6426 távmeghallgatást bonyolítottak le 2019-ben a bíróságok, amelyek az elmúlt évben összesen 5221 vádlottat, 232 polgári peres eljárási részvevőt, 638 tanút, 40 szakértőt és 179 szabálysértési eljárás alá vont személyt hallgattak ki.

Kiugró statisztikát mutatnak a büntetőügyekre vonatkozó adatok, hiszen a büntetés-végrehajtási intézetekben fogva lévő személyeket összesen 4512 alkalommal hallgattak ki a bíróságok. Ennek hátterében a telekommunikációs eszközök használatának egyik előnye áll, hiszen a távmeghallgatásokkal kiküszöbölhetők a fogvatartottak szállításával járó biztonsági kockázatok és az áldozatok védelme is jobban garantálható.

A fejlesztés lehetőséget teremt arra is, hogy a tanúknak, szakértőknek nem kell személyesen megjelenniük a tárgyalás helyszínén, mivel a bíróság egy másik városból vagy akár külföldről is meghallgathatja őket. 2019-ben közel 100 alkalommal került sor nemzetközi távmeghallgatásra, a legtöbb esetben a meghallgatások helyszínei között Hollandia, Ausztria, Anglia, Románia, Szlovákia, Szlovénia szerepelt.

2019-ben teljessé vált az országos szintű távmeghallgatási rendszer kiépítése, mivel minden járásbíróságon, törvényszéken, ítélőtáblán és Kúrián van legalább egy olyan tárgyalóterem, mely telekommunikációs eszközökkel van felszerelve.