Hiteltartozás

biro.zoltan.gyp # 2011.01.12. 15:45

Sziasztok.
Egy kérdésem lenne.
Van egy CHF alapú személyi kölcsönöm az OTP-nél. 780ezret vettem fel, jelenleg 1420000-nél tartok. HVP-m van, viszont nem tudok fizetni. Emellett van egy cetelemes hitelkártyám 410ezres tartozással és egy másik banknál egy hitelkártya 520ezres tartozással. Nem tudom már egyiket sem fizetni.
Ahol lakom nem az én nevemen van. Ingóságom nincsen, csupán fizetésem.
Mire számíthatok?
Mit tehetek?
Jelenleg még nem kaptam csak felszólító levelet az OTP-től, hogy fizessek, mert elmaradásom van, valamint a cetelemtől jött egy levél, hogy továbbítják az adósságkezelő osztályhoz.
Várom válaszotokat.
Köszönöm.

monalisa1 # 2011.01.12. 17:31

A három adósságból egyik havi törlesztőt sem tudod fizetni?

Menj be a bankban és kérd hogy szerződésmódosítással hosszabb legyen a hitel lejártának ideje és alacsonyabb a havi fizetendő összeg. (Ez ellen a bank valószínleg nem fog elzárkózni, DE már holnap lépjél az ügyben!)

Ha nincs más mint a fizetésed akkor annak 33%-át, illetve többes tartozásnál max 50%-ig letiltják - egálig. (Ha több hitel is van akkor sorban állnak a ki-ki kielégítésre.)

Tényleg járj utána mert minden végrehajtási stb. ügylet növelni fogja a tartozások végösszegét.

biro.zoltan.gyp # 2011.01.13. 17:13

Kedves monalisa1!
Nagyon köszönöm a válaszodat!
Még egy kérdés!
A jelenlegi lakcímem ahol élek nem a saját tulajdonom. Albérletnek sem mondanám, amolyan szívességből élek itt. Be kell engednem a végrehajtót? A tulaj mondhatja, hogy nem engedi be?
Köszönöm

végrehajtó1 # 2011.01.13. 21:41

Célszerü beengedni.

zünüke # 2011.01.14. 00:41

Kedves fórumozók.Azt hiszem nagyon nagy bajban vagyunk.2007 ben jelzálogot vettem fel,egy Pénz Intézettől.Hagy ne irjam le mennyit tett zsebre,a közvetitőtől a bankig.Közel három évig fizettem a siralmas fizetésemből,amikor is egyszer megcsúsztam a havi részlettel,igy mindig az elöző havit adtam fel de azt becsületesen minden hónapban.Egyszercsak jött egy felszólitó levélke potom 15000 ft-ét,aztán 2hét múlva még egy és még egy.Ez ugye 45000+37000=82000FT.Ennyi még a fizetésem sem volt,tehát feladni nem tudtam.De törlesztőt fizettem!!!a leveleket nem tudtam.A levelek csak jöttek havonta 2-3 db /15000 Ft-ért.Majd telefonon hivtak,hogy hosszú hónapok óta nem fizetem a törlesztő részleteket,és igy hamarossan felmondanak.Bementem egyeztetni,amikor is közölték,hogy azokat az összegeket amiket én feladtam mint havi megállapitott részlet a Pénzintézet levette a levelek dijjaira!!!!Tehát a részleteim nem lettek fizetve.Sajnos állás nélkül maradtam,és a végén már a részleteket sem tudtam befizetni,jelenleg olyan 700 000 Ft-al vagyok elmaradva,ebből a felszólitások összege 350 000 Ft.Ma megjött a közjegyzői levél,melyben 15 napot adtak,hogy a fentmaradt 3millió forintot egyösszegben kérik.Már felvettem a kapcsolatot a Banki Károsultak Sz-vel,de,hogy ott mit tudok intézni nemtudom.Van még arra remény,hogy megtudok állapodni evvel a "hiéna bandával"???Szerintetek?Ha más nem a két gyerek családi pótlékját,és az egy gyerekre járó gyerektartást feltudom ajánlani az pontossan 42000Ft.Hogy aztán mit fogunk csinálni az még a jövő titka...De még mindig jobb mint az utcára kerülni,feltéve ha vissza lehet forditani a folyamatot.A válaszokat előre is köszi.

