gyors választ szeretnék


Karr # 2010.02.24. 15:13

Azaz a vesztegető, mint másik gyanúsított ellen is meg fog indulni a büntetőeljárás.

Sadri01 # 2010.03.02. 14:41

Egy kérdés...
Megbüntettek kisebb értékben elkövetett lopásért, megkaptam a 30000 Ft-os pénzbüntetést, amit ha nem fizetek be, átváltják 200 nap fogházra.Van lehetőségem részletfizetésre?Ha igen milyen formában?Ha lehet, gyorsan kéne a válasz, mert már csak 11 napom van a büntetés kifizetéséig.Előre is köszönöm!

Karr # 2010.03.02. 19:10

Van részletfizetési lehetőséged, ezt azonban a bíróság gazdasági hivatalától kell kérned.

ObudaFan # 2010.03.03. 14:08

Nem, az eljáró bíróságtól. Az ügyben eljárt tanács elnöke/egyesbíró bírálja el a részletfizetési kérelmeket.

kr0enen # 2010.03.05. 16:38

Helló!
A segítségeteket kérném a következő ügyben: jelenleg folyamatban van, a btk 316. § 1 bekezdésébe ütköző és a 4. bekezdés a bontja szerint minősülő nagyobb értékben elkövetett lopás bűntettének bizonyítása. Egy korábbi kihallgatás során a fenti bűncselekmény elismerésre került. A kár mértéke meg lett határozva.
A kérdés a következő: a vizsgálat ezen szakaszában a feljelentés visszavonható-e akkor ha a felek a kár rendezésében megegyeznek tartozás elismerő nyilatkozattal? Illetve ha nem tudnak megegyezni az elkövető mire számíthat?
Segítségeteket előre is köszönöm.

ObudaFan # 2010.03.05. 17:47

Nem vonható vissza. Közvetítői eljárásnak viszont helye van.

MsHeadlum # 2010.03.05. 17:57

Üdvözletem!

Szociális munka hallgató vagyok a Szegedi Egyetemen.
Jogi szakdolgozatot kell beadnom és segítséget szeretnék kérni.
Felkeltette az érdeklődésemet a pécsi lövöldözős egyetemista esete.
Főként az emberi jogokra kell koncentrálnunk. Arra gondoltam, a kényszergyógykezelés alatti jogokra fogok koncentrálni.
Ehhez szeretnék segítséget kérni, milyen törvény ill. jogszabály szól erről?
Esetleg ötletet is szívesen fogadok.

Előre is köszönöm a segítséget.

kr0enen # 2010.03.05. 18:06

ObudaFan és mire számíthat és ez a közvetítői eljárás mit takar?

monalisa1 # 2010.03.05. 18:47

MsHeadlum

36/2003. (X. 3.) IM rendelet a kényszergyógykezelésről és az ideiglenes kényszergyógykezelésről, valamint az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyitó Intézet feladatáról, működéséről.

http://www.jab.complex.hu/hjegy.php?…

Ezen kívül ha beírog a Google keresőbe a kényszergyógykezelés kifejezést jónéhány találat olvasható.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.03.05. 18:49

A link nem jön be, de a Gugliban a kifejezésnél jelentkező találatok közt mindjárt elől megtalálható a vonatkozó rendelet.

hunfrakk # 2010.03.05. 18:52
kr0enen # 2010.03.06. 12:54

ObudaFan és mire számíthat és ez a közvetítői eljárás mit takar?

Krisztián2006 # 2010.03.07. 07:25

Más:

Tisztelt Hozzáértők!

Konkrét tényállásra szeretnék választ kapni:

Egy emeletes társasházban lakom és a bejárat elé az egyik reggel egy szomszéd kutyaszart rakott. Ezzel nem csak nekem okozva kellemetlenséget hanem az egy bejáraton velem közlekedőknek is. Az illető szomszéd nem is tagadta, hogy odarakta.

Ezzel a cselekményével elkövethetett szabálysértést?

Az ügy érdekessége, hogy a személy pénzügyőr és ezt követően verekedéssé fajult a dolog.

Kérem aki tud okosat mondani a kérdésemre az válaszoljon!

Üdv!

