Mi is az a hamis vád?


Dr.Attika # 2015.07.29. 17:33

Tisztelt Lárma68!
Még csak a rendelkező részt küldte meg a bíróság. 8 napon belül lehet fellebbezést benyújtani. Nyilván Ön nem jelent be felmentő ítélet ellen fellebbezést, de az ügyész még élhet a fellebbezés jogával. Az ítélet- indoklással ellátva- történő írásba foglalására 60 napja van a bíróságnak.
Ha az ügyész fellebbezést jelent be, akkor még nem ér véget az ügy, megy harmadfokra. Erre nagy az esély, mert Dr. Polt Péter Legfőbb Ügyész nyilatkozta, hogy általában akkor is bejelentik a fellebbezést, ha a bírói gyakorlat szerint nincs esélyük másod,harmad fokon.

Lárma68 # 2015.07.29. 16:42

Tisztelt folyami géb!

Köszönöm a választ. Egyelőre az a gond, hogy semmi indoklást nem kaptam. Csak annyi jött a bíróságról, hogy az első fok ítéletét megváltoztatja és felmentenek. Ami ellen 8 napon belül fellebbezéssel lehet élni.
Ezt pár sorban leírták. én is vártam az indoklást de nem jött semmi még egyelőre. Nem tudom ez mennyire általános, hogy csak ennyit írnak. vagy az indoklást ez esetben külön kell kikérni?
Most arra várok hogy majd jöjjön a jogerőre emelésről a határozat. Addig biztos nem lehet semmit lépni. Ha nem lesz fellebbezés, akkor gondolom pár héten belül megjön a határozat.

folyami géb # 2015.07.28. 11:40

Tisztelt Lárma68!

Annál is érdekesebb a rendőrnő leírt viselkedése, mert neki aztán tudnia kellene, hogy a magánindítvány nem vonható vissza.

Az ügy érdemében: ha a hölgyemény valótlan tényeket állított Önről (azaz azt állította, hogy Ön vele szemben olyan magatartást tanusított), ami - ha igaz lett volna - bűncselemény lett volna, de másodfokon kiderült, hogy Ön nem tanúsított olyan magatartást - akkor eredményes lehet a hamis vád miatti feljelentése.

Ha viszont valós dolgokat állított Önről, amit Ön valóban megtett, de azt ő (és az elsőfokú bíróság) tévesen értekelte bűncselekményként, mert valójában nem az, akkor a hamis vád sem valósult meg.

Ismerve a másodfokú felülbírálat szabályait, én sokkal valószínübbnek tartom az utóbbit.

Még egy dolog: a másodfokú ügyész is úgy látta, hogy az elsőfokú bíróság által megállapítottak bűncselekményt valósítanak meg, csak a büntetést tartotta eltúlzottnak. Ebbből viszont nem lehet arra következteni, hogy a bűnösség kérdésében eltérő döntést (a teljes felmentést) nem fogja megfellebbezni.

Ez attól függ majd, mennyire meggyőző, illetve helytálló a másodfokú bíróság jogi indokolása.

Pici78 # 2015.07.27. 19:32

Engem a szomszédaim jelentettek fel zaklatás miatt. Azt el kell mondanom, hogy ők zaklattak engem, hogy megölnek, mert ők a cigányok és én el is hittem nekik, hogy megölnek, mert ad1 ők többen vannak, ad2 én egyedül vagyok, tehát én hogyan tudnék megölni egymagam annyi cigányt??? Tehát hamis vád miatt hurcoltak meg, tanúk a cigányok voltak ellenem, akik zaklattak. Az ügyészséget és a bíróságot ez nem hatotta meg, hiába mondtam, hogy hazudnak a cigányok, illetve, hogy ők zaklatnak. Én ha mondtam is olyat, hogy megölöm őket, azt arra mondtam, hogy önvédelmet fogok gyakorolni, ha megközelítenek a késsel! Ehhez jogom van. Én soha nem mennék neki seninek sem csak úgy egy késsel, ők viszont ezt állították rólam. Meg hogy félnek tőlem. Közben meg én félek tőlük, szerintem alappal. De mindegy, mert engem végülis felmentettek, de nem azért, mert rájöttek, hogy ez egy hamis vád (benyalták a cigánybűnözők hazudozásait), hanem azért, mert nem vagyok beszámítható. Tehát aki megpróbálja megvédeni magát, az nem beszámítható. És most jön az igazi kérdés: ma kaptam egy levelet, hogy eljárás van folyamatban a gondnoság alá helyezésem ügyében. Ez mit jelent? Rokonaim biztos nem kérhették, tehát már csak az ügyész marad, aki indíthatta? vagy ki más?

Egyénként mindenki másokkal jó kapcsolatom van, csak a cigányokkal nincs.

