Igen, ez a poén az ingatlanra bejegyzett jelzálogjogban...
Végrehajtás
Tisztelt Jogász Urak!
Az a kérdésem, hogy, ha sikerül az adós ingatlanára jelzálogot tetetni a tartozása fejében (bíróság által megítélt összeg, végrehajtási szakban lévő ügy), akkor az nem "évül" el sosem? Tehát, ha esetleg el akarja adni, vagy esetleg megöröklik (az adós meghal)akár 10-15 év múlva, akkor is megkapjuk az összeget? Illetve négyértékű ingatlant (30-40M) árvereznek-e 1-2 millió tartozás rendezésére?
A választ előre is köszönöm.
Üdv.
Kedves Hozzáértők!
Segítségre van szükségem. Volt egy panel lakásunk és elcseréltük egy családi ház részre. A vételár különbözetéből 1.000.000,- Ft-t nem tudtunk kifizetni és végrehajtás alá került, melyet az ingatlan tulajdoni lapjára be is jegyeztek. 1996-ban kifizettük fenti összeget. A végrehajtási jog a mai napig sem került törlésre. A vagyonmegosztási tárgyaláson a bírónő a végzésben kéri a végrehajtót, hogy elévülés miatt töröltesse ezt a bejegyzést. A végrehajtó szerint nem évült el, mert közben történtek dolgok amiről én semmit nem tudok, erről semmi értesítést nem kaptam.
A Városi Bíróságra mentem a panaszirodára, ahol megtudtam, hogy nem ellenem irányul a végrehajtás hanem a volt férjem ellen és én ez ügyben semmit nem tehetek.
Értetlenül állok a történtek előtt. Mit tehetek egyáltalán?
Minden segítséget előre is köszönök.
Igen.
Tisztelt Végrehajtó! Tisztelettel érdeklődnék, hogyha albérletben élek, joga van-e a végrehajtónak bejönnie a lakásba, ha nem tartozkodom otthon? köszönöm
Üdvözlet!
Egy bírósági ítéletben megállapítottak nekem 65 ezer forint kártérítést. Éppen a végrehajtási lapot töltöm és az volna a kérdésem, hogy lehet-e kérni költségmentességet (Még diák vagyok, így nincs jövedelmem)? Illetve, ha lehet akkor ezt milyen módon tudom megtenni? Ha nem akkor milyen költségekre számíthatok? A végrehajtási lapot annyi példányban kell kitölteni, ahány adós fizetésre kötelezett? Ha az ítéletben szerepel, hogy a polgár jogi igények kielégítése érdekében a bíróság visszatart különféle ingóságokat, akkor ezeket célszerű a végrehajtási lapon feltüntetni?
Kérem, aki tud segítsen! Köszönöm.
A mulasztási kifogást a végrehajtónak kell beadni? És mit lehet vele elérni?
Sziasztok
#581916-ra kaphatnék egy választ, ha van rá valami megoldás? Köszönöm!
Köszönöm szépen!
70%-ra.
Megegyeztem a végrehajtóval a mai napon,hogy az én részemet is vonja be az árverezésbe.Megmondtam mennyiért.Az lenne még a kérdésem,hogy az exem részét mennyivel viheti lejjebb az árverés alkalmával ? Az egész ingatlan 17 millióra van értékelve.Ebből 53 % az enyém a bírósági ítélet szerint.
Nagyon szépen köszönöm a tanácsot!!!
Az előzőhöz a jogszabályi háttér:
Vht. 161. § (1) Ha az osztatlan közös tulajdonban levő ingatlanra nem valamennyi tulajdonostárssal szemben van a végrehajtási jog bejegyezve, az árverést csak az adós tulajdoni hányadára lehet kitűzni. (2) Az adós tulajdonostársai az árverés kitűzéséig együttesen kérhetik, hogy az egész ingatlant árverezzék el.