ObudaFan # 2010.03.07. 12:07

kr0enen

Btk. 36. § (1) Nem büntethető, aki a személy elleni (XII. fejezet I. és III. cím), közlekedési (XIII. fejezet) vagy vagyon elleni (XVIII. fejezet), háromévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűncselekménnyel okozott kárt a sértettnek közvetítői eljárás keretében megtérítette vagy a bűncselekmény káros következményeit egyéb módon jóvátette.

(2) A büntetés korlátlanul enyhíthető az (1) bekezdésben említett bűncselekmények esetében, ha az elkövető az ötévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűncselekménnyel okozott kárt a sértettnek közvetítői eljárás keretében megtérítette vagy a bűncselekmény káros következményeit egyéb módon jóvátette.
(3) Az (1)-(2) bekezdés alkalmazásának nincs helye, ha az elkövető

  1. többszörös vagy különös visszaeső,
  2. a bűncselekményt bűnszervezetben követte el,
  3. bűncselekménye halált okozott,
  4. a szándékos bűncselekményt a szabadságvesztés felfüggesztésének próbaideje alatt vagy a szándékos bűncselekmény elkövetése miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélése után, a szabadságvesztés végrehajtásának befejezése előtt, illetőleg próbára bocsátás vagy vádemelés elhalasztásának tartama alatt követte el.

Be. 221/A. § (1) A közvetítői eljárás a személy elleni (Btk. XII. fejezet I. és III. cím), a közlekedési (Btk. XIII. fejezet), illetőleg a vagyon elleni (Btk. XVIII. fejezet), ötévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűncselekmény miatt indult büntetőeljárás tartama alatt, a gyanúsított vagy a sértett indítványára, illetőleg önkéntes hozzájárulásukkal alkalmazható eljárás.
(2) A közvetítői eljárás célja, hogy a bűncselekmény következményeinek jóvátételét és a gyanúsított jövőbeni jogkövető magatartását elősegítse. A közvetítői eljárásban arra kell törekedni, hogy a gyanúsított és a sértett között - a gyanúsított tevékeny megbánását megalapozó - megállapodás jöjjön létre. Az ügy közvetítői eljárásra utalásának a büntetőeljárás alatt egy alkalommal van helye.
(3) Az ügyész hivatalból, vagy a gyanúsított, a védő, illetőleg a sértett indítványára az eljárást legfeljebb hat hónapi időtartamra felfüggeszti, és az ügyet közvetítői eljárásra utalja, ha

  1. a Btk. 36. §-a alapján az eljárás megszüntetésének vagy a büntetés korlátlan enyhítésének lehet helye,
  2. a gyanúsított a nyomozás során beismerő vallomást tett, vállalja, és képes a sértett kárát megtéríteni vagy a bűncselekmény káros következményeit más módon a sértettnek jóvátenni,
  3. a gyanúsított és a sértett is hozzájárult a közvetítői eljárás lefolytatásához, valamint
  4. a bűncselekmény jellegére, az elkövetés módjára és a gyanúsított személyére tekintettel a bírósági eljárás lefolytatása mellőzhető, vagy megalapozottan feltehető, hogy a bíróság a tevékeny megbánást a büntetés kiszabása során értékelni fogja.

(4) A közvetítői eljárás tárgyában hozott határozatot a sértettel, a feljelentővel és a magánindítvány előterjesztőjével, valamint a közvetítői eljárás lefolytatására hatáskörrel és illetékességgel rendelkező megyei (fővárosi) igazságügyi hivatallal is közölni kell. Az eljárást felfüggesztő és a közvetítői eljárást elrendelő határozat ellen nincs helye jogorvoslatnak.
(5) A gyanúsítottnak és a sértettnek a közvetítői eljárás során tett, az eljárás alapjául szolgáló cselekményre vonatkozó nyilatkozata bizonyítási eszközként nem használható fel. A közvetítői eljárás eredményét nem lehet a gyanúsított terhére értékelni.
(6) A közvetítői eljárás részletes szabályait külön törvény állapítja meg.
(7) Ha a közvetítői eljárás eredményes, és a Btk. 36. §-a (1) bekezdése alkalmazásának van helye, az ügyész az eljárást megszünteti; ha a Btk. 36. §-a (2) bekezdése alkalmazásának lehet helye, vádat emel. Ha a gyanúsított a közvetítői eljárás eredményeként létrejött megállapodás teljesítését megkezdte, de a büntethetősége nem szűnt meg, az ügyész a három évet meg nem haladó szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt a vádemelést egy évtől két évig terjedő időre elhalaszthatja.

