gyors választ szeretnék


liridavi # 2010.04.14. 20:53

Köszönöm szépen ObudaFan a gyors választ!

liridavi # 2010.04.14. 21:03

Még egy kérdésem lenne...
Az általam vázolt esetben a fiatalembernek a törvény nem ír elő személyes közreműködési kötelezettséget?

liridavi # 2010.04.14. 21:06

Vagy ennek hol tudnék utána nézni? Elolvastam a Be-t gépen, (már sokat nem látok)...de nem találtam vonatkozó szakaszt.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.15. 10:47

A személyes közremáködés kicsit mást jelent, és itt nem is nagyon értelmezhető.
De ha úgy érted, akkor a sértett tanúként való kihallgatása valószínűleg elengedhetetlen lesz.

liridavi # 2010.04.15. 16:50

Köszönöm a választ KBS!

Klau14 # 2010.04.16. 06:29

Tudna valaki segíteni hogy hogyan számolják a kamatot tartozásra?4 millió forintot adott anno anyukám kölcsön a volt élettársának 2003-ig kellett volna vissza adnia.Azóta nem fizetett semmit.Bírósági végzés van róla ez évben zárult le.Mennyi lehet a pontos összeg,mert ezt nem tüntették fel pontosan csak úgy hogy 4 milla + a kamatok idáig.Évente mennyi megy rá?
Köszönöm aki válaszol!

szabo16 # 2010.05.10. 12:53

Tisztelt jogi fórum!
Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz hogy a párom jogerős büntetését tölti lopás vétsége dolog elleni erőszakkal mint társtettes és most perujrafelvételre került a sor mivel fenyegetés hatására ment el az illetővel és ő soha nem vett el semmit a tettes beismert mindent és ő le is ülte az ítéletét de most ujratárgyalják a kérdésem az lenne a párom most mire számíthat kiengedik addig vagy tovább kell töltenie addig a büntetését;mielőbbi válaszát előre is köszönöm Gabika

ObudaFan # 2010.05.10. 16:38

Klau14

Minden félévre a félévet megelőző utolsó munkanap szerinti jegybanki alapkamattal kell számolni. (Persze azzal, hogy az alapkamat az éves kamat, és természetesen egy fél évre csak a fele jár, illetve tört időszakra arányosan.)

szabo16

Ha a perújítás sikere valószínűnek mutatkozik, a bíróság a szabadságvesztés végrehajtását felfüggesztheti.

szabo16 # 2010.05.10. 19:05

köszönöm szépen a gyors választ

Stekszes # 2010.05.10. 22:16

Udv mindenkinek!

Egy fontos kerdesem lenne,olvasgattam a topikban de nem igazan talaltam megfelelo valaszt :(

A helyzet az, hogy a batyamnak volt tobb rendbeli lopasa, es garazdasag. ami miatt felfuggesztest kapott..
A felfuggesztes ideje alatt elkovetett egy zsarolast.
2006 decembereben lett volna a targyalas de azota sem jelent meg, es igy elfogato parancsot adtak ki ellene.. de maximum 2x ha kerestek itthon. Semmilyen papirt sem kap es kapott az ugy meneterol vagy akarmirol is.. semmit! mostani hetekben lekerte az erkolcsit es az tisztan jott le! Kerdesem az lenne hogy ez most elevult? vagy ez nem szamit az erkolcsibe? nagyon orulnek a valasznak es a segitsegnek.

Elore is koszonom!

ObudaFan # 2010.05.11. 19:53

Mikor követte el a zsarolást?

Stekszes # 2010.05.12. 18:16

Helló

Ha jól emlékszem 2005 Novemberében. de ekkor már érvényben volt a felfüggesztése is.
Nem tudom milyen esélyei vannak, vagy vannak e egyáltalán.Nagyobb pénzösszeggel nem lehetne oldani a helyzeten?

ObudaFan # 2010.05.12. 18:41

Akkor az még biztosan nem évült el.

Stekszes # 2010.05.12. 19:57

Rendben ezt értem, és köszönöm is a válaszod.
De akkor hogyan lehet tiszta az erkölcsie mindezek mellett?elfogató felfügg stb stb

gianii # 2010.05.13. 21:47

Tisztelt ügyvéd urak.
Jött egy csomagom ami jelenleg a postán van, de annyira elszúrták a feladást, hogy nemtudom átvenni, mivel nincs olyan személy, akinek a nevére feladták.Próbáltam átvenni, aztmondták vigyek meghatalmazást, pedig csak a név rossz, a cím jó. Egyik ismerősöm azt javasolta, hogy csináljak egy kamu teljes bizonyító erejű magánokiratot. Én amennyire tudom ez magánokirat hamisítás.Valaki esetleg fel tudna világosítani arról, hogy ha én megpróbálom így felvenni a csomagot, kiderülhet-e a turpisság? Illetve ha van valakinek ötlete, hogy hogyan tudnék végre hozzájutni a csomagomhoz, szívesen meghallgatom.Köszönöm előre is.

monalisa1 # 2010.05.13. 22:19

Az idő végtelenségéik nem marad az a csomag a postán - visszaküldik a feladónak.

A feladat: csomagolja újra és címezze pontosan. Te pedig írd vagy telefonáld meg neki hogy az ezen költséget átvállalod helyette: a postai költség fizetése készhezvételkor.

Feltételezem tudod kitől/honnan jött a csomag.

