Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


Frankline # 2019.04.24. 13:52

Tisztelt hozzáértők !
Egy kicsit az adós pszichológia bugyraiban szeretnék tisztábban látni az alábbi helyzet miatt:
Adott egy árverezett, üres építési telek. Az adós egy ügyvéd. Teher: 25M Banki tartozás (jelzálog) + 2 millió NAV. A minimum vételár, a tartozás ötödét sem fedezné. Piaci áron eladhatná a telkét, kb 9 millióért. Adóssággal terhelt telek értékesítésben semmi tapasztalatom, ezért szeretnék megerősítést kapni.

  • Jól tudom, hogy terhelt telket nem nagyon lehet eladni, tehát az eddigi tartogatás oka ez lehet ? Amennyiben "lelki" kötődése nincs az illetőnek a telekhez, akkor anyagi szempontból megérheti neki, hozzátartozóval árverésen megvetetni (tehermentesíti), hogy így el tudja adni ?
  • A végrehajtó irodája, 100méterre van, az adós ügyvédi irodájától. Budapest nagy város, de persze lehet puszta véletlen. Meg tudja oldani egy ügyvéd, hogy a vele szembeni végrehajtást, telkének árverezését, egy ismerős végrehajtó vezényelje le ? A PDF szerint, a végrehajtást egy ismert bank kérte.
  • Ha bealudna a haverja licitálásnál és én nyerném az árverést, vajon volna esélye bármi miatt fellebbezéssel ?

Köszönet előre !

gerbera317 # 2019.04.24. 16:17

Jól tudom, hogy terhelt telket nem nagyon lehet eladni
El lehet adni, csak nem nagyon találsz rá vevőt. :-)
Meg tudja oldani egy ügyvéd, hogy a vele szembeni végrehajtást, telkének árverezését, egy ismerős végrehajtó vezényelje le?
Nem.
volna esélye bármi miatt fellebbezéssel?
Tegyük fel, hogy értettem a mondatodat, és akkor a válasz: nem.
A többi kérdésed érdektelen.

Duchemin # 2019.04.25. 13:02

Kedves Fórumozók!

Megint lenne egy kérdésem.

Vettem egy résztulajdont egy ingatlanban még januárban.
A tulajdonostárs nyújtott be jogorvoslati kérelmet, de már eleve bőven a 15 napon túl.

  • A kérelem beadása is már 60 napja volt, tehát a 45 napon is túl vagyunk, amin belül határozatot kellene hozni.
  • A végrehajtó szerint csak időhúzás, a fellebbezés teljes nonszensz, a tulajdonostárs arra hivatkozik, hogy nem kapott értesítőt, így nem tudott élni az elővásárlási jogával.

Kérdeztem mit lehet tenni, a végrehajtó azt mondta, hogy az árverési vevő semmit nem tehet, és ők sem, csak az adós, illetve tulajdonostárs kérhet rajtuk keresztül infot a bíróságtól, hogy hogy áll az ügy.
Szóval várni kell a határozatra, amit aztán még meg is fellebbezhetnek, ha akarnak.

Tényleg nincs mit tenni?

Köszönöm

gerbera317 # 2019.04.25. 13:43

azt mondta, hogy az árverési vevő semmit nem tehet
Dehogynem. Az árverési vevő jogi érdeke egyértelműen tisztázott. Ez nyilván nem az iratbetekintésre vonatkozik, de minimum meg van a joga a sürgetéshez.
Addig is nem ártana megkérdezni a végrehajtót, mi igaz a tulajdonostárs állításából (mármint abból, hogy nem kapott a hirdetményből).

Duchemin # 2019.04.25. 14:03

gerbera köszönöm.

Kapott szépen mindent arra a címére ami a tullapon volt, csak hát ő már rég nem lakott ott. Jó párszor értesítve lett, mert ez már ismételt árverés is volt ráadásul.
A végrehajtó azt mondta, hogy mivel még csak nem is az adós reklamál, így aztán abszolút nem áll meg a dolog, hiszen a tulajdonostársat nem is értesítheti ki máshol, mint a tulajdoni lapon szereplő címen. Nem "nyomozhat" utána a lakcím nyilvántartóban, így mondta.

A "sürgetés"-t hogyan tehetném meg úgy, hogy történjen is valami? Mert a végrehajtót megkérve nem igazán történik semmi.
Bíróságot közvetlenül lehet keresni ezügyben?

gerbera317 # 2019.04.27. 13:18

A sürgetés szövege: Tisztelt Bíróság! Ez és ez a problémám, kérem, soron kívül bírálják már el azt a kifogást, már csak azért is, mert eleve alaptalan.

driver60 # 2019.04.27. 16:28

Üdvözlöm. Ha az árverésre történő bejelentkezésem és az előleg befizetése után megnézem az általam megvásárolni kivánt ingatlant és ott életveszélyesen megfenyegetnek akkor mlyen lehetőségem marad az árverési előleg elvesztésén kivül. Köszönöm.

gerbera317 # 2019.04.27. 16:39

Nem teszel vételi ajánlatot. Ki mondta, hogy elveszited az előleget?

