Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


Silver82 # 2019.11.07. 14:51

Tisztelt mindenki!

Remélem valaki tud nekem segíteni. :)
Van egy adott ingatlan eléggé lelakott állapotban, ami 2008.-tól fent volt párszor élő árverésen, utána folyamatoson is, és 2013.-ban ugyanez. Nem vette meg senki, én most szeretném megvásárolni, de csak árverésen.
(Az ingatlanban nincsenek ablakok, elvitték a fűtéscsöveket, a villanyvezetékeket a falból kiszedték, a vízvezeték elfagyott) Voltunk bent a helyi illetékes végrehajtónál, aki azt mondta, hogy nem kérték meg rá az árverést. (Az fix, hogy a tartozás fenáll). Annyit mondtak hogy hívjuk fel a követeléskezelőt, hogy indítsa meg feléjük a behajtást, de mindenhol csak azt mondták, hogy ez nem így megy, de hogy hogyan megy arról nem esett szó! Hárommal is beszéltem ,de mindháromnál ugyanaz az eredmény. Azt mondták, vegyem meg a tulajtól. Nah most van rajta kb 12m ft jelzálog, az árverésen 8m fix, és 4m ft volt a kezdő licit.
Valaki mondjon valami okosat, hogy hogyan lehetne újra felrakatni, mert már agyvérzést kapok.

Köszönöm.

Grave7 # 2019.11.07. 15:17

@Silver82: Most fent van folyamatos árverésen?

Silver82 # 2019.11.07. 15:49

Sajnos nincs!

gerbera317 # 2019.11.08. 07:27

Kamu fmh-val te is hamar vh-kérő lehetsz, és akkor már te is rendelkezhetsz.

gerbera317 # 2019.11.08. 07:29

Nem mondom, hogy etikus, meg hogy nincs kockázata, de a kívánt célt hatékonyan szolgálja, ha az adós nem elég éber.

Kzsolt25 # 2019.11.12. 11:09

Tisztelt Mindenki!

Segítségeteket szeretném kérni egy végrehajtással kapcsolatban.
Szeptember 18-án vásároltam egy ingatlant. Szept. 24-én írtam alá az árverési jegyzőkönyvet, majd szeptember 26-án utaltam a végrehajtónak a vételárat. Innentől kezdve mi az ügy menete, mert jelen esetben azóta nem történt semmi. Az ingetlanban ami üzlethelyiség jelenleg is mi tartózkodunk mivel béreltük korábban. Az adós fizikailag nem fogja tudni átadni mivel elérhetetlen helyen van...a fogyasztasmérők átírásához kellene átadás átvételi jegyzőkönyv, ami ugye nincs. És még tulajdoni lap sincs ami az én nevenre szólna. A végrehajtó azt mondta, hogy ők kuldik a foldhivatalnak a jegyzőkönyvet majd kapok egy levelet a foldhivataltol hogy illeték megfizetését követően a nevemre írják. Na eddig semmi nem történt még? Tudok én valamit intézni, vagy kell? Koszonom!

Grave7 # 2019.11.12. 12:43

@Kzsolt25: Mit mondott a végrehajtó amikor megkérdezted tőle:
"Elküldte az árverési jegyzőkönyvet a földhivatalba? Ha még nem, miért nem?"

akomadi # 2019.11.22. 17:26

Tisztelt Szakértők!

Én árverésen vettem egy házat, a földhivatal a nevemre írta már, de még nem kaptam értesítést, mikor lehet átvenni, elvileg kilakoltatási moratórium van (bár van másik ingatlanuk), úgyhogy tavaszra számítottam, hogy majd értesítenek. Csak képen láttam amúgy. Írt a NAV nemrég, hogy milyen értékű a gazdasági épület (amit nem is láttam). Válaszoltam, hogy nem tudom, azt se, hogy van-e vagy nincs. Erre most írtak, hogy legyek ott a helyszíni szemlén egy bizonyos időpontban, ha nem megyek büntetéssel sújtható vagyok 10 ezertől 500 ezer forintig. Miért kell nekem ott lennem, ha úgysem tudom beengedni a NAV-ost. Képesek egy vacak ól miatt ellenőrzést tartani? Nem is a ház értéke érdekelte őket, hanem az állítólagos gazdasági épület.

