédelmi rendelkezéseket. Így legalább jogi útra lehet terelni az ügyeket, és lényegesen kedvezőbb elszámolást fog megítélni a bíróság. Az elszámolás alapja Papp Petinél eseténél jegybanki alapkamat volt.
Egyre több esetben hallom, hogy a követeléskezelő nem fizeti be a perilletéket, ezért az adós mentesül a fennálló tartozástól. Nyilván Ő is mérlegel.

Nandiboy # 2014.04.29. 08:37

A bankok általában nem egyértelműen határozták meg a kamat egyoldalú változtatását lehetővé tevő körülményeket a szerződésben.

A bankok általában kamatot szoktak emelni, vagy esetenként a indokolt kamatcsökkentést mulasztják el.
Az adós a szerződés alapján nem tudja ellenőrizni, hogy a kamatképzés a szerződésnek megfelelően történt-e. Saját tapasztalatból meg tudom erősíteni, hogy a bank titkolja a kamatképzés módját.

Az ilyen szerződéseknek a semmisségét, manapság már futószalagon ítélik meg a bíróságok.

A hitelsikerek internetes oldalon jelenleg 164 db elsőfokú ítélet, és 37 db másodfokú ítéletet hoztak nyilvánosságra, és ez nyilván nem az összes megítélt eset.

Szabesz07 # 2014.04.29. 07:54

Tisztelt Mindenki!

Segítségeteket kérném!Aki hozzá tud szólni.
A házamra 2008.ban felvettem 17 mill. ft /-CHF szabad felhasználású hitelt egy üzlet miatt ,amit elbuktunk így a 17 milliót is..
A szerződés úgy nézett ki hogy én vagyok a kezes és egy ismerősöm a hitel tulajdonosa és így lett beterhelve a saját házam.Na most a problémán én már a 17 millióból vissza fizettem kb 10 milliót és így is a bank követel még 37 milliót. 2 éve nem tudom fizetni mert a havi törlesztő 360.e-ft lett.Aki a hitel tulajdonosa az lelépett külföldre.Próbálok a bankkal egyezkedni felajánlottam hogy a házra van vevő 14 mill.ért,de a bank nem hajlandó elfogadni követeli a tőke kb 5xsét.Érdemes lenne bíróságra vinni az ügyet?Nem értem hogy ha mint kezes felajánlok összeget akkor a másik részét miért nem a hitelfelvevőtől hajtják be ez így lenne jogos.A bank ugye most azzal fenyegetőzik hogy elárverezik a házat.A másik kérdésem az lenne:a hiteltulajdonostól polgári peres úton követelhetek bármit is tőle mármint pénzt mert azt a 17 mill amit felvettem abból ő semmit sem segített visszatörleszteni és az én házamat bukom el.Két gyermekem van félek utcára kerülünk és még a fennmaradó összeget (ami az árverezés után maradt (mert a ház persze nem ér annyit amennyit most követelnek)majd még azt is tőlem fogják vonni mert nekem rendes bejelentett munkahelyem van).Ügyvédre nincs pénzem így szívesen várom az ötleteket vagy aki hasonló cipőben jár-t és esetleg neki sikerült jól kijönni az ügyből.köszönöm

gerbera317 # 2014.04.29. 07:17

Ezt most úgy írtad le, mintha teljesen biztos lennél abban, hogy az a szerződés semmis.

Általában végrehajtásokat szoktak ilyen indoklással megállítani

Biztosan van ilyen, de én még egyet sem láttam.

Még mielőtt végleg rábeszéled a pereskedésre, mondd el neki, hogy az egész csak egy halovány feltételezésen alapul!

Nandiboy # 2014.04.28. 20:19

2011. évi CXXII. törvény a központi hitelinformációs rendszerről (továbbiakban KHR. tv.)
lehetőséget ad a perindításra, ha az adatátadás jogellenessége vitatott.
A törvény nagyon szűk 30 napos határidőt biztosít a per megindítására, de igazolási kérelemnek van helye.
Az igazolási kérelmet a Polgári perrendtartás (Pp.) 106-110. § szabályozza. A mulasztástól számított három hónap eltelte után igazolási kérelmet előterjeszteni nem lehet.
A Khr. miatti per gyorsított eljárásban folyik.
Ügyvéd nélkül merész lenne bele vágni.

Arra nem tudsz hivatkozni, hogy a teljesítésed elnehezült, arra azonban igen, hogy ha a szerződés fogyasztóvédelmi szabályokba ütközik, s ezért semmis.

Szerintem a KHR-be késedelmes teljesítés miatti bejelentéskor helytálló arra hivatkozni, hogy a bank általi követelés érvényesen nem jött létre, mivel a követelés alapjául szolgáló szerződés semmis.
Általában végrehajtásokat szoktak ilyen indoklással megállítani.
A szokásos Hpt. 213. § (1) bek. pontjaira nem hivatkozhatsz, mert az 2010.06.11. után már nem hatályos, te pedig augusztusban kötötted a szerződést. Te a 2009. évi CLXII. törvény 16. § pontjai között keresgélhetsz.

Ptk. 6:88. § [Semmisség]
(1) A semmis szerződés megkötésének időpontjától érvénytelen. A semmisség megállapításához külön eljárásra nincs szükség; a szerződés semmisségét a bíróság hivatalból észleli.

Semmis szerződésnél a jegybanki alapkamat lesz irányadó, ezért kis szerencsével már törlesztetted is a hiteled.

Ha munkanélküli vagy akkor teljes költségmentességet igényelhetsz, és pártfogó ügyvéd is, úgy tudom.

kovizoli # 2014.01.05. 23:24

Tisztelt Fórumozók!