"Lisa"
laikus hozzászóló

szabo16 # 2010.05.15. 12:48

Tisztelt ügyvédúr! A perujrafelvételt engedélyezték de a szabadlábrahelyezést nem hogyan lehet ez?Nem értek semmit

ObudaFan # 2010.05.15. 13:08

Ez lehetséges. A végrehajtást akkor függesztik csak fel, ha valószínűnek mutatkozik a perújítás sikere.

henri # 2010.06.01. 18:09

Üdv Mindenkinek. Mi van akkor ha olyan cimre jelentkezek be ahol valójában nem is lakom és nem is kaptam engedélyt a tulajdonostól arra hogy oda bejelentkezzek? Ez törvénytelen? Köszönöm!

petricia # 2010.06.02. 15:50

Tisztelt Fórumozók! Közmunka le nem töltése miatt (30 napból 9 napot teljesítettem) 21 nap fogházban letöltendőre ítéltek másod fokon. azt szeretném kérdezni, miként kerülhetném el, hogy erről tudomást szerezzenek a munkahelyemen? Közel egy év munkanélküliség után május 1.-töl dolgozom, még tart a próbaidő. A pártfogóm azt tanácsolta, menjek táppénzre. Megvalósítható-e ez, vagy legyek őszinte, vállalva az elbocsájtást.Június 10.-én kell megkezdenem a büntetés letöltését, ha meg kapom a 2/3-t, június 25.-én kint vagyok. Mikortól lesz tiszta az erkölcsim? Kérem válaszoljanak.

ObudaFan # 2010.06.02. 17:14

henri

Természetesen az.

petricia

Ha nem vagy beteg, és táppénzre mész, az újabb bűncselekmény lesz. A szabadságvesztéssé átváltoztatott közérdekű munkából feltételes szabadságra bocsátásnak nincs helye, mert ez ettől még nem szabadságvesztés, hanem közérdekű munka.

petricia # 2010.06.02. 19:27

Obudafan! Köszönöm a gyors választ. Ezek szerint le kell töltenem a 21 napot, és búcsút mondhatok a munkámnak is. Még egy kérdés: az erkölcsiben mi fog szerepelni, ha júliusban kikérem?

csakén1114 # 2010.06.03. 14:28

kedves válaszadó segítőm!

szituáció:

dolgoztam egy presszóban és a volt kolléganőm fel akar jelenteni rágalmazásért vagy becsületsértésért, ugyanis egy hozzám közelálló személy (családtag) elég sok mindent tudott a bent történt dolgokról és az általam elmesélt dolgokat kissé átformálva adta tovább ami aztán eljutott a sértett kolléganőhöz. konkrétan azt kaptam vissza tőle (ami persze nem igaz mert én ilyeneket nem mondtam!!!) hogy azt terjesztem róla hogy ő vizezi az alkoholokat meg egyéb kocsmai dolgok.

Valamint elég sokszor volt hiányom amit sajnos soha nem tudtunk megmagyarázni hogy miért volt. 3naponta standunk volt ami ugye annyit jelent hogy 3 naponta a főnök én és a kolléganő együtt adtuk át a standot azaz az árut és a pénzt egymásnak. egyszer sem tudtam sajnos bizonyítani sehogy sem hogy hová tűnhetett el a pénz. de nekem teljesen tiszta a lelkiismeretem mert tudom hogy nem az én hibám, mármint lehet hogy rosszul adtam vissza de nem 8-10 ezer forintokat. ja és még ide annyit hogy ha valakinek hiánya volt akkor a 3.napon ki kellett fizetnie a kasszába vagy ha nem akkor a fizetésből levonták. tehát a cég nem károsult.

a kolléganő tud mutatni egy olyan felvételt ahol én pénzt veszek ki a kasszából ami nem nagy összeg tehát nem éri el még csak az öt ezer forintot sem és adok oda valakinek aki viszont azt utána eljátékgépezi, viszont a nyereményt nem adom neki oda az a kasszában marad. ez így oké, ezzel alá is támasztanám hogy bűnös vagyok csakhogy másnap az a pénz vissza is kerül a kasszába(azért vettem ki pénzt mert nem volt nálam a tárcám és tudtam hogy semmi baj nem lesz belőle ha másnap vissza is teszem, ő is vett ki kajapénzt és a főnök nem szólt érte semmit így hát gondoltam akkor nem lesz belőle baj. TÉVEDTEM:(

kérdéseim a következők:

  • feljelenthet e ezekért a dolgokért/vádakért?
  • hogy bizonyítsam be hogy a pletykát nem én terjesztem?
  • milyen bűntetést kaphatok ha nem tudom bizonyítani hogy nem én csinálom ezeket a pletykákat?
  • hivatkozhatok e a többi kamerafelvételre ami a cégnél van hogy védekezzek(ugyan is ő azt mondta hogy nem mert ő kiadja a bíróságnak és valami olyasmi van hogy nem kötelező a többit átadni) ugyanis ha visszamegyünk az időben elötte nem nyúltam a kasszához mégis volt hiányom?!
  • segítsenek mit tehetek ilyenkor? tisztességes, lelkiismeretes állampolgár vagyok, jól neveltek, iskolázott vagyok, az első jött ment hajléktalannak is segítek ha kell, és még nagyon fiatal vagyok(22nő) ahhoz hogy igazságtalanul elítéljenek vagy olyannal vádoljanak ami hamis és igazságtalan és amia legrosszabb hogy nem tudok olyan dolgot felmutatni ami megcáfolhatná ezeket.

kérem válaszoljanak minél előbb. egy kétségbeesett fiatal lány

előre is köszönöm

Rexor # 2010.06.03. 14:42

Kedves csakén:

  1. Itt nincs se rágalmazás, se becsületsértés. Ha feljelent, akkor sem fog történni semmi.
  2. Nem kell bizonyítani semmit.
  3. Semmi büntetés nem lesz

Röviden: nem történt se büntetés, se becsületsértés, szóval nyugalom.

csakén1114 # 2010.06.03. 14:47

ez tuti biztos, tényleg? nagyon szépen köszönöm kedves rexor:)

csakén