Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


bszmaresz # 2017.07.14. 15:32

Colle: árverési vevő vagyok,amint kifizettem a vételárat,mentem biztosítást kötni,nem akadékoskodott a biztosító,elég volt az árverési jegyzőkönyv másolata és az irataim.

Marka01 # 2017.07.12. 21:22

Tisztelt Fórumozók!
Az MBVK honlapján kerestünk rá egy családi házra, amire licitálni szeretnénk. Sajnos a hivatalos megtekintésről már lekéstünk. Az illetékes végrehajtó személyt a férjemnek sikerült elérni telefonon, és megkérdeztük, meg lehet-e tekinteni más időpontban az ingatlant. A végrehajtó rövid tőszavas válasza a NEM volt, mivel lekéstük a hivatalos megtekintést. Férjem kérésére, hogy laknak-e az ingatlanban jelenleg, nem válaszolt. Nyilván a környéken már jártunk, konkrétan az ingatlanra lennénk kíváncsiak, mielőtt licitálunk. A végrehajtó ilyenkor megtagadhatja a választ? Köszönöm.

Grave7 # 2017.07.12. 07:05

@raggazin: Készíts képernyőfotót a folyamatos árverési hirdetmények lekérdezéséről úgy, hogy a keresőben az árverési hirdetmény ügyszáma (évszámig, az utolsó perszám nélkül) van beírva - ez "bizonyíték", hogy valóban nem látható a folyamatos árverési hirdetmény.
Ezt küldd meg levélben (nem telefonon, nem e-mailben) a végrehajtónak azzal, hogy kéred tegye elérhetővé az árverést, mert szeretnél licitálni; tájékoztatod, ha 1 héten belül nem teszi meg és választ sem kapsz, akkor panaszt fogsz előterjeszteni az MBVK-nál.
Ha a leveled átvétele után 1 hét eltelt és még mindig nem elérhető az árverés (nem is válaszolt), újabb képernyőfotó és a korábbi leveled másolatával együtt küldd meg az MBVK-nak.

raggazin # 2017.07.12. 05:45

Tisztelt Szakértők!

Korábban írtam, hogy árvereznék egy ingatlanra, de nem jelenik meg az MBVK honlapján. Az ingatlant pedig árverezik, kaptam tanácsot is, hogy a végrehajtó mit kapcsoljon be, hogy látható legyen.
Végig vele beszéltem, már jópárszor mégsem teszi ezt meg.
Van ilyen? Ezek szerint van...
Választ nem kapok tőle.
Így a pénzéhez nem jut senki sem, szóavl teljesen érthetetlen számomra.

Grave7 # 2017.07.11. 11:44

@drbjozsef: Valószínűleg arra gondol a kérdező, hogy miután végrehajtást kérőként átvették az ingatlant, a tulajdonjoguk bejegyzését követően, de még a birtokbavétel előtt a végrehajtást kérő ruházta át az ingatlan tulajdonjogát harmadik személyre.
Szerintem csak pontatlan a fogalmazás, mert nem akart (erről) kisregényt írni.

drbjozsef # 2017.07.11. 11:10

Jogerős árverést követően
...
Közben az ingatlan tulajdonost váltott

Ez így fura. Nem szabadna neki tulajdonost váltania, csak ha Ti vagytok az új.

kisqp # 2017.07.11. 10:04

Sziasztok!

Kis tanácsot szeretnék kérni.
Jogerős árverést követően - amin vh. kérőként átvettük az ingatlant -, kértük a birtokba adást. Az eljárás felfüggesztésre került érvénytelenségi per miatt. Közben az ingatlan tulajdonost váltott, apporttal.
Kérdés:
Tegyük fel, hogy a pert elveszti az adós. Megszűnik a felfüggesztés hatálya, birtokba adja nekünk az ingatlant a végrehajtó ugye? Nem kell az árverési jegyzőkönyv birtokában kiürítés iránti eljárást kezdeményezni, remélem?

Tegyük fel, hogy megnyeri az érvénytelenség miatt indított pert az Adós. Az eredeti közokirat érvénytelen lesz, így minden eljárási cselekmény - beleértve az árverést is ? -, hatálytalan lesz. Tehát in integrum restitutio?

Vagy az ingatlan marad, birtokba kerülünk és el kell számolni az adóssal?

Mindkét verziót meg tudom érteni és el tudom fogadni - adós igénye az ingtalanára, vh. kérő igénye az ingatlanára/követelésére -, csak tudnom kell, hogy mi lesz/lehet, mert aszerint kell továbblépnem.