loncika # 2011.01.14. 06:48

Én 8,5 millió Ft-ot adtam kölcsön több mint két éve egy ismerősömnek. Erről ügyvéd által írt szerződésünk van. A pénzt 2009 májusáig kellett volna visszafizetniük, de egy fillért sem kaptam vissza. A mulasztás már bíróság előtt van, ahol 2009 novemberében ítélet született, melyben felszólították őket a kölcsön visszafizetésére. Ezt megfellebbezték, de a további tárgyalásokon nem jelennek meg. Így az ügy csak húzódik. Én mit tehetek ez ügyben, hogy meggyorsítsam a folyamatot?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.14. 07:47

Semmit.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.14. 07:48

Zünüke, mondj ellent határidőben!

zünüke # 2011.01.16. 14:35

Kovács Béla Sándornak (SOS!!!) Kaptam egy választ a kérdésemre,2011 01 14. én Zünüke mondj ellent határidőben".De hol?A Közjegyzőnél? vagy A Pénz Intézetnél? Hol mondjak ellent? Sajnos idegességemben elnéztem a határidőt,és nem 15 napot kaptam hanem 4 napot.Azaz 2011 január 18.-án.Utána inditják meg a végre hajtási eljárást.Igy "keddig"van időm.....de mire? A választ előre is köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.16. 16:25

A közjegyzőnél. De elnéztél te mást is, a fizetési meghagyásban ugyanis kötelező a 15 napos határidő, ezt törvény írja elő. Más "levelet" pedig közjegyző nem ír neked a tartozásod miatt.

zünüke # 2011.01.16. 20:28

Kovács Béla Sándornak.Most még jobban kétségbe estem,mert ezen a közjegyzői okiraton elsősorban az áll,hogy FELMONDÁSI NYILATKOZAT.Felszólitanak,hogy a kézhezvételt követő HÁROM munkanapon belül a P.H.zrt részére fizessem meg egy összegben a fenálló tartozást.Amennyiben ez nem történik meg,akkor a NEGYEDIK napon a P.H. jogosult végrehajtást kezdeményezni,az ügyfél ellen.Én keresztbe kasul átolvastam,semmilyen 15 napos határidő ide nincs irva.Keressem meg a közjegyzőt mielött először,vagy próbáljak a Pénz Intézettel valamit,vagy a Banki Kár.Sz-vel beszéljek vagy már én sem tudom.Itt ez áll,és 15 napos határidőről szó sincs..Köszi a választ előre.

zünüke # 2011.01.19. 00:34

Üdv.Mindenkinek.Én lennék akinek a hitelszerződését a minap felmondta a Pénzintézet,itt fórumoztam tanácsért.Végül is a Banki Károsultak Szövetségéhez sikerült soronkivül bejutnom,mivel 1 napom maradt intézkedésre a 4 ből.Mos tudok már törleszteni,és ezért szerettem volna ha ez a szervezet segit,végül is csak jogászok, tisztában vannak dolgokkal.A célom az volt,hogy próbáljanak egyezkedni a Hitelintézetemmel mert én ehhez szerintem kevés vagyok egyedül.Felhivtak másnap,hogy sajnos nem tudták leállitani a folyamatot,a végrehajtás megfog indulni...nyugodjak bele(?)Sirva felhivtam a Pénzintézetet én megpróbálva a lehetetlent.és MI TÖRTÉNT?kiderült,hogy az igen tisztelt Banki Károsultak Szövetsége náluk ugyan NEM JELENTKEZETT sem telefonon,sem személyesen!!!!!A lényeg,hogy én magam beszéltem le,azt amitől úgy féltem....hogy elutasitanak.És láss csodát nem utasitottak el,a hitelemet visszaállitják.Kérdem,hogy lehetett ezt megcsinálni?Játszani mások életével?Milyen eljárás ez?Ezek akkor aljasabbak mint némelyik bank?

