végrehajtás kérdések

nonolet # 2017.12.19. 09:28

A jogutódlás a CÉG nyilvántartásban ellenőrizhető, ha a kétséged van róla.

Mivel az is egy közhiteles nyilvántartás...
Mégis mi a francnak kéne erről nyilatkozni minden egyes iratban?!!

- -

Megnézed a cégjegyzéket amikor iratot kapsz és ha netán nem jogutód akkor beperled a közjegyzőt, ennyi.

Vadsuhanc # 2017.12.19. 12:33

Kedves nonolet!

Köszönöm válaszod, de nem véletlenül kérdeztem a " végrehajtási jog " topicban.

True North # 2017.12.19. 13:37

Kedves Fórumozók,
érdeklődnék, hol van leírva, hogy milyen legyen egy meghatalmazás végrehajtási ügyben. Én csináltattam egy végrehajtói aláírás-hitelesítettet, de a végrehajtó mondta, hogy a két tanús van előírva és ebbe beleköthetnek. Vht. nem ír erről semmit.

gerbera317 # 2017.12.19. 14:03

A Polgári Perrendtartásról szóló 1952:III törvény V. fejezete tárgyalja ezt.
De ha ott jártál a végrehajtónál, miért nem mondtad neki jegyzőkönyvbe, kit akarsz meghatalmazni?

True North # 2017.12.19. 15:39

Bocsi, végrehajtó helyett közjegyzőre gondoltam, csak a végrehajtó már bemászott az agyamba. Köszi a választ!

ius latratus # 2017.12.19. 17:25

A vht. nem is szabályozza, így a pp az irányadó, ahogyan azt gerbera is írta. Hiába van közjegyzői okiratba foglalt meghatalmazás a kezedben, ha nem vagy pl. az adós házastársa, anyja, testvére stb...(lásd a törvényt)
A teljes igazság az, hogy a feltehetően különbözőképpen kialakult gyakorlat miatt akad nem kevés végrehajtó, akik elfogadnak mezei magánokiratba foglalt meghatalmazást is, nem nagyon tehetnék, de megteszik.
Ez van.

walowilag # 2017.12.20. 19:41

Tisztelt Fórum!
Barátomnak sok az adóssága, jövedelme letiltott, mindenét elveszítette. Élettársánál él. Azt kérdezi, az élettárs jövedelmére, vagyonára ráteheti-e a kezét végrehajtó, mivel elég sok éve együtt élnek? Vagyis a szerzeményeit átpasszolva az élettársnak, így megmentheti-e a be nem vallott keresményeit? A végrehajtó nem tehet semmit az élettársnál? Élettársi kapcsolatban nincs ugye közös vagyon, amit vihet a végrehajtó?
Köszönettel a választ.

Letiltások

walowilag # 2017.12.21. 19:36

Kérem szépen az eligazítást!
Köszönöm

Letiltások

Burn Out # 2017.12.21. 19:45

Némileg gáz, hogy más topicban szapulod az ügyvédeket, jogászokat, most pedig segítséget kérsz. Szóval annak ellenére, hogy egy vérbeli veréb vagy, itt a válasz:

Kizárólag az adós tulajdonában álló ingó- és ingatlan kerülhet végrehajtás alá. Ha van közös bankszámlájuk, akkor az baj, mert nem lehet elkülöníteni, hogy kié a rajta lévő pénz. Ha a végrehajtó kimegy és foglal, akkor csak az adós ingóságait foglalhatja le. Ha mást is visz, akkor jogorvoslattal lehet élni.

drbjozsef # 2017.12.21. 20:39

Veréb??? :DDD

walowilag # 2017.12.21. 20:43

Burn!
Köszi a választ!
Nem az ügyvédeket, jogászokat szapulom, hanem egyetlenegyet a 10000-ből!
Belefutottam, és más is. Az a gáz, hogy megtűritek magatok közt, és nem az illető, hanem ti szívjátok meg, mert a jónép általánosít!Az illető mesésen szívja le továbbra is balek kuncsaftjait! Ti pedig,- és a területi kamara és a többiek pedig hagyják!
Ez gáz!

Letiltások

walowilag # 2017.12.21. 20:44

drbjozsefnek
a veréb is madár!

Letiltások

ildocska # 2017.12.28. 15:29

T Fórum !
Egy rokonom új barátnőjének a családja jelzáloghitelt készül felvenni, amibe kezesként szeretnék bevonni a rokon fiút is. Attól félünk, hogy a majd felvett hitelt nem fogják fizetni, így rokonomnak kell majd teljesíteni. Nem tudjuk a kezességről lebeszélni, szerelmes...Mivel ennek a fiúnak van egy a mi családunk tulajdonában lévő házon haszonélvezeti joga, ( jelenleg munkahelye is van, tehát ha a barátnő nem fizetné a hitelüket, fizethetné a rokon fiú, ezt Ő tudja, de semmi nem érdekli...de mi lenne akkor, ha egyszer megszűnne a fiú munkahelye és nem tudna Ő sem törleszteni ? Veszélyben lehet az a kis ház, ami a mi családunk tulajdona, amin ennek a fiúnak haszonélvezete van ?
Köszönöm ha válaszoltok !

