Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


akomadi # 2020.03.12. 15:21

A jövőben licitálni szándékozók (nem a szakértők) részére!
Azt szeretném tanácsolni az árverésen licitálni készülőknek, hogy figyeljenek a trükközésre. Én ugyanis bedőltem egyfajta trükknek. Az adós lakcímeként egy rokona lakcímét adta meg, annak ellenére, hogy az árverezett ingatlanban lakott és a mai napig ott lakik. Tehát egyértelműen arra játszott, hogy azt higgyék a licitálni készülők, hogy a ház könnyen költözhető, mert vagy máshol lakik már vagy tulajdonában van a lakcímeként megadott másik ingatlan. Én sajnos bedőltem, végig azt hittem, hogy a megadott lakcímre költözik és nincs szükség a kilakoltatási moratórium kivárására. A másik probléma ezzel, hogy az árat is sikerült ezzel a módszerrel feltornázni, mint esetemben is volt, jóval a kikiáltási ár felett kelt el az ingatlan, többen licitáltunk. Most már tudom, hogy le kellett volna kérni a lakcímként megadott tulajdoni lapot is, de hát kezdő voltam meg maradok is. Csodálom, hogy a kamara lehetővé teszi az ilyen trükközést.
Kérem, hogy a szakértők ne kutyázzanak, csak tanácsot szerettem volna adni a licitálni készülőknek.

benö1 # 2020.03.12. 16:48

Köszönöm gerbera317!

drbjozsef # 2020.03.13. 06:34

akomadi,

Jó, most hagyjuk azt, hogy ez mennyire "trükközése". Szerinted az. De azt megkérdezném : ha lekéred a másik ingatlan tulajdoni lapját is, azzal mit kezdtél volna?

akomadi # 2020.03.13. 09:49

drbjozsef
Nézd, van az adósnak egy háza, amit árvereznek, ő életvitelszerűen ott lakik, sőt a mai napig ott lakik, eszébe nics elköltözni, de mégsem ennek a háznak a címét adják meg az árverési hirdetményben, hanem egy másik településen lévő ingatlan címét, ami egy rokona tulajdonában van. Ez egyértelmű megvezetés. Én azért licitáltam erre a házra, mert láttam, hogy másik lakcíme van az adósnak, egyébként eszembe sem jutott volna. Szerintem itt a vh is hibás, mert ő nagyon jól tudta, hogy az árverezendő házban laknak. És még a betyárbecsület sincs meg bennük, mert a becsérték feléről indult a licit, majdnem a becsértéket megkapták a házért, mégsem akarnak költözni. És a vh most azt mondta, hogy nehogy azt higgyem, hogy ő május elején már költözteti is őket. Már eleve az is nonszensz, hogy nem várható el, hogy a (volt) adós az általa megadott lakcímére elköltözzön. Tőlem elvárnák, hogy az utcára menjek lakni, ha már eladtam volna a lakásomat, mert aláírtak egy papírt, hogy február 29-ig kiköltöznek.

akomadi # 2020.03.13. 10:12

Ja, hogy a konkrét kérdésedre válaszoljak nem csak a trükközésre. Szóval igen, most már megnézném licitálás előtt az adós lakcímeként megadott tulajdoni lapot és ha nem az adós nevén van az ingatlan, akkor nem licitálnék. Mert ezek szerint a megadott lakcímére nem várható, hogy elköltözzön a bentlakó. Bár el tudom képzelni, hogy a végrehajtó hibázott, ha pedig így rendben van a kamarának, akkor pedig változtatni kellene ezen és intézzék el, hogy ne lehessen fals lakcímet megadni az árverési hirdetményben.

drbjozsef # 2020.03.13. 13:17

Sajnos a lakcím és az árverezett ingatlan lakottsága nincs kapcsolatban egymással (bár a moratórium esetén akár hivatkozni is meg lehetne próbálni ilyesmire, de nem hinném, hogy eredményre vezetne).
Tudod hányan nem a lakcímükön laknak? Százezrek. (Pl. óvoda/iskola/munkahely/háziorvos/parkolásiengedély/utazásikedvezmény/stbstb miatt)

Amúgy se érne semmi érdemlegeset.
Miből gondolnád azt, hogy nem lakik más az ingatlanban?

akomadi # 2020.03.13. 17:25

drbjozsef Mindegy mopst már, úgysem tudnék elérni semmit. Még a végén kiderül, hogy soha nem fognak elköltözni. Bár már nem tudom, még mit találhatnak ki a kilakoltatási moratórium után. Remélem utána már nem kérhetnek haladékot valamilyen ürüggyel. Sajnos azt nem írják sehol, hogy lenne valami határidő, amíg ki kell a vh-nak őket költöztetni vagy húzhatják az idők végezetéig.

drbjozsef # 2020.03.13. 18:10

akomadi,

Az idők végezetéig nem, egy-két hónapot még igen, de már nem sok mindennek van halasztó hatálya. Tavasszal elindul a végrehajtó is kilakoltatni, sorra kerültök ti is, ha máshogy nem megy, jön rendőr is.