Lárma68 # 2015.07.27. 18:35

Business Law:

Igen jól látod... Bár én vitának nevezném. Ezért i szeretném körbejárni a dolgot. Sőt! Én is feljelentettem őt, mert telefonon is hívogatott elég intenzíven. De ezt a rendőrség elutasította. Vádelemelésig se jutott el a feljelentésem. A rendőrség úgy akart félrevezetni, hogy a csaj a feljelentésekor kért ellenem távol tartást is. Nem laktunk együtt.. Csak nem akarta hogy összefuthassunk a kis városban.. Persze ezt a bíróság elutasította... Aztán egyszer behívott a rendőrnő hogy kéne még valamit jegyzőkönyvbe mondani. És azzal kezdte, hogy ő átnézte az általam leadott anyagot (vallomásom) és szerinte ez nem fog eljutni a bíróságig. És a távol tartást is azért utasította el a bíróság, mert a csaj azt visszavonta.. Ezek voltak a "jó" hírek.. majd megkérdezte hogy nekem mi a szándékom az én feljelentésemmel? Közöltem vele hogy az továbbra is életben marad, nem szándékozom visszavonni. Láttam rajta hogy nem tetszik neki. Majd addig a keresztnevemen szólított.. majd innen kezdve vezetéknéven és úr jelzővel beszélgettünk tovább.. Később az iratbetekintéskor az engem feljelentő csaj egyik tanúvallomásában találtam azt, hogy ő teljesen meg volt rémülve hogy a bíróság elutasította a távol tartás kérését.. Tehát nem ő kérte hogy vonják vissza.. a rendőrnő kicsit megakart vezetni, hogy én kérjem a feljelentésem visszavonását.. Talán nem akart vele dolgozni. Sajnos volt vele dolga.. Mert kétszer is visszarángattam neki az ügyészségről mikor megpanaszoltam az elutasításokat.

Dr. Attika:

Természetesen megvárom még a jogerőre emelkedéstől szóló határozatot. Egyelőre csak puhatolózok... Nem gondolom, hogy az ügyész fellebbez, hiszen másodfokon másik ügyész volt és ő is enyhítést kért a bíróságtól az első fokkal szemben.. Közmunkát kért..

Dr.Attika # 2015.07.27. 16:58

Azt azért tisztázni kellene, hogy van-e ügyészi- vádlott terhére- történő fellebbezés, így harmadfokú eljárás. ha igen, akkor hamis vád miatt még nem tehet feljelentést a terhelt.

Lárma68 # 2015.07.27. 16:00

Business Law:

Ok! Köszönöm :) Szerencsére könnyen elkerülöm, mert azóta elköltözött innen úgy 300 km-re.. Mondjuk a bíróságon azt vallotta, hogy miattam kell elköltöznie is. De aztán ezt is hamar cáfoltam egy levéllel amit még akkor írt mikor "jóban" voltunk. És ott leírta, hogy el akar költözni mert nem jól érzi magát ebben a városban... Hát ilyen kis fordulatocskák voltak az ügyemben :) Ja! meg hogy szte poloskát telepítettem a telefonjában és lehallgatom. Ezt meg azért mondta jegyzőkönyvbe, mert volt hogy bement egy boltba és én már ott voltam.. Ezzel magyarázta, hogy én tudom előre ő hova megy... Erre már kértem az elmeorvosszakértői kivizsgálást.. :)

Lárma68 # 2015.07.27. 10:07

Sziasztok Fórumozók!

Hamis váddal kapcsolatban lenne kérdésem.
Az történt hogy a volt barátnőm feljelentet zaklatásért. Még 2012 novemberében tett feljelentést. Azt aztán követte egy majd egy évig tartó rendőrségi kivizsgálás, mert természetesen nem hagytam magam és közel 400 oldalas vallomásban bizonyítottan hogy nem zaklattam, hanem vitánk volt és ezt levelezés formájában próbáltuk megbeszélni. Gmail chaten. A rendőrséget ez nem érdekelte és átadták vádemelésre. Az ügyész vádat is emelt. A bíróságot sem érdekelte a védekezésem és egy újabb év elteltével 3 tárgyalás után 4 hónap fogházra ítéltek 2 évre felfüggesztve.... Ami már magában is röhejes volt... Kirendelt védőm volt egy fiatal kezdő ügyvédnő személyében aki végig meg sem szólalt, csak annyit mondott még nekem az elején, hogy aki ellen vádat emelnek azt el is ítélik.. Nagyon megnyugtatott..
Természetesen fellebbeztem.. Eljött a másodfok. Oda kirendeltek egy másik védőt. Akit csak a tárgyalás előtt ismertem meg. Valójában nem is tudtam hogy lesz ott ügyvédem.. Egyszerűen csak a folyosón oda jött hozzám és bemutatkozott majd közölte hogy ő az ügyvédem.. Ez mondjuk kellemes meglepetés volt. Ő már egész másként beszélt és szerinte sem áll meg a zaklatás.. A bíróság itt hajlandó volt foglalkozni a védekezésemmel és érveimmel.. A lényeg az lett hogy 2,5 év idegeskedés után FELMENTETTEK!!! :) Indoklás nincs, csak annyit kaptam írásban, hogy megváltoztatják az első fok ítéletét és felmentenek a vádak alól. A költséget pedig az állam viseli. Ítélethirdetésre nem tudtam elmenni.