gerbera317 # 2017.12.28. 15:41

A fő kérdésed az, hogy ti feleltek-e a saját vagyonotokkal a haszonélvező kezes tartozásáért. Nem felel.
A mellékkérdés, hogy vállaljon-e kezességet. Ne vállaljon! Inkább azért legyen örök harag, hogy valaki nem vállal kezességet, mint azért, hogy vállal, aztán neki kell fizetnie.

ildocska # 2017.12.28. 16:23

gerbera 317 !
Köszönöm a választ....Kicsit nyugodtabbak lettünk,hogy a kis házunkat ez nem veszélyezteti, de sajnos nem hallgat a fiú senkire...most az egész család rossz, mert le akarja beszélni a kezességvállalásról..hiába mondjuk neki, egyáltalán hogyan kérhet ilyet az a család kb 1 évi ismeretség után , amikor ráadásul a lány is csak hitegeti...."komoly" dolog még nem is volt köztük..a lány kisgyerekéhez segítségnek jó, mert a kicsi saját apja nem fizet gyt-t,nem törődik vele...ezt "mindenki" tudja, látja, de Ő nem....nem akarja...Ő elhisz mindent a lánynak, hogy a mai világban ilyen van, hogy ennyire erényes a lány, hogy még "ahhoz" idő kell neki....de bárcsak Neki lenne igaza...

nonolet # 2017.12.28. 19:02

ildocska

Ellenben HASZONÉLVEZŐKÉNT a kis házadból BÁRMIKOR kirakhat!
Ha úgy a hozza a sorsa... vagy úgy dönt.

Szóval: ne bosszantsd fel.

Vadsuhanc # 2018.01.03. 15:51

Tisztelt Fórumozók!

Egy hitel mikortól válik esedékesség illetve mikortól minősül lejártnak?

Onnan, hogy a zálogjogosult - hitel nyújtó pénzintézet - bekapcsolódik egy végrehajtási eljárásba?

Vagy onnan, hogy a hitelt nyújtó pénzintézet felmondja a szerződést?

Köszönöm az esetleges válaszokat.

gerbera317 # 2018.01.03. 17:28

Rendesen fizetett, nem lejárt, nem felmondott követeléssel is be lehet, sőt be kell kapcsolódni a végrehajtásba.

Vadsuhanc # 2018.01.03. 17:49

Kedves gerbera317!

Már ezerszer a számba rágtad a bekapcsolódással kapcsolatos dolgokat, amit visszaolvastam és értem is én....

De a kérdésem még mindig az, hogy a tartozás a bekapcsolódás időpontjával vagy a későbbiekben a szerződés felmondásával lesz lejárt és esedékes egy összegben?

A közokiratot záradékkal ellátó közjegyzőnek melyik időpontot kell figyelembe vennie a végrehajtás elrendelésekor?

gerbera317 # 2018.01.03. 18:46

Jelzálogjogosult bekapcsolódásánál nincs közjegyző. A bíróság állapítja meg, és a végzésében a követelés összegéről és járulékairól és növekményéről is rendelkezik. Mivel ezek továbbszámolódnak, sem egyik, sem másik, ahogyan hallani szeretnéd, hanem az árverés napján fennálló, a bekapcsolódást engedélyező végzés szerint felszámított követelésével kerül fel a jelzálogjogosult a felosztási tervbe.

Vadsuhanc # 2018.01.03. 19:08

Tisztelt gerbera317!

Ismételten értem amit írsz bár értetlennek mutatkozom.
A bekapcsolódással a követelés lejárt és esedékes lett. Ezt valóban a bíróság állapította meg.

Több év múlva a jogosult a szerződést felmondta, így a követelés ismét lejárt és esedékes lett.

Eddig értem.

De a végrehajtás elrendelésekor a közjegyzőnek melyik időpontot kell megjelölni a Vht. szerint, a követelés esedékességének napjának.

A bekapcsolódás napját vagy a szerződés felmondásának napját? A kamatok miatt nem mindegy.

nonolet # 2018.01.04. 09:44

Amikortól tartozol és nem fizettél időre.
Onnantól lesz a kamat is értelemszerűen.

Azaz innentől szerintem...mert így logikus.

"A bekapcsolódással a követelés lejárt és esedékes!!!! lett"

Vadsuhanc # 2018.01.04. 12:59

Kedves nonolet!

Amikor a zálogjogosult ( bank ) bekapcsolódott a végrehajtási eljárásba akkor a tartozás lejárttá minősült egy összegben esedékes lett. A szerződést nem mondta fel.

Amikor a bank ( három év múlva ) felmondta a szerződést a tartozás ismét lejárttá vált és egy összegben esedékes lett.

Amikor bekapcsolódott akkor a kamat 3.75 százalék ( +6.00 )
volt, amikor a szerződést felmondta és a közjegyző záradékolta akkor 5.99 százalék ( +6.00. ) lett.

Melyik időpont az amikor a tartozás lejárt és egy összegben esedékes lett?

nonolet # 2018.01.04. 13:15

Magad írod, hogy:

"Amikor a zálogjogosult ( bank ) bekapcsolódott a végrehajtási eljárásba
akkor
a tartozás lejárttá minősült
egy összegben esedékes!!! lett."

Kifizetted akkor?
Nem...

Tehát azóta kamatozik.

nonolet # 2018.01.04. 13:24

Avagy

• a fizetési hátralék keletkezése