gerbera317 # 2019.11.25. 08:51

a földhivatal a nevemre írta már
Tehát a tulajdonjogod be van jegyezve.
de még nem kaptam értesítést, mikor lehet átvenni
Kitől vársz ilyen értesítést? A törvény szerint:
Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek az árveréstől számított 30. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek. Ha a kiköltözésre eddig az időpontig nem került sor az árverési vevő a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig kérelmezheti az ingatlan kiürítését.
A legfontosabb kérdés most az, hogy utánanéztél-e az adósnak, hogy kiköltözött-e, és ha még nem költözött ki, kérelmezted-e a végrehajtónál a kiürítést? Ha a 30 + 15 nap eltelt, akkor már nem is kérheted.
A NAV-nak elég annyit nyilatkoznod, hogy még nem vagy birtokon belül, ezért ha részt is veszel a helyszíni szemlén, akkor sem tudsz érdemben tennin a szemle sikeréért. Az esetleges kényszert a birtokon belül lévő ellen kell alkalmazni.

Tamas44 # 2019.11.25. 10:41

Árverésen amennyiben a szomszéd ház képével lett meghirdetve az árverés ott van helye kifogásnak vagy végrehajtó szétteszi kezét és közli megtekintett állapotban a kép tájékoztató jellegű?

gerbera317 # 2019.11.25. 11:32

Széttárja a kezét.

Haner (törölt felhasználó) # 2019.11.26. 06:05

Tisztelt szakértők!

Árverésen megvehető egy családi ház 1/2 része. Nekem nagyon tetszik a családi ház. Belterület, minden jog törölhető (tehermentes), beköltözhető:Nem, Sikeres árverés esetén sem köteles kiköltözni:társtulajdonos. Nincsen használatba vételi engedélye így csak telekként van elárverezve. Nagyon szeretném megvenni de elég valószínű, hogy a tulajdonos nem adja majd el az ő részét pláne, hogy benne lakik. Ha hosszútávú befektetésnek megvenném milyen jogok illetnek meg? Úgy olvastam, kérhetek használati díjat. Mivel nem beköltözhető gondolom be sem mehetek. Köszönöm segítségüket.

gerbera317 # 2019.11.26. 08:09

minden jog törölhető (tehermentes), beköltözhető:Nem, Sikeres árverés esetén sem köteles kiköltözni:társtulajdonos
Ez az árverés adatlapjáról van kimásolva. Amíg csak ennyire futja neked, inkább ne szállj be az árverési bizniszbe.

Haner (törölt felhasználó) # 2019.11.26. 11:55

Tisztelt gerbera317!

Tisztelem munkásságát, hogy segítséget nyújt más embereknek. Hozzáértőként nagyon nagy türelemre lehet szükség, hogy válaszolgasson az emberek kérdéseire amiért külön köszönet önnek és többi lelkes fórumtagnak! A jogi helyzet miatt írtam az adatokat. Úgy tudom, hogy ha tulajdonjogot szerzek 1/2 arányban akkor sem mehetek be és használhatom mert nem beköltözhetően van hirdetve. Továbbra is a másik fél tulajdont birtokló tulajdonostárs használhatja tovább az ingatlant. Az így fennálló jogviszonyról szerettem volna érdeklődni, hogy jól tudom vagy tévedek. Az érdekel, hogy ebben a helyzetben milyen jogok, és kötelességeket vennék a vállamra. Igaza van, hogy jogi tapasztalat nélkül veszélyes terep, de ha mindennel tisztában lennék nem kérdezném. Előre is köszönöm segítségét!

drbjozsef # 2019.11.26. 13:12

Haner,

Ezek szerint nem ment át gerbera célzása, plána, ha le tudtad írni még az is, hogy „ Igaza van, hogy jogi tapasztalat nélkül veszélyes terep, de ha mindennel tisztában lennék nem kérdezném.

