Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Végrehajtás elévülése

drbjozsef #   2020.02.01. 18:20

Merti741,

Nem másik fórumon, hanem minden bizonnyal ugyanezen a fórumon kérdezte, csak egy másik topikban. Itt :

https://www.jogiforum.hu/forum/41/26541

Amíg a végrehajtás folyamatos, addig nem évül el.

De a kezes követelheti az adóstól, amit helyette fizetett ki. Ha nincs mit behajtani az adóson, akkor ez sajnos az így járt esete.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Merti741 # e-mail 2020.02.01. 17:32

Elnézést véletlenül duplázódott!

Merti741 # e-mail 2020.02.01. 17:30

Tisztelt gerbera317!

Köszönöm szépen a választ, nem akartam ezen a fórumon részletezni a témát, mivel ismerősöm, aki megkért már más fórumon érdeklődött.

Ismerősöm elment kezesnek. Aki a hitelt felvette hamisított munkáltatói igazolásokkal és hamisított értékbecsléssel (jelzálog fedezete, ingatlan) kötött hitelszerződést, mely sem tartalmilag, sem formailag nem felelt meg a valóságnak.

Behajtó cég által kezdeményezett Adós elleni büntető ügyben derült ki a csalás ténye. 2015-ben az ítéletből tudta meg Kezes, hogy csalással jött létre a szerződés. Hitelintézet eladta a követelést, ingatlant engedményezte a Behajtó cégre, amit egyik sem árverezett, ma is Behajtó tulajdonában van. (Kezes rokkant nyugdíjából mai napig vonják, mivel csak Ő elérhető, terhelhető) Csalás bűntettében elítélték az Adóst, aki soha nem fizetett és az ítéletben volt megemlítve, hogy a követelés részére már egyébként is 2-3 hónapon belül elévül. 2005-ben vette meg a Behajtó és 2015-ben született az ítélet, ami börtönbüntetés volt csalás miatt.

Elnézést, hogy ilyen bőven írtam, a fogalmazás sem a legjogászibb. Tehát, ha jól értelmezem, akkor a kezes részére nem évül el a követelés, csak az Adós részére?

Köszönöm!

gerbera317 # e-mail 2020.02.01. 16:49

Tegyük fel, hogy értem a kérdést. A válasz: nem.

Merti741 # e-mail 2020.02.01. 16:09

Tisztelt Fórumozók!

Véleményt szeretnék kérni, hogy amennyiben a bíróság kijelenti, hogy hitelfelvevő részéről az ügylet elévült, a kezes részére érvényes-e az elévülés, akitől több éve vonnak, mivel a hitelfelvevőtől soha nem tudtak vonni? (több mint 15 éve lett felvéve a hitel 5 éves lejárattal)

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.01.31. 10:47

Amíg az adós fizet megállapodás szerint.

www.kbs-ugyved.hu

dfrm1983 # e-mail 2020.01.31. 10:35

drbjozsef és Kovács_Béla_Sándor!
Köszönöm szépen a segítséget!

Esetleg, ha még egy kérdésben segítenének:
A bíróság jogerős itéletét követően, ha az adóssal részletfizetési megállapodást kötünk, akkor a megállapodás ideje alatt az elévülés nyugodhat?

dfrm1983 # e-mail 2020.01.31. 10:18

Kovács_Béla_Sándor
Nyilvánvalóan azért kérdeztem,mert a bíróság 5 évet meghaladó részletfizetést biztosított.

dfrm1983 # e-mail 2020.01.31. 10:11

drbjozsef

Nem értek egyet. A követelés esedékessé válásakor megindult az elévülés. A kölcsönszerződés felmonádssal lejárttá vált, az elévülés ekkor megkezdődött. Ezt az elévülést szakította meg a bírósági eljárás (Ptk.327.§ 1. bek.alapján), majd a végrehajható határozat jogerőre emelkedésével az elévülés újra kezdődik.
Egyáltalán nem arról van szó, hogy egy nem lejárt, esedékessé nem vált kölcsönszerződés alapján az adós szerződésszerűen teljesít.
Abban esetleg igaza lehet, h. részletfizetést tartalmazó jogerős végrehajtható határozat esetén az elévülés nem kezdődik meg, mindaddig nyugszik, amíg a jogerős ítélet alapján fizet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.01.31. 10:01

>:-( Az indoklás nagyon szakszerűtlen. De az érdeme helyes: szóba sem jön az elévülés.
(Halkan teszem hozzá: nem valószínű, hogy a bíróság 5 évnél hosszabb részletfizetést engedélyezett. Ha meg rövidebb, akor mire a kérdés?)