Burn Out # 2019.04.27. 16:40

Az árverési előleget csak akkor veszíted el, ha Te nyered az árverést és nem fizeted ki a vételárt.

Az előleg az árverés után visszautalásra kerül 3 munkanapon belül.

driver60 # 2019.04.27. 17:21

Nem a pénz miatt kérdeztem.A fenyegetés miatt gondolkozom azon hogy inkább bent hagyom az árverési előleget és nyugodtan alszom. Annak nem látom sok értelmét hogy megvegyem mikor nem tudom kihasználni.De gondolkozom azon, negveszem és amint lehetséges eladom,bér nem ez volt a szándékom.

gerbera317 # 2019.04.27. 18:29

gondolkozom azon hogy inkább bent hagyom az árverési előleget és nyugodtan alszom
Inkább vedd ki, és add nekem. Te ugyanott vagy, mintha benthagytad volna, plusz én is jól fogok aludni. Keress privátban. :-)

Bori Bori # 2019.04.29. 08:40

Végrehajtó nem akarja átadni az ingatlant. 154. § (1) elegendő, mert üres az ingatlan, voltam benne. Azt mondja, elegendő a jogerős árverési jegyzőkönyv, azzal mehetek mindenhova. Erőlködjek még, vagy valóban elegendő az árverési jegyzőkönyv? Mérőállásokat két tanúval felírtam.

gerbera317 # 2019.04.29. 10:04

Próbálkozz így. Ha viszont bárhonnan is azzal küldenek el, hogy "hol az átadásról szóló jegzyőkönyv?", azonnal követeld a sima átadást, végrehajtási kifogást is kilátásba helyezve.

drbjozsef # 2019.04.29. 10:18

Bori bori,

Kösd te is az ebet a karóhoz, hogy a jogerős árverési jegyzőkönyv elég, az ingatlan üres volt, birtokba vetted, két tanús birtokbavételi jegyzőkönyv (ez esetben nem birtokbaadási), oszt jónapot.

Aztán ha tényleg nem, GO TO végrehajtó.

keosch # 2019.04.29. 14:21

Üdvözletem ! a birtokba adásnak mi a szabályos ügymenete ?

gerbera317 # 2019.04.29. 14:34

154. §, ha az adós önként, határidőre kiköltözik, és 154/A. §, ha erre nem hajlandó. Kismilliószor le lett már írva ebben a topikban. Nem így, hanem egészen részletesen.

kremena # 2019.04.29. 19:09

Kedves Fórumozók,

Tavalyi év végén vásároltam egy ingatlant árverésen, kértem a Vh-t a kilakoltatásra, de a moratórium miatt ez az idei évre tolódott át. Két nap múlva május, és a Vh még mindig nem írta ki az átadást. Két hete személyesen érdeklődtem a végrehajtónál, ahol azt a választ kaptam, hogy épp aznap került a lakásom ügyintézés alá és egy héten belül levélben értesítenek. Ez két hete volt. Újra felkerestem a Vh-t de újfent semmit sem tudtak mondani. Van valamiféle időkeret, határidő vagy akármilyen kötelezettsége ebben esetben a végrehajtónak? Van más módja a birtokbavételnek?
köszönöm

gerbera317 # 2019.04.30. 08:35

A törvény nem azt mondja, hogy a végrehajtó a kilakoltatást május első munkanapjára halasztja, hanem azt, hogy az április 30. napját követő időszakra halasztja. Szerintem ez eléggé érthető megfogalmazás.
Törvényes módon csak két út létezik: 1) az adós ingóságaitól kiürítve önként elhagyja az ingatlant, és biztosítja, hogy a végrehajtó azt átadja az árverési vevőnek, vagy pedig 2) az árverési vevő időben előterjesztett kérelmére a 184/A. § szerint foganatosítja a kényszerkiürítést.

tompi64 # 2019.04.30. 08:56

Tisztelt fórumozók!
Ha olyan társasházi lakást veszek árverésen, amely tulajdonlapjára 2013. és 2015-ben jelzálogjog van bejegyezve közösköltség tartozás miatt, akkor ez árverés esetén tudtommal az árverési vevőt nem érinti. Úgy is van kiírva a hirdetés, hogy tehermentes, minden jog törölhető. Mi van akkor, ha a későbbiekben el kívánom adni? Az adás-vételkor a lakáson lévő közös költség tartozás már nem lesz ráterhelve esetleg az új tulajdonosra? Köszönettel várom a választ

gerbera317 # 2019.04.30. 09:18

Mi van akkor, ha a későbbiekben el kívánom adni?
Akkor eladod.
Az adás-vételkor a lakáson lévő közös költség tartozás már nem lesz ráterhelve esetleg az új tulajdonosra?
Ráterhelve nem, különösen a tulajdonosra nem, de a ház követelheti a mindenkori tulajdonostól az elmaradt közös költséget. Az, hogy ezt sikerrel tudja-e érvényesíteni a ház, egy másik kérdés, de ezt nem kérdezted.