vica72 # 2010.03.07. 14:48

Tisztelt ObudaFan! A következő a problémám.Van egy kb.200000Ft.összegű folyószámlahitelem.Mivel 3 hónapja megszüntették a rokkantnyugdíjamat,és így nem érkezik a számlámra jövedelem,a bank kéri vissza egyben a tartozást.Felajánlották,hogy adósságrendező hitellé átalakítható lenne a dolog,viszont az összeg így legalább a duplájára nőne,igaz,fizethetném részletekben.Ezt egy ideig tudnám vállalni,de 3-4 hónap múlva nem tudom,hogy fizetőképes leszek-e.Ha közlöm a bankkal,hogy nem tudok fizetni,mi a legrosszabb,ami történhet velem?Lakásom a lányom nevén,vagyonom nincs,jövedelmem nincs. Köszönettel várom válaszod.Üdv:Éva

MsHeadlum # 2010.03.08. 10:43

Köszönöm szépen a segítséget!

ObudaFan # 2010.03.08. 12:15

vica72

Az, hogy a dolog még több költséggel fog járni. Aztán, hogy sikerül-e végrehajtani, azt nyilván én nem tudom.

vica72 # 2010.03.08. 16:32

Köszönöm a választ,értem,hogy folyamatosan nő a költség,de ilyen esetben ,ha nincs kin és mit behajtani,elmondható,hogy a bank bukta a hitelt?/utánanéztem,a folyószámlahitel automatikus haláleseti biztosítással jár/Kérlek,még erre válaszolj!Üdv:Éva

jani620 # 2010.03.08. 16:37

sziasztok

az történt hogy bementünk a haverokkal a zarába vásárolni, amikor felpróbáltam egy 2000 ft-os ruhát és kiesett belőle a csipogó.Aztán ebből jött az ötlet hogy ki kéne vinni és persze elkaptak, dolog elleni erőszakkal vádolnak elismertem mindent de nem fizettem ki a kárt. Bevittek az örsre aztmondták nemlesz semmi belőle csak majd a helyi önkormányzattal kell beszélnem.
Erre most kaptunk egy levelet hogy az ügyészségre kell majd bemennem. nagykorú vagyok és nem lopni akartam eredetileg csak hirtelen jött az ötlet.Jegyzőkönyvet még nem vettek fel mert valamit elszúrtak a biztonságiak.
Ha még iskolába járok akkor ha nem emelnek ellenem vádat lehetséges hogy az iskolám nem kapja meg róla az információkat?

Szerintetek mire számíthatok?

monalisa1 # 2010.03.08. 16:49

vica72

Rossz hír: pénztarozás 5 évig nem évül el, ha netán bírósági végrehajtás is van rajta akkor 10 év az elévülési idő. (Akár az egyik akár a másik félő hogy a késedelmi kamat és a járulékos költségek miatt idővel akár többszörösére növekedhet a tartozás.)

És ha valamikor valahonnan pénz érkezik arra a számlára egyből leemelik - jó ezt tudni.

Javasolt egy másik banknál uj számlát nyítni és az utalást arra kérni., amíg a végrehajtó nem szerez róla tudomást nem tud leemelni róla...

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.03.08. 16:57

Jani62

Az iskola nem fog tudomást szerezni róla. Ellenben az a csipogó "leesés" stb. okán eljárás lesz a dologból mely nagy valószínűséggel pénzbüntetéssel záródik. (Ha nem tudod megfizetni x nap közmunkára itélnek vagy x nap elzárásra.)

Szóval minden attól függ mi lesz a jegyzőkönyvben, bár így utólag azt írhatnak bele amit csak akarnak (...) de ha rendesek a biztonságiak akkor szinte semmit...

Legjobb az őszinteség.

