Végrehajtás

végrehajtó1 # 2013.02.07. 13:33

A gépjármű nyilvántartásba történő bejegyzés nem szükséges a tulajdonosi minőség igazolásához.

szükséges.közhiteles nyílvántartás.

Persze igénypert indíthat.

Delaw # 2013.02.07. 13:15

Végrehajtással kapcsolatban egy igen érdekes üggyel találkoztam. A történet lényege, hogy pár éve történt egy gépjármű adásvétel, azonban az átírás elmaradt, az új tulaj csak üzembentartója lett a járműnek. A régi tulaj ellen végrehajtás indult, a járművet lefoglalták. A végrehajtó azonban közölte, hogy hiába indít az új tulaj igénypert, hiszen a régi tulaj nevén van az autó, innentől bukta a történetet. Szerintem azonban az adásvétel létrejött, szerződéssel, tanúkkal bizonyítható, így igénypert indíthat. A gépjármű nyilvántartásba történő bejegyzés nem szükséges a tulajdonosi minőség igazolásához. Vagy rosszul tudom? A gépjármű nyilvántartás szabályozása számomra eléggé kaotikus, nem találtam a témába vágó konkrét információt.

Lali király # 2013.02.06. 23:57

Tisztelt Fórumozók!

Évekkel ezelőtt a párommal felvettünk egy szabad-felhasználású, ingatlanfedezetes hitelt. A szerződés kettőnk nevén fut, 50-50% megosztásban. Az ingatlan az én tulajdonom. Azóta a kapcsolat véget ért, ő egyetlen fillért sem fizetett és egyedül a hitel törlesztését már nem tudtam megoldani. A bank már nem vár tovább, részlet csökkentést nem kérhetek, el kell adnom a lakást. Az értékesítésből befolyt összeg nem fogja fedezni a tartozás teljes összegét, maximum a felét.
A kérdésem az, hogy a fennmaradó részt kinek kell fizetni, esetleg a bank tőle követelheti az összeget, hiszen 50%-ban adóstárs (és látható, hogy semmit nem fizetett)? Mit tudok tenni, hogy ne egyedül kelljen az egész hitelt kifizetnem?

Moncsicsi67 # 2013.02.06. 08:11

Tisztelt Gerbera!
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet még egyszer. Ma reggel felhívtam a végrehajtót, és az irodavezető-helyettes közölte, hogy mivel mozgáskorlátozott vagyok, és a bíróságra is adtam be kérelmet, ezért a gépkocsim elszállításától eltekintenek. Amennyiben a bíróság is megállapítja, hogy jogtalan volt a gépkocsi lefoglalása a mozgáskorlátozottság miatt, akkor meg is szüntetik a lefoglalását. Azzal bíztatott, hogy minél előbb adjuk el a lakásunkat, és akkor minden rendeződik. Eddig is hírdettük a lakást, de most még jobban rámegyünk. Most megnézte a férjem nevén lévő letiltást, és mondta, hogy szeptember óta valóban vonnak a járandóságából 46.000 Ft körüli összeget, és azt mondta, felveszik a kapcsolatot a másik végrehajtóval is, ahova anyukám lakóhelye szerint tartozik.
Mindent köszönök, és ha még problémám adódik, remélem, akkor is segítesz!
Tisztelettel Moncsicsi67.

gerbera317 # 2013.02.05. 15:53

Hát, ez tényleg nem rózsás egy helyzet.

Az autóval kapcsolatos kérelmet nem célszerű akkorra halszatani, amikor már ott a tréler is ház előtt. A végrehajtó nagyon mérges lesz, és mérgében - ha már úgyis ott van - el fogja vinni az autót! Tessék elébe menni az eseményeknek, és azonnal bejelenteni a feloldás iránti igényt!

Pannika72 # 2013.02.05. 14:25

Sziasztok. Sajnos a napokban az OTP Faktoringtól kaptam egy levelet,melyben közlik hogy kényszerértékesitik alakásunkat és egyösszegben fizessem ki a tartozásomat 10 millió forintot.Ez egy deviza lakáshitel.Beszéltem velük és azt mondták hogyha nem fizetek,akkor végrehajtónak adják az ügyet.Szeretném tudni hogy mi fog történni.Jövedelmem van,gondolom azt letiltják majd.Van egy hiteles autonk,a férjem ki ment vele dolgozni külföldre.Az lenne a kérdésem,hogy a végrehajtó lefoglalhatja-e a kocsit? Ugy hallottam hogy a hitelezö bankké az elsöbbség.Ha a végrehajtó lefoglalhatj a,akkor a kocsit visszakell hozni külföldröl?Elöre is köszönöm a választ.

