MOKK fizetési meghagyás


Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.27. 15:37

+1 :)

Csuklósbusz # 2020.05.27. 16:35

Ez jogilag amúgy mennyire fogható hogy mit produkál a posta?

A postai szabályzat szerint címre kézbesítenek és nem névre.

A gyakorlatban egy régi postás kis faluban meg pont fordítva, névre kézbesít. Bárhová költözöl a kistelepülésen, akkor is célbaér a levél ha nevedből csak egy van.

Elvileg ha nem ismerne a postás én meg lelépnék, akkor igen, nem kereste lenne belőle. De ha tudják hogy pl üres a lakás vagy nem az lakik ott, akkor is visszamegy elköltözött vagy ismeretlen jeligével ha erről a posta felé meg a hivatalok felé nem történt hivatalos bejelentés.

De ha én szólok a postásnak, akár még most is tud produkálni elköltözöttet.

De ennyi erővel az FMH kibocsátó meg lefizeti a postást és lesz belőle nem kereste. :-)

De innen kiindulva, a postás milyen jogon döntheti el hogy valaki elköltözött-e vagy sem? Cím létezik, ha elhagyatott a ház akkor elköltöztem, ha ürítem a postaládát akkor meg nem kereste? :-)

alsovonal # 2020.05.27. 21:31

posta felé meg a hivatalok felé nem történt hivatalos bejelentés.

OFF Egy félmondatban kétszer? gerbera nem fog megdicsérni.

FMH kibocsátó meg lefizeti a postást

Paranoid vagy.

Csuklósbusz # 2020.05.28. 10:37

Paranoid?

Azért mert a postás személyes megítélésére van bízva hogy elköltözött vagy nem kereste? Nem értettetek meg mit akartam.

Ez mindkét félnek rossz hogy nincs ez szabályozva.

A postásnak saját személyes megítélése szerint kell eldöntenie hogy ottlakik-e vagy címzett ismeretlen.

Kis faluban nem tudjátok hogyan működik. Ha én elhintem hogy elköltözök külföldre a szomszédnak, a postaládát meg nem ürítem akkor az elköltözött lesz beikszelve.

Ha kórházba kerülök pár hónapra és ezt tudja a postás akkor meg nem kereste...

De ezek a dolgok a postásra vannak bízva, jogi szabályozás nélkül. Neki kell eldönteni hogy ténylegesen ottlakik-e vagy sem a célszemély.

Ha Gerberának küldenek egy FMH-t a Futrinka utca 12-be, de kívülről egy elhagyatott háza van amiben remeteként él és nem ismeri senki akkor simán visszamegy hogy címzett ismeretlen. Ha egy luxusvilla áll ott gondozott fűvel akkor bedobja az értesítőt és lesz nem kereste függetlenül attól hogy ténylegesen ottlakik-e vagy sem.

Mert az FMH-nál nem nézik a lakcímnyilvántartást, hiába van a lakcímnyilvántartó szerint a Futrinka 12-ben, ha a postás ott soha nem látott senkit simán visszaküldi címzett ismeretlenként...

Szóval ha új helyre költözök eleve kamu névtáblát kell kirakni és lehetőleg semmit nem kérni postán, az FMH-k automatik el fognak kerülni ha nem ismer a postás.
Értitek már mi a gond? :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.28. 16:50

Ez nem igaz.

gerbera317 # 2020.05.28. 17:09

Figyu felézős Csuklósbusz! Nem a fórumot kell meggyőznöd, hanem ha jogerőre fut egy ellened kibocsátott fmh, a közjegyzőt, szükség esetén pedig a bíróságot. Nehéz lesz, mert ők ismerik a 335/2012. Kr. 25. és 26. §-ait, te meg nem.

Csuklósbusz # 2020.05.28. 20:06

Meggyőzöm őket simán. Bemutatom az írásos bejelentés másolatát amit a posta felé nyújtottam be hogy elköltöztem. Ezzel kiütöm a "Nem kerestével" jogerős FMH-t.

