Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


Dr.Attika # 2017.03.08. 22:04

Bebbe nem írta, hogy beköltözhetően került árverezésre az ingatlan. Amit leírt pont azt támasztja alá, hogy lakottan.

Grave7 # 2017.03.08. 22:03

@Bebbe: Gondolom a hirdetményben beköltözhetően szerepel az ingatlan, válaszaim is erre az esetre vonatkoznak.
Igen, 6 hónapig nem mehettek be, ha a bentlakó nem engedi.
Közüzem díjakat birtokbavételtől, közös költséget tulajdonjog bejegyzésétől. (Itt egyes hozzászólóktól többször felmerült, hogy távhő esetén a régi tartozást is ki kell fizetni, de konkrét jogszabályt még senki sem prezentált ez utóbbi álláspont alátámasztására.)
Ha moratórium lesz (pl. téli), igen. Meg akkor is, ha határidőben nem kéred a birtokbaadást.

.
@Misa86: A minimális vételáron kívül (ami nem minden ingatlanra vonatkozik) másban nem lesz változás.
A törvénymódosítás a kihirdetést követő 5. napon lép hatályba, a hatálybalépés napján és azt követően záruló árverésekre is alkalmazni kell. Még nem történt meg a kihirdetés. Magyarkozlony.hu-t érdemes nézni naponta.

.
@lorik658: A két említetten kívül (előleg elvesztése, esetleges későbbi különbözet megtérítése) az a szankció van, hogy az újabb árverésen nem vehetsz részt.

gerbera317 # 2017.03.08. 21:56

Nem ezt kérdezte Bebbe.
Ha az ingatlan beköltözhetően kerül árverezésre, akkor az beköltözhető, vagyis az ott lakónak ki kell onnan költöznie. Főszabály szerint az árveréstől számított 30. napig, egyébként, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig, jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig, ha pedig a bíróság a becsérték közlésekor előterjesztett kérelemre kiköltözési haladékot adott (az itt tárgyalt esetben 6 hónapot), akkor eddig az időpontig.
Ha a kiköltözésre a fentiek közül aktuális időpontig nem került sor, az árverési vevő a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig kérelmezheti az ingatlan kiürítését.

Dr.Attika # 2017.03.08. 19:38

Tisztelt Bebbe!
Az a lényeg, hogy mi van az árverési hirdetményben. Ha az, hogy lakottan, akkor csak a tulajdonjogot szerzi meg és a használati jogot nem. Az árverés következményeként, ha tulajdonjogot szerez, akkor külön kell kiürítés elrendelése miatt polgári pert indítania, ami évekig is elhúzódhat. Nem beszélve a perilletékről, ügyvédi költségekről. Nem véletlen, hogy a lakott ingatlan becsértéke kevesebb a lakatlantól. Ne árverezzen lakott ingatlanra. Lakott ingatlannál van még egy csapda. Az ingatlanba lehetnek beépítve- akár több milliós- tartozékok. Pl. amerikai konyha, különleges fűtés, riasztó berendezés, egyebek. Ezek értéke az ingatlan árát is meghaladhatják. Ezen eszközök értékének megtérítését joggal követelheti a bentlakó és ameddig ezt nem fizetik ki addig azt lelakhatja. Ez több év is lehet.

Bebbe # 2017.03.08. 19:25

Tisztelt Szakértő!
Szeretnék segítséget kérni abban, hogy árverezésen kinéztünk egy ingatlant, amiből a lakóknak 6 hónap halasztott kiköltözésük van. Ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni:

  • Ha megvásároljuk az ingatlant, 6 hónapig oda be se mehetünk? Értem ezen azt, hogy megnézni a házat belülről.
  • A megvásárlás után a közüzemi számlákat kinek kell rendezni? Értem itt azt, hogy 6 hónapig a bent lakó csak a számlákat termeli (víz, villany, gáz ...), ezeket nekem kell kifizetnem?
  • Előfordulhat olyan, hogy a bent lakót 6 hónap után nem lehet kitenni?

Köszönöm a válaszát előre is!
Bebbe

lorik658 # 2017.03.07. 05:33

Tisztelt szakértők!
Licitáltam egy ingatlanra, de időközben kaptam egy sokkal jobb ajánlatot. És most minden valószínűséggel nem szándékozom majd kifizetni a vételi árat.
Természetesen tudom hogy ilyenkor elvesztem az előleget, és ha egy újabb árverés során alacsonyabb áron adják el akkor a különbözetet nekem kell kifizetni. Igaz ezt annyira nem tartom valószínűnek mert már most is 50%-os áron volt meghirdetve és hosszú ideje nincs rá vevő. De a lényeg hogy még így is megérné nekem.
Mindössze annyi a kérdésem hogy az előleg elvesztésén felül van e valami extra szankció vagy kamatfizetés stb.?