Moncsicsi67 # 2013.02.05. 12:33

Tisztelt Gerbera!
Nagyon szépen köszönöm a segítségedet és a tanácsodat. Sajnos a betegségeim miatt mozgáskorlátozott vagyok, megpróbálok erre hivatkozni.
Egyébként nincs ellenem másik végrehajtás, csak a férjem járandóságából 1015 iktatószámra való hivatkozással vonják a pénzt, az én gépkocsim lefoglalása pedig 1013 iktatószám alatt folyik. Ugyanannál a végrehajtónál. Az édesanyám valóban más illetékességi területen lakik.
A fizetési elmaradások pedig akkor keletkeztek, amikor rokkantsági felülvizsgálatra kellett mennem félévente, évente, ilyenkor 3-5 hónapig csak a férjem járandósága volt, és ebből 42.000 Ft a lakás közös költsége, továbbá villany, gáz, stb. számlák. Általában havonta 15-20.000 Ft-unk maradt megélhetésre és a gyógyszereimre.
Egyébként tényleg jogos a letolásod, de egyik hónapról a másikra 126.000 Ft-tal csökkent a kettőnk jödelme. Mellesleg kiskorú gyermeket nevelünk, érettségi előtt.
Még egyszer köszönök mindent.
Tisztelettel: Moncsicsi67

gerbera317 # 2013.02.04. 22:33

Nos, ez egyfajta tragédia. De nem én volnék, ha nem tennék szemrehányást, úgyhogy nem is mulasztom el: Ha önként nem tudtátok fizetni a 45 ezer forintot, akkor kényszerrel hogy-hogy el tudják venni? Nem lett volna egyszerűbb megmaradni az önkéntes teljesítésnél? És akkor most nem vinnék az autót, meg a mama nyugdíját, sem hamarosan a házat is, és bár szűkösen, de meglennétek, sőt, urasabban, mint jelenleg.

Mit értesz azon, hogy "másik iktatószám alatt lefoglalták" az autódat? Más végrehajtás is folyik ellened?

Ha egy követelésért több adós is felel, az annyi végrehajtási ügy, ahányan vannak. És értelemszerűen több végrehajtó előtt is folyhatnak ezek az ügyek, bár tény, hogy nem célszerű így szétdobni a követelést. A mama ügye nyilván azért van más végrehajtó előtt, mert más illetékességi területen lakik, vagy egyéb illetékességi szabály szerint más végrehajtóhoz tartozik. A bank ettől függetlenül még kérhette volna, hogy ugyanahhoz a végrehajtóhoz kerüljenek az ügyek, de hát nem kérte. Egyébként a 2 végrehajtó által behajtott összeg egy fillérrel sem lehet több, mintha mindhármótok ügyében egyetlen végrehajtó járna el. A Nyufig általi levonásról azért nem tud a végrehajtó, mert az a végrehajtót megkerülve, közvetlenül a bankhoz érkezik, a bank pedig nem igyekszik azonnal bejelenteni a végrehajtónál a teljesítéseket.

Amit te a fokozatosság elvére hivatkozva sérelmezel, az teljesen rendben van. Ha csak ez a "felülvizsgálat" tárgya, akkor el fogják utasítani. Az autót nem ezzel kell megmenteni, hanem a 90. § (1) i) pontra hivatkozással, amely szerint mentes a végrehajtás alól a mozgásában korlátozott adós gépjárműve.

Sajnos, úgy tűnik, itt most buktatok mindent. Nem lett volna szabad sajnálni azt a 45 ezer forintot, mert így is ugyanígy sajnálhatjátok, és vele együtt minden mást is. Abban reménykedjetek, hogy ha elütik a házat, nem marad föle az adósságnak, és akkor magatokhoz térhettek.

