Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


papinianus88 # 2020.11.27. 13:17

ui. Amennyiben alapból 50%-ról indul, akkor a B) nem opció :)

gerbera317 # 2020.11.27. 18:31

Amúgy érdeklődő vagy az ingatlanra vagy milyen pozícióban?
:-)
Mi már ismerjük Csuklósbuszt: a tanyabizniszben vásárol és hasznosít mindent. Vh-kérőként vagy adósként még nem érdeklődött, kívánom neki, hogy ne is kelljen.

Csuklósbusz # 2020.11.28. 10:19

Köszönöm!

Sajnos még nincs biznisz, csak szeretnék bizniszelni csak sose jön össze.

Vásárló lennék, csak 1 havi minimálbérrel kicsi a mozgásterem a tanyabiznisz keretében.

Sőt volt már ami összejött volna, csak rámlicitáltak, vagy elővásárlási joggal elvitték előlem. Így befektettem egy földműves tanfolyamra hogy hátha kissebb eséllyel bukok így.

Szomorú örökös # 2020.11.28. 14:06

Csuklósbusz

Így befektettem egy földműves tanfolyamra hogy hátha kissebb eséllyel bukok így.

Azzal szerintem max. azt éred el, hogy jogosan leszel földtulajdonos.

drbjozsef # 2020.11.28. 15:24

Zártkert, tanya csak az Fftv. alá tartozik, elővételileg is, ezért előnyös lehet földművesnek lenni, de ezekhez nem kötelező.

Csuklósbusz # 2020.11.28. 18:36

1 hektár alatt nem kötelező földművesnek lenni, de nagyon ajánlott mert minden nagykutya az a faluban, és én hiába kaparok össze valamit hogyha rögtön belépnek a helyembe.. ezért is jó hogyha jön olyan aki velem hasonló rangon áll akkor az eredeti szerződővel kell megkötni a szerződést.
Nyilván nem olyan földdel szemezgetek amin terem is valami.
Jelen pillanatban például egy földtörvényes osztatlan közös társasházban lakom... Semmi köze az egésznek a földműveléshez, ennek ellenére a törvények és a földhivatal is úgy jár el vele mintha ezen teremne az ország búza termése...

Csuklósbusz # 2020.12.08. 12:13

Nem tanyabiznisz, belterületi osztatlan közös tulajdon, 3 különálló lakásos "társasház", mindenki résztulajdonos hisz osztatlan közös.

Árvereznek 1 részt, beköltözhetően, de ingatlanátvételi eljárás hirdetmények között.

A kérdésem az hogy erre egyáltalán licitálhatok-e, előleget nem írja mennyi.

A másik meg hogy üresen áll a különálló rész amire még lennének 3-an akiét nem érverezik de adóstársak tehát lehet fogják.

Ha megveszem egy osztatlan közösben, a 6 tulaj közül 1-ét amiből 4 egy különálló lakáshoz tartozik és abból a 4-ből vásárolnék, így oda feljogosít engem a beköltözésre?

Jelenleg üres, beköltözhetően szól a hirdetmény.

Grave7 # 2020.12.08. 14:04

Ingatlanátvételi eljáráson csak a hirdetményben feltüntetett végrehajtást kérő vehet részt (licitálhat), kívülálló nem.

gerbera317 # 2020.12.08. 14:10

Az átvételi eljárásban csak a végrehajtást kérők vehetnek részt. Volt viszont legalább kettő árverés, amiken te nem vettél részt, pedig akár sikeressé is tehetted volna (a legutolsót).
Nem világos, mit árvereznek. Valószínűleg egy társasházi lakást, ahol helyrajzi száma csak a társasháznak van, a lakások nincsenek külön albetétként nyilvántartva. Ettől még persze a lakások elkülönülnek egymástól természetben, és a tulajdonosaik is azonosíthatók, ám ennek részletei csak az alapító okiratból ismerhetők meg.
Jelenleg üres, beköltözhetően szól a hirdetmény
Üres =/= beköltözhető, és beköltözhető =/= üres.