Kérdés, mi marad addigra az ingatlanból...

alsovonal # 2020.03.14. 07:57

tényleg van másik ingatlanjuk, ahova költözhetnének, a férfinak már az a város van a facebook-on is beírva.

akomadi

Micsoda komoly következtés. Bravó! Egyébiránt, azt ír ki oda a felhasználó, amit akar.

benö1 # 2020.03.14. 11:06

Tisztelt gerbera317!
Egy korábbi topikban azt írtad: "Használati díjat a tulajdonjogod bejegyzése napjától követelhetsz tőle."

A Vht.154/A.§ ..." jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek."
Tehát, nem a 16.naptól kérhetem a használati díjat?

drbjozsef # 2020.03.14. 11:22

benö1,

Nem. Te vagy a tulajdonos, onnantól csak engedélyeddel használhatja tovább az ingatlant, vagy, ha engedélyed hiányában használja, akkor jogod legyen követelni ezért használati díjat.

Kiköltözni előbb is lehet, nem kötelező megvárni a 15 napot. Ez inkább egy "technikai" időszak, egyfajta méltányosság, hogy pakoljon össze, szállítsa el a dolgait, legyen egy kis ideje elrendezni a költözködést, stb, stb.

akomadi # 2020.03.14. 14:31

drbjozsef
Jaj! Hogyhogy mi marad addigra az ingatlanból?
Hát csak nem bontják le? Vagy már mindent meg lehet tenni? Csak van törvény, hogy nem lehet elbontani büntetlenül?

akomadi # 2020.03.14. 14:41

alsovonal
"Egyébiránt, azt ír ki oda a felhasználó, amit akar."
Hogy lehet lakcímként azt írni oda, amit akar? És közben meg nem kötelezhető, hogy ott is lakjon vagy arra a lakcímre költözzön, amit ő saját maga adott meg. És ráadásul tudja, tudta a végrehajtó, hogy az árverezett házban laknak. Amúgy a lakcímként megadott ingatlan nem az ő tulajdonukban van, de ezt csak sajnos most utólag tudtam meg, hogy letöltöttem a tulajdoni lapot. Szerintem maga a végrehajtó mondta nekik, hogy másik lakcímet írjanak be, ezáltal feltornázzák az árverésen az árat, mert így úgy tűnt, nem lesz baj a költözéssel.

drbjozsef # 2020.03.14. 15:50

akomadi,

A belső állapotát nem garantálja neked senki. Ezért is kockázatos az árverési vétel. Mire birtokon belülre jutsz, lehet csak csupasz falak maradnak, kihúzott vezetékekkel, fűtőtestek és minden szerelvény nélkül.

El nem bonthatják az épületet persze, ilyenre van "törvény". De tudod ez is kockázat, mert mi van, ha mégis megteszi? Beperelheted, és néhány év alatt akár lesz is egy ítéleted, hogy járna neked a kártérítés, de ha se vagyona, se jövedelme, akkor arra is keresztet vethetsz.

A Facebookra meg mindenki olyan adatokat ír, amit akarsz. Aki onnan tájékozódik, az sajnos meg is érdemli.

alsovonal # 2020.03.14. 16:06

akomadi

Hogy lehet lakcímként azt írni oda, amit akar?

Könnyen.
Gipsz Jakab megadhatja városként Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogocht is, miközben Hegyhátsálon leledzik. Ne hagyatkozz a Fa@szbúkra.

Szerintem maga a végrehajtó mondta nekik, hogy másik lakcímet írjanak be, ezáltal feltornázzák az árverésen az árat

Konspirálsz. Szerinted életszerű, hogy a vh. összejátsszon adóssal árverési vevő hátrányára? Ne viccelődj.

A vh. törvénysértőnek vélt intézkedésének megállapítása és a jogorvoslat iránti kérelem elbírálása a járásbíróság feladata. Ne keverd össze a vh. kifogással. Sok sikert.

akomadi # 2020.03.14. 20:11

alsovonal
A lakcímet nem a Facebook-ra alapoztam. Az árverési jegyzőkönyvben is fel van tüntetve az adós lakcíme. Végül is mindegy, most már a járvány miatt sem lehetne költözni.

benö1 # 2020.03.16. 15:44

Tisztelt Szakértők!
14 hónap türelmes várakozást követően februárban nevemre került az árverésre bocsátott ingatlan. Időben benyújtottam a kiürítési kérelmet.
A jegyző 60 napja ápr.25-én lejár.
A Vh.tájékoztatott,hogy adós a felosztási tervvel szemben végrehajtási kifogást terjesztett elő és meg kell várni a
a bíróság döntését,amivel nem értettem egyet és hivatkoztam a Vht.222§ -re.
Kérdésem:
Mikor adjam be a kényszerkiürítés kitűzése iránti kérelmemet,esetleg javasolnátok még valamit belefoglalni a levélbe az újabb kifogás miatt?

