Ha nincs zálogjogosult a vh-kérők között, akkor kisértékű követelést kell megvenni. A DHK valószínűleg azért "irányított vissza" a végrehajtóhoz, mert nem jól kérdeztél. Ha a követelését akartad volna megvenni, rögtön kedvesebbek lettek volna veled.
Naja, nem véletlen, hogy a közüzemi szolgáltatókat nem említettem a megkereshető vh-kérők között. A magánszemélynek valószínűleg magas követelése van az adóssal szemben. De a követeléskezelők bármelyike megkereshető engedményezés szándékával. Ők is ugyanígy szerezték a követelésüket, és detto el is adják bárkinek.
végrehajtás kérdések
@gerbera317
Nagyon szépen köszönöm a tanácsot! Megpróbálok ezen az úton elindulni!
"Ha végre eléred, hogy legyen árverés, azon majd részt kell venni." - Ez alatt milyen bökkenőre próbáltad felhívni a figyelmem?
Üdv:M.
„milyen bökkenőre próbáltad felhívni a figyelmem?”
A leggyakoribb bökkenő, amikor a vevő(jelölt) két nappal a vasárnap esti licitzárás előtt, péntek délután döbben rá, hogy ő nem is EÁR-felhasználó. Vagy ha mégis az, elfelejtette a jelszót. Vagy ha nem felejtette el, az előleget átutalni már mindenképpen elfelejtette. A gyökér végrehajtó meg a Tisza-tónál van pecázni, ahelyett, hogy segítene...
vagy fogalma sincs, hogyan kell előterjeszteni az aktiválási kérelmet. Amennyiben igen, akkor 24 órával a lejárat előtt, a fránya végrehajtó mégsem aktiválja be, hallatlan.
Üdvözlök mindenkit. A következő kérdésre szeretnék választ kapni:
Adott egy banki tartozás ami elévült. Erre a követelésre már az elévülés megtörténte után kértek egy behajtási eljárást. Amennyiben jelzik a behajtónak hogy a követelés a behajtási eljárás kezdete előtt már elévült, befolyásolja magát az eljárást, esetleg meg is szünteti? Vagy ez nem befolyásoló tényező?
A válaszokat előre is köszönöm.
Nem.
Tisztelt Fórumozók!
Kérdésem inkasszóval kapcsolatos!Van e szabva határidő,hogy az eredményes inkasszóból befolyt összeget mikor/meddig kell a végrehajtást kérőnek kiutalni?
Augusztus 19.-én kelt levelében a végrehajtó arról tájékoztatott,hogy a követelt összeget az adós számláján lefoglalta,a hatósági átutalási megbízást kiadta.Azóta semmilyen "levelet" nem kaptam,hogy esetleg jogorvoslattal élt volna adós.A végrehajtót nem zaklatnám,amennyiben természetes a közben eltelt majd 1 hónap/nem egy bizalomgerjesztő ember/.
Válaszukat köszönöm:
Bernadett
35 napig tart az inkasszó, és utána még van egy tizenöt napos jogorvoslati időszak. A zárójelet pedig kb. 35 éve nem / jellel helyettesítjük.
Kedves gerbera 317!
Köszönöm a választ!Akkor is 35 nap ha nem állítják sorba a tartozást,hanem egyből rendelkezésre áll a követelt összeg?És akkor még + a 15 nap.
Megfogadom a tanácsát a zárójellel kapcsolatban!
Tisztelettel"
Bernadett
A kérdés kivételesen jó. Az inkasszó is tulajdonképpen átutalási megbízás. Ha a teljes összegre van fedezet, akkor a megbízás teljesül, és azzal meg is szűnik. Ha nincs, vagy nem elég a fedezet, akkor a megbízást sorba állítja a bank, legfeljebb 35 napra.
Folyik ellenem egy végrehajtás, amely 2011.03.31. óta szünetelt (nem teljesen világos számomra, hogy miért, de ez a kérdésem szempontjából irreleváns).
4 napja kaptam egy inkasszót a bankszámlámra, egy nappal később megérkezett a levél is, benne az inkasszóról szóló értesítéssel, illetve egy jegyzőkönyvvel, amiben leírják, hogy a végrehajtást kérő kérte az ügy újraindítását. Ez a jegyzőkönyv viszont júliusi keltű és egész biztosan nem kaptam meg (pedig egyéb levelek rendben megérkeznek). Gondolom, ebből illett volna egy példányt kapnom és akkor talán még intézkedni is tudtam volna az inkasszó előtt, akár részletfizetést kérni a végrehajtást kérőtől, főleg, hogy szerintem elévülés miatt már nem hajthatnák be tőlem.
