végrehajtás kérdések

Kujak # 2023.07.10. 07:34

Majordomus
Remélem, köszönöm.

Gerbera
Észrevétel jogos, javítottam, köszönöm.

gerbera317 # 2023.07.09. 21:15

Például, a birtokbaadó legyen jogosult az ingatlant birtokba adni. Miért nem lehet a törvény szerinti kifejezéseket használni: adós, árverési vevő?

Majordomus # 2023.07.09. 20:45

Maga a tökély,csak igaz is legyen.

Kujak # 2023.07.09. 10:43

Sziasztok!

Az árverés sikeresen lezajlott, megnyertem. Adóssal beszéltem, hajlandó átadni az ingatlant. Kérdésem, ennyi elég egy birtokbaadási jegyzőkönyvre, vagy bele kellene írni még valamit?

Birtokbaadási jegyzőkönyv

Hiv.szám: 123456

Készült 2023.07.15-én 09 órakor X helyen Petőfi 30.szám alatti lakóház birtokbaadás alkalmával.
Birtokbaadó: XY
Birtokbavevő: XY

Birtokbaadó a mai napon átadja a lakóingatlant a megtekintett állapotban birtokbavevő részére, a bejárati kulcsokkal együtt.
Az ingatlanban lévő ingóságok az ingatlan egyik szobájában maradhatnak (a mellékelt leltárlistán felsorolva), elszállításukról birtokbaadó 60 napon belül, előre egyeztetett időpontban gondoskodik.

Óraállások
Vízóra: + fotó
Villanyóra: + fotó
Gázóra nincs.

XY birtokbaadó XY birtokbavevő

Tanúk:

1. XY

2. XY

Nicadame # 2023.07.09. 09:47

Majordomus,

abszolút igazad van, köszönöm szépen , hogy segítettél. Ismerve a családi körülményeiket, soha az életbe nem fogok látni onnan pénzt, bármennyire is furcsa lehet másoknak, engem igen is nagyon mélyen érint, hogy ha elmegy az a lakás , jogilag semmit nem tehetek magamért, amit vesznek az árából, oda a testvérem fog beköltözni, azzal a címszóval, miszerint úgy is bőven pesten túl tudnak csak annyi pénzből lakást venni, ahova anyukám úgy sem költözne, neki pedig teljesen jó lesz ott a fiával, csak legyen fedél a fejük felett. Ezt lelkileg feldolgozni iszonyú nehéz, kvázi hajléktalanná váltam, nincs már a szülői ház általi biztonság, ha ne adja isten, ezt a bérelt lakást eladja a tulajdonos - nézi az ingatlanos oldalakat, nyilván oka van, tetti is erre utaló megjegyzést - akkor még, ha átmenetileg is, ott meghúzhatjuk magunkat a gyerekemmel, vagy majd az eladásából némileg profitálok. Köszönöm még egyszer a segítségedet.

drbjozsef # 2023.07.09. 03:48

Nicadame,

Oké, te tudod. Sok sikert.

Majordomus # 2023.07.08. 20:00

Hja milliós összegekről van szó??

Hát akkor sündisznó vágtában kérd el a rokonoktóla letiltott összeg 3/4-ed részét,hogy tudd fizetni a további letiltásokat.

Hogy értsd miről van szó:
Tartoztatok 6 milló forinttal amire elindult a végrehajtás. Elárverezték az 1/4-ed tulajdonodat 4 millió ft ellenében.
Évtizedek óta nem laktál ott,már tulajdonos sem vagy de még lóg 2 millió ft az eredeti adósságból amit szintén végre fognak rajtad hajtani.

Nem kellene elővenni a kedves rokonaidat?

Ha közben továbbra sem fizetnek,az új végrehajtáshoz már nem lesz közöd,de a régi tartozást édesanyád tsumákolásának köszönhetően leverik rajtad. Nem kellene a tesótól és a mamától elkérni a pénzt?

Ha azt kérdik miből,nincs pénzük,javasold hogy abból a 6 millióból amit a cégeknek nem fizettek be.