De ha neked így jó :

Úgy tudom, hogy ha tulajdonjogot szerzek 1/2 arányban akkor sem mehetek be és használhatom mert nem beköltözhetően van hirdetve.
Pontosan. Sőt, még közös tulajdon megszüntetése iránt sem indíthatsz sikerrel pert.

Továbbra is a másik fél tulajdont birtokló tulajdonostárs használhatja tovább az ingatlant.
Igen.

Az érdekel, hogy ebben a helyzetben milyen jogok, és kötelességeket vennék a vállamra.
A tulajdonjoghoz kapcsolódó kötelességek részarányosan (az ingatalanba történő beruházás, ingatlanadó, közös költség), jogok meg gyakorlatilag nem sok ebben a helyzetben. Igen, használati díjat azt kérhetsz a saját feledre.

gerbera317 # 2019.11.26. 13:15

Először is: az árverési oldalon az árveréshez tartozó adatlap csak arra jó, hogy ha tetszik a fénykép meg az ingatlan címe meg a kikiáltási ár, akkor ezt megnézve közelebbről is megtudd, miről van szó. Viszont ha még ezek után is tetszik az ingatlan, akkor már le kell tölteni az árverési hirdetményt, és a továbbiakban azt kell tanulmányozni, és ha kérdés merül fel benned, akkor az alapján kell tanácsot keresni!
Egyébként igen, a tört tulajdoni hányad árverésen történő vásárlása a tőkeerős profik műfaja. Tőkeerősnek kell lenni, mert hosszabb ideig is bentmarad a pénzük az ügyletben, amire végül meg tudják szerezni az egész ingatlant. És profinak kell lenni, mert a nem adós tulajdonostárs részét nem lehet ilyen-olyan fórumokon összeszedett ismeretekkel felfegyverkezve megszerezni.
A többit - úgy látom - megírta drbj.

drbjozsef # 2019.11.26. 13:17

... és akkor nem említettük meg az esetleges jogi procedúrát, hogy ha az adós megtámadja az árverést, vagy azt, hogy mit fogsz kezdeni egy üres telekkel, amin van egy épület. Jogszerűen épült? Szakszerűen épült? Lehet, hogy le kell majd bontani, egyáltalán nem biztos hogy kérhető rá használatbavételi engedély, vagy fennmaradási engedély.

Sima árverés is rizikós, de egy szabálytalan építkezéssel súlyosbított már szinte hazardírozás.

Haner (törölt felhasználó) # 2019.11.26. 17:46

Tisztelt gerbera317 és drbjozsef!

Nagyon köszönöm a válaszokat és a figyelmeztetést. Magam is nagyon tartok az egésztől. Egyértelmű, hogy ez egy hosszútávú befektetés 15-20 év is beletelhet mire valaki profitál belőle. Ha benne áll a pénz az nem baj, ingatlanban értékénél marad. A rizikó valóban az árveréshez képest is hatványozott. Az egyetlen ami ilyen helyzetben kompenzál az az ár. Az 1/2 vételára a valós piaci érték tizede. Persze csak akkor ha az építésügyi hatóság nem bontatja le aminek költségét tulajdoni hányad arányában (1/2)-részben nekem kellene fizetni ha jól gondolom. Eddig ez a forgatókönyv a legborzalmasabb amire gondoltam. Maguk szerint mi a legmeredekebb verzió ami kialakulhat? Az a tervem, hogy kiderítem, miért nincs lakóingatlanná minősítve. Nincs rajta a térképen, a tulajdoni lapon is csak "kivett beépítetlen terület" van. Maguk mit javasolnak mit ellenőrizzek még, hogy pontosabb képet kapjak a lehetőségekről? Köszönöm!

Haner (törölt felhasználó) # 2019.11.26. 17:57

Tisztelt drbjozsef!