Viszont azt nem értem, mikor ennyire egyértelmű, hogy több, mint 5 évig nem történt semmi az ügyben, mivel szünetelt a végrehajtás, ilyenkor is simán tovább mehet, ha nem hivatkozom az elévülésre?
Rosszul gondolod. A végrehajtás nem egy kontradiktórius eljárás egyenlő fegyverekkel. Itt az ügy ura a hitelező, az adós az elszenvedője.
Az elévülést hivatalból nem veszik, nem vehetik figyelembe.
És az sem biztos, hogy elévült.
Persze, nem biztos. De ha tényleg szünetel tíz éve, úgy azért valószínű.
Köszönöm. Laikusként nekem nagyon fura, hogy ez az ügy tényleg szünetelt 2011.03.31. óta. Igaz, hogy akkor pont két munkahely között voltam, tehát amikor nyilatkoznom kellett, akkor pont nem volt jövedelmem, sem, egyéb foglalható vagyonom meg azóta sem lett. Az Intrumra 2017-ben lett engedményezve a követelés, de akkor sem történt vele semmi. A lakcímem 1987, a telefon és bankszámlaszámom 2011 óta ugyanaz, munkahelyem azóta meg folyamatosan volt, más ügyekben meg is találtak. Azt hinné az ember, hogy időnként ránéznek az ilyen ügyekre, hogy lehet-e kezdeni valamit az adóssal. Persze én is jelentkezhettem volna, hogy szeretnék a 33% helyett 50%-os fizetés letiltást, de nem tettem meg. Na mindegy, akkor hamarosan kiderül, megáll-e az elévülés.
A jogutódlás megállapítása iránti kérelem, a jogutódlás megállapítása akkor is megszakítják az elévülést, ha az eljárás szünetel.
A végrehajtás szüneteltetése kezdetének dátuma és a jogutódlás megállapítása között megvan az 5 év (2011, 2017), az nem számít?
De. Számíthat.
Folyamatos árverést lehet aktiválni vagy a választásokig már nemvalószínű?
Amint érvényes vételi ajánlat érkezik, már aktív is.
Nem egészen. Vételi ajánlatot csak aktivált felhasználó tehet. (= Az árverési csarnokba is előbb be kell jutnod, hogy vételi ajánlatot tehess. A bejutás feltétele pedig a bebocsátás kérése (aktiválási kérelem) + az árverési előleg megfizetése.)
Csuklósbusz, lakóingatlanra most hiába kérsz aktiválást. (Egyébként pedig, csak azért, hogy a végén, az árverés nyerteseként ne fizesd meg a maradék vételárat, szintén nem érdemes aktiválni.)
Azt írtam: érvényes ajánlat.
Lám-lám, tényleg. :-)
Rosszul tettem fel a kérdést, aktiválási kérelmet lehet beadni de visszaküldik a pénzt... :-)
Sőt el is tűnt a folyamatos árverés amit akartam. Ezt sose értettem hogy néha eltűnik mondjuk egy hétre majd visszajön ugyanúgy ugyanaz a hirdetmény.
https://index.hu/…y-vedekezes/
Fenti cikk alapján előreláthatólag még az idén nem tudom támogatni az adósokat a bentmaradt előlegekkel... :-)
„sose értettem hogy néha eltűnik mondjuk egy hétre”
Mert az árverési rendszer nem egészen úgy működik, mint a Facebook-profilod, ahol kedvedre cserélgetheted a dolgaidat. Egy (folyamatos) árverés feltöltéséhez szabályos árverési hirdetményt kell készíteni és azt kézbesíttetni a 143-144. § szerint. Ha azt a végrehajtó onnan le akarja venni, akkor arra intézkedést kell hoznia, amit ugyanazoknak kézbesíttetni is kell. Majd ha egy hét után újra láttatni akarja az árverést, akkor újból végig kell csinálnia a 143-144. § szerinti történetet, és így tovább.
Ezért, ha a végrehajtó nem akarja, hogy a moratórium ideje alatt a feltöltött folyamatos hirdetményre aktiválást kérjenek viszkető ujjú emberek, akkor nem "leveszi" a hirdetményt, hanem csak elrejti egy pipálgatós chekbox kezelésével. Majd a moratórium elmúltával újra láthatóvá teszi azt. Papírgyártás helyett. És ezt saját belátása szerint máskor is megteszi, például, amikor szabadságra megy, hogy azidő alatt se tudjon rinyálni senki, hogy "dehátő átutalta meg elküldte". Ezért inkább "nem látja szem, nem fáj a szív" alapon a végrehajtó inkább elrejti az árverési rendszerből az árveréseket. Megteheti, mivel a folyamatos árverés nem igazi árverés.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02