Moncsicsi67 # 2013.02.04. 11:54

Tisztelt Gerbera!
Az alábbi nagyon bonyolult ügyben szeretnék segítséget, tanácsot kérni. 5 és fél évvel ezelőtt a lakásunkra vettünk fel jelzáloghitelt, 3,5 mFt-ot. Ekkor férjemnek és nekem is biztos jövedelmünk volt, a havi 45.000 Ft törlesztőrészlet nem jelentett gondot. Ez így ment 4 és fél évig, azonban ekkor a BM-nyugdíjasok jövedelmét csökkentették 16 %-kal, ami a férjem esetében kb. 30.000 Ft volt, az én rehabilitációs járadékomat, ami 126.000 Ft volt, lecsökkentették 31.000 Ft-ra, mivel 50 % egészségkárosodás után súlyosbodott az állapotom 57 %-ra, és az időközben megváltozott jogszabályok miatt ezt követően ennyi lett a havi jövedelmem. 2012. május 10-én kaptam utoljára a 126 ezer Ft-ot, majd 2012. októberében az első 31.000 Ft-ot, igaz visszamenőleg. Ez idő alatt nem tudtuk fizetni a hitel törlesztőrészleteit. A bankot nem érdekelte a problémánk. Most ott tartunk, hogy a férjem járandóságából 2012. szeptemberétől vonnak 45.000 Ft körüli összeget végrehajtás miatt. A fenti tartozás miatt. Eközben ugyanazon végrehajtónál másik iktatószám alatt lefoglalták a gépkocsimat, melynek kb. 500.000 Ft az értéke. A végrehajtó azt mondta, azért foglalták le a kocsimat, és már árverezésre akarják szállítani, mert nem történt egy fillér befizetés sem. A mi végrehajtásunkkal egyidejűleg egy másik végrehajtó az édesanyám öregségi nyugdíjára adott be végrehajtást, melyből így több mint 30.000 Ft-ot vonnak havonta, valamint tavaly évvégén már volt a házára vonatkozóan árverezés, az első december 28-án lejárt, jelenleg ki van írva a második árverezés március közepéig. Édesanyám a hitel felvételekor kezesként szerepelt, jelzálogjog akkor az ő ingatlanjára nem lett bejegyezve, az nem lett felajánlva. A ház kikiáltási ára 7.800.000 Ft.
Szerintem a két végrehajtó nem tud a másik tevékenységéről. A mi végrehajtónknak hiába mondtam hogy betegségeim miatt a gépkocsimra szükségem van, anélkül orvoshoz sem tudok elmenni, mozgáskorlátozott vagyok, és inkább a mi tulajdonunkban lévő, a hitel miatt jelzáloggal terhelt 12 mFt értékű ingatlanunkat árverezzék el, azt mondta, hogy a fokozatosság elve alapján először a gépkocsit kell eladnia. Ekkor megjegyeztem neki, hogy a fokozatosságnál miért nem veszik figyelembe, hogy a férjem járandóságából és édesanyám nyugdíjából kb. 80.000 Ft-ot vonnak havonta, erre az volt a válasza, hogy egy fillér sem érkezett hozzá, holott a kezemben van a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság papírja.
Lehetséges-e az, hogy egyazon hitelt nem fizetése miatt 2 önálló bírósági végrehajtó járjon el?
Jelenleg beadtam a bíróságra egy "felülvizsgálati kérelmet", de 06-án jönnek a gépkocsiért, és addigra biztosan nem kapok választ a bíróságtól.
Kérem a tanácsát, hogy 06-án mit mondjak a végrahajtónak, hogy a gépkocsit ne szállítsák el. Bűncselekményt nem szeretnék elkövetni, hogy elrejtem a gépkocsit, vagy hasonló.
Szíves válaszát előre is köszönöm.

gerbera317 # 2013.02.03. 22:24

Végül is te.

Mit jelent az a mondatod, hogy "nem tartozom hazudni", és ha azt, amire én gondolok, akkor áruld el, ki vádolt hazugsággal. Ha pedig nem azt, akkor mi volt vele a célod?

Judith56 # 2013.02.03. 19:06

Ki az,az "ennek" !?

gerbera317 # 2013.02.02. 23:09

Ennek most mi baja?

Judith56 # 2013.02.02. 08:04

Kedves Gerbera!

Tényleg ez történt! Nem tartozom hazudni!

gerbera317 # 2013.02.01. 22:42

Ami jog megillet, azzal már éltél: kérted a közös tulajdon megszüntetését (ha ugyan tényleg ez történt). A végrehajtót kéne egy kicsit noszogatni, hogy tűzze már ki azt az árverést.

Judith56 # 2013.02.01. 18:31

Tisztelt Valaki,aki tud válaszolni !