Teljesen igaza van, és köszönöm! Magam is ettől félek. Az árverés megtámadása esetén az eljárást támadják és annak jogszerűségét és nem engem ha jól tudom. Ha a megtámadás nyer a bíróságon akkor nem kapok tulajdonjogot és vissza kapom a pénzem, persze az ügy lezajlásáig őrzi a végrehajtó és nem férek hozzá ha jól gondolom.

drbjozsef # 2019.11.26. 18:16

Ha a megtámadás nyer a bíróságon akkor nem kapok tulajdonjogot és vissza kapom a pénzem, persze az ügy lezajlásáig őrzi a végrehajtó és nem férek hozzá ha jól gondolom.
Lényegében ilyesmi, igen.

Maguk mit javasolnak mit ellenőrizzek még, hogy pontosabb képet kapjak a lehetőségekről?
A nem legálissá tett épületről szinte biztosan csak a tulajdonostól (vagy ha ő többedik tulajdonos az építés óta, akkor tőle sem) tudhatsz meg bármi releváns infót. Építési engedély kelte, használatbavételi engedély hiányának oka. Az épületet meg szakértőnek kellene megnéznie, hogy az engedélynek megfelelően építették-e, nyilván ehhez is a tulajdonos(ok) beleegyezése kellene...

Haner (törölt felhasználó) # 2019.11.27. 14:33

Köszönöm szépen a válaszokat és a segítséget! Legyen szép napjuk! :)

benö1 # 2019.11.28. 15:40

Tisztelt Szakértők!
A kényszerkiürítés esetében amennyiben a bíróság rendbírságot szab ki adóssal szemben,
ez esetben is ki kell várni a jegyző értesítésétől számított 60 napot?

Grave7 # 2019.11.28. 16:10

@benö1: Igen.

EmiBp # 2019.12.03. 09:01

Tisztelt Fórumozók!

A témában még nem jártas érdeklődőként szeretnék némi támpontot kapni az alábbi kérdésekben, amelyek itt a fórumon lehet, hogy evidensnek hatnak, ezért előre is elnézést kérek:

  1. a Vht. 137. § (1) bek. d) pontja szerint az új tulajdonos tulajdonjogát terhelhet a törvényen alapuló haszonélvezeti jog akkor is, ha nincs az ingatlannyilvántartásba bejegyezve; ez akkor az árverési vétel kockázatai körébe tartozik?;
  2. mit jelent az elektronikus árverési rendszerben az 1/2+1/2 (1/1) „Nem feldolgozható” figyelmeztetés, felkiáltójellel; számos esetben ugyanis ugyanezek az arányok szerepelnek, de azoknál a hirdetményeknél figyelmeztetés helyett zöld „pipa” található;
  3. az világos, hogy az árverési vevő kötelezettsége a nyertes licitösszeg kifizetésén túl az adóstól követelt és a tulajdoni lapon, valamint az árverési hirdetményben is rögzített összegekre nem terjed ki, azonban mi a helyzet akkor, ha a tulajdoni lapon több tétel szerepel, mint az árverési hirdetményben, illetve ha a tulajdoni lapra széljegyként a licitálási folyamat megkezdését követően kerül fel a követelés?

Előre is köszönöm a felvilágosítást.

 
gerbera317 # 2019.12.03. 10:10

1. Ez a kockázat akkor állhat fenn, ha az adósnak tört tulajdoni hányada van, ezt örökléssel szerezte, és a tulajdonostársak között ott van az egyik felmenője. 1/1 szerzésnél nemigen lehet ilyen.
Nem tudom, felmerülhet-e ez még az eltartási szerződéssel megszerzett ingatlannál. A tulajdoni lapon egyébként látszik a szerzés jogcíme. Mindenesetre gyanús, ha a tulajdonszerzés viszonylag friss, és nincs jelzálogteher az ingatlanon.
2. Az valami informatikai hiba az árverés adatlapján. De egyébként sem ezt kell nézni, hanem az árverési hirdetményt!
3. Az árverési vevő ne törődjön a terhekkel! Azok törlésre kerülnek, illetve a széljegy szerinti kérelmek elutasításra kerülnek a tulajdonjoga bejegyzésével egyidejűleg.