Végrehajtás

C a s a b l a n c a # 2012.07.27. 05:23

Igen, ez a poén az ingatlanra bejegyzett jelzálogjogban...

garcia66 # 2012.07.26. 19:33

Tisztelt Jogász Urak!

Az a kérdésem, hogy, ha sikerül az adós ingatlanára jelzálogot tetetni a tartozása fejében (bíróság által megítélt összeg, végrehajtási szakban lévő ügy), akkor az nem "évül" el sosem? Tehát, ha esetleg el akarja adni, vagy esetleg megöröklik (az adós meghal)akár 10-15 év múlva, akkor is megkapjuk az összeget? Illetve négyértékű ingatlant (30-40M) árvereznek-e 1-2 millió tartozás rendezésére?
A választ előre is köszönöm.
Üdv.

juju13 # 2012.07.26. 18:54

Kedves Hozzáértők!
Segítségre van szükségem. Volt egy panel lakásunk és elcseréltük egy családi ház részre. A vételár különbözetéből 1.000.000,- Ft-t nem tudtunk kifizetni és végrehajtás alá került, melyet az ingatlan tulajdoni lapjára be is jegyeztek. 1996-ban kifizettük fenti összeget. A végrehajtási jog a mai napig sem került törlésre. A vagyonmegosztási tárgyaláson a bírónő a végzésben kéri a végrehajtót, hogy elévülés miatt töröltesse ezt a bejegyzést. A végrehajtó szerint nem évült el, mert közben történtek dolgok amiről én semmit nem tudok, erről semmi értesítést nem kaptam.
A Városi Bíróságra mentem a panaszirodára, ahol megtudtam, hogy nem ellenem irányul a végrehajtás hanem a volt férjem ellen és én ez ügyben semmit nem tehetek.
Értetlenül állok a történtek előtt. Mit tehetek egyáltalán?
Minden segítséget előre is köszönök.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.25. 15:52

Igen.

zsoka0635 # 2012.07.25. 15:24

Tisztelt Végrehajtó! Tisztelettel érdeklődnék, hogyha albérletben élek, joga van-e a végrehajtónak bejönnie a lakásba, ha nem tartozkodom otthon? köszönöm

egydiak # 2012.07.24. 21:53

Üdvözlet!

Egy bírósági ítéletben megállapítottak nekem 65 ezer forint kártérítést. Éppen a végrehajtási lapot töltöm és az volna a kérdésem, hogy lehet-e kérni költségmentességet (Még diák vagyok, így nincs jövedelmem)? Illetve, ha lehet akkor ezt milyen módon tudom megtenni? Ha nem akkor milyen költségekre számíthatok? A végrehajtási lapot annyi példányban kell kitölteni, ahány adós fizetésre kötelezett? Ha az ítéletben szerepel, hogy a polgár jogi igények kielégítése érdekében a bíróság visszatart különféle ingóságokat, akkor ezeket célszerű a végrehajtási lapon feltüntetni?

Kérem, aki tud segítsen! Köszönöm.

Judith56 # 2012.07.23. 16:12

A mulasztási kifogást a végrehajtónak kell beadni? És mit lehet vele elérni?

rain91 # 2012.07.22. 17:46

Sziasztok
#581916-ra kaphatnék egy választ, ha van rá valami megoldás? Köszönöm!

Judith56 # 2012.07.19. 18:14

Köszönöm szépen!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.19. 15:07

70%-ra.

Judith56 # 2012.07.19. 15:01

Megegyeztem a végrehajtóval a mai napon,hogy az én részemet is vonja be az árverezésbe.Megmondtam mennyiért.Az lenne még a kérdésem,hogy az exem részét mennyivel viheti lejjebb az árverés alkalmával ? Az egész ingatlan 17 millióra van értékelve.Ebből 53 % az enyém a bírósági ítélet szerint.