Csuklósbusz # 2020.12.08. 18:35

0 Ft ot ír mint előleg, ha kérem az aktiválást maximum elutasítanak? De gondolom a banknak nem valószínű hogy kell.. akkor utána kiírják folyamatosba?

gerbera317 # 2020.12.08. 19:13

Földi halandó ne turkáljon a 2. és 4. (a páros sorszámú!) árverések között. Nekik vannak a páratlanok: 1. 3. 5., valamint a tanyabiznisz résztvevőinek a 6.
Szerintem a rendszer az aktiválási kérelem előterjesztését sem engedélyezi neked. Igen, utána folyamatosba kerül.

Csuklósbusz # 2020.12.10. 11:58

Kipróbáltam, engedélyezi.
http://keptarhely.eu/view.php?…

Ki kell pipálni hogy a végrehajtást kérők között vagyok.
Akkor most nemcsak a bank hanem a Gizike aki FMH-t kért Ő is licitálhat akár?

De nem mertem rányomni, nem tudom a végrehajtó hogyan ellenőrzi, kéri a bizonyítást hogy VH kérő vagyok, de azt is mikor? Vagy ha én lennék az egyedüli semmi bajom nem lenne belőle?

Megkerestem a lejárt árverések között, most 50 ezerrel akciós is. Ha átteszik folyamatosba marad az akció vagy drágábban teszik fel mondván lehet csak 10 év múlva jön licit?

Tanyabiznisz kategória mindig üres az mbvk-n az énáltalam nézett területeken, de viszont kormányhivatali árveréseket szoktak menni a földtörvényesek.

De érdekes hogy nemcsak az MBVK-n hanem a kormanyhivatal.hu -n, vagy pl a vagyonkezelő is vagy az mbvk.n, vagy itt hirdet:
https://e-arveres.mnv.hu/
A nav meg itt:
https://arveres.nav.gov.hu/

Tehát ha tanyabizniszelni akarok akkor vagy állandóan látogatom a polgármesteri hivatalt ahonnan a jó vételek eleve eltűnnek, vagy nézegetem a netet ahol sokféle helyen, persze mind különböző feltételekkel lehet részt venni az árverésen.
De ha már tanyabiznisz, ha veszek egy kormányhivatali árverésen egy tanyát akkor ott nem jár a klasszikus mbvk-s árverésekhez hasonlóan az átadás, vagy kilakoltatás? Bár én eleve csak üreseket nézek... de ott is beteszem a seggem aztán jön valaki hogy hol vannak az aranyai? :-)

gerbera317 # 2020.12.10. 12:18

Akkor most nemcsak a bank hanem a Gizike aki FMH-t kért Ő is licitálhat akár?
Nem. El fogja utasítani a végrehajtó az aktiválási kérelmedet.

KEJozsef # 2020.12.18. 11:30

Kedves mindenki!

Milyen kerdeseket tehet fel egy halando a vegrehajtonak?

A minap szerettem volna tovabbi informaciohoz jutni egy arveresi hirdetmenyben szereplo ingatlannal kapcsolatban.

Meg mertem kerdezni a vegrehajtot, hogy a 'vevo mennyire egyuttmukodo, nyujtott-e be kifogast/panaszt a vegrehajtassal kapcsolatban'. Barcsak ne tettem volna. Par perces oktatast kaptam erte es egy kedves reszletet Hans Christian Andersen egyik mesejebol.

Kovetkezo kerdesem a lakoingatlan meretet erintette.
90-100 nm szerepel a hirdetmenyben. Szerettem volna tisztazni, hogy ez nem eliras. En tevedtem, hogy halandokent egy tevedhetetlennel kerultem szembe.
Mentsegemre szolgaljon a Foldhivatal tulajdoni lapjan a telekmereten tul nincs informacio a lakoingatlan meretere vonatkozolag.