gerbera317 # 2020.03.16. 16:08

Mikor adjam be a kényszerkiürítés kitűzése iránti kérelmemet?
Azt már beadtad.
A felosztási terv elleni kifogásnak nincs halasztó hatálya a kiürítésre. Ezt hozd a végrehajtó tudomására, közölve azt is, hogy ha mégis halasztani merészel, kifogással fogod támadni a mulasztását, azt követően pedig kártérítést fogsz követelni.
Azt azért tudd, lehet, hogy a járványra tekintettel meghosszabbítják a moratóriumot.

vesztes vevő # 2020.03.17. 09:07

tisztelt Fórum.

az ingatlanban, amelyet árverésen megvásároltam, jogcím nélkül laknak. ők: egykori tulajdonos és 3 gyereke akik a későbbi adósnak eladták az ingatlant, de az adós több mint 10 évig hagyta őket ott élni. a kérdésem az, hova kell irnom levelet az ingatlanból való eltávolításuk érdekében?

Grave7 # 2020.03.17. 09:25

@vesztes vevő: Ha az adós hagyta őket ott élni, akkor nem jogcím nélkül, hanem az adós jogán laknak az ingatlanban.

Vht.
154/A. § (1) Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek - a (3) és (4) bekezdésben foglalt kivétellel - az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig, jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek. [...]
(10) Ha a kiköltözésre az (1) és (5) bekezdésben foglalt időpontig nem került sor az árverési vevő a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig kérelmezheti az ingatlan kiürítését. [...]

benö1 # 2020.03.17. 12:13

Köszönöm a válaszod gerbera317!

pityu193 # 2020.03.19. 18:05

Tisztelt Fórumozók!

Egy kis segítséget szeretnék kérni.

A helyzetem az lenne, hogy árverésen licitáltam egy ingatlanra, az árverés sikeresen lezárult, én nyertem.

A mai nap folyamán voltam a bírósági végrehajtónál aláírni az árverezési jegyzőkönyvet.

Egy pár dolog tisztázatlan maradt számomra, mert olyan gyorsan “lezavarták” az aláírást/ tájékoztatást, a korona vírusra hivatkozva hogy a felét sem tudtam megjegyezni a dolgoknak. ( Első árverésem az életben)

A kezemben van az árverési jegyzőkönyv. Ezen kívül semmi más.
A vételár fennmaradó 90 százalékát holnap tervezem elutalni.

Ezek után mi a teendőm? Leírná valaki sorrendben hogy mit tegyek vagy mi következik, mi után?

A végrehajtó arra a kérdésre, hogy a Birtokbaadást miképpen intézzük mikor kapok birtokbaadási jegyzőkönyvet majd és mikor azt felelte, hogy a mostani helyzetre való tekintettel küldhetek birtokbaadási kérelmet, de szükségtelen, mert a leggyorsabb útja az ha az adós ide adja a kulcsot és én birtokba veszem majd a házat, szóljak ha birtokba vettem egy e-mailem keresztül.

A lakásról annyit kell tudni hogy ( 10 éve lakatlan, sem kapuzár, sem ajtózár, semilyen mérőóra nincs a közművekhez mert mindegyiket leszerelte a szolgáltató)

Ha letelik a szükséges 30 nap, csak mennyek oda és “vegyem birtokba”?
Nem fogják hiányolni sehol a birtokbaadásit az ügyintézések során?

Előre is nagyon,nagyon köszönöm ha valaki szán rám időt és segít egy laikusnak :)

gerbera317 # 2020.03.20. 07:27

Ha az ingatlan tárva-nyitva van, akkor vedd birtokba. Az árveréstől számított harminc nap elteltével jelentsd be a végrehatjónak, hogy az adós ingóságaitól kiürítve elhagyta az ingatlant, te azt birtokba vetted, és kéred a 154. § szerinti átadását.
Ez utóbbit a végrehajtó nem tagadhatja meg semmire hivatkozva sem (hacsak nem függesztik fel addig a végrehajtásokat teljes körben), úgyhogy ehhez a végletekig elmenve is ragaszkodj!
Hány helye tetted még fel ezt a kérdést?!?

Wagner úr # 2020.03.20. 13:04

Szép napot!
Gulyás bejelentette, hogy a végrehajtási eljárások nagy részét felfüggesztik.
Konkrétumot tud valaki?
Most lett bejegyezve a tulajdonjogom.
Persze moratórium, de most még ez az új story?

oligaliga # 2020.03.20. 13:50

Ilyet meg hol mondott?