Ingatan árverés

gerbera317 # 2019.08.25. 20:35

akkor erről ő nem is tud?
Meglehet. De ez nem akadálya az árverezésnek.
jött egy levél, hogy adósság miatt, az ő része árverésesre került.
Árverési hirdetmény lesz az. És nem ez az első irat, amit kaptál az ügyében.
Eladhatom úgy a részem, hogy nem tud róla a testvérem?
A tulajdonostársnak kell tudnia róla, az pedig az ő részének árverési vevője lesz. Csak előbb célszerű velük megegyezni, hogy mennyiért adod el nekik a te részedet.
És ha mégis elállnak a vásárlástól a lakók, én mit tudok tenni?
Attól függ, minek a vásárlásától állnak el. Ha a te részed vásárlásától, akkor kérned kell a közös tulajdon megszüntetését. Velük már sikerrel fogsz járni.

Magdi09 # 2019.08.25. 16:12

Üdv Mindenkinek!
Kérdésem kicsit szerteágazó lesz, de próbálom röviden leírni. Testvéremmel 10 éve fele-fele arányban örököltük a házat. Mindketten távol élünk a háztól. Tudomásomra jutott, hogy a testvérem lakókat engedett be, mint szívességi lakáshasználók. Próbáltam hívni, de megváltoztatta a telefonszámát, lakhelyének címét sem tudom. Pár napja jött egy levél, hogy adósság miatt, az ő része árverésesre került. Mivel a levelei ehhez a házhoz mennek, az ott lakók nem vehetik át, így visszamegy a feladónak. Az egyik kérdésem az lenne, hogy akkor erről ő nem is tud? Az ott lakók, bár nem tudom mennyire szavahihetőek, azt mondták, hogy ők licitálnának, és megvennék az én részemet is. Eladhatom úgy a részem, hogy nem tud róla a testvérem? Mi ennek az egésznek a menete? És ha mégis elállnak a vásárlástól a lakók,, én mit tudok tenni? Mindenféleképpen szeretnék megszabadulni attól a háztól. Testvérem azt mondta anno, hogy ő soha nem fogja eladni. Pár éve már próbáltam a közös tulajdon megszüntetését, és mikor kiküldte az ügyvéd a levelet, akkor még tudtam egy Pesti címét, visszament, hogy ismeretlen helyre költözött. Ha valahogy mégis ki tudnám valami csoda folytán nyomozni a címét, azt jeleznem kell a végrehajtónak?

Jandika85 # 2019.08.24. 16:16

Köszönöm, ez már legalább egyértelmű válasz. További szép napot.

gerbera317 # 2019.08.24. 07:28

Ha az újabb árverésen alacsonyabb vételáron kel el az ingatlan, akkor a különbözetet meg kell fizetned. Ezt eddig is tudtad. Azt kérdezed legelőször, hogy kell-e fizetni, ha nem kel el az ingatlan. Erre kaptad a választ, hogy nem kell. A második ajánlatot tevőt pedig felejtsd el: ő nem szerezheti meg az ingatlant ugyanazon az árverésen, amit te nyertél meg. És igenis szar ügy.

Jandika85 # 2019.08.23. 22:11

Tudom, hogy nyakig merültem a szban, csak legalább a szememből szerettem volna kitörölni, hogy tisztán lássak...Ezért próbáltam olyan személyekhez fordulni, akik nálam talán tapasztaltabbak és megpróbálnak valamilyen segítséget nyújtani.

Jandika85 # 2019.08.23. 21:38

.

gerbera317 # 2019.08.23. 21:28

Nem értem, hogy mi bajod a válasszal. Ilyen hülye kérdéssel mire számítottál? Egyszerűem nem tudom értelmezni a kérdésedet. Miért próbálkozna bárki is a második legmagasabb ajánlatot tevőnél?
Egyébként a legelső hozzászólásommal megkaptad az érdemi (a te szóhasználatoddal élve: építő jellegű választ). Nem látom be, mire fel ez a követelőző hangnem.

Jandika85 # 2019.08.23. 21:01

Sajnos ebből még nem derült ki számomra, hogy automatikusan lesz második kör, vagy esetleg bepróbálkoznak a második nyertesnél...Köszönöm a segítő hozzászólást - ez elvileg egy jogi fórum, ahova segítségért fordulnak az emberek, vagy nem jól gondolom?!

Jandika85 # 2019.08.23. 20:58

Köszi! Ezen kívül, egyéb építő jellegű hozzászólás?

gerbera317 # 2019.08.23. 20:54

Szar ügy.

