végrehajtás kérdések

nonolet # 2018.01.10. 15:30

gabry74

" az egyéni vállalkozói "

Az egyéni vállalkozó vagyona
sajnos NEM KÜLÖNÜL EL
a MAGÁNSZEMÉLY vagyonától!!!

Ennyi.

- -

Tetszett volna céget alapítani...
Akkor elkülönülne, legalábbis az első körben.
(mert a cégrészed akkor is foglalható)

gabry74 # 2018.01.10. 15:54

Köszi Nonolet!

peti-56 # 2018.01.11. 06:21

Olvasom a végrehajtásos dolgokat,magánszemély tartozása inkasszálható a cég számlájáról ? De ez ellentétes azzal a Bírói döntéssel (Székesfehérvár),hogy a cég vagyis a Kft vezetője nem tartozik felelősséggel a cége ügyeiért.
Ezt egy körmönfont alkalmazás-magánszemély tartozik vihet mindenki mindent.Ha magánszemélynek tartoznak akkor senki nincs aki felelős ?

LXXI. Fejezet
Felelősség közhatalom gyakorlásával okozott kárért
6:548. § [Felelősség közigazgatási jogkörben okozott kárért]
(1) Közigazgatási jogkörben okozott kárért a felelősséget akkor lehet megállapítani, ha a kárt közhatalom gyakorlásával vagy annak elmulasztásával okozták, és a kár rendes jogorvoslattal, továbbá a közigazgatási határozat bírósági felülvizsgálata iránti eljárásban nem volt elhárítható.
(2) Közigazgatási jogkörben okozott kárért a közhatalmat gyakorló jogi személy tartozik felelősséggel. Ha a közhatalmi jogkör gyakorlója nem jogi személy, a kárért az a jogi személyiséggel rendelkező közigazgatási szerv tartozik felelősséggel, amelynek keretében az eljárt közigazgatási szerv működik.
6:549. § [Felelősség bírósági, ügyészségi, közjegyzői és végrehajtói jogkörben okozott kárért]
(1)126 A bírósági és az ügyészségi jogkörben okozott kárért való felelősségre a közigazgatási jogkörben okozott kárért való felelősség szabályait kell megfelelően alkalmazni, azzal, hogy a kárigényt bírósági jogkörben okozott kár esetén a bírósággal, ügyészségi jogkörben okozott kár esetén a Legfőbb Ügyészséggel szemben kell érvényesíteni. Ha az eljárt bíróság nem jogi személy, a kárigényt azzal a bírósággal szemben kell érvényesíteni, amelynek elnöke a nem jogi személy bíróság bírái tekintetében az általános munkáltatói jogkört gyakorolja. A kártérítési keresetnek előfeltétele a rendes jogorvoslat kimerítése.
(2) A közjegyzői és a végrehajtói jogkörben okozott kárért való felelősségre a közigazgatási jogkörben okozott kárért való felelősség szabályait kell megfelelően alkalmazni. A kártérítési keresetnek előfeltétele a rendes jogorvoslat kimerítése.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.11. 07:25

Az egyéni vállalkozó nem cég.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.11. 07:31

Kevered Gizikét a gőzekével.
A konkrét példád szerint - állítólag - valamilyen "magánszemély" tartozásának behajtása érdekében inkasszózzák egy jogi személy gazdasági társaság bankszámláját. Majd ezzel szembeni érvként egy olyan bírósági ítéletre* hivatkozol, amely az ellenkezőjét nem tartja lehetségesnek. (Vagyis azt, amikor az ügyvezetőtől nem lehet követelni a gazdasági társaság tartozását.) Majd idézed a Ptk. 6:548. §-át, amelynek se egyikhez, se a másikhoz nincs semmi köze.
Tulajdonképpen mi is a bajod?

• Nem felsőbírósági döntésre legfeljebb olyan ügyben érdemes hivatkozni, ha az ügy a hivatkozott döntést hozó bíróságon folyik. De akkor se sokat ér.
Akali # 2018.01.11. 09:28

Tisztelt fórumozók!