Végig az egész ügy alatt úgy éreztem, hogy egy koncepciós perben ülök.. A feljelentő részéről egy bosszú volt a feljelentés. Azon kívül pedig folyamatosan megpróbáltak mindenhol félrevezetni. Kezdve a rendőrségtől...
Úgy döntöttem utána járok, hogy ebben az esetben tudok e hamis vád miatt feljelentést tenni a feljelentőm ellen? Ugyanis nem hinném, hogy emberek büntetlenül szórakozhatnak másokkal...

Mi a véleményetek?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.23. 10:45

A nem feljelentő sértett is érvényesíthet polgári jogi igényt a büntető eljárásban. (Amit itt szerintem - épp a sértettek nagy száma miatt - úgyis egyéb jogi útra fognak utasítani.)

Dr.Attika # 2015.03.23. 10:11

Lehet sértett akkor is ha nem feljelentő. Viszont, ha feljelentő, akkor a feljelentését a nyomozó hatóság egyesíti a "nagy queastor" ügyhöz hivatalból. Minden rátartozó büntetőeljárási cselekményről értesítést kap és a büntetőeljárásban előterjesztett polgári jogi igényét el kell bírálnia a bíróságban az ügydöntő határozatában.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.22. 06:48

Mert aki nem feljelentő, az már nem is lehet sértett? Aki nem nem felderített sértett, az nem érvényesítheti a bűncselekménnyel okozott kár megtérítése iránti igényét?

Dr.Attika # 2015.03.22. 05:05

Viszont ha feljelentést tesz, akkor sértettként bekapcsolódhat az eljárásba és polgári jogi igényt terjeszthet elő.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.21. 18:44

Jogi személy nem lehet bűnelkövető. Jó lesz az a feljelentés ismeretlen személlyel szemben is. Nincs minta.

"Feljelentést teszek ismeretlen személlyel szemben, mert..."

Megjegyzem, elég felesleges, javában nyomoznak a te feljelentésed nélkül is.

Társasházi tulajdonos # 2015.03.21. 18:37

Tisztelt Fórumozók!
A Questor ellen szeretnék feljelentést tenni.
Keresek valami szöveges mintát a feljelentésemhez.
Hol találok?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.24. 14:52

a kft. nem magánszemély, tehát nem lehet hamis vádat elkövetni rá.
És ugyanezért nem követhet el semmiféle bűncselekményt, így csalást sem követhet el. Viszont elkövethet csalást a jogi személy képviselője, és őt hamisan vádolni is lehet.

Panna50 # 2014.09.24. 14:15

Egy munkaügyi per során a munkáltató egy kft. csalás követett el. Ezt én különböző beadványokban kifejtettek okirati bizonyítékokkal alátámasztva. A per során a csalás által okozta a munkavállalói kárt. (ezt most nem tudom részletezni mert hosszú)

Erre kaptam a munkáltató kft. ügyvédjétől egy beadványt a perben, amiben azzal fenyegetett meg, hogy hamis vádat követtem el.

Ha jól sikerült értelmeznem az eddigi válaszokat, akkor ez nem lehet, mert a cég, a kft. nem magánszemély, tehát nem lehet hamis vádat elkövetni rá.

Köszönöm szépen és elnézést kérek, ha nem túl érthetően fogalmazok, de igyekszem. Köszönöm a válaszokat is.

Agent Cooper # 2014.09.24. 12:15

Kedves Panna50!

Talán ha konkrétan leírná az esetét, abban az esetben érdemben is lehetne segíteni.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Sherlock # 2014.09.24. 11:27

A cég nem tud telefonálni, aláírni, stb. Csak egy ember. Ezek szerint beazonositható személyt neveztél meg.

Panna50 # 2014.09.24. 11:14

Maga a cég csalást követett el, nem személy, hanem a cég, tehát a zrt. kft.
Tehát nem a személy lett itt megnevezve, hanem a cég működése során követte el a csalást.

Akkor ez az ügyvéd levél a hamis váddal való fenyegetéssel, amit kaptam, tulajdonképpen csak "elhallgattatásomat" szeretné elérni.

Köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2014.09.24. 11:07

Ha felismerhető, hogy a cég melyik vezetőjét vádoltad meg közvetve hamisan, akkor lehet azért az hamis vád.

Panna50 # 2014.09.24. 09:53

Értem és köszönöm szépen.

Akkor ezzel most mit lehet kezdeni?

Ügyvéd írta a fenyegetést nekem, hogy né az x Kft. és y Zrt. ellen hamisan vádoltam meg és ezért kilátásba helyezi a feljelentést ellenem???

Sherlock # 