"Lisa"
laikus hozzászóló

vica72 # 2010.03.08. 17:00

Köszönöm,Mona! Jó,hogy vagytok.Üdv:Éva

rendor11 # 2010.03.09. 13:45

Tisztelt Jogász Urak !

Egy nagyon sürgös kérdésem van. Rendőr nyomozó ként dolgoztam meglettem gyanústva egy bcs-vel ami 2-8-as
büntetési tételü. Nagyon ugy fest a helyzetem, hogy letöltendő börtönbüntetést fogok kapni.
A kérdésem az lenne, hogy mivel rendör voltam ( idökozben etikain leszereltek) a böntetésemet köztörvnyes bünözök között kell letöltenem vagy van erre külön BV. rendöröknek, határöröknek, ügyészeknek stb.
Válaszukat elöre is köszönöm !

ObudaFan # 2010.03.09. 17:52

Nincs.

tudatlan1 # 2010.03.09. 21:47

Üdv!
Mai napon voltam olyan hülye, hogy egy drogériában kipróbáltam egy szempillaspirált, majd visszatettem a polcra. A sorban a legelsőt próbáltam ki, mert nem volt külön tester, nem titokban, mert nem tudtam, hogy tilos, nem bontottam csomagolást, mert nem volt rajta. Valójában évek óta így vásárlom ezeket a termékeket, csak nem ebben a boltban, hanem egy másik – úgy látszik humánusabb – üzletben, ahol még az eladók is szoktak segíteni.
Mindenesetre az őr azonnal oda rohant, hogy szabálysértést követtem el, megrongáltam az árut, mert azzal, hogy kicsavartam a kupakot, elindul a szavatossági idő, és azonnal vegyem meg. Mondom: nem nagyon győzött meg a termék, ráadásul ahogy néztem, a boltban az egyik legdrágább (4eFt) volt. Akkor menjek hátra,nem lesz semmi baj, jegyzőkönyvet vesz fel, hogy ezt tettem. Hátul aztán szembesültem vele, hogy a megváltozott magatartású őr + boltvezető egy feljelentést akar kitölteni a „rongálás“ szabálysértésről, mire mondtam, hogy nekem semmi szükségem erre a hercehurcára, megveszem a terméket. Ekkor elkezdtek enyhén alázni, kamera felvételre hivatkozva, stb., ők már nem tudnak mit tenni, mindenképp jegyzőkönyv/fel­jelentés kell, az őr végig a kis kuckójában lesett a kamerán, ott vagyok a felvételen, nem engedhetnek el. Továbbá elmondták, hogy egyetlen tusfürdőt vagy öblítőt se szabad hasonló okokból megszagolni.
A feljelentést megírták, abban az szerepel, hogy kipróbáltam, visszatettem, majd először nem akartam megvenni, de később úgy döntöttem, hogy mégis megveszem, így nem okoztam kárt a boltnak. Plusz (amit sajnos távozás után vettem észre) azt is bele írták, hogy a terméknek volt tesztere, ami nem igaz, nem tudom, hogy miért írták ezt le. (talán ezzel védték magukat valamitől? kellett volna, hogy legyen teszter?)

Kérdezem én, ha nem okoztam kárt, akkor miért jelentenek fel a jegyzőnél? Mit várhatok a jegyzőtől? Lesz priuszom, vagy ilyesmi? Sajnos nem szeretnék semmilyen foltot , mert az igazságszolgál­tatásban akarok dolgozni hamarosan, rajtam röhögnének, vagy egyszerűen fel se vennének. :(

Lelkileg eléggé rosszul érintett az ügy, megalázóan bántak velem, mint egy szarkával, közben pedig másrészről hízelegtek, hogy ne rájuk haragudjak, meg remélik azért máskor is fogok ott vásárolni, stb. Visszagondolva ez egy bagatell kis ügy, amit ők felfújtak, véleményem szerint hatásos lett volna, ha ott helyben leszidnak, és nem kellett volna úgy tenni, mintha én követtem volna el az évszázad bűntényét.
Férjem fontolgatja, hogy bemegy a boltba és panaszt tesz, hogy nem kellett volna felfújniuk az ügyet és alázni engem, de én úgy gondolom, hogy ez olaj a tűzre, mert igaza volt az üzletnek, csak az eljárásmód zavart.