Kaptam ma egy végzést,hogy az ellenem vegrehajtást kérőnek(magánszemély) 2015.április 6.-án kiadták a külföldi végrehajtáshoz szükséges tanúsítványt.
Es,hogy ő ezzel kerheti a külföldi hatósagtól/bíróságtól a végrehajtast az én pontos külföldi lakcímem megadásával.(nekem olyan nincs,Magyarorszagon élek,ingázó vagyok)A végén azt irja,hogy a nemzetközi végrehajtás elrendelésére az X varosi járasbíróság nem rendelkezik joghatósággal,hatáskörrel.
A kérdésem az lenne,hogy akkor ellenem 2015-ben végrehajtás indult? Vagy azt jelenti,hogy ekkor adták ki a papírt rá,amivel ő kerheti a végrehajtást?Vagy lehet,hogy itthoni végrehajtas nincs ellenem ,csak a nemzetközit fogja vagy már indította a másik fél? Ha ellenem vegrehajtas folyna arról én nem kapok értesitest mondjuk a végrehajtótól? Miert most küldik ki,hogy 2015-ben kiadták a tanúsítványt?
Ha tud valaki válaszolni,annak nagyon szépen köszönöm!

gerbera317 # 2018.01.11. 09:56

Akár belföldön, akár külföldön van a címed, mindegy, mert nem ezért fogják kérni a nemzetközi végrehajtást, hanem mert külföldi vagyontárgyad (munkabéred) van. Magyar végrehajtónak nincs joghatósága külföldi munkabér letiltására.
Azt majd a külföldi végrehajtó fogja eldönteni, hogy melyik címeden fog felszólítani a teljesítésre, de utána lehet számítani a munkabéred letiltására.
Arra még nem gondoltál, hogy elkezdjed a teljesítést, és erről meg is állapodj a követelés jogosultjával? (Vedd észre, milyen sorrendet használok, mert jelentőséggel bír, nem is kevéssel!)

Akali # 2018.01.11. 10:02

Dehogynem.Viszont nem fogadja a el a reszletfizetest,nekem meg nincs 4 millió forintom egyben,ráadasul hitelkepes sem vagyok a bankoknal mert nincs magyar keresetem es nincs ingatlanfedezetem,tehat meg kölcsönből sem tudnam kifizetni.
Szóval akkor amit a bíróság levelben irt az hülyeseg,hogy a külföldi lakcímem pontos megadásával kell inditania külföldön a végrehajtást?Az lehet,hogy 2015-ben elindult a végrehajtás de engem a végrehajtó nem ketesett? Miert most küldtek levelet?

gerbera317 # 2018.01.11. 10:23

nem fogadja a el a reszletfizetest

Duma. Akármennyit fizetsz, köteles elfogadni. Nyilván nem valami szégyentelenül alacsonyt (3000 Ft/hó) összegről beszélek, hanem valami reálisról (külföldi jövedelem esetén pl. 150e / hó).
Az adósok mindig beleesnek ebbe a hibába: naivan megkérdezik a jogosultat, szabad-e részletekben fizetni, és csodálkoznak, hogy sok esetben a jogosult még csak nem is válaszol.
Úgy kell a szájukba rágni, hogy nem kérdezni kell, aztán hónapokig-évekig várni a válaszra, hanem fizetni, és néhány részlet megfizetése után megkérdezni, hogy ez így rendben van-e. A legtöbb esetben pozitív a válasz. Miért nehéz felfogni, hogy ez így működik? Mert működik. Ha ezt nem látod be, hamarosan megtudod, milyen az, amikor kényszerrel veszik el tőled, amit önként is megfizethetnél. És gondolom, a külföldi végrehajtó sem ingyé' dolgozik.

gerbera317 # 2018.01.11. 10:30

Csak még egy fél gondolatot ehhez:

nem fogadja a el a reszletfizetest

Nem a részletet nem fogadja el (mert azt el fogja fogadni, és köteles is rá), hanem az üres ajánlatodat, mert teljesítés hiányában nem látja komolynak a szándékodat.
Így már érthető?

Akali # 2018.01.11. 10:32

Ügyvéden keresztül törtent a reszlefizetés kérés,nem maradt el a válasz.Elutasítas volt.Bankszámlaszamat sem tudom.Nem 150.000 törlesztő,mivel a 2 gyereket en nevelem albérletben,ennyit nem tudok kifizetni.Nem 600.000-et keresek.
A többi kérdésre tudsz nekem válaszolni?

gerbera317 # 2018.01.11. 10:40

Ügyvéd, közjegyző, akárki: nem mindegy? Attól még ugyanúgy üres(!) volt az ajánlat. A részletfizetés feltétlen előre teljesítéssel és utólagos kommunikációval működik. Mert abból látja a jogosult, hogy az adós nem kekeckedik, és nem akarja feltételhez kötni a teljesítését, hanem a teljesítésre törekszik. Ez biztosan nehéz így, nemde?
A 150e csak egy példa volt.
A többi kérdésedre nem akarok válaszolni. Egyrészt, mert nem ismerem a külföldi végrehajtás részletes szabályait (de szerintem itt senki más sem), másrészt attól nem leszel előrébb (nem attól leszel előrébb), hogy eljárásjogilag kikupálódsz, miközben a megfizetendő ugyanannyi, illetve még növekszik is.