Judith56 # 2012.07.15. 19:32

Nagyon szépen köszönöm a tanácsot!!!

gerbera317 # 2012.07.15. 18:49

Az előzőhöz a jogszabályi háttér:

Vht. 161. § (1) Ha az osztatlan közös tulajdonban levő ingatlanra nem valamennyi tulajdonostárssal szemben van a végrehajtási jog bejegyezve, az árverést csak az adós tulajdoni hányadára lehet kitűzni. (2) Az adós tulajdonostársai az árverés kitűzéséig együttesen kérhetik, hogy az egész ingatlant árverezzék el.
A kérelmet a végrehajtó által jegyzőkönyvbe foglalt nyilatkozatban vagy közjegyzői okiratban kell előterjeszteni. (3) c) a tulajdonostárs hozzájárulásával lehet az ő tulajdoni hányadát a becsértékénél alacsonyabb áron elárverezni, d) a tulajdonostárs tulajdoni hányadának értékesítéséből befolyt összegből a végrehajtó levonja az értékesítésnek a tulajdoni hányadra eső, külön jogszabályban meghatározott költségét.
14/1994. (IX. 8.) IM rendelet a bírósági végrehajtói díjszabásról 20/A. § Közös tulajdonban lévő ingatlan végrehajtási értékesítése esetén a nem adós tulajdonostárs részére járó vételárból a nem adós tulajdonostárs tulajdoni hányadának értékesítéséért járó költségként a vételár-rész 2%-ának megfelelő összeg vonható le.

Összefoglalva:

• A végrehajtót kell kérni, hogy így legyen az árverés.
  • A kérelmet a végrehajtó által jegyzőkönyvbe foglalt nyilatkozatban vagy közjegyzői okiratban kell előterjeszteni. Ha nem akarsz közjegyzőt fizetni, akkor a végrehajtónak kell ezt írásba foglalnia, a levélben megküldött ilyen nyilatkozat semmis.
  • A te tulajdoni illetőséged kikiáltási ára nem szállítható le.
  • A végrehajtó díjazása a te tulajdoni illetőséged vételárának a 2 százaléka.
Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.15. 17:38

Ja, és a díj rád eső részét fizetned kell, azt nem úszod meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.15. 17:37

Nem sima eladás lenne az sem, hanem ugyanúgy árverés. A különbség abban van, hogy a te részed árát nem lehet a kikiáltási ár alá vinni - ha nem egyezel bele abba is.
Egyébként egyszerű: mondd a végrehajtónak, hogy beleegyezel, hogy a részedet is eladja. Majd ő leírja.
Azért aláírás előtt olvasd el.

Judith56 # 2012.07.15. 16:45

Adjatok valami jó ötletet,hogy a pénzemhez juthassak! Az exem,mindkét ingatlanra jelzáloghitelt vett fel amiből a végrehajtást meg lehetett volna oldani.Van egy közös tulajdonú házunk,ami tehermentes,üresen áll évek óta.A végrehajtó azt a tanácsot adta,hogy a volt férjem részét árverésre bocsájtja,én pedig írjak egy nyilatkozatot,hogy beleegyezem az én részem eladásába ugyan annak a vásárlónak a részére,aki árveréskor a exemét megveszi. Nekem ez is megfelelne,csak hogy a pénzemhez jussak. Az én részem nem végrehajtásként lenne értékesítve,csak sima eladás lenne.Azt nem tudom hogyan kellene megfogalmazni a végrehajtónak a nyilatkozatot, hogy mindez érthető legyen,mert én nem szeretnék végrehajtási díjat fizetni! Kérlek segítsetek,nincs akitől tanácsot kérjek,az ügyvédem nem foglalkozik az ügyemmel!

runningman # 2012.07.14. 22:46

kfgabri: "A hitel volt előbb a posztoló elmondása alapján."

Az mindegy :)
/Judit csak "tartozás"-t említett, mint az árverés kiváltásának okát. Az pedig bármilyen fajta tartozás lehet./

"Volt egy ilyen per. Talán még most is folyik. (...)"

Igen, ezek szerethető dolgok. Néha még a magyar jog is ad egy ziccert még az egyszerű csórónak is, hogy tehessen vmit a sorsa jobbrafordításáért a nagytőkével szemben - ami úgyis pénzzel fűt. Mondjuk talán nem ennyire durván kellett volna csinálni a vállalkozónak a dolgot, akkor nem lenne per.

rain91 # 2012.07.14. 11:36

Sziasztok
Tavaly nyáron rendeltem egy telefont V nevű aukciós oldalon. Nem kaptam meg a terméket, előre kifizettem, az eladó húzta az időt, nem történt semmi, feljelentést tettem. Megtalálták az eladót, a bíróság meghozta az ítéletét, és le írták, hogy:

"A vádlott köteles megfizetni az ítélet jogerőre emelkedését követő 15 napon belül "nevem, lakcímem" magánfél részére 35.000 forint összeget, valamint 2011. szeptember 12. napjától járó törvényes kamatát, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Megyei Adóigazgatósága külön felhívására 1.000 Ft illetéket.

