Közöstulajdon megszüntetés - árverés


MrWatson # 2011.12.02. 08:41

nem volt perfeljegyzés,

nem kéne elutasítani egy volt tulaj végrehajtási kérelmét ha nem tulaj a kéréskor már vagy 2 éve?

nem kéne a vhlapot visszavonni, ha ezt nem vették észre és kiderül?

nem az a bíróság feladata hogy oldja a feszültségeket, minthogy szítsa, azaz milyen alapon hív fel valakit hogy indítson végrehajtást (tulajdonosi jogutód)?

ok, perújítás, az megállít egy végrehajtást?

ObudaFan # 2011.12.01. 21:23

Azért perfeljegyzés valószínűleg volt az ingatlanon, így aztán megvolt a lehetőség, hogy utánajárjanak, hogy is áll ez a per. A tulajdonostársak közös megegyezéssel természetesen úgy szüntetik meg a közös tulajdont, ahogy akarják. Ha nincs megegyezés, legfeljebb perújítással lehet a bíróságtól más megszüntetési módot kérni.

MrWatson # 2011.12.01. 21:16

Mi a véleményetek a következő esetről?

Ítélet született 2005-ben árveréssel történő közös tulajdon megszüntetéséről 7 örökös között. Fellebbezések 2009-re lettek elbírálva.
Idő közben a tulajdonosok értékesítették a tulajdonrészüket, ma van 3 tulajdonos és 1 haszonélvező az ingatlan 1/4-én, aki korábban tulajdonos volt, de a lányára iratta tartás címen.

A mama lánya megegyezett a másik két tulajdonossal, de a haszonálvező mama többet akart volna és nem mondott le a haszonélvezetéről, így nem jött létre az ügylet.

Végül a haszonélvező mama kérte és megkapta az ítéletre a végrehajtási lapot. Az egyik tulajdonos kérte a vhlap visszavonását tekintve hogy olyan személy kérte aki nem is tulajdonos.

Erre a bíróság kimondta hogy amennyiben a vht okirat kiállítása után derül ki hogy a felek személyében változás következik be akkor a Vht 39 (1) értelmében a bíróság dönt a jogutódlásról és a tulajdonosi jogutódját felhívja a maminak hogy folytatja-e a végrehajtást.

Én teljesen elképedtem hogy nincs is joga árveréssel közöst tulajdon megszüntetésének végrehajtását kérje aki nem tulajdonosa az ingatlannak, tehát nincs is mit jogutódlani. Továbbá azon is elképedtem hogy a bíróság hív fel valakit hogy pereskedjen miközben eddig nyugalomban volt. Ráadásul a 2 másik új tulaj nem is akarná árverezni hanem inkább megvenné a 3. részt amit nem tudnak hogyan kérhetnének, így egy újabb közöstulajdon megszüntető pert indítottak a kivásárlásra.

Hogy lehet ilyen hogy egy tulajdonos elad aztán a későbbi tulajdonosokat árverezteti és nem vonják vissza a vhlapot?

Mit tegyenek a tulajok hogy más megszüntetési módot találjanak? (becsérték irreálisan magas egy hibás számítás miatt, de ahhoz hozzá sem szólhattak mert az ítélet a tulajdonszerzésük előtt született és tulajdoni lapon sem szerepelt - így az árverések is sikertelenek lesznek és a költségét arányosan ebből is rájuk akarják terhelni)