Péter007 # 2011.01.19. 07:33

Üdv Mindenkinek!
Az alább ügyemet azért merem leírni, mert egy újabb példa arra, hogy nem jó a mai közintézményben és pénzhivatalokban bízni
Előzmény:
2010. szeptember. 14 óta nem kaptam meg a számlakivonataimat a Magyar Posta kézbesítőjének hanyag munkájából(ezt jegyzőkönnyel is igazoltuk, hogy hónapokon keresztül nem kézbesítette a küldeményeket) s így tudtam meg, 2010. október elején amikor Görögországban tartozkodva felhívtak, hogy elmaradásom van a CIB BANK személyi hitelemen. Sm fizessek be, 32.000 Ft-ot. Internetbankon átutaltam, e-mailben elküldtem a a befizetések bizonylatát is.
Előző hónapban már kértem az ügyintézőt, hogy a vízmű számlájára ne utaljanak erről, mert csekken állandóan kiküldték, amit édesanyám mindig befizetett!
A következő hónapban is internetbankon utaltam a 10000 Ft -ot, majd 14-én kaptam egy értesítést, hogy a személyi hitelemet tartozás miatt felbontották.
Milyen tartozásom volt akkor?
Nem értem!
Legalább egy tértivevényes küldeménnyel értesítettek volna!
Ez ügyből kifolyólag november. 26.-án a Bankban új átütemezési szerződést írtam alá, s aznap be is fizettem az első 14.000 Ft-ot, és a követő hónapokban is folyamatosan utaltam a szerződébe lévő új 14.000 Ft-ot. 2011 januárjában is.
A kiküldött számlakivonatokon sincs felszólítás! A mai nap a telefonos ügyintézővel folytatott beszélgetés után jöttem rá, hogy a személyi hitelem továbbra is a behajtási csoportnál van, és ráadásul felmondva!.
A kérdésem a következő:

• Miért nem értesítettetek, hogy ez a személyi hitel és szerződése, átütemezése nem is jött létre? Azóta már majdnem 2 hónap eltelt!

A mai világban többféle elektronikus elérhetőség is létezik és a bank semmit nem közölt velem...
:(
Elszomorító, hiszen ezért bekerültem a BAR listás rendszerbe...
Mit tehetek még?

Cari # 2011.02.04. 20:49

Sziasztok!
Egy furcsa ügyben lenne kérdésem.1998-ban kölcsönt vettünk fel feleségemmel lakásvásárláshoz kiegészítésképpen az otp-től,200 000 ft-ot.Ezt törlesztgettük,aztán különbözö okokból kb 56000ft hátralékunk maradt.ekkor kiadták a Faktoringnak.Velük megegyezve,részletekben tovább törlesztettük.Közben volt egy lakástüzünk,melyben az iratok amivel tudnánk bizonyítani hogy kifizettük-megsemmisültek.
Teltek az évek és 2010 augusztusában kaptunk egy levelet a faktoring-tól hogy tartozásunk van, és követelik a pénzt +kamatait 32%-al.bíróságra adták az ügyet,onnan megkaptuk az üggyel kapcsolatos összes papirt,amelyben az áll hogy részükről az utolsó felszólítás 2003.10.-hó-ban érkezett nekünk.Ha érkezett is 2003-ban , és azóta egyszer sem 2010-ig akkor ez szerintem elévült.Kérdésem az lenne hogy mik az esélyeim ebben a peres ügyben?
A választ előre is köszönöm!

monalisa1 # 2011.02.05. 15:07

Azt hogy jelen esetben ténylegesen megvalósult az elévülés azt a bíróság mondja ki miután megvizsgálta az ügyet.

erdekodo # 2011.02.17. 10:48

Ezt a kérdést feltettem már egy másik rovatban,de valami végrehajtó nagyon silány elfogadhatatlan nem kérdéseimre irányuló választ adott!Remélem itt találok olyat aki tud ebben tanácsot adni.

Tisztelt Jogi fórum.

Kérdésem,érde­klődésem,nem ismeretlen ezen a fórumon!