Nicadame # 2023.07.08. 12:20

@economist,

valóban így van, ahogy te is leírtad, tisztába vagyok mindazzal, amit olvastam általad. Igen, hosszú-hosszú évek teltek el, anyukám semmit nem vett át, semmiféle felszólítást, amit a szolgáltatók küldtek irányába. Most már tudom, ha épp összefutott a postással, mert nem tudta kikerülni, úgy kellett tennie, mint egy teljesen mentálisan egészséges embernek és mosolyogva átvette, majd betette a táskájába. És igen, ez így ment évek óta. Majd , amikor már a testvéremet és engem értek a hivatalos megkeresések, akkor nem tudta ezt eljátszani, odaadta nekünk, a végrehajtó mind a három személynek egyazon pontossággal küldte meg a mikor-milyen tartalmú levelét. Én voltam az, aki elmentem anno hozzá, én voltam, aki felkeresett ingatlanosokat, hogy mit tudunk tenni, ha nem tudunk fizetni , személyesen is találkoztam valakivel, hogy mondja el, mire számíthatunk és a többi, mindezt úgy, hogy 16 éves korom óta nem élek otthon, velük. Ennél többet én nem tehettem, fizetni én sem tudtam azokat a milliós adósságokat, amiket felhalmoztak.

economist # 2023.07.08. 11:05

@nicadame

a végrehajtó nem bíró, és nem is közjegyző, ő kizárólag meghozott végzésből tud dolgozni, a meghozott végzéshez pedig nagyon sokáig kell halogatni az ügyet, hogy ebből ekkora probléma származzon, méltányosságot pedig végképp nem tud gyakorolni

úgy "történhet ez meg", hogy kapod a leveleket, de nem veszed át, ha átveszed nem olvasod el, ha elolvasod nem törődsz a tartalmával
csináld azt, hogy rendezed a fennmaradó adósságot a végrehajtó felé, az egyetemleges adósság 3/4-ed részét pedig próbáld meg behajtani a tulajdonostársakon

szerintem abszolút megelőzhető lett volna az ügy, egy végrehajtás nagyon-nagyon hosszú idő, akár évek
és már végre is hajtották az ingatlarészten, hát szerintem ez minimum 5 éves történet

gerbera317 # 2023.07.08. 10:52

Az árverés kitűzéséig kérhető.
nem kötelező a végrehajtónak betartani a 14 napon belüli kitűzési kötelezettséget?
Be kéne tartania, de az nem jogvesztő. Más szóval: nincs eljárásjogi következménye. Fegyelmi következménye lehet, de az csak a végrehajtóra és a Karra tartozik, senki másra.

hbalazs25 # 2023.07.08. 09:30

gerbera317,

köszönöm a választ. Ha 3 évig folyamatosban "hentergett" az ingatlan és aktiválásra kerül akkor kötelező újra értéket becsülni? Én a törvényben úgy láttam, hogy csak akkor ha az adós vagy a licitáló kéri. Illetve nem kötelező a végrehajtónak betartani a 14 napon belüli kitűzési kötelezettséget?

Nicadame # 2023.07.08. 08:00

drbjozsef,

nézd, közel 49 évesen nem fogom az igazamat bizonygatni, főleg nem olyan személynek, aki megkérdőjelezi a szavaim hitelességét. Ez nem az én hibám, nem vagyok köteles magyarázkodni , főleg nem olyas valamiért, amiről bármikor-bárkinek bizonyítani tudom a hitelességemet. Te pedig nem vagy köteles írni nekem. Számomra pedig abszolút megmosolygtató, hogy neked nehezen hihető családtagok egyforma vezetékneve. Mert azt ugye te sem gondoltad komolyan, mikor kiemelted a PONTOSAN szót, hogy a családban mindenkit úgy hívnak, hogy GIPSZ JAKAB?

drbjozsef # 2023.07.08. 05:27

Nicadame,

Valami itt nem kerek.
Most azt állítod, hogy PONTOSAN ugyanúgy hívnak, mint a két családtagodat?
Nehezen hihető.

Mint tulajdonos, egyetemleges felelősséged van az ingatlan esetén a közös költség megfizetésére, és szerintem a távhő törvény esetén is. Ezért az a "cég" teljesen jogosan követelte tőled a tartozást, és jogosan hajtatta végre, akkor is, ha te nem is laksz ott. Nem számít. Tulajdonostárs vagy.
De asszem ezt már leírtuk.