Nagyon köszönök bármit!

gerbera317 # 2017.07.07. 10:45

Igen. Biztosítást a szomszéd disznóóljára is köthetsz, ha a biztosító elfogadja az ajánlatodat.

drbjozsef # 2017.07.07. 09:23

Bár nem engem kérdeztél, szerintem érdemes, és lehet is.

Ki köthet és milyen időtartamra lakásbiztosítást?
Bárki, aki érdekelt az ingatlan megóvásában (tulajdonos, résztulajdonos, bérlő, finanszírozó). A lakásbiztosítási szerződés határozatlan időtartamra köthető. A szerződést biztosítási évfordulóra lehet felmondani, de megszűnik abban az esetben is, ha a biztosítási érdek már nem áll fenn.

Én kötöttem úgy örökölt ingatlanra biztosítást, hogy 4 évig még nem volt ingatlannyilvántartás szerint a nevemen a lakás. Kicsit elhúzódott a hagyatéki eljárás.

Szerintem azzal, hogy még birtokos nem vagy, simán köthetsz, még akkor is, ha nem lennél bejegyezve az ingatlannyilvántartásra. Ott van okiratnak (de az se kell, csak fizesd) az árverési jegyzőkönyv.

colle # 2017.07.07. 07:57

Gerbera317

Kedves Gerbera!
Ebben tudnál nekem légy szíves tanácsot adni?

Ha az árverés jogerős (különbözet kifizetve), de a birtokbaadás még nem történt meg, mert a 60 nap nem telt el a jegyző tájékoztatása óta, akkor ha bármi oknál fogva például tűz keletkezik és a ház porig ég, arra pedig az előző tulaj nem kötött biztosítást, akkor mi történik?

A kérdést úgy is feltehetném, hogy amíg nem történik meg a birtokbaadás, de az árverés jogerős és a jegyzőkönyvet megkaptuk, érdemes biztosítást kötni?

Köszönöm szépen!

drbjozsef # 2017.07.06. 04:48

Mr. Colt : ha biztos vagy benne, hogy a tulajdonosok nem fognak hirtelen előkerülni, akkor nyugodtan tedd azt, amit gerbera tanácsolt.

gerbera317 # 2017.07.05. 16:15

Csezze, hát nyisd fel azt a k. ingatlant, vedd birtokba, és közöld a végrehajtóval, hogy az adós neked átadta az ingatlant, te pedig átvetted. A végrehajtó ezt úgy fogja értelmezni, hogy a 154/A. §(1) szerinti feltétel teljesült, és ezzel a 154. § szerint az ingatlan átadható, teljesen mellőzve a 154/A. § (12) szerinti eljárást. Nem fogja vizsgálni, igazat mondasz-e.

Mr.Colt # 2017.07.05. 11:33

Tisztelt Válaszadó!

A jogszabályi háttérnek is próbáltam utána olvasni (1994. évi LIII tv. 154§ illetve 154/A § -át néztem) illetve a végrehajtó ügyfél fogadási idejének híján bementem a kerületileg illetékes jegyzőhöz, ahol is azt a felvilágosítást kaptam, hogy azért 60 nap nap mert a jegyző kapott egy hivatalos "tájékoztatási lapot" a végrehajtásban érintett végrehajtótól, miszerint én a végrehajtási tv 154/A § 10,bek, szerint én a kiürítésre kérelmet terjesztettem elő amiről a tv. szerint a végrehajtó értesíti a jegyzőt és a 60 nap letelte után a kiürítésről intézkedik a végrehajtó. Az az egy biztos, hogy én ilyen kérelmet nem terjesztettem elő, ezzel kapcsolatban nem írtam alá semmit! (Természetesen erre jövő héten amint lesz a végrehajtó személyesen is rákérdezek nála!) A kérdéses ingatlan teljesen lakatlan és üres, a közös képviselőnek kulcsa is van hozzá (ő is tisztába van vele, hogy a lakás üres és lakatlan) a kulcsot gond nélkül át is adná nekem. Ahogy utána néztem az árverési jkv. másolatát megkapom én is, meg az ingatlanügyi hatóság is aki bejegyzi az új tulajdon jogot. Én arra gondoltam, hogy amint bejegyezték a tulajdonjogomat (és kivárom a 15 napos fellebbezési határidőt a bejegyzés miatt) beköltözök az ingatlanba amiről értesítem a végrehajtót. Ebből véleménye szerint nekem lehet e-problémám vagy esetleg van-e valami jobb ötlete a 60 nap lerövidítésére? (Mint írtam, én nem kérvényeztem a lakás kiürítését tekintettel arra, hogy az teljesen üres és lakatlan). A választ előre is köszönöm!