* 2006-ban OTP-nél egy bevásárló kártyát vettünk igénybe a volt férjemmel.
* 2007-ben elváltunk mivel ott hagytam neki mindent ingatlant nem kértem semmit az évek alatt össze gyűjtött dolgokból.Így abban állapodtunk meg,hogy ő fizeti ki ezt a bevásárló kártyát!
* én el költöztem
* 2007-től egészen 2010 abban a tudatban voltam,hogy ő ezt rendezte!
* 2010-ben meg próbáltam az A hitelemet aktiválni ahol közölték bár listán vagyok
* Miután ezt meg tudtam fel vettem a kapcsolatot a volt férjemmel „kérdőre vontam“ azt a választ kaptam rendezni fogja fél év el teltével egyre biztosabb vagyok nem fogja:(
* most 2011-ben egy végrehajtótól kaptam egy levelet,hogy 511.321 ft tartozásomat fizessem ki!!!!
* Na most itt jönne a kérdésem?
* Az UNIO területén lehetséges ez,hogy a kamat nagyobb mint a tőke???

tőke tartozásom 152.000 ft
kamat 254.000ft
ez nem uzsora kamat?:(((

* kérdésem lenne hogy mi történik velem,mint Magyar illetve UNIOS állampolgáral?
* Tönkre ment az életem?
* Elvisznek mindent?
* Börtönbe megyek?

vagy mit tudnak velem csinálni??

* 1.lehetőság.áljak szembe ezzel lépésel,mert ez nem jogszerű?
* 2.lehetőség:vagy fizesek és menjek tönkre?
* 3.MEneküljek el valamelyik úniós országba és kérjek menedék jogot?

Kérem segítenek mert kétségbe vagyok esve

Köszönettel Mónika.

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/20/14277#…

monalisa1 # 2011.02.17. 18:39

Hiba volt nem lepapírozni, hogy a bevásárlási kártyát tartozással együtt átveszi tőled. A bank követelése a 511.321 Ft-ról bizonyára valós, mert egy ilyen kártyának rendkívül magas a kamata - a szerződéskötéskor le is volt írva.

A bírósági végrehajtó hamarosan "megtalál", ha van bankszámlád elsősorban azt söpri ki, ha nincs vagy nem elég a tartozás rendezésére, akkor a fizetésed 33%-át vonja le - egálig. (A végrehajtó sem ingyen dolgozik...)

Szerencsés esetben adhat részletfizetésre lehetőséget, de ez kizárólag tőle függ.

Mivel a hitelt még mint házaspár vettétek igénybe, a fenti összeg felét követelheted tőle, ha nem fizet közjegyzőnél kezdeményezz fizetési meghagyási eljárást.

monaLuis
laikus hozzászóló

Adósok börtöne régen nincs már, ha lenne többszörösen is dugig lenne...

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.17. 20:07

2.

(Egyébként pedig tessék számolni: 20%-os évi kamattal a kamat öt év után már eléri a tőke összegét, aztán egyre inkább meghaladja. Ennek semmi köze az unióhoz, egyszerű matematika.)

houdini81 # 2011.03.01. 19:44

A segítségüket kerném a hozzáértőknek! A problémám a következő! A Pannon GSM-nél volt egy ki nem fizetetétt tartozásom 2009.novemberétől ez kb.25ezer forint volt. 2héttel ez előtt kaptam egy levelet a Telenortól(mivel ez a cég vette át a Pannont), hogy tartozásom van feléjük kb.54ezer forint és bíróságra viszik az ügyet, ha nem fizetem ki 8 napom belül, de időközben ezt a telefonszámot, amin a tartozás volt azt odaadták másnak! A kérdéseim a következőek. Létezik-e még az 1éves elévülés a telefontársaságoknál? Oda-e adhatják másnak a telefonszámomat, amíg tartozás van rajta Válaszukat előre is köszönöm! Zsolt

végrehajtó1 # 2011.03.02. 09:43

igen létezik a 1 év.
Oda adhatják másnak a számot

Erzsébet50 # 2011.03.17. 12:52

Sajnos Nekem is van hitel tartózásom,és Engem is hívtak fenyegetek,hogy ez lesz meg az lesz!Többször fel hívtak nem tiltakoztam a fizetéstől,de mivel nem annyit tudtam volna fizetni,mint amennyit kellett volna,magyarul szólva bele sz..az egészbe,és most ott tarunk,hogy végrehajtási osztályra adták az ügyem!Aki be szedte a pénzt az ki jelentette,hogy nem fog 1 ember miatt gyalogolni.Ezért mert ezt Ők csinálták 100000ft-al többet kell fizetnem!Hol van ilyenkor az igazság?Mit lehet tenni?Kérem segítsenek!