De ha ilyet nem nyújtottam be akkor meg pláne a postás hasra ikszeli hogy Nem kereste vagy Elköltözött stb.
Pont ez a bajom hogy a postás dönt saját megítélése szerint, holott ha valaki elköltözik jelentse be a posta felé is, ha valaki más levelét kapja akkor is jelentse be hogy ott Ő az új tulaj vagy albérlő és a másik elköltözött vagy soha nem is volt. De legyen róla írásos nyom, egy dokumentum a címhelyen lakótól hogy miért elköltözött vagy miért ismeretlen! Ha nincs írásos nyom a posta felé csak akkor lehessen "Nem kereste". Ha meg nincs postaláda vagy nincs olyan ingatlan csak akkor lehessen "Címzett ismeretlen". De ha létezik a Futrinka utca 12 és oda szól az FMH akkor ne a postás döntse már el hogy bennelakik-e a címzett vagy sem, dobja be az értesítőt, vagy ha előjön valaki töltessen vele ki egy dokumentumot hogy Ő vállalja azt hogy Kukutyin Pista a címzett márpedig ott nem lakik.
Városban ahol nem ismer a postás ott minden FMH kb Nem kereste lesz, vidéken meg érdekes mód sok visszapattan elköltözöttel...
Fordított esetben ha én küldök másnak és elköltözött, ténylegesen elköltözött vagy kamuzott lényegtelen, az általad említett paragrafusok szerint is csak akkor jöhetne elköltözött vagy címzett ismeretlen jelöléssel vissza ha írásban és személyesen bejelenti a címhelyről valaki.

26. § (3) A postai szolgáltató a postai küldemény kézbesítését érintő, a címzettel vagy az egyéb jogosult átvevővel kapcsolatos információt tartalmazó bejelentést vagy nyilatkozatot - kivéve, ha annak valódisága kétséges - legalább a következő feltételek megléte esetén fogadja el:

  1. a bejelentés személyesen és írásban, magyar nyelven történik, és
  2. a bejelentő a bejelentés valódiságát

ba) okirattal igazolja és az okirat eredetijét vagy eredetijének bemutatásával egyidejűleg másolatát csatolja,
bb) okirat hiányában a bejelentésen nyilatkozik, hogy az abban foglaltak a valóságnak megfelelnek,

  1. és a bejelentés tartalmazza a bejelentő aláírását és természetes személyazonosító adatait.

Ha én küldök valakinek FMH-t nem jöhetne vissza "Elköltözött" jelzéssel csak azért mert a szomszéd vagy az új albérlő ezt büfögte a postásnak, vagy az elhagyatott ház erre utal... de mégis visszajön, de én ezt nem vitathatom a közjegyzőnek hogy nem adok be hiánypótlásnak új címet, kérje le a postától az írásos bejelentést az új tulajtól, vagy a régitől hogy elköltözött. Ha nincs ilyen akkor jogerő... de nekem még sincs belepofázásom.

Bár 25. § b) a címzett a címen nem egyértelműen azonosítható, vagy - különösen a 26. § (3) bekezdése szerint tett bejelentés alapján - nem ismert (jelzése: címzett ismeretlen),

A "nem egyértelműen azonosítható" na ebbe sokminden belefér, na ezt kéne pontosítani.

Mindenesetre ha beslattyogok a postára és írásban benyújtom a bejelentést hogy namárpedig elköltöztem, onnantól kezdve elvileg a közjegyző felé "nem kereste" miatt simán kivédem magam.
Mert a szokásos postás simán tudja ottvagyok-e, de egy új vagy helyettes csinálhat nekem "nem kerestét".

De ha én küldök másnak FMH-t, visszajön hogy "elköltözött", akkor én hogyan vegyem rá a közjegyzőt hogy namárpedig ha nincs bejelentés nincs költözés sem... és tegye jogerőre? :-)

A postás anomáliát ti is tapasztaltátok, de mégse gondoljátok hogy nem kerek az ügymenet?

alsovonal # 2020.05.28. 20:24

Azta mennyi féle felé...

Neked a hatályos jogszabályok fájnak, én ezt érzem. Ellenben ez nem panaszfórum. Tanulmányozd a két paragrafust eggyel lentebbről. Világos és érthető, még nekem is.