Misa86 # 2017.03.05. 11:29

Kedves fórumozók!

Az új törvénymódosításról van valami információtok, hogy maga a végrehajtás menete menyire fog változni? Mert amit olvastam cikkeket, azokban azt emelték ki, hogy a becsérték 100%-án kell indítani az árverést. A pesti lakások 90%-a esetében jóval e felett alakult az ár a licit végére... Szóval ebben nagy változás nem lenne, inkább csak vidéken. Vagy lesznek komolyabb változások a végrehajtási folyamatban, határidőkben is? Ha kedden elfogadják, akkor gondolom a szerdán lejáró licitekre már az új szabályozás lesz érvényes? Köszi, Misa

Bebbe # 2017.03.05. 09:07

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Szeretnék segítséget kérni abban, hogy árverezésen kinéztünk egy ingatlant, amiből a lakóknak 6 hónap halasztott kiköltözésük van. Ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni:

  • Ha megvásároljuk az ingatlant, 6 hónapig oda be se mehetünk? Értem ezen azt, hogy megnézni a házat belülről.
  • A megvásárlás után a közüzemi számlákat kinek kell rendezni? Értem itt azt, hogy 6 hónapig a bent lakó csak a számlákat termeli (víz, villany, gáz ...), ezeket nekem kell kifizetnem?
  • Előfordulhat olyan, hogy a bent lakót 6 hónap után nem lehet kitenni?

Köszönöm a válaszát előre is!
Bebbe

Gyula35 # 2017.03.04. 09:53

Ok, bocsi megtaláltam, benne van a törvényben is...

Gyula35 # 2017.03.04. 09:19

gergera317!

Tudom, hogy már ezerszer leírtad, de nem találom, hogyha a végrehajtó ad haladékot a vételár kifizetésére, azt honnan számoljuk, az árverés végétől, vagy az árverési jegyzőkönyv aláírásától?
Előre is köszönöm a válaszod!
Gyula

Grave7 # 2017.03.03. 20:41

@sauvage: Igen, meghatalmazott is aláírhatja az árverési jegyzőkönyvet, birtokbaadásnál is képviselheti a vevőt. De a konkrét ügyben kérdezd meg az eljáró végrehajtót (a meghatalmazást meg előre írjátok meg, mutassátok meg neki, hogy megfelelő-e az irat).

.
@Dorci92: Nem jogos a felháborodásod, mert akkor kell tehermentesnek lennie az ingatlannak, amikor már Te vagy a bejegyzett tulajdonos (a széljegy nem az, de a bejegyzést megelőzi). Egyébként lásd amit gerbera317 írt.

gerbera317 # 2017.03.03. 14:21

Nem érdekesség az. A jelzálogot lehet, hogy a jogosultja már ezt megelőzőleg töröltette. Feleslegesen, mert a vh-jogokkal együtt az is menne a lecsóba.

Dorci92 # 2017.03.03. 14:05

Köszönöm, épp ezert kérdeztem meg itt a fórumon. Annyi az érdekesség még, hogy lett törölve jelzálog jog de csak a végrehajtói jogok maradtak rajta.

gerbera317 # 2017.03.03. 14:02

A végrehajtási jogok törlése a tulajdonjogod bejegyzésével egyidejűleg fog megvalósulni. A helyedben nem ordítanám le a végrehajtó fejéről a hajat.

Dorci92 # 2017.03.03. 13:54

Köszönöm Gerbera317!

Annyival bővült az információm, hogy le kertem a tulajdoni lapot es széljegyzetben be vagyunk jegyezve (február 9-adtak be a kérelmet) de 6db végrehajtási jog rajta van még. Jogos a felháborodásom? Kezdem nem érteni az egészet :( Hétfőn hívom a vegrehajtot es megkérdezem hogy ez hogy van akkor mert en a hirdetmény alapján tehermentes bekoltozheto ingatlant vásároltam novemberbe, ehhez képest semmi sem valósult még meg.

Válaszát elore is koszonom.

gerbera317 # 2017.03.03. 13:09

hátha van valami csodarecepted
Lelépési pénz az öregasszonynak?

Gyula35 # 2017.03.03. 12:12

gerbera317
Köszi a választ, én is ezt gondoltam, de azért megkérdeztem, hátha van valami csodarecepted... Akkor ezek felejtősek a számomra...
Na majd most a Harrach törvénymódosítás jól megszopat minket árverési vevőket...
Amúgy tele van hibával és ellentmondással a törvénytervezet, érdemes átolvasni. pl.: a végrehajtást kérőt keveri az árverési vevővel...