kremena # 2019.04.30. 13:33

gerbera317,

Koszonom, ez tiszta. Az 1994. évi LIII. törvény alapján a végrehajtónak 30 napon belül kell átadnia az ingatlant. a Moratóriummal ez a 30 nap újra indul, vagy új feltételek vannak? Egyaltalán él e ez a 30 nap, vagy itt már akarmikor történhet a kiürítés?

gerbera317 # 2019.04.30. 14:55

"a törvény alapján a végrehajtónak 30 napon belül kell átadnia az ingatlant
Ilyet a törvény nem ír. Olyat ír, hogy - ha a feltételek adottak - az árveréstől számított 30 nap elteltével átadja az ingatlant. Itt a feltételek nem adottak, éppen ezért kell kényszerátadást foganatosítani, amit az április 30-át követő időszakra el kellett halasztania. Majd valamikorra kitűz egy kilakoltatást, arra gyúrj, hogy ott tudj lenni, és hogy lakatosról meg tárolóhelyiségről, meg logisztikáról gondoskodj.

peggy99 # 2019.04.30. 19:38

Sziasztok!

Az alábbi szituban szeretnék segítséget kérni:
Január végén lejárt az árverés, sikeres árverés után február közepén aláírtuk a jegyzőkönyvet és kifizettük az ingatlant.
Akkor arról tájékoztattak minket hogy 30-45 nap mire birtokba tudjuk venni. Arról is tájékoztattak, hogy a tulajdonosok ismeretlen helyen tartózkodnak ügygondnok van kijelölve. Március vége óta a párom 2 hetente megy a végrehajtó irodába, hogy hogy áll az ügy. Egyszer azt mondták neki kaptak egy külföldi címet, ezért oda kell postázniuk, onnan meg kell várniuk a választ a tértit és valami 60 napról is beszéltek. (sajnos másodkézből van az információm ezért nem tudom konkrétan ez a 60 nap mire vonatkozik). És arról is szó van, hogy a postától is kérnek igazolást, hogy mi lett a levéllel..Kicsit már kezd gyanús lenni..Vagy időt akarnak húzni vagy nem tudom, de ez milyen eljárás? A végrehajtóknak nincs határidő addig lehet húzni ameddig akarja..Tényleg nem értem.
Kérésre hogy akkor adja birtokba az egyébként lakatlan ingatlant az a válasz, hogy nem tudja mert nem telt le a 60 nap. Ilyenkor mi van?
A tulajdonos ilyen esetben is megtámadhatja az árverést, vagy az a 15 nap áll a rendelkezésére ami az árverés lejáratától van?

Mi mit tudunk csinálni?
Mi birtokba vehetjük az ingatlant? Egyébként mindegy hogy birtokba vesszük, mert amíg nincs rajta az új tulaj a tulajdoni lapon egyik közmű még szóba sem áll velünk.

Előre is köszönöm a tanácsokat!

gerbera317 # 2019.05.01. 12:41

Ha ügygondnok van kirendelve, akkor mit levelezget a végrehajtó külföldre? Az iratokat az ügygondnok részére kell megküldeni, minden jogkövetkezmény ehhez fűződik az adósok vonatkozásában. Azért is jogsértő a külföldi címre történő levelezés, mert hiába derült ki a külföldi címük, de : 46. § (1) A végrehajtó az adós részére ügygondnokot rendel, ha az adósnak van lefoglalható vagyontárgya, de az adós a) lakóhelye vagy tartózkodási helye ismeretlen, b) külföldön lakik, vagy hosszabb ideig ott tartózkodik. Tehát a végrehajtó nem levelezget az adóssal külföldre!
A 60 nap arról szól, hogy a kilakoltatás iránti kérelemről tájékoztatni kell az ingatlan fekvése szerinti jegyzőt; és az ingatlan kiürítése iránt a végrehajtó akkor intézkedhet, ha a jegyző részére megküldött tájékoztatástól 60 nap eltelt.

keosch # 2019.05.01. 15:44

Tiszteletem !

a következőt hogyan kell értelmezni, mit jelent az hogy a jegyző által igazolt , ez csak annyit hogy átvette az értesítést és vissza ment a végrehajtóhoz a tértivevény , vagy erre a jegyzőnek külön kell nyilatkoznia ?

(12) A végrehajtó az árverési vevő kérelmére - szükség esetén rendőrség közremüködésével - akkor intézkedik az ingatlan kiüritése iránt a 182. § és a 182/A. § megfelelő alkalmazasaval, ha a (11) bekezdés szerinti, a jegyző által igazolt bejelentéstől számitott 60 nap eltelt.