... A végzés a mai napon jogerőre emelkedett és fel nem függesztett részében végrehajtandó. 2011. december 12."

Nem történ semmi azóta. Ezt az ügyet összekapcsolták egy másik, ugyanezen eladó által sértett vevővel. A felhasználó értékelései szerint sok embert átvert, nem tudom, velük mi a helyzet, nem tudtam velük felvenni a kapcsolatot.

Mit tudnék csinálni, hogy a pénzemhez jussak, ha költségei vannak, mekkorák, és mennyi esélyem van?

Köszönöm

kfgabri # 2012.07.14. 06:22

Ez létező jelenség, hogy a tartásdíj megelőzi az első ranghelyű zálogjogot. :-)
Azonban Judit mintha korábban nem tartásdíjból keletkezett követelést említett volna az exével szemben...
És ekkor viszont stipistopi van.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.14. 06:10

Volt egy ilyen per. Talán még most is folyik.
Egyéni vállalkozó férj banki kölcsöntartozása miatt a családi házát combos jelzáloggal terhelték. A pár közokiratba foglaltatta, hogy a házassági életközösségük s vele a vagyonközösség is megszakadt; a férj tekintettel az asszony rászorultságára havi 100 000,- Ft házastársi tartás fizetésére kötelezi magát. Az egyszerűség kedvéért egy hónapos határidővel vállalja 50 évi tartásdíj egyösszegű megfizetését. Mivel nem fizet, a hölgy a közokiratot záradékoltatja, és indul a végrehajtás. A jelzálogjogosult bank ugyan bekapcsolódik, de a tartásdíj privilegizáltsága miatt nem jut neki semmi. Az úrnak egyéb vagyona, amiből a bankot ki lehetne elégíteni, addigra természetesen már régen nincs.

kfgabri # 2012.07.13. 21:58

Egyébként ne ragadjunk ki, a teljes hivatkozás:
170. § (1) Ha az ingatlan, továbbá a vízi, illetőleg a légi jármű értékesítéséből befolyt összegből jelzálogjoggal biztosított követelést is ki kell elégíteni, az ilyen követelést - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - a 165. § (1) bekezdés d)-g) pontjában meghatározott követeléseket megelőzően kell kielégíteni.
(2) Jelzálogjoggal biztosított több követelés esetén e követeléseket a bejegyzett jelzálogjogok rangsorában kell kielégíteni.
(3) Ha a jelzálogjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésére a végrehajtási jog ranghelyét követően került sor, a jelzálogjoggal biztosított követelést azon követelést követően lehet - az (1) és (2) bekezdés rendelkezéseinek alkalmazásával - kielégíteni, amelyre e végrehajtási jog vonatkozik.

A posztoló pedig nem említett tartásdíjat, ami Vht. 165.§ (1) a, b, c, alapján megelőzné.

kfgabri # 2012.07.13. 21:54

Runningman, hallgatás és bölcsesség.
A hitel volt előbb a posztoló elmondása alapján.

runningman # 2012.07.13. 19:02

"aki az első a tulajdoni lap teherlapján (III)"

Szerintem nem:
Vht 170. § (1)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.13. 18:48

OFF
Ez a troll osztódással szaporodik, és időnként hevesen egyetért saját magával.
ON

dubisubi (törölt felhasználó) # 2012.07.13. 16:57

elkeseredett apuka!
Kapára, kaszára, és agyoncsapni egy méretes macsétával azt aki elakarja venni az utolsó vagyonkájukat!

Nézzünk szembe a tényekkel, - az országban állami támogatással garázdálkodó bankmaffia uralkodik!

Mert mindenkit ki fognak lakoltatni, ha úgy gondolják, akár az egész országot, válogatás nélkül!
Meg kell értenie mindenkinek: nincsen már baloldal és nincsen már jobb, csak az idegen hódítókat kiszolgáló hatalom zsarnoksága van, s vele szemben pedig a nép!

A 24. órában vagyunk, nemzetünket fel kell készítenünk utolsó küzdelmére!