Milyen kerdesekkel zavarhatom a vegrehajtot az arveres lejarta elott, mely informaciok birtokaban mar felelos es megalapozott dontest tudok hozni?

Aldott bekes karacsonyi unnepeket mindenkinek!

Csuklósbusz # 2020.12.18. 11:41

Egyszer engem is kioktatott a végrehajtó hogy mit képzelek magamról, hisz lakott az ingatlan. Ja lakott, csak nem az adós hanem az albérlői által.

Amúgy az ilyen négyzetméter meg szoba adatokat stb fogalmam sincs honnan veszik ha az adós nem engedi be a végrehajtót, vagy sokszor ki se megy személyesen megnézni.

Mikor felvették a hitelt akkor készült értékbecslés fotókkal általában. Ezeket átvehetné a végrehajtó is, de soha nem láttam még erre példát.

VH amúgy ilyen adatot nem adhat ki, menj oda személyesen és rájössz mennyire együttműködő, mennyire okos és mit várhatsz tőle.

gerbera317 # 2020.12.18. 11:55

Meg mertem kerdezni a vegrehajtot, hogy a vevo mennyire egyuttmukodo, nyujtott-e be kifogast/panaszt a vegrehajtassal kapcsolatban
Az eljárás olyan szakaszában, amikor még nem ismert a vevő személye, ez nagyon rossz kérdés. Mondjuk, el nem tudom képzelni, hogy ezen kívül (mármint ahogyan én itt fél sorral ezelőtt válaszoltam) milyen választ lehet adni, ami egy Andersen-mesével ér fel.
90-100 nm szerepel a hirdetmenyben. (...) a tulajdoni lapjan a telekmereten tul nincs informacio
Éppen ezért. A végrehajtó is csak az adó- és értékbizonyítványból tudhat a felépítmény 90-100 m2-es alapterületéről, és nyilvánvalóan az is így közli, tehát a végrehajtó azt csak továbbközölte, változtatás nélkül. Mondjuk, az ilyen kérdésre is ugyanígy kellene válaszolni.

papinianus88 # 2020.12.18. 11:57

CSuklósbusz és Kejózsef:

A végrehajtó nem ingatlanos. Mielőtt megállapítja az ingatlanbecsértékét, bekér egy 6 hónapnál nem régebbi adó - és értékbizonyítványt, amelyet a polgármesteri hivatal adóügyi osztálya állít ki. Kedves Csuklós, ott még az is szerepel jobb esetben hány négyzetméter a rötyi :)

Ennél többet viszont nem tud - és nem is kell tudnia -, győződjön meg a kedves érdeklődő az ingatlanról. Ismétlem a slágert: Nem kötelező árverésen vásárolni. Igen kvázi zsákbamacska, akkor menjen el egy ingatlanoshoz és vegyen ingatlant, ahol még a padlót is felnyalják előtte az érdeklődőnek. Sajnálom, hogy ezt mondom.

A végrehajtási eljárás menetével, eljárási cselekményekkel, jogorvoslatokkal kapcsolatban meghatalmazás hiányában nem adható ki információ. Megfontolt döntésért neked kell körbejárnod az ügyet. Megnézni az ingatlant, ott lakót, adóst, reakcióit, szomszédokat stb. A végrehajtó ismétlem: Nem nyomozó hatóság és nem ingatlanos. A kényszercselekményt foganatosítja.
Ha érdekel az ingatlan, akkor hozzáadott energia is kell hozzá. Az információ kincs és azt csak te tudod beszerezni, de nem úgy, hogy a végrehajtó megfogja a kezedet és segít.

Kellemes Karácsonyt, sajnálom, hogy nem tudtam úgy segíteni, ahogyan szeretted volna

drbjozsef # 2020.12.18. 11:58

KEJozsef,

Fordítsd meg magadban a kérdést : ha te lennél a végrehajtó, vinnél egyszerre vagy 300 ügyet, mindenféle különböző cselekményekkel, akkor mennyit tudnál te pontosan egy bizonyos ingatlanról a sok közül?