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2020.01.31. 09:56

dfrm1983,

Az elévülés itt el sem indul.
Az ugyanis az esedékességtől indul. Amíg időben fizet az adós, addig nincs esedékesség. Az első mulasztástól indul majd az elévülés. Addig nem kell követelnie a jogosultnak, hiszen szerződésszerűen (itt az ítélet) teljesít az adós.

Ez olyan lenne, mint ha egy 10 vagy 20 évre felvett hitelt öt évig fizetnék rendesen, aztán azt mondanám, hogy elévült, nem fizetek tovább. Ugye, hülyeség ez.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

dfrm1983 # e-mail 2020.01.31. 09:26

Kedves Fórumozók!
A következő kérdésem lenne az elévüléssel kapcsolatban.
A bíróság az adóst ítéletben marasztalta, de részletfizetést engedélyezett számára. A kérdés, hogy elévülhet-e 5 év után, ha az adós fizet.
A régi Ptk. hatálya alá tartozik a kölcsönszerződés. A Ptk. 327. § (3) bekezdése azt mondja, hogy ha az elévülést megszakító eljárás során végrehajtható határozatot hoztak, az elévülést csak a végrehajtási cselekmények szakítják meg. Ebben az esetben megvan ugye a végrehajtható határozat (részletfizetést engedélyező ítélet) ha az adós fizet az ítélet szerint és 5 éven belül nem kerül sor végrehajtási eljárás megindítására, akkor a követelés elévülhet?

Amire még gondoltam, az a Ptk. 326. § (2) bekezdés, ami szerint az elévülés nyugszik, ha a követelést a jogosult menthető okból nem tudja érvényesíteni. Vagyis, amíg az ítélet szerinti részleteket fizeti, addig nyugodhat az elévülés álláspontotok szerint?
Választ előre is nagyon köszönöm!

gerbera317 # e-mail 2019.05.13. 15:05

Nem egészen. És nem a végrehajtó, hanem csakis a végrehajtást kérő, egy külön eljárásban. A törvény is így fogalmaz: készfizető kezesként felel a végrehajtást kérőnek. Tehát ha az úgy látja, hogy a munkáltató megszegte a levonás szabályait vagy felróhatóan mulasztott, fmh-eljárásban követelheti az így le nem vont összeget. És ellentmondás esetén a bíróság a felróhatóságot is vizsgálja, ami abban az esetben nem áll fenn, ha az adós azt állítja, hogy nem kapott ilyen papírt az előző helyen, vagy elvesztette, vagy hogy ez a legelső munkahelye. A munkáltatók könyvelői nem keresgetik meg egymást az iratok pótlása végett. Persze, ez csak elmélet, én magam nem tudok rá konkrét példát felhozni.

oligaliga # e-mail 2019.05.13. 14:17

Igen. Ez a szívás.

wers #   2019.05.13. 13:57

Hááát,??? errefelé adnak a munkáltatók leszámoláskor nyilatkozatot a letiltásról, és amennyiben a következő azt nem érvényesíti, a végrehajtó követelheti magától a munkáltatótól, mint kezes.

oligaliga # e-mail 2019.05.13. 13:46

wers

A gond az, hogy a nyilatkozatot csak a munkavállalótól kérheti, aki vagy odaadja, vagy letagadja.

wers #   2019.05.13. 13:37

az időmúlással az adós munkaviszonya meg is szűnhet, a letiltás továbbvitele csak elméletben meg egy-két ritka példában létezik

A következő munkahely kéri az előző nyilatkozatát, hogy van-e letiltás, ha jól tudom. Vagy már nem? Főként, hogy maga is kezes, ha elmulasztaná a levonást érvényesíteni.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.05.13. 12:36

Valóban eltérő vélemények vannak. Szerintem például, ha az ugyanazon adóssal szemben ugyanazon végrehajtónál folyamatban lévő ügyeket egyesítették (vagy hogy mondják ezt a végrehajtásban), akkor az egyikben foganatosított cselekmény a többi elévülését is megszakítja. (Némi megszorítással, persze. Hiszen léteznek olyan cselekmények - pl. a vh-kérő érdeklődése -, amely valóban csak a konkrét ügyben számít.)