Grave7 # 2017.07.05. 07:12

@colle: Nem tudom, az egyes biztosítók mit követelnek meg, hogy biztosítást köthessen az árverési vevő (pl. elég-e az aláírt árverési jegyzőkönyv másolata, amikor még se a vételár nincs kifizetve, se a tulajdonjog bejegyzése nem történt meg), de szerintem jó ötlet biztosítást kötni, amint lehetséges.

.
@Mr.Colt: A végrehajtónak jogszabályok írják elő, hogy mikor, milyen módon adhatja birtokba az árverezett ingatlant. Lakóingatlan esetén az adós részére fennálló kiköltözési határidő után 15 napon belül benyújtott kiürítési kérelemről a települési jegyzőt tájékoztatnia kell és a tájékoztatást követő 60 nap eltelte után intézkedhet az átadás iránt.
Ugyanakkor előfordult már olyan, hogy az adós írt egy nyilatkozatot, az árverési vevőnek engedélyezi az ingatlan birtokbavételét (+talán kulcsot is adott). Aztán a vevő megoldotta a végrehajtó nélkül.

Mr.Colt # 2017.07.04. 19:49

Tisztelt Válaszadó!

Birtokbavételi ügyben szeretném a tanácsát kérni! Röviden összefoglalva árverésen vettünk egy üres (teljesen kiürített) és lakatlan ingatlant (a volt tulajdonosok 3 éve külföldre költöztek "ismeretlen helyre"). Az árverés 2 hónapja lejárt a vételár kifizetésére megkaptuk a 2 hónapos halasztást. A teljes vételár kifizetését a rendelkezésre álló határidőn belül most teljesítettük (kb. 1,5 hónapra az árverési jegyzőkönyv lezárásától). Kifizetés után hívtam a végrehajtót (igaz ügyfél fogadási időn kívül) a birtokbavétel miatt, amire röviden(nem ért rá) csak azt a választ kaptam, hogy mivel nem lehet elérni a volt tulajt így 60 napot kell várnom a birtokbavételhez. Természetesen személyesen is be fogok menni hozzá megkérdezni a dolgot,de erre csak 1 hét múlva ügyfél fogadási időben van lehetőség. Családos emberként sürgető lenne nekünk is a beköltözés ezért abban kérném a tanácsát, hogy miként lehetne ezt az időt lerövidíteni megkerülni. Illetve még annyit, hogy közös ismerősön keresztül a volt tulajt sikerült ma e-mailben elérni, aki azt írta, hogy nincs hozzátartozója aki az ügyében itthon el tudna járni és ők meg új életet kezdtek külföldön ezért egy üres ingatlan miatt nem fog hazautazni, hogy aláírjon egy papírt illetve mondta azt is, hogy a jelenlegi címüket sem fogja megadni a végrehajtónak(ami szerintem is érthető). A segítséget illetve a válaszokat előre is köszönöm!

colle # 2017.07.04. 14:35

Kedves Szakértők!

Ha az árverés jogerős, de a birtokbaadás még nem történt meg, mert a 60 nap nem telt el a jegyző tájékoztatása óta, akkor ha bármi oknál fogva például tűz keletkezik és a ház porig ég, arra pedig az előző tulaj nem kötött biztosítást, akkor mi történik?

A kérdést úgy is feltehetném, hogy amíg nem történik meg a birtokbaadás, de az árverés jogerős és a jegyzőkönyvet megkaptuk, érdemes biztosítást kötni?

Köszönöm a válaszokat!

raggazin # 2017.07.04. 14:16

Rendben, köszönöm

gerbera317 # 2017.07.04. 14:13

Könnyen meglehet, hogy nem is a végrehajtóval beszéltél, hanem valamelyik alkalmazottjával, akinek lövése sincs az árverési rendszerhez.

Ha mégis a végrehajtó az, akkor mondd meg neki:
A végrehajtói felületen, az ingatlan fotójának bal alsó sarkánál van egy [ ] jelölőnégyzet, mellette ezzel a szöveggel: "A tétel megjelenjen?". Na, ezt a négyzetet pippantsa be, és máris láthatóvá válik az árverés. :-)

raggazin # 2017.07.04. 13:51

Tisztlet Szakértők!