A kérelmet a végrehajtó által jegyzőkönyvbe foglalt nyilatkozatban vagy közjegyzői okiratban kell előterjeszteni. (3) c) a tulajdonostárs hozzájárulásával lehet az ő tulajdoni hányadát a becsértékénél alacsonyabb áron elárverezni, d) a tulajdonostárs tulajdoni hányadának értékesítéséből befolyt összegből a végrehajtó levonja az értékesítésnek a tulajdoni hányadra eső, külön jogszabályban meghatározott költségét.
14/1994. (IX. 8.) IM rendelet a bírósági végrehajtói díjszabásról 20/A. § Közös tulajdonban lévő ingatlan végrehajtási értékesítése esetén a nem adós tulajdonostárs részére járó vételárból a nem adós tulajdonostárs tulajdoni hányadának értékesítéséért járó költségként a vételár-rész 2%-ának megfelelő összeg vonható le.
Összefoglalva:
- A végrehajtót kell kérni, hogy így legyen az árverés.
- A kérelmet a végrehajtó által jegyzőkönyvbe foglalt nyilatkozatban vagy közjegyzői okiratban kell előterjeszteni. Ha nem akarsz közjegyzőt fizetni, akkor a végrehajtónak kell ezt írásba foglalnia, a levélben megküldött ilyen nyilatkozat semmis.
- A te tulajdoni illetőséged kikiáltási ára nem szállítható le.
- A végrehajtó díjazása a te tulajdoni illetőséged vételárának a 2 százaléka.
Ja, és a díj rád eső részét fizetned kell, azt nem úszod meg.
Nem sima eladás lenne az sem, hanem ugyanúgy árverés. A különbség abban van, hogy a te részed árát nem lehet a kikiáltási ár alá vinni - ha nem egyezel bele abba is.
Egyébként egyszerű: mondd a végrehajtónak, hogy beleegyezel, hogy a részedet is eladja. Majd ő leírja.
Azért aláírás előtt olvasd el.
Adjatok valami jó ötletet,hogy a pénzemhez juthassak! Az exem,mindkét ingatlanra jelzáloghitelt vett fel amiből a végrehajtást meg lehetett volna oldani.Van egy közös tulajdonú házunk,ami tehermentes,üresen áll évek óta.A végrehajtó azt a tanácsot adta,hogy a volt férjem részét árverésre bocsájtja,én pedig írjak egy nyilatkozatot,hogy beleegyezem az én részem eladásába ugyan annak a vásárlónak a részére,aki árveréskor a exemét megveszi. Nekem ez is megfelelne,csak hogy a pénzemhez jussak. Az én részem nem végrehajtásként lenne értékesítve,csak sima eladás lenne.Azt nem tudom hogyan kellene megfogalmazni a végrehajtónak a nyilatkozatot, hogy mindez érthető legyen,mert én nem szeretnék végrehajtási díjat fizetni! Kérlek segítsetek,nincs akitől tanácsot kérjek,az ügyvédem nem foglalkozik az ügyemmel!
kfgabri: "A hitel volt előbb a posztoló elmondása alapján."
Az mindegy :)
/Judit csak "tartozás"-t említett, mint az árverés kiváltásának okát. Az pedig bármilyen fajta tartozás lehet./
"Volt egy ilyen per. Talán még most is folyik. (...)"
Igen, ezek szerethető dolgok. Néha még a magyar jog is ad egy ziccert még az egyszerű csórónak is, hogy tehessen vmit a sorsa jobbrafordításáért a nagytőkével szemben - ami úgyis pénzzel fűt. Mondjuk talán nem ennyire durván kellett volna csinálni a vállalkozónak a dolgot, akkor nem lenne per.
Sziasztok
Tavaly nyáron rendeltem egy telefont V nevű aukciós oldalon. Nem kaptam meg a terméket, előre kifizettem, az eladó húzta az időt, nem történt semmi, feljelentést tettem. Megtalálták az eladót, a bíróság meghozta az ítéletét, és le írták, hogy:
"A vádlott köteles megfizetni az ítélet jogerőre emelkedését követő 15 napon belül "nevem, lakcímem" magánfél részére 35.000 forint összeget, valamint 2011. szeptember 12. napjától járó törvényes kamatát, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Győr-Moson-Sopron Megyei Adóigazgatósága külön felhívására 1.000 Ft illetéket.