Ha ez az eset áll fenn, akkor természetesen követelheted a tulajdonostársaidtól a rájuk eső tartozásrészt.

Szóval egy pontos tényállás a sok zagyvalékon túl esetleg segíthetne tisztázni ezt a dolgot.

Nicadame # 2023.07.08. 04:38

Majordomus,

természetesen minden erre vonatkozó dokumentummal tudom igazolni a hitelességemet, igen, két családtagomat a végrehajtó nem kereste fel, kizárólag engem. Közösköltség és fűtés díjtartozás végett.

Majordomus # 2023.07.07. 20:07

Azt állitod hogy más tartozása miatt árverezték el az ingatlanodat? Képtelenség!

Nicadame # 2023.07.07. 14:37

Majordomus,

egyikük felé sem indult végrehajtás, csak ellenem, kizárólag én kaptam folyamatosan a végrehajtói leveleket. Most árulják az új tulajdonostárssal a lakást, mert ugye őt kifizetni nyilván nem tudták , persze közben fizetniük is kellene a tartozásokat, amit biztos, hogy nem fizetnek, mert nincs miből.

Ma megtudtam egyébként, hogy az újabb végrehajtói levél mit takar. Azóta se fogom fel, hogy ez megtörténhetett. Nyilván az a cég azonnal ujjal mutogatott a végrehajtóra, hogy ő hibázott, holott ők hibáztak, nem figyelték a pontos nevet, (tucatnevem van sajnos) és másvalaki tartozását verték rám. Felhívtam a végrehajtót első körben, ő annyit mondott, hogy lezárt ügy, utána hívtam azt a céget, érdekes beszélgetés volt, nem vállalták, hogy hibáztak, egy elnézést kérünk-kel elintézték. Most azt nem tudom, hogy mit tegyek, hiszen én azt gondolom, ez azért nem kis hiba volt. Arra gondoltam, írok a végrehajtónak egy levelet, küldjön ki olyan dokumentumot, amiben leírja, hogy tévedés történt, vagy ez butaság?

Majordomus # 2023.07.06. 19:30

Nicadame

A másik két tulaj ellen nem indult behajtás?

Tudsz erről valamit?

gerbera317 # 2023.07.06. 10:56

Persze, hogy köteles 'értesíteni'. Ilyenkor ténylegesen is új árverés kell kitűzésre, a hirdetményt pedig kézbesíttetni kell az adós részére is. Az adós a tartozását bármikor megfizetheti (sőt, köteles rá), de lehetőleg a licitnapló lezárása előtt tegye, különben pórul járhat.

hbalazs25 # 2023.07.06. 09:45

Sziasztok,

ha egy árverés folyamatos státuszból újra aktív státuszba kerül, mert érkezik rá licit a végrehajtó köteles értesíteni az adóst, hogy licit érkezett az ingatlanára? Vagy ilyenkor már nincs lehetősége az adósnak rendezni a tartozását?

Nicadame # 2023.07.03. 10:16

Szomorú örökös,

köszönöm a leírtakat. Értettem igen, amit Majordomus írt, csak ahogy te is leírtad, a másik két féltől is lehetett volna mit behajtani, azonban itt csak én vagyok meghurcolva és mint azt írtam úgy, hogy nem lakom ott 30 éve. De nyilván változtatni nem tudok, majd csütörtökön átveszem az újabb végrehajtói levelet.

gerbera317 # 2023.07.03. 09:56

Nekem azért fura, hogy a másik testvér részéhez nem nyúlt a végrehajtó, elviekben azt is elárverezették volna.
Végrehajtás az ellen indul, aki ellen azt kérték. Ha a másik tulajdonostárs ellen nem kérték, akkor ellene nincs végrehajtás. Ezt nem a végrehajtó dönti el. Hacsak nem arról van szó, hogy a másik tulajdonos ellen is indult ugyan végrehajtás, de annak olyan csigabiga neve van, mint dr. Korcsmáros Minta Mókusné dr. Arany Virág Tubarózsa, amiből az agyatlan végrehajtást kérő pedig annyit közölt, hogy dr. Korcsmáros Mókusné. Mert akkor előfordulhat, hogy a végrehajtó nemhogy ingatlant nem talált a nevén, hanem még a lakcímét sem tudta lekérdeni, sem pedig munkahelyet nem talált neki, hogy aztán a munkabérét letilthassa. De hát azért van az adósnak szája, hogy ilyenkor felszólaljon, és felnyomja a testvérét, ugyebár.