Dorottya2 # 2020.07.13. 18:58

Üdv,

Segítséget szeretnék kérni, fizetési meghagyással kapcsolatban.
Közjegyző kiküldte a fizetési meghagyást a követelésemmel.
A kézbesítés az első és a harmadik alkalommal nem volt megfelelő, mert a posta nem tartotta be a kézbesítési szabályokat. A második kézbesítés alkalmával pedig a tértivevényen elírta a dátumot. (15.-e helyett 17.-t írt) Ezt a posta állapította meg, miután a közjegyző panasz bejelentéssel élt a posta felé.

Tehát a 2. kézbesítés sikeres volt, a címzett nem kereste a küldeményt. De a közjegyző nem veszi figyelembe ezt, mert ő a tértivevényen mást látott.
Hiába van a posta részéről a megállapítás, hogy ők hibáztak.

A közjegyző panasz kérelmében a fizetési meghagyás teljes tartalma a posta tudomására jutott, így a 4. kézbesítéskor a címzett átvette a levelet és kifogással élt a fizetési meghagyásra.

Van valamilyen jogorvoslata ennek? Hogyan tudom a posta jegyzőkönyvét figyelembe vetetni?

Köszönöm a válaszokat!

gerbera317 # 2020.07.13. 19:07

Kedves felezős Dorottya! Fizetési meghagyás ellen nem lehet kifogással élni. Ha esetleg az a bajod, hogy a kötelezett ellentmondott a fizetési meghagyásnak, akkor a fizetési meghagyás perré alapítását követően a bíróság felhívására fizesd meg az illeték-különbözetet. Ezt követően már csak annyi a dolgod, hogy megnyered a pert.

Dorottya2 # 2020.07.13. 19:48

Kedves Gerbera!

Köszönöm!
Nem az a baj, hogy kifogással élt.
Az a baj, hogy a posta sorozatos hibái miatt a közjegyző kért egy panasz kivizsgálást és most az arra kapott vissza jelzés figyelmen kívül hagyásra került.Emiatt pedig az ügyem perré alakul.

gerbera317 # 2020.07.13. 21:22

Nincs "emiatt". Az adós ellentmondása szabályszerű volt, s így most kénytelen leszel bebizonyítani az igazadat. Nyerd meg a pert.

Dorottya2 # 2020.07.14. 17:18

Köszönöm!

enterprise # 2021.01.20. 10:36

Jó napot kívánok!
Az alábbi problémával kapcsolatban kérek tájékoztatást:
2020. októberben foglaltam szállást, egy fogadóba, november 20-22-ig egy internetes szállásfoglaló oldalon. A szálláshely 50000 Ft foglalási díjat kért, melyet a lányom a foglalás után pár nappal át is utalt a SZÉP kártyájáról a szálláshelynek. A szálláshely vissza is igazolta e-mailben. Sajnos a november 11-i COVID szigorítások miatt november 11-én kénytelen voltam lemondani a foglalást, az internetes szállásfoglalón és a szálláshelynél is, egyúttal kértem a szálláshelyet, hogy a foglalási díjat utalják vissza a lányom SZÉP kártyájára.
Az internetes szállásfoglaló válaszolt is, hogy felvették a szálláshellyel a kapcsolatot, akik vissza fogják utalni a foglalási díjat. Ez nem következett be. Ezért ismét mindkét féltől kértem a visszautalást, de ismét csak az internetes szállásfoglaló oldal válaszolt, hogy megint felvették a kapcsolatot a szálláshellyel, akik megígérték, hogy majd ők is felveszik velem a kapcsolatot. Sajnos ez idáig az 50000 Ft-ot nem utalták vissza, és a kapcsolatot sem vették fel velem.
Kérhetek-e ezek alapján fizetési meghagyást, van-e értelme?
Ha igen, Milyen költséggel fog ez járni, a közjegyzői 8000 Ft-on felül?
Az eljárási díjat, illetve az esetleges végrehajtó cég díját is kérhetem-e a szálláshelytől, vagy azokat elbuktam?
Köszönöm!