Ericson # 2011.06.18. 05:49

Sziasztok!
Vásároltunk párommal 2008 májusban egy ingatlant 10 000 000 Ft-ért, CHF alapú jelzálog hitelre.A házat akkor 18 500 000 Ft-ra értékelték, az akkori aktuális hitelbiztosítási értéke 13 900 000 Ft-ra állapították meg. 2009 novemberig tudtuk fizetni a törlesztőrészletet. Hirtelen 60 000 Ft-ról 145 000 Ft-ra nőtt a törlesztés.Nem tudtuk fizetni.
A bank kiadta egy behajtó cégnek akik azt mondták próbáljuk eladni, 16 000 000 Ft-ért kezdjük el árulni,ők is kiadták egy ingatlanközvetítő cégnek és segítenek.Közben forintosították a hitelt és a fennálló tartozást 16 500 000 Ft-ra állapították meg azt mondták ez az összeg napi 8000 Ft-al növekszik addig amíg nincs kifizetve.
Sokáig árultuk 16 000 000 Ft áron de senki fel sem hívott.A behajtó cég kérte vigyük le 14 000 000 Ft-ra fél évig így árultuk de semmi eredmény nem volt. Egy 141 m2-es 3 szintes családi házról van szó. Volt érdeklődés,de senki nem jött el megnézni.
Kérdeztük már akkor is a behajtó céget,mi lesz a fennmaradó tartozással,ha eladjuk ennyivel kevesebbért,de azt mondták a bank elengedi nekünk a fennmaradó tartozást.
3 hete szólt a behajtó,hogy vigyük lejjebb 12 000 000 Ft-ra az árat és hirdessük így mert mindenképpen el kell tudni adni a házat nagyon sürget az idő. Megkérdeztük újra hogy mi lesz a fennmaradó 4 millió tartozással de azt mondta nyugodjunk meg mert ha sikerül eladni a bank el fogja engedni a fennmaradó összeget.Ezt többször is elmondta.Megnőtt az érdeklődés és jött egy komoly vevő 10 000 000 Ft-ért megvenné a házat. Felhívtuk a behatót aki nagyon örült és azt mondta írjunk a bankhoz egy eladási kérelmet szerinte elfogadja a 10 000 000 Ft-os eladási árat.Mi lemondunk a tulajdon jogunkról ennek fejében ők elengedik a fennmaradó tartozást,a 6 000 000 Ft-ot.És erről majd az adás-vétel után kapunk egy papírt.
Szerintetek létezik ilyen,hogy tényleg elengedik ezt a tartozást? Attól tartok.hogy eladatják velünk a házat 10 000 000 Ft-ért és a többit majd a végén behajtják rajtunk.Nem szeretnék rosszul járni.
A vevő meg lekérte a tulajdoni lapot és kérdőre vont hogy mi lesz a fennmaradó összeggel,nehogy rajta maradjon a házon jelzálogként.
Nagyon érdekelne mi a véleményetek erről. Válaszokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.18. 05:53

Éppen előfordulhatna, bár nem jellemző. Azt a "papírt" viszont előre kellene kérni, utólag már késő lesz. A szóbeli ígéreteket nehéz bizonyítani, és még az se biztos, hogy azokat arra jogosult személy tette.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.18. 05:53

Éppen előfordulhatna, bár nem jellemző. Azt a "papírt" viszont előre kellene kérni, utólag már késő lesz. A szóbeli ígéreteket nehéz bizonyítani, és még az se biztos, hogy azokat arra jogosult személy tette.

Ericson # 2011.06.18. 06:06

Én is nagyon kételkedem ebben a dologban, a behajtós pasi azt mondta előterjeszti a banknál a vásárlási szándékot 10 000 000 Ft összegre szerinte megadják és elmondása szerint törölni fogják a fennmaradó tartozást és ezt írásba is fogják adni.És leveszik a jelzálogjogot a házról.Hogyan tudhatnánk meg hogy tényleg igazat mond? Mert most kellene beadnunk a vásárlási kérelmet hogy megvegyék a házat,de nagyon bizonytalan vagyok. Kérdezzük meg a bankot is ? Foglalkoznak ők ezzel? Vagy csak a behajtóval tudunk tárgyalni?