A végrehajtó adatokkal dolgozik. Tulajdoni lapból, értékbizonyítványból. Nem olvasgatja őket, nem jegyzi meg, kitölti a hirdetményt a törvény szerint szükséges adatokkal, és kész. Még az se számít, ha ez egyáltalán nem felel meg a valóságnak. Nem az ő dolga. Nem árt, de nem jár ki minden adóshoz elbeszélgetni vele, meg colstokkal méricskélni a falakat.

papinianus88 # 2020.12.18. 11:58

gerbera: szerintem az adós/adóstársakra gondolt. Szimpla elírás lehetett a vevő.

gerbera317 # 2020.12.18. 12:03

@Csuklósbusz
Az első problémád nem igazán érthető.
az ilyen négyzetméter meg szoba adatokat stb fogalmam sincs honnan veszik
A szobák számát akár a tulajdoni lapról is, a többi adatot az adó- és értékbizonyítványból. Okos végrehajtó a hirdetményben azzal közli ezeket, hogy "az adó- és értékbizonyítvány szerint", és aki többet akar, az nyaljon sót. A végrehajtó nem ingatlanközvetítő.
Ezeket átvehetné a végrehajtó is
Nem adják át. Pont.
VH amúgy ilyen adatot nem adhat ki"
Az árverési hirdetményen utalhat rá, hogy egyébként végrehajtási kifogás elbírálása van folyamatban. Ha a hirdetményt támadták, bemondhatja a telefonban, hogy "ja, van valami, de alaptalannak tűnik". Ha meg alapos, akkor azt a végrehajtó is látja, és önként visszavonja az árverési hirdetményt.

IrgalmasSzamaritánus # 2020.12.18. 16:57

Sziasztok!

A fórumon olvasottak alapján, mint árverési vevő - a földhivatal tulajdonbejegyzését megvárva - „önhatalmúlag” birtokba vettem egy elhagyott ingatlant (lakást). Az ingatlanban sem bútorok, sem gépészeti eszközök (fűtőtestek, bojler stb.) nincsenek már, csak rengeteg lom összezsákolva, szóval egyértelműen nem lakott és kiürített.

Elmentem az ügyet vivő végrehajtó helyetteshez és bejelentettem neki ezt, kérve a 154.§ szerinti átadást. Ő azt mondta a birtokba adásról nekem semmit sem tud kiállítani, mivel nem ők adták nekem birtokba, hanem saját magam vettem birtokba. Felvett egy kétsoros jegyzőkönyvet, amin az szerepel, hogy árverési vevő előtte megjelent és bejelentette, hogy birtokba vette az ingatlant. Valamint ebből kifolyólag a korábban beadott birtokba adási (szerk.: régi nevén kiürítési) kérelmét visszavonja.

Laikusként kérdezem. hogy ezzel így rendben vagyok? Mást nem kellett volna kiadnia?

(Elvileg azt mondta ezzel vége az én szerepemnek az ügyben, illetve ezt a papírt már nem is küldi meg az adósnak.)