Egy folyamtos árverésen lévő ingatlan megvásárlásán gondolkodom.
Az ügyszám, tulajdoni lap, minden adat a rendelkezésemre áll, beszéltem a helyi önkormányzattal, a tulajdonosokkal.
Viszont a MBVK honlapján nem találtam az ingatlant.
Beszéltem a végrehajtóval, hogy hogyan lehet ez. "nem tudja"
Kérdeztem ki segíthet ebben "nem tudja"

Ezután az MBVK központtal beszéltem akik kiderítették, hogy az árverezés aktív, de a végrehajtó valamilyen okból, úgy állította be egy beállítást, hogy ne jelenjen meg a licitek között.
Természetessen újra fogok beszélni a végrehajtóval, de előtte tájékozodni szeretnék, hogy van e ilyen, milyen lehetőségeim vannak stb. Nem volt nagyon informatív a végrehajtó, ezért tájékozodni szeretnék mielőtt beszélek újra vele.

gerbera317 # 2017.07.04. 10:03

Nem.

Rumfo # 2017.07.04. 09:36

Sziasztok! A kiürítés előtt előkerült két személy, egy házaspár, akik állandóra vannak bejelentve az ingatlanba, eddig a nevük semmilyen formában nem került elő az eljárásban. Most a kiürítési eljárás megakadályozására az ő nevükben kéret a jegyzőnél birtokvédelmet az adós tulaj. Megkaphatják?

Grave7 # 2017.06.30. 08:00

@Frankline:

  • Az árverési vevőt.
  • Az eljáró végrehajtót kérdezd meg, ez kb. esetfüggő.
  • Szintén a végrehajtótól tudod megkérdezni, hogy kell-e külön raktárhelyiséget biztosítanod, vagy az ingatlan (egy része) is kijelölhető-e annak. A raktárhelyiségnek zárhatónak kell lennie és 30 napig nem lehet felnyitni, csak akkor ha az adós kéri, a dolgai elszállítása érdekében.
gerbera317 # 2017.06.30. 06:39

Ha neked kell az összes érintettel felvenned a kapcsolatot, annak soha nem érsz a végére. Kérheted a végrehajtót, hogy vegye át tőled ezt a tarhet. De ha az adós nem együttműködő, akkor az ő kérelme hiányozni fog a sorból, és akkor már nem lesz itt árverésen kívüli értékesítés. Marad az árverés, a teljesíthetetlen minimálárral.

Csuklósbusz # 2017.06.29. 17:06

Köszönöm válaszod gerbera317!

Így mostmár okosabb lettem! OTP-t megkerestem, ők azt írták hogy vételi ajánlattal a végrehajtót keressem. Végrehajtó erre azt írta hogy tegyek vételi ajánlatot.
Tettem, árat írtam meg indoklást miért annyi. Törvényre sajnos nem hivatkoztam.

De sajnos az ilyen NAV, Magyar Állam, OTP stb nem tudom mennyire hajlandó árverésen kívül értékesíteni. Nomeg ha a tulajdonos passzív és semmilyen levélre nem fog reagálni..

Gondolom ez nem olyan hogy ha nem válaszol akkor = beleegyezés.

Frankline # 2017.06.29. 12:59

Az alábbi tiszteletteljes kérdéseim lennének a szakavatottaktól kiürítés témában:

Az ingatlan egy lakóház, melyben papíron laknak, valójában nem. A házat sorsára hagyták több éve, gyakorlatilag lakhatatlan, kapun, ajtón be lehet menni, a tulaj lemondott róla, az eljárással nem foglalkozik, így át sem adta, ki sem ürítette. A jegyzőhöz küldött kérelemtől a 60 nap eltelt, a földhivatali tulajdonbejegyzés a napokban történt meg, az adós az ingatlant 15 napon belül nem adta át. A kiürítés kitűzését kértem végrehajtótól, jelenleg várom a levelet az időponttal.

  • Ha a végrehajtó kitűzi a kiürítését, mert az adós nem tette meg, kinek kell gondoskodnia a lomok elszállításáról, raktározásáról és kit terhel a költsége ?
  • Mit tekint egy végrehajtó olyan ingóságnak, amit el kell raktározni ? A házban csupa értéktelen lom van (üvegek, 1-2 polc, törött szék, szétdobált könyvek, füzetek...)
  • Bejutáshoz nem kell lakatos, de kellhet e nekem egy kulccsal zárható helyiség, ha ott helyben oldanánk meg a tárolást ? Jogszabály szerint milyen helyiségben helyezhetőek el a megőrzendő lomok ?