Akali # 2018.01.11. 10:43

Magyar vegrehajtásban mennyire vagy jártas?Ha elindult ellenem vegrehajtás 2015-ben,azt már tudnom kellene?

Szóval ha bankszamlaszamot nem adott meg,ugy postan küldjek ki neki pénzt? Kezdjem el fizetni,aztan lesz ami lesz?

gerbera317 # 2018.01.11. 11:02

Ha elindult ellenem vegrehajtás 2015-ben,azt már tudnom kellene?
Arról tudnod kéne, illetve az adósok ekkorra már "el is szokták felejteni", hogy végrehajtás indult ellenük. Ha nagyon nem vagy biztos, a belföldi lakóhelyed szerint illetékes végrehajtót kell megkérdezni, folyik-e ellened végrehajtást.

A bankszámlaszámot valahogyan ki kell énekelni a jogosultból. Ha indult végrehajtás ellened, azt a végrehajtótól is megtudhatod, sőt, akkor érdemes inkább a végrehajtónál fizetve (tehát a végrehajtó számlájára) teljesíteni. Egyébként sem tudod megkerülni, úgyhogy emiatt ne aggályoskodj, és így legalább kontrollált lesz a teljesítés: a jogosult nem tudja letagadni, illetve nem kell neki könyörögni, hogy ismerje már el.

Akali # 2018.01.11. 11:07

Köszönöm a segitseget! Teljesen biztos vagyok benne,hogy sosem kaptam megkeresest vegrehajtótól,ez olyan dolog azert(legalabbis nekem)amit nem felejt csak ugy el az ember. Szoval akkor a legtisztább,hogy első lépésben megkeresem a végrehajtót es nála informalódom.Megegyszer köszönöm!

vazoviktor # 2018.01.11. 15:28

Üdvözletem,
a kérdésem az lenne, hogy a végrehajtók milyen jövedelmeket figyelnek és hogyan? A NAV-tól kérnek információt? Hogy történik ez?
Köszönöm!

kobor6 # 2018.01.11. 15:46

korábban már kérdeztem itt, és most újra itt vagyok.

alaptörténetem a következő: vettem egy lakást árverésen (soha többet semmi pénzért semmikor) és az ügy még sehol sincs.
mert 8. hónapja semmi nem történt az ügyemben.

nemhogy elsőfokú döntés, de még a csűrés csavarás megy. hol van akkor még a másdofok, stb???
az ingatlanárakat figyelve, azzal a pénzzel amivel nyertem a licitet, egy év mulva egy feleakkora lkaáést tudok majd megvenni.
bérletre kiadni nem tudom, magayrán kölcsönzök egy hatalmas összeget állam bácsinak. se lakás, se lóvé.

kérdezném (egyszerű kérdést, nem kérek kioktatást köszönöm), hogy az árverési vevőnek a türelme évizedekig kell hogy terjedjen esetleg?

vagy fogjam magam és forduljak ügyvédhez?

nagyon erősen gyanítok dolgokat, de leírni sem merem, mert nincs bizonyítékom, így még csak magam ellen tennék.

köszönettel

gerbera317 # 2018.01.11. 16:59

"Nettem árverésen egy lakást ... Nincs döntés"
Nem gondolod, hogy a "..." helyére illene még némi információt közölni?

Patrik012012 # 2018.01.12. 17:17

Üdvözletem,
Fizetésemből október óta tiltanak egy kb 540 ezer forintos tartozást ebből kb 100 ezer forint van hátra az eddig letiltott összegek alapján viszont ma kaptam a levelet miszerint ugyan ezen tartózás jogcímén leakarják foglalni az autómat és a nevemen lévő 2 ingatlanra is behajtás került, ez eleln mit lehet tenni és mennyire jogszerű?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.12. 17:21

Ha kifizeted egyben a teljes tartozást, befejeződik a végrehajtás.

nyugdíjas80 # 2018.01.12. 17:32

Jó napot!