gerbera317 # 2020.12.18. 18:00

Nem jól adtad elő a kérésedet. Az ingatlan átadására az általános szabály ez: Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó az árverésen megvett ingatlant átadja az árverési vevőnek. Ez lakóingatlan esetében is alkalmazható, ha a következő szakasz szerinti feltétel teljesül, ez pedig ez: Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek (...) az árveréstől számított 30. napig (...) kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek.
Utóbbi kétféle módon valósulhat meg: 1) Az adós kiüríti az ingatlant, és beballag a kulcsokkal a végrehajtóhoz azzal, hogy tessék, át lehet adni az ingatlant a vevőnek. 2) Az adós kiüríti az ingatlant, és elballag a kulcsokkal a vevőhöz, aki pedig ezt bejelenti ezt a végrehajtónak. Van egy harmadik, zárójeles lehetőség is: (3)) A vevő önkényesen birtokba veszi az ingatlant, és azt hazudja a végrehajtónak, hogy azt neki a vevő adta át (a 2) változat szerint). Akármelyik is valósul meg, mindegyik azzal végződik, hogy - mivel az átadás feltételei fennállnak - a végrehajtó átadja az ingatlant.
Te a 3) számú megoldást választottad, csak nem jól hazudtál a végrehajtónak. De van egy olyan gyanúm, hogy jogtiszta, 2) verzió szerinti birtokba jutással sem adta volna át neked az ingatlant a végrehajtó. Vagy tudatlanul azért, mert nem ismeri az ingatlanátadásra vonatkozó általános kötelezettségét, vagy pedig tudatosan azért, mert végrehajtó-helyettes ingatlan átadását nem foganatosíthatja.
A végső álláspontom viszont az, hogy az a kétsoros jegyzőkönyv ezzel a szövegezéssel neccesen, de pótolja az átadó jegyzőkönyv megállapítását, és igencsak elvetemült elméleti jogásznak kell lennie annak, aki ezt követően kétségbe merné vonni, hogy az ingatlan szabályszerűen át lett adva.

IrgalmasSzamaritánus # 2020.12.18. 19:28

Köszönöm gerbera.

Akkor azt mondod, hagyjam most már így, ahogy van?

Egy-két kiegészítés:

1, A helyettes ő maga is mondta, hogy vegyem nyugodtan birtokba, mert régóta elhagyatott, ne várjak jövő nyárig ezért. (Nem mondtam neki, ahogy amúgy én is ezt terveztem…)

2, Pont azt akartam elkerülni, hogy „hazudnom” kelljen. Mármint hogy konkrétan az adós adta nekem át és ez kerüljön bele a jegyzőkönyvbe. Nem tudtam, hogy ezt neki már nem is küldi meg, így nem akartam, hogy ebből legyen később pofára esésem. Ezért fogalmaztam úgy neki, hogy birtokba vettem részletek nélkül.

3, Azzal lesz a gond, amit a te is írtál: a vh-helyettesnek fogalma sincs, mit kellene csináljon ilyenkor.
Pl. 4 évvel ezelőtt hatályos Vht-ból idézett a jegyzőkönyvbe; nem tudta, mikor lesz jogerős; nem tudta mikor nyílik meg a kiürítési kérelem beadására a 15 nap… Viszont miután hülyeséget mondott, utánakérdezhetett, mert következő alkalomra mindig már a jót mondta, mintha eddig is ezt mondta volna.

UI:

Abban még segítenél, hogy ilyenkor pontosan mit kellett volna kiadnia nekem (konkrétan milyen szöveggel), hogy ha legközelebb ilyenbe botlok, már tudjam?

gerbera317 # 2020.12.18. 19:56

Azt kellett volna nála elérni, hogy ezt (vagy ilyesmit) jegyzőkönyvezze: A mai napon megjelent hivatalomban az árverési vevő, és bejelentette, hogy az adós az árverésen vásárolt ingatlant ingóságaitól kiürítve elhagyta, ő pedig birtokba vette azt. A bejelentésre tekintettel, a Vht. 154. §-ban foglalt jogkörömnél fogva az ingatlant jelen intézkedéssel átadom. Pont. Tulajdonképpen majdnem ez történt, úgyhogy ez így leírva sem tűnik gázosnak. És majdnem erről szól az is, amit ő foglalt jegyzőkönyvbe. Csak a 154. § hiányzik belőle.

IrgalmasSzamaritánus # 2020.12.18. 20:39

Köszönöm, ezt megjegyzem.

Erről szerintem neki fogalma sem volt, mármint hogy a 154.§ szerint adja át az árverési vevőnek.

Amint mondtam, amikor kértem a 154.§ szerinti átadást, erre mondta, hogy mivel nem ők adták birtokba, nem tud nekem semmit erről adni.

Lényeg, a lényeg: maradhat így.