Whiteind

Azért szerintem nem feltétlen kell végrehajtói strómant bevizionálni a dologba.
Inkább az lehet a hátulütője, ha gyorsban értékesítitek az árverésen vásárolt ingatlant, az adóhatóság üzletszerűnek minősítheti az eladást, és kiszabhatja rá az áfafizetési kötelezettséget + 50%-os adóbírságot... Bár erre azért kicsi az esély...

gerbera317 # 2017.03.03. 11:50

1. Tulajdonosként a személyi adatait megtudhatod, például az ingatlan-nyilvántartásból. A haláláról némi szerencsével értesülhetsz.
2. Beszerzed a halotti anyakönyvi kivonatot.
3. Perrel.

Gyula35 # 2017.03.03. 11:37

Tisztelt Szakértők!

Tisztázatlan kérdéseim, ha haszonélvezeti joggal vásárolok ingatlant.

  1. Honnan tudok értesülni a haszonélvező haláláról, ha nem ismerősöm?
  2. Hogyan tudom kérni a földhivatalban a haszonélvezeti jog törlését a haszonélvező halála esetén, ha nem ismerem a haszonélvezőt, és elvileg a földhivatal a halotti anyakönyvi kivonat alapján törli csak a haszonélvezeti jogot?
  3. Hogyan tudom elérni az ingatlan birtokba vételét, ha a haszonélvező halálát követően még valaki ott lakik?

Válaszaitokat előre is köszönöm:
Gyula

gerbera317 # 2017.03.03. 11:35

Nem kötelessége, és a végrehajtónak sem kötelessége ennek utánajárni. Ha nem áll rendelkezésre elegendő információ, akkor nem szabad licitálni az ingatlanra.

wt15 # 2017.03.03. 10:30

Köszönöm a segítséget!
Egyébként a hatóságnak kötelessége ilyenkor közölni egy esetleges árverési vevővel ezeket?

gerbera317 # 2017.03.03. 09:12

Szó szerint kell venni. Azt kell megnézni, milyen eljárásban van zár alá véve. Valószínűleg bűnügyben, vagy törvényszéki végrehajtási ügyben. Az ilyen zár alá vételek gyakran csak rajta maradtak a tulajdoni lapon, érdemi jelentőségük nincs. Gyakran.
De biztosat csak akkor lehet tudni, ha a zár alá vétel jogosultja (többnyira valami hatóság) nyilatkozik, hogy az micsoda.

wt15 # 2017.03.03. 08:12

Sziasztok,

Tehermentes, beköltözhető, 1/1-es lakóingatlannál, (nincs olyan személy akinek sikeres árverés esetén sem kéne kiköltözni), ami zár alá van véve, hogyan kell értelmezni szerintetek az alábbi mondatot:
Sikeres árverés esetén a földhivatal a zár alá vétel tényét az ingatlan-nyilvántartásból nem törli.

gerbera317 # 2017.03.02. 19:00

A végrehajtó ilyenkor nem felszólítgat, hanem kitűzi pl. március 21. 10 órára a kilakoltatást, és a kitűzött időpontban megjelenik a helyszínen, és kirakja az adóst. Fel is kötheted magad, ha ennél puhább végrehajtót fogták ki magadnak.

Dorci92 # 2017.03.02. 16:52

Kedves Fórumozók!

Beköszöntött a várva várt március :)
De sajnos a végrehajtó nem partner abban, hogy egy konkrét dolgot el mondjon nekem. Annyit tudok, hogy a vegrehajto február kozepen megküldött( állítása szerint) egy felszólítást az adósnak hogy x napon belül költözzön ki es ha nem teljesíti akkor ujra megküldi es utana lesz a rendőrségi kilakoltatás. Az lenne a kérdésem hogy hivatalosan mi ennek a menete? Türelemes ember vagyok relatíve de mar március 2.a van, tudtommal a nevemen van az ingatlan, több honapja kifizettem nem kis összeget es meg most sem tudok egy időpontot. Annyit mondott a vegrehajto nyugtatáskent hogy meg márciusba megtörténik a kilakoltatás. Az biztos hogy az adós húzza a rendőri kilakoltatásig a dolgokat, nekem meg áprilistól a mostani lakhelyemre kötbért kell fizetnem ha nem költözünk el es ugye az arvereses házról meg semmit sem tudunk :(
Bocsánat a személyes nyomorom leírása miatt, de mar ki kikivankozott belőlem es sehol nem találtam érdemleges információt a kilakoltatási felszólítás menetéről.

Válaszokat elore is koszonom.