Jandika85 # 2019.08.23. 20:53

És ugye (én világtalan) azt olvastam ki a leírásból, hogy, ha az én licitemnél alacsonyabb áron fog elkelni az ingatlan, akkor még a különbözetet is nekem kell majd fizetni. pl. 6,5 m az én érvényes licitem (0,5 m a befizetett előleg) és második körben 5 m a vételár, akkor az 1,5 m - 0,5 m (előleget) nekem meg kell téríteni.

Jandika85 # 2019.08.23. 20:50

Nem én voltam az egyetlen, egy másik ajánlattevővel licitáltunk egymásra és én maradtam az utolsó.

gerbera317 # 2019.08.23. 20:48

Új árverés lesz. És nem 3 hónap múlva. De miért kelne el alacsonyabb vételáron? Nem te voltál az egyetlen ajánlattevő?

Jandika85 # 2019.08.23. 20:31

Ha én nem fizetek nem fordulnak automatikusan a második legmagasabb ajánlatot tevő licitálóhoz? Nem az övé lesz a lehetőség? Vagy "csak annyi", hogy 3 hónap múlva kiírják a második árverést?

Jandika85 # 2019.08.23. 20:28

Köszönöm a választ!

Az előleggel tisztában vagyok, de mi a helyzet a továbbiakkal? Esetlegesen felmerülő költségek lehetnek?

gerbera317 # 2019.08.23. 20:26

Nem. De az előleget buktad.

Jandika85 # 2019.08.23. 19:37

Tisztelt Tagok!

Ha nem fizetem ki az árverési összeget (nyertes ajánlattétel esetén) mi van abban az esetben, ha az ingatlan nem kel el, sem a második, sem a sokadik árverésen? Rajtam fogják követelni a vételárat? Mi ilyenkor a teendő? Elnézést, ha ez a kérdés már előfordult. Hirtelen levegőt sem kapok a meglepettségtől, sajnos nem voltam elég körültekintő mielőtt belevágtam volna ebbe az egészbe :(

drbjozsef # 2019.08.15. 09:08

Tandi927,

Vht.
154/A. § * (1) * Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek - a (3) és (4) bekezdésben foglalt kivétellel - az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig, jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek.

(2) A végrehajtást foganatosító bíróság a jogorvoslat benyújtásáról, a jogorvoslatot elbíráló bíróság pedig a jogorvoslatot elbíráló határozat jogerőre emelkedéséről tájékoztatja a végrehajtót, és részére a határozatot megküldi.

(3) Az adós és a vele lakó személyek ideiglenesen mentesülnek a kiköltözési kötelezettség alól, ha a vételár kifizetése határidőben nem történt meg; ebben az esetben a teljes vételár kifizetésétől számított 30 napon belül kell kiköltözni az ingatlanból.

(4) A végrehajtást foganatosító bíróság az adósnak a - becsérték közlésének kézhezvételétől számított 15 napon belül előterjesztett - kérelmére az ingatlan elhagyására egyszeri halasztást adhat, ha az ingatlan a 147. § (3) és (4) bekezdésében foglaltaknak megfelel, és az adós az elhelyezését ideiglenesen sem tudja biztosítani. Nincs helye halasztásnak, ha az adóst az eljárás során korábban rendbírsággal sújtották, vagy kérelmére a bíróság legalább 6 hónapra a halasztásra is okot adó körülmény miatt a végrehajtást felfüggesztette.

(5) A halasztás időtartama legfeljebb az árverés időpontjától számított 6 hónapig terjedhet.

(6) A halasztás iránti kérelemben meg kell jelölni a halasztás indokát és a kérelem alaposságát valószínűsítő körülményeket, azt, hogy a kérelmező mely címről, illetve rövid úton milyen módon idézhető a meghallgatáson való megjelenésre, a kérelmet alátámasztó iratokat pedig csatolni kell. Ha a kérelem elbírálásához a kérelmező meghallgatása szükséges, a bíróság a meghallgatásra a kérelem beérkezésétől számított 8 napon belüli határnapot tűz ki, és erre a kérelmezőt azzal idézi, hogy távolmaradása (képviselőjének távolmaradása) a kérelem elintézésének nem akadálya.

(7) A kérelemről a beérkezését követő 8 napon belül, meghallgatás tartása esetén a meghallgatáson kell dönteni.

(8) A halasztás tárgyában hozott döntést haladéktalanul kézbesíteni kell a kérelmezőnek. A halasztást elrendelő végzést, illetve az elutasító végzés elleni fellebbezésről szóló értesítést a végrehajtó részére is meg kell küldeni.