2010 augusztusában átalakíttattam egy folyószámla hitelkeretemet kedvező kamatozású személyi kölcsönné. Ez 210000 Ft-ról szólt és a bankommal 3 éves futamidőben állapodtam meg. Sajnos 2013 áprilisa óta nem tudom fizetni a hitelemet egészségügyi okok és munkahely elvesztése végett elsősorban.
A szerződés augusztusban telt volna le, azóta többször is kaptam fizetési felszólítást, sajnos nem tudtam mit reagálni rá, mivel szó szerint semmim nincs, s nem tudnék belefizetni. Édesanyámmal élek, aki szintén nem rendelkezik munkahellyel, s le is van százalékolva.

A jelenlegi elmaradásom nagyjából 60-65 ezer Ft körhl lehet. Nemrég kaptam levelet, hogy adataimat továbbítják a KHR rendszerébe.

Azt szeretném tudni, innentől mire számítsak? Fizetni nem tudok helyzezemből kifolyólag, de ezt ők mint pénzintézet nem tolerálják, ami valahol érthető is.

Ha valakinek van hasonló tapasztalata, kérem adjon valami tippet!

Köszönöm szépen!

Zoltán

gerbera317 # 2013.12.19. 20:04

Nem fizettem mert nem én vettem fel csak jó szándékból kezességet vállaltam

A kezesség lényege, hogy a kezes tartozás-átvállalással fizetési garanciát vállal arra az esetre, ha a kölcsönvevő nem fizet. Ha a kezes ezt a vállalást nem gondolja komolyan, hanem csak azért csinálja, hogy a kölcsönvevő pénzhez jusson, akkor az nem kezesség, hanem csalás, amit a törvény egyébként is üldözni rendel, de az ilyen álkezesek büntetése többnyire kimerül abban, hogy akkor is helytállásra kötelezhetők, ha nem gondolták komolyan a kezességet. Az, hogy te rosszhiszeműségből mentél bele az ügyletbe, vagy balekségből, esetleg a jószándék vezérelt, senkit nem érdekel, és nem hivatkozhatsz rá. Vállaltad, és most elkövetkezett a helytállás ideje.

Arra lettem volna kíváncsi jogilag lehet e ez ellen tenni valamit vagy nem?

A józan paraszti ész és a fentebb leírtak is azt diktálják, hogy nem. Fizetned kell. Ha megfizetted az adós helyett a tartozást, akkor az már a te követelésed lesz, és járulékaival és költségeivel együtt követelheted az adóson. De a kölcsönadótól nem követelheted, hogy kattanjon le rólad.

affaire # 2013.12.19. 19:52

Nos igen de hogy fizessem vissza ha sose lesz vége életem végéig nem akarom fizetni.. Mert ilyen kamattal amikkel ezek dolgoznak sose lesz vége...

monalisa1 # 2013.12.19. 19:42

Mint bármely adósság esetében, jogilag azt lehet tenni, hogy visszafizetni a tartozást és onnantól nincs "ügy". (Az országban százezrek nyögik a havi törlesztőt.)

affaire # 2013.12.19. 18:55

Igy nem jutunk düllőre segítséget kértem nem kiosztást.
Nem fizettem mert nem én vettem fel csak jó szándékból kezességet vállatam.....Arra lettem volna kíváncsi jogilag lehet e ez ellen tenni valamit vagy nem?
Azért köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.19. 18:50

Nem adtam hozzá semmit ezt irta a végrehajtó behajtásként!

Magad írtad, hogy „a tartozás 1320858 ft ebből a tőke 872778 ft.” Ebből 2,2 csak úgy lesz, ha a tőkét hozzáadod a teljes tartozáshoz. Holott az egyszer már benne van.

Ha fizettél volna rendesen, nem kellene késedelmi kamatot fizetned. Az pedig, hogy a késedelmi kamat mennyi, benne volt a szerződésben.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.19. 18:48

Mi van akkor, ha az én számlámra utaltatja a munkabérét, ahhoz hozzányúlhatnak?”
nem

Azért ha nagyon akarja, akkor talán mégis. Bár kétségkívül nagyon körülményes.

affaire # 2013.12.19. 18:37

Nem adtam hozzá semmit ezt irta a végrehajtó behajtásként! De igy sose lesz vége a hitelnek mi ez ha nem uzsorakamat... Nincs ez alól valami jogi kibúvó mert igy nem igazán jó. Vagy esetleg perre vinni az ügyet?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.19. 16:46

miért akarnak behajtani rajtam 2.2 milla összeget?
A tőkét miért adtad mégegyszer hozzá?
Az igaz, hogy mire tényleg kifizeted, addigra lesz 2,2M. Vagy még több. 900 ezer forintnak a késedelmi kamata évente 300-400 ezer is lehet. Szóval, amit letiltanak, az lehet, hogy csak a kamatra elég.

affaire # 2013.12.19. 16:36

Kedves fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni egy Takarék szövetkezetes hitel kapcsán.Mely 2008 júliusában lett felvéve 1millió ft.Kb 2év után nem tudtuk fizetni húztuk halasztottuk tudom nem jól tettük. De 2012 júliusban kaptunk egy kimutatást miszerint a tartozás 1320858 ft ebből a tőke 872778 ft.
Végrehajtásra került sor a fizetésemből vonják ugyani én voltam a kezes. Ezzel eddig semmi baj csak azt nem értem hogy miért akarnak behajtani rajtam 2.2 milla összeget? Ezt küldte ki a végrehajtó. Ez ellen lehet e tenni valamit vagy roskadjak bele a visszafizetésbe?
Ugyanis én ugy tudom hogy ez a köcsög takarék évente ugyanúgy rárakja az éves kamatot igy amennyit egy évben befizetek azt év végén viszi a kamat. Igy sose lesz vége a hitelnek.
Ebben kérem ha tud valaki segítsen.
Köszönöm!