gerbera317 # 2021.01.20. 10:45

A fizetési meghagyásban csak a tényleges követelésedet és a fizetési meghagyás költségét követelheted. Esetleg még a havonta keletkező 25 Ft késedelmi kamatot is követelheted, ha nagyon xxarrágó akarsz lenni. Az "esetleges végrehajtás" költségeit majd csak a végrehajtásban követelheted, ha egyáltalán sor kerül arra.
Nem kéne előbb te magadnak felvenned a közvetlen kapcsolatot a szálláshellyel?

enterprise # 2021.01.20. 16:31

Gerbera317
Köszönöm a választ!
Több e-mailt is írtam a szállásadónak, a szállásfoglaló oldalt másolatbe tettem be. Ők válaszolgattak a szállás helyett. Mikor csak a szolgáltatásuk felől érdeklődtem, arra még válaszoltak.
Érdekes módon, a szállásfoglalóval kommunikáltak, velem nem. Velük ugye szerződésük van, tehát muszáj. De hát őket is csak hitegették, hogy nincsenek a fogadóban a COVID miatt, meg, hogy majd felveszik velem a kapcsolatot még aznap, stb. Ez eléggé bosszant. Sajnos utólag néztem meg, de a cégkivonatuk és a fogadó tulajdoni lapja is elég beszédes.
Abban még tudnál-e segíteni, hogy a fogadó nevére és címére kérjem-e a fizetési meghagyást, vagy a tulajdonos Bt. nevére és címére? A fogadó a telepelyük. A Bt beltagjával leveleztem, ő van megadva a fogadónál is kontakt személynek. Bocsi, de ha még ügyvédhez is megyek, akkor hagyhatom az egészet a fenébe, ők meg röhögnek a markukban.
Ha jól értem, akkor az 50000Ft-hoz egyből adjam hozzá a jegyző 8000Ft-os díját és 58000Ft-ról kérhetem a fizetési meghagyást?
Üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.20. 16:43

Ugye, nem láttad még a nyomtatványt, amelyet ki kell töltened?

enterprise # 2021.01.21. 08:57

Nem.
Elektronikusan adnám be.
Mivel SZÉP kártyáról volt az utalás, gondolom arra is kérhető vissza. Az eljárási díjat azonban nem tudom, hogy hogyen lehet. Nem is tudtam, hogy lehet. Másik számlára? Hm...
Ha bemegyek egy közjegyzőhöz, és papíron töltöm ki a nyomtatványt, segít ebben, vagy nem?
Köszi!

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.21. 09:12

Csak akkor tudod elektronikusan beadni, ha van legalább minősített biztonságú elektronikus aláírásod. Egyébként marad a papír.
(Akár így, akár úgy látni fogod, hogy a költségeknek van külön rovat. Tehát nem kell "hozzáadnod", csak beírnod.)

wers # 2021.01.21. 09:17

Ha bemegyek egy közjegyzőhöz, és papíron töltöm ki a nyomtatványt, segít ebben, vagy nem?
Igen. Segítenek és egyből kiszámolják a fizetendőket is. Amikor igazolod a befizetését elindítják az eljárást.

enterprise # 2021.01.21. 13:17

Köszönöm szépen mindenkinek a válaszokat!
Tudok elektronikus aláírást, időbélyeget, stb. Ennek ellenére lehet, hogy jobban járok, ha személyesen intézem, főleg, ha segít a közjegyző, (Ti is sokat segítettetek!) Mivel nem egy nagy összegről van szó, így ügyvédhez fordulni nem érné már meg. Remélem, nem lesz per, mert akkor már muszáj lesz.
Üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.21. 13:40
enterprise # 2021.01.21. 15:51

Ezt is!

recece0609 # 2021.02.01. 17:02

Ha nem tudom a kötelezett adatait pl.anyja neve,születési hely, idő,adószám stb. csak a bírósági ítéleten szereplő lakcímet akkor mit tudok tenni?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.01. 17:19

Kihagyod. És ha szerencséd van, elfogadja úgyis.
De a végrehajtáshoz mindenképpen kell majd valami. (Születési év; anyja neve ilyesmi...)

Egyébként ha per volt, akkor az első olyan tárgyaláson, amikor személyesen megjelent, valószínűleg elkérték az igazolványát, és a jegyzőkönyvbe belefoglalták. Keresd elő, nézd meg.