www.kbs-ugyved.hu

gerbera317 # e-mail 2019.05.13. 10:56

Először is: nem "felé".
Másodszor: Hogyan jön ide a cég, amikor te vagy az adós, nem pedig a cég. Csak költői kérdés volt, egyébként sehogyan.
Érdemben pedig: A sorban álló letiltással szünetelő végrehajtásokban történő elévülés kérédésében eltérő vélemények léteznek. Egyesek szerint azok igenis elévülnek, mások szerint az elévülés olyankor nyugszik.
Én az elévülésre szavazok, már csak azért is, mert akinek ilyen követelése van, nehogymá' ne tudjon ötévenként (egy kicsit előbb) érdeklődni a végrehajtónál, hogy áll a letiltás. Arról nem is szólva, hogy az időmúlással az adós munkaviszonya meg is szűnhet, a letiltás továbbvitele csak elméletben meg egy-két ritka példában létezik, tehát időnként javasolt annak az ellenőrzése, hogy egyáltalán lesz-e valami az öt éven túl előjegyzett letiltásból. Egy ilyen jó időben előadott érdeklődéssel akár még a kielégítési sor elejére is lehet kerülni leghátulról.

Vikoka # e-mail 2019.05.13. 10:31

Üdvözlöm!
Volt a múltban egy cégünk, aminek én voltam az ügyvezetője.(papíron).A céget felszámolták, viszont sok tartozás maradt utána. Több bank felé áll fennt tartozásom.
Jelenleg a fizetésem felét tiltják, de még sok sorban álló letiltás kérelem van ellenem.
Kérdésem, mivel csak 4 órában vagyok bejelentve, így a havi letiltott összeg alacsony, így egy-egy letiltás teljes kifizetése évekbe telik.
Kérdésem az lenne,hogy a letiltások sorban állásánál is van-e elévülési idő, tehát ha van olyan letiltás amit 5 évig nem tudnak érvényesíteni, akkor elévül -e. Ingatlan , egyéb ingóság nincs a nevemen,egyedül ez a 4 órás bejelentett bér.
Köszönettel

Judy76 # e-mail 2019.05.05. 20:40

Sajnos ezzel az egyszeri letiltással a teljes összegre sikeres lesz a végrehajtás.. Így már nem látom értelmét semmilyen vizsgálat lefolytatasának.. De köszönöm a választ...

gerbera317 # e-mail 2019.05.05. 14:48

Amit már behajtottak, azt nem lehet visszakövetelni. De a jövőre tekintettel érdemes lehet végrehajtás megszüntetése iránti pert indítani, aminek már akár a Vht. 41. § szerinti előzményeljárása is sikerrel járhat. Ha a végrehajtás ezzel (vagy megszüntetéssel) befejeződik, nem lesz több levonás, és csak az veszett el, amit addig behajtottak.

Judy76 # e-mail 2019.05.03. 22:43

Kedves gerbera317!
Köszönöm a választ. Ha nincs lehetőség az összeg "visszaigénylésére" akkor van-e értelme bármilyen levelezésbe kezdeni? 2017.11.28. (jogerős vh.lap), amit a mama egészen 2019.02.22.-ig meg sem kapott. Akkor is egy foglalási jkv.-el együtt küldte ki a vh. postán... Tehát azon túl, hogy bár a követelés jogos de az azzal kapcsolatos végrehajtási eljárás több sebből vérzik és most van kb. 6 napunk a nyugdíj számlára érkezéséig.. tehetünk-e bármit?

gerbera317 # e-mail 2019.05.03. 18:12

van-e lehetőség arra, hogy az összeget
Nincs.
Ha a "vh"-n a végrehajtót érted, akkor igen, a végrehajtónak kell megküldeni.

Judy76 # e-mail 2019.05.03. 16:15

Üdvözlet!
Kérdésem, hogy végrehajtási eljárásban, elévülési időn túl, pénforgalmi számlára benyújtott inkasszó esetében -mivel a pénzintézetnek a jogszabályok értelmében mindenképp végre kell hajtania a terhelést- van-e lehetőség arra, hogy az összeget visszakapja a folyószámla tulajdonosa?
A bíróságra küldje a végrehajtás megszüntetése iránti kérelmet (közjegyzői vh. nem bírósági) vagy a vh.

  • nak?

Idős nyugdíjas, nyugdíjból csoportos beszedéssel lakáshitelt törleszt. Ha leemelik a nyugdíjat nem tudja teljesíteni a törlesztést. Az elévült követelés egy internet, tv szolgáltatás melynek elévülési határidejét csak most vettük észre, amikor a letiltás után átnéztük a vh.lapot.
Köszönöm a válaszokat!