(9) A kérelmet elutasító végzés ellen a kérelmező fellebbezhet. A fellebbezést a végzés kézbesítésétől számított 15 napon belül, meghallgatás esetén a végzés kihirdetésekor lehet bejelenteni. Fellebbezés esetén az árverés megtartható, de az árverési vevőt tájékoztatni kell a halasztás tárgyában folyamatban levő eljárásról.

(10) * Ha a kiköltözésre az (1) és (5) bekezdésben foglalt időpontig nem került sor az árverési vevő a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig kérelmezheti az ingatlan kiürítését.

(11) * A végrehajtó köteles - a lakóingatlan kiürítésére irányuló kérelem részére történt kézbesítését követő 8 napon belül - tájékoztatni a lakóingatlan fekvése szerint illetékes jegyzőt arról, hogy az árverési vevő az ingatlan kiürítésére irányuló kérelmet terjesztett elő.

(12) * A végrehajtó az árverési vevő kérelmére - szükség esetén rendőrség közreműködésével - akkor intézkedik az ingatlan kiürítése iránt a 182. § és a 182/A. § megfelelő alkalmazásával, ha a (11) bekezdés szerint a jegyző részére megküldött tájékoztatástól 60 nap eltelt.

(13) * Az ingatlan kiürítése során a végrehajtást kérő jogai és kötelezettségei az árverési vevőt illetik meg, illetve terhelik.

154/B. § (1) Ha az adós a kiköltözési kötelezettségének a 154/A. § (1) és (5) bekezdésben foglalt határidőben eleget tett, és az ingatlant kiürített állapotban, az árverési hirdetményben feltüntetett tartozékokkal együtt átadja az árverési vevőnek, az ingatlan kiürítését, de legkésőbb a kiköltözési határidő lejártát követő 8 napon belül előterjesztett kérelmére megilleti

1. az 5 millió forint alatti árverési vételár esetén annak 1%-ának,
  2. 5 millió forint és azt meghaladó összegű árverési vételár esetén 50 000 forint és az 5 millió forint feletti rész 0,5%-ának,
  3. 10 millió Ft és azt meghaladó összegű árverési vételár esetén 75 000 forint és az a 10 millió forint feletti rész 0,25%-ának

megfelelő összeg.

(2) A végrehajtó a kifizetés feltételeinek fennállását jegyzőkönyvben rögzíti, melyet a feleknek kézbesít; az összeg kifizetése iránt a jegyzőkönyv kézbesítését követő 15. nap elteltével, kifogás esetén a jogerős elbírálásáról szóló végzés alapján, annak kézhezvételét követő 15 napon belül intézkedik. A kifizetés után fennmaradó összeg minősül végrehajtás során befolyt összegnek, ez használható fel a végrehajtási költségek és a követelés kielégítésére.

Tandi927 # 2019.08.15. 08:55

Segítséget szeretnék kérni végrehajtási ügyben.
Vásároltam egy ingatlant a végrehajtó oldalon keresztül.
Kérdésem: az előző tulajdonos az önkéntes birtokbaadás esetén igényelhető összegre milyen átadási időpont esetén jogosult?
Köszönöm

Kiskacsa1111 # 2019.08.14. 17:02

Szuper! Ezt sem tudtuk, köszönjük a felvilágosítást!

gerbera317 # 2019.08.14. 06:22

Most látom, félreértettem a kérdést.
Az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett valamennyi jogosult címzettje az árverési jegyzőkönyvnek. Tehát a kérdés teljesen okafogyott, mert a tulajdonostárs is kapott a jegyzőkönyvből, és - ahogy Grave írja - az tartalmazza az árverési vevő adatait.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.13. 16:41

Ha nem regisztrált ő is, akkor azt szerintem nem kapta meg.

Grave7 # 2019.08.13. 15:32

Az árverési jegyzőkönyvben (amit a tulajdonostárs is megkapott) nincs megjelölve az árverési vevő személye?

Kiskacsa1111 # 2019.08.13. 13:40

Köszönöm a válaszát!

gerbera317 # 2019.08.13. 12:57

A nyitó kérdés nem az volt, hogy meddig vakarózik még a földhivatal, hanem hogy a társtulajdonos adatait kiadja-e a végrehajtó.
Erre a válasz, hogy nem. De a tulajdoni lapból különösebb nehézség nélkül megtudhatja. Azt meg talán meg tudja oldani, hogy a földhivatal határozata ne "nem keresté"-vel menjen vissza a feladónak.