Első,és másodfokú jogerős ítéletem van ,hogy az exemmel közös lakásunk eladási árából 53% az enyém,47% őt illeti.Plusz tartozik még 2008 óta 1.900.000 forinttal,és annak kamataival.Az lenne a kérdésem,hogy mivel a nagyobb rész engem illet,van-e valami előjogom a lakás eladásával kapcsolatban. Szeretném meghírdetni,de Ő nem nyilatkozik,hogy mennyiért hajlandó beleegyezni az eladásba.A Polg.mest.-i hivatal felértékelte,mert árverést kértem,de a végrehajtó több mint 1 évig húzta az időt,és nem történt semmi. Én kiköltöztem évekkel ezelőtt,egy szükséglakásba,csupán 7 hónapja van munkám is. Szükségem lenne a pénzre.Mit tegyek,vagyis mit tehetek?

ragyasdezso # 2013.01.27. 20:18

Kidobott pénz, de te tudod!

Alexu # 2013.01.27. 16:39

Köszönöm, de én nem adom fel,valami módja biztos van,mert létezik visszvégrehajás, ugyan ahhoz olyan határozat kell.Ha a bírónő kimondta,hogy nem volt végrehajtható mégis végrehajtották, akkor olyan nincs hogy egy cég beszedi a követelést amit nem lehetett volna vagyis jogtalanul.

Ugyan a visszvégrehajtáshoz kell más ítélet,de ott le van írva, hogy már a kielégített összeget is vissza lehet kapni a kérdés csak az, hogy mire kell hivatkozni. Azt hiszem ügyvédhez fordulok

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.27. 11:06

Nem fogod visszakapni, nem jár vissza. Az elévült követelés nem szűnt meg, az elévülés megállapításáig teljesített - akár végrehajtással teljesített összeg nem követelhető vissza.

Alexu # 2013.01.27. 10:16

Köszönöm a válaszát, de bővebben ki tudná fejteni vagy tud rá valami okosat mondani mit tehetnék ez ügyben hogy végre visszakapjam a pénzemet?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.27. 07:58

Korrekt.

Alexu # 2013.01.26. 22:48

Telenor hivatkozása, amit a bírónő helyben hagyott,10percalatt Budaörsön: Ptk 204§(3) bek a követelés elévülését a bírósági úton történő érvényesítés során nem kell hivatalból figyelembe venni, ezért az elévülés jogerős határozatban történő megállapításáig és ezzel a végrehajtási eljárás megszüntetéséig az alperes jogszerűen érvényesítette követelését a felperessel szemben.
ezt valahogy nem értem. levonják a fizetésből, mégis pert nyerek közben, végrehajtás megszakítva mégsem kaphatom vissza jogtalanul letiltott pénzemet, akkor hogyan

Alexu # 2013.01.26. 22:12

Nem, Telenor letiltás. Megnyerem a pert, a végrehajtás megszüntetik, mert nem volt jogos, vagyis így szólt: a végrehajtást megszüntetése,mert már a fizetési- meghagyás kiállításakor nem volt jogos, vagyis elévült,még sem tudom visszakapni a pénzt?
Szeretném ha valaki tanácsot tudna adni hogyan lehetne visszakapni.

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.25. 20:25

Tartásdíj?

Alexu # 2013.01.25. 19:57

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget kérnék!
Előzmény: Fizetési meghagyás 2004.évben 2009-ben végrehajtótól megtudom, hogy van fizetési meghagyás,ennek oka nem lakom otthon. Budaörsi V.Bíróság perlés, elutasít. Addig kutakodom,míg elindul a letiltás,de a Budakörnyéki Bíróságon pert nyerek,végrehajtás leállítva, de addigra már szinte az egészet levették. Megállapítják jogtalanul hajtották végre hiszen nem volt végrehajtható már,mert elévült. Pénzt hogyan kapom vissza Budaörsi V Bíróság háromszor bent a jogászoknál mind a három azt mondja visszakaphatom ezzel és ezzel, Perlés 1 év múlva kitűzik a tárgyalást,pénzt nem kapom vissza elutasít szintén Budaörs,mert a jogerős végzést nem lehet megtámadni, pénzt nem lehet visszakapni,Na ezt nem értem kimondja a Budakörnyéki nemvolt jogos a levonás mégis levonták akkor miért is nem kaphatom vissza? Valaki aki tud adjon javaslatot

Alfrédó # 2013.01.24. 13:27

Nagyon köszönöm a választ.