Szomorú örökös # 2023.07.03. 04:53

Majordomus

Majordomus

Gondolom a másik két tulajdonostól már nem volt mit behajtani.
Vagy nincs jövedelmük vagy már annyira leterhelt hogy csak rajtad lehet behajtani.

Nekem azért fura, hogy a másik testvér részéhez nem nyúlt a végrehajtó, elviekben azt is elárverezették volna.

Szomorú örökös # 2023.07.03. 04:51

Nicadame

Ebből adódóan, hogy nekem most már jogilag semmi közöm a lakáshoz, az eladása után sem fogok belőle profitálni

Viszont ha a tartozás nem térül meg az 1/4 ingatlanrészed elárverezését követően, akkor még ott marad a maradék a nyakadon, azt továbbra is követelni fogják tőled. Hiszen Majordomus eléggé egyértelműen leírta: „Azért mert a tulajdonod megszűnt a tartozásod nem fog ha még maradt adósságod az árverés után.

Nicadame # 2023.07.03. 03:18

Majordomus,

köszönöm a válaszodat. A név közlése pusztán csak azért lett volna számomra releváns, hátha tudja a fórumon valaki, milyen ügyek tartoznak hozzá, (abszolút laikusként fogalmam nincs, hogy minden végrehajtó foglalkozik-e minden üggyel, vagy van, akihez mondjuk csak közlekedési szabályszegés, vagy ingatlanárverés tartozik) ebből esetleg következtetni tudtam volna arra, megint miért engem vettek elő. Igen, valóban jól látod, apám halála után én és a testvérem örököltük a tulajdonrészt. Ebből adódóan, hogy nekem most már jogilag semmi közöm a lakáshoz, az eladása után sem fogok belőle profitálni, a testvérem értelemszerűen beköltözik, mert a család aranygyermeke, de ez nem is tartozik ide, csupán közel 50 évesen egy gyógyíthatatlan gyereket egyedül nevelve albérletben nagyon nehéz ezt elengedni úgy, hogy sorra jönnek számomra végrehajtói levelek és ez gyakorlatilag több, mint egy éve így megy, esküszöm zaklatva érzem magam és ezt nagyon komolyan mondom. Hiába van jogszabály arra, hogy bárkit megtalál a végrehajtó, attól von, azt gondolom, ilyen helyzetben ezt mentálisan a toppon maradva bárki más is nehezen tolerálná és fogadná el, hogy kvázi hajléktalanná vált úgy, hogy nem ő volt az, aki nem fizette a közüzemi díjakat. De lénytelen is mindez, köszönöm, hogy kulturáltan reagáltál a kérdésemre.

Majordomus # 2023.07.02. 19:44

Nem ezen kellene rugóznod hanem édesanyáddal konzultálni hogy meddig halmoz fel tartozésokat a te nevedre?

Nekem ebből az jön le ,hogy apád fele részét örököltétek ketten a testvéreddel,igy lett neked 1/4-rd tul.részed.

A lakásra évek óté nem fizettetek közös költséget és fűtésdijat ,ezért a két jogosult, távhő és társasház elindította a végrehajtást.

A végrehajtó attól szedi be a pénzt akitől lehet.
A közös költség tartozásért a tulajdonosok egyetemlegesen felelnek.
Ezért került árverezésre az 1/4-ed tulajdonod.

Gondolom a másik két tulajdonostól már nem volt mit behajtani.
Vagy nincs jövedelmük vagy már annyira leterhelt hogy csak rajtad lehet behajtani.

Azért mert a tulajdonod megszűnt a tartozásod nem fog ha még maradt adósságod az árverés után.
Ne a végrehajtót cseszegesd hanem axokat akik az adósságot előidézték.
Ha nem veszed át a levelet,beáll a kézbesítési vélelem és jogerős lesz a határozat.
Magad alatt vágod a fát.