... A végzés a mai napon jogerőre emelkedett és fel nem függesztett részében végrehajtandó. 2011. december 12."
Nem történ semmi azóta. Ezt az ügyet összekapcsolták egy másik, ugyanezen eladó által sértett vevővel. A felhasználó értékelései szerint sok embert átvert, nem tudom, velük mi a helyzet, nem tudtam velük felvenni a kapcsolatot.
Mit tudnék csinálni, hogy a pénzemhez jussak, ha költségei vannak, mekkorák, és mennyi esélyem van?
Köszönöm
Ez létező jelenség, hogy a tartásdíj megelőzi az első ranghelyű zálogjogot. :-)
Azonban Judit mintha korábban nem tartásdíjból keletkezett követelést említett volna az exével szemben...
És ekkor viszont stipistopi van.
Volt egy ilyen per. Talán még most is folyik.
Egyéni vállalkozó férj banki kölcsöntartozása miatt a családi házát combos jelzáloggal terhelték. A pár közokiratba foglaltatta, hogy a házassági életközösségük s vele a vagyonközösség is megszakadt; a férj tekintettel az asszony rászorultságára havi 100 000,- Ft házastársi tartás fizetésére kötelezi magát. Az egyszerűség kedvéért egy hónapos határidővel vállalja 50 évi tartásdíj egyösszegű megfizetését. Mivel nem fizet, a hölgy a közokiratot záradékoltatja, és indul a végrehajtás. A jelzálogjogosult bank ugyan bekapcsolódik, de a tartásdíj privilegizáltsága miatt nem jut neki semmi. Az úrnak egyéb vagyona, amiből a bankot ki lehetne elégíteni, addigra természetesen már régen nincs.
Egyébként ne ragadjunk ki, a teljes hivatkozás:
„170. § (1) Ha az ingatlan, továbbá a vízi, illetőleg a légi jármű értékesítéséből befolyt összegből jelzálogjoggal biztosított követelést is ki kell elégíteni, az ilyen követelést - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - a 165. § (1) bekezdés d)-g) pontjában meghatározott követeléseket megelőzően kell kielégíteni.
(2) Jelzálogjoggal biztosított több követelés esetén e követeléseket a bejegyzett jelzálogjogok rangsorában kell kielégíteni.
(3) Ha a jelzálogjog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésére a végrehajtási jog ranghelyét követően került sor, a jelzálogjoggal biztosított követelést azon követelést követően lehet - az (1) és (2) bekezdés rendelkezéseinek alkalmazásával - kielégíteni, amelyre e végrehajtási jog vonatkozik.”
A posztoló pedig nem említett tartásdíjat, ami Vht. 165.§ (1) a, b, c, alapján megelőzné.
Runningman, hallgatás és bölcsesség.
A hitel volt előbb a posztoló elmondása alapján.
"aki az első a tulajdoni lap teherlapján (III)"
Szerintem nem:
Vht 170. § (1)
OFF
Ez a troll osztódással szaporodik, és időnként hevesen egyetért saját magával.
ON
elkeseredett apuka!
Kapára, kaszára, és agyoncsapni egy méretes macsétával azt aki elakarja venni az utolsó vagyonkájukat!
Nézzünk szembe a tényekkel, - az országban állami támogatással garázdálkodó bankmaffia uralkodik!
Mert mindenkit ki fognak lakoltatni, ha úgy gondolják, akár az egész országot, válogatás nélkül!
Meg kell értenie mindenkinek: nincsen már baloldal és nincsen már jobb, csak az idegen hódítókat kiszolgáló hatalom zsarnoksága van, s vele szemben pedig a nép!
A 24. órában vagyunk, nemzetünket fel kell készítenünk utolsó küzdelmére!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02