Édesanyám még a válság előtt vett fel több személyi kölcsönt amit idővel nem tudott fűzetni. A követelést megvette egy végrehajtó, és több mint 2 éve a nyugdíja 50%-át letiltja.
Úgy tudom eleve csak 33%-ot lehetne. A mai napon ment a nyugdíjért a pénzintézetbe, ahol közölték nem kap semmit.
A végrehajtóra hivatkoztak elmondása szerint, de mivel 80
éves, zavaros az elbeszélése.
Létezhet-e ilyen?
Én eljárhatok-e a nevében adatokat kikérni?

Előre is köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.12. 18:19

A végrehajtó nem vesz meg követelést.
Egy tartozás miatt nem vonnak a munkabérből 50%-ot.
Az inkasszó és a letiltás két különböző dolog. A legkisebb öregségi nyugdíjnak megfelelő összeget az inkasszó meghagyja a számlán, azt a jogosult a pénztárban felveheti.
Meghatalmazással eljárhatsz.

eugabesz # 2018.01.18. 23:49

Üdvözlök mindenkit!
Gondoltam,megosztom itt is,hátha valaki tud rá megfelelő eljárást ajánlani,vagy bevált módszert,esetleg a problémámra.
(Esetemben főszerep jut annak,hogy a fiam is ugyan azt a nevet viseli,mint én és egy lakcímen is lakunk.)
Földbérleti díj tartozás miatt fizetési meghagyást kapott a fiam,amit történetesen én vettem át a postástól...(Persze,megtörténik az ilyen,de később olyan megvilágításba kerül,amire aztán nem számítottam)
Mivel akkor fizetni nem tudott,az eljárás tovább folytatódott,tehát a meghagyás ellentmondás nélkül tovább folytatódott.
Aztán...kaptam egy levelet a végrehajtótól,(személyes adataimmal,Anyja neve,stb.) hogy jelenjek meg.Ok.Kérdem én,minek?A végrehajtó közölte,hogy földbérleti díj meg nem fizetése miatt x összegű végrehajtást kezdeményeztek ellenem. (?)
Mondom,sajnálom,de nekem sem szerződésem,sem más egyezségem nincs senkivel,ami miatt tartozásom lenne.Forduljak bírósághoz,javasolta,ő nem tehet semmit,a végrehajtást bíróság rendelte el,tegyek ott panaszt.Megtörtént.Ügyvéden keresztül,természetesen.A bíróság az eljárást kérő közjegyző megkeresését javasolta.Megtörtént.A közjegyző először "eljátszotta",hogy beadványunkat NE írásos formában,hanem online tegyük meg. (1 hónap elteltével,természetesen...)
Válaszában megkeresésünket,hogy az eljárást függessze fel,illetve vonja vissza,elutasította,indoklás: Ő nem vizsgál semmilyen dokumentumot,a azok valódiságáért,illetve tartalmáért a fizetési meghagyást kérő felel.
Kértem a felperest (most már az) hogy vonja vissza a keresetet,válaszra sem méltatott.
A csavar az egészben,hogy az az esetben nem is a földtulajdonos járt el,adta meg az adatokat,hanem a képviseletében az édesapja.Aki,mivel többször találkoztunk,illetve beszélgettünk,- tévesen azt hitte!! ,úgy gondolta !!,hogy én vagyok a földbérlő.
De ezt én is csak úgy tudtam meg,hogy feljelentést tettem a rendőrségen,személyes adataimmal visszaélés gyanújával.
A bírósági titkár javaslatára perújítást kértem, aminek a tárgyalása meg is történt,nemrég.A bíró a perújítási kérelmemet elutasította.Indok (tessék kapaszkodni!) mivel a fizetési meghagyást én vettem át a postástól,nekem annak ismernem kellett a tartalmát!! Még most sem hiszem el,hogy ilyen létezik...tessék mondani,mi a teendő?? (felebezésen kívül,esetleg...)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.01.19. 07:21

eljelentést tettem a rendőrségen,személyes adataimmal visszaélés gyanújával.
Jaj.

Egyébként mi is a kérdés? Elveszett ebben a betűdzsungelben.

gerbera317 # 2018.01.19. 08:21

tévesen azt hitte!! ,úgy gondolta !!,hogy én vagyok a földbérlő.

A fizetési meghagyásnak annak kell ellentmondania, akinek azt címezték. Ha ugyanazon a címen több, azonos nevű személy lakik, nyilván a postás nem tudhatja, kinek a részére kell azt kézbesíteni. Azonban felbontás után a fizetési meghagyásból már kiderül.
Ha a fmh kötelezettje te vagy, akkor neked kell(ett volna) ellentmondanod. Ha nem tetted, azzal elismerted, hogy te vagy a kötelezett, viseld a következményeit.