Fizetés letiltás!

Katababa8 # 2019.06.11. 20:10

Akkor a tanács az, hogy ezt a papírt hagyjam figyelmen kívül, mert bármit tennék, rosszabbul járnék? :)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.11. 19:57

Az is igaz. Legfeljebb kezes lesz a saját adósságára annak az összegnek az erejéig, amit elmulasztott levonni. :D

gerbera317 # 2019.06.11. 18:40

Igaz, de egy ilyen tartalmú kifogás irgalmatlanul megbosszulja magát, ha a végrehajtó ezután más úton kísérli meg a behajtást. Egyébként is, az ez elleni kifogáshoz nem az adósnak fűződik érdeke, hanem a végrehajtást kérőnek.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.11. 16:28

A végrehajtó téved. Az egyéni vállalkozó nem saját maga munkavállalója, nincs helye munkabér-letiltásra felhívásnak. Szerintem kifogást kellene emelni.

Katababa8 # 2019.06.11. 15:42

Üdvözletem!
Segítséget szeretnék kérni, mert fura helyzetbe kerültem. Áprilistól KATA-s vállalkozó vagyok, de hasznot, ezáltal "fizetést" még nem termeltem. Jött ma a végrehajtótól egy letiltás, hogy én, mint munkáltató, tiltsak le magamtól x összeget. Mi ilyenkor a teendőm? Írjam be az a pontba, hogy a letiltást az adós 0 Ft jövedelmére foganatba vettük? :O Nem szeretném, ha plusz a bénázásom miatt még ezért is megbüntetnének...

gerbera317 # 2019.06.08. 18:00

bonnbo! Jól csinálod! Fellebbezz csak mindenhol! Te vagy az ász! Majd számolj be az eredményről!

bonnbo57 # 2019.06.08. 17:35

Tisztelt KBS! Szerintem Önnek van tanulnivalója,- még bőven- emberségből, jogból, alázatból,- mert ez kell sok szakmához -és nem utolsósorban az emberekhez való hozzá-állásásból! Ajánlom Önnek,az egyik jeles ügyvéd facebook portálját!Kinek hite, hitele, embersége, jelleme és ismeretanyaga is van szakmájában!!

bonnbo57 # 2019.06.08. 17:24

Nem mellesleg! Amennyiben Ön ügyvéd és segítő szándéka van és nem a NER lovagja, akkor valamely kérdésre nem ad, csak segítő választ- és nem csak a szereplési vágyát, és önimádatát óhajtja- fitogtatni. Visszanéztem az Ön lekezelő válaszait!

bonnbo57 # 2019.06.08. 17:16

2. Az Alaptörvényben biztosított jog megnevezése:
Az Alaptörvény a tisztességes eljáráshoz való jogot a XXVIII. cikkben szabályozza, a következők
szerint: a XXVIII. cikk (1) bekezdésében kimondja, hogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy az ellene
emelt bármely vádat vagy valamely perben a jogait és kötelezettségeit törvény által felállított, független
és pártatlan bíróság tisztességes és nyilvános tárgyaláson, ésszerű határidőn belül bírálja el.
A XXVIII. cikk (7) bekezdése: Mindenkinek joga van ahhoz, hogy jogorvoslattal éljen az olyan bírósági,
hatósági és más közigazgatási döntés ellen, amely a jogát vagy jogos érdekét sérti.(Megtettük a Vh.elleni fellebbezést,- azonnal - mert az üggyel kapcsolatban élő bírósági per van folyamatban. De a hitelező ezt figyelmen kívül hagyhatta, a mai magyar törvénytelen jogviszonyok miatt!!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.08. 17:01

csak annyit, hogy, „ a munkabérből történő letiltás, és a Bankszámláról való ismételt levonás kettős végrehajtásnak minősül,
Nem kellene ilyen adóshülyítő oldalakat olvasgatnod.

bonnbo57 # 2019.06.08. 16:58

Kérdésem: Végrehajtás alatt van a nettó fizetésem. A végrehajtó és munkáltatóm –jogosan – a nettó fizetésem minimál nyugdíj általi ötszörös (142.500, -Ft) összeget utalta át a lakossági folyószámlámra. Ellenben, átutalás után – várva a normál béremet – a bank a negatív előjelű folyószámlámról a végrehajtónak „leemelte” az átutalt és megmaradt bér rész 50%-át (71.250,- Ft-ot) Vagyis, a „bank” lett az én kezességemmel a végrehajtó hitelezője. Nem találtam rá törvényi hátteret, csak annyit, hogy, „ a munkabérből történő letiltás, és a Bankszámláról való ismételt levonás kettős végrehajtásnak minősül, ami emberi alapjogokat sért”. Kérdésem az, a bank a terhemre hitelez a végrehajtónak- mínusz bankszámla kivonat -? Jelenleg 71.250,-Ft a család havi megélhetési lehetősége,- elviekben - illetve annyi sem, mert a lakossági folyószámla keményen mínuszban maradt és van. Köszönöm a megtisztelő válaszokat!!

gerbera317 # 2019.06.07. 07:38

De ha már idetaláltam:
Paynet! Keresd fel a végrehajtót, és tedd a következőket:
1. Jelentsd be neki a címedet!
2. Mutasd be neki a csekkeket, és kérd tőle a Vht. 41. § szerinti eljárás lefolytatását! Kérd, hogy ne felejtsen el az eredményről tájékoztatni!
Utána ballagj haza, és a levélszkrényedre írd rá a nevedet emelet/lakásszámmal együtt, hogy a postás tudja, hová kell a neked címzett iratokat kézbesíteni!

gerbera317 # 2019.06.07. 07:32

Bocsi, ezt nem ide akartam küldeni.

gerbera317 # 2019.06.07. 07:31

Ezeket a „hozd át a számodat hozzánk, okostelefont is kapsz nulla forintért” reklámokat nem agyhalottaknak címezik a szolgáltatók, de szinte csak azok élnek vele.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.07. 05:45

A jogerős, végrehajtható döntésben foglalt felhívás (v.ö.: "...napon belül fizessen meg...") után még milyen felszólítást szeretnél? És hányat?

Tévesen háborogsz, a háborgás egyébként is kontraproduktív.

paynet # 2019.06.06. 20:59

Kérem a segítséget!

Felszólítás nélkül le vonták a fízetésem 33%-t,kiderült egy régebbi munkanélküli kifizetett összeg vissza nem térítése jogcímen,amit 3 éve kérésükre egybe befízettem-kifízettem,/csekk is megvan/ most mégis le tiltották fízetésem egy részét,hogyan lehet ilyent tenni?csorbították a fízetésem!!! Ez mind felszólítás nélkül!!!

gerbera317 # 2019.06.06. 16:38

61. § (1) A végrehajtás során a munkabérből történő levonásnál azt az összeget kell alapul venni, amely a munkabért terhelő, abból a külön jogszabály szerint levonással teljesítendő adónak (adóelőlegnek), egészségbiztosítási és nyugdíjjáruléknak, magánnyugdíj-pénztári tagdíjnak, továbbá egyéb járuléknak a levonása után fennmarad.
Ezek a levonások. Amit te fizetsz, az érdemét tekintve törlesztés, és mint ilyen, nem csökkenti a nettó fizetésedet.

loui911 # 2019.06.06. 16:19

Az esetleg nem számít bele, hogy nekem ebből lejön még a 33e ft illetmény előleg, tehát nem kapok kézhez 142500-at csak 109500-at?

loui911 # 2019.06.06. 16:04

Akkor tehát helyesen járt el a munkáltatóm?
Köszönöm a válaszod!
Szép estét!

gerbera317 # 2019.06.06. 15:56

Főszabály szerint, 1 letiltás esetén a nettó munkabér 33 százaléka vonható le. Ha a nettó bér meghaladja a 212.687 forintot, akkor a számtan annyiban módosul, hogy bármennyit is keres az adós, legfeljebb 142.500 forintot kaphat kézhez.
Ha a te nettó béred 246.000 Ft, akkor tőled 33 százalék helyett 42,073 százalék vonható. A Vht. 63. §-a rendelkezik így. Meglep, hogy a munkáltatód is tudja ezt, ráadásul helyesen is számol.
Azért nem érted, mert a 63. §-nak kétféle értlemezése létezik, amiből az egyik helytelen. A helyetelen értelmezésnek az az oka, hogy az értelmezni próbálkozók félreértelmezik a „61. § szerinti levonás után fennmaradó összegből” szövegrészt.

loui911 # 2019.06.06. 15:23

Üdv! A munkabérem egy részét letiltja a munkáltatóm egy hitelkártya tartozás miatt. Ennek a mértékével nem értek egyet a szabályozás általam ismert paraméterei tekintetében. 246e ft volt a nettóm, ebből fizetek a munkáltatómnak önként válalva 33e ft illetmény előleget. Kézhez kaptam 109e ft-ot. Nincs több letiltásom, amely indokolná az 50%-os terhelhetőségét a béremnek. A végrehajtó 33%-os letiltást kért, de ha jól számolom, ez meghaladja azt. A munkáltatóm indoklása szerint a mindenkori öregségi nyugdíj minimumának ötszöröse feletti bér terhelhető. Így ki is jön a 109e ft, ha az illetmény előleget ebből levonom. Viszont nem értem, miért vonnak akkor 42%-ot.
28500x5=142500 (109e+33e) 246000-142500=103500(42% letiltás)
Mennyi a jogszerű és helyes letiltás esetemben?
Köszönettel: Lajos

gerbera317 # 2019.06.06. 07:27

@Laca
Hámozd ki ebből:
7. § (1) A bírósági végrehajtás során a pénzkövetelést elsősorban a pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, az adós rendelkezése alatt álló összegből, az adós munkabéréből, illetményéből, munkadíjából, a munkaviszonyon, közfoglalkoztatási jogviszonyon, munkaviszony jellegű szövetkezeti jogviszonyon, közszolgálati, kormányzati szolgálati és közalkalmazotti jogviszonyon, szolgálati viszonyon, rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyon, honvédelmi alkalmazotti jogviszonyon, társadalombiztosítási jogviszonyon alapuló járandóságából, valamint a munkából eredő egyéb rendszeres, időszakonként visszatérően kapott díjazásából, juttatásából, követeléséből (a továbbiakban együtt: munkabéréből) kell behajtani.
A vastagon kiemelt rész alapján én munkáltatóként figyelembe venném a cafeteriát is.

Laca19590118 # 2019.06.06. 07:17

Senki nem tudja az április végi kérdésemre a választ?

gerbera317 # 2019.06.05. 06:02

Ja, hogy ugyanezt itt is megfuttattad? Éppen most válaszoltan neked az "elévülés" topikban. Minő meglepő, hogy érdemben KBS is ugyanazt válaszolta, mint én.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.05. 05:21

Ahogy téged se akadályozott semmi abban, hogy önként befizesd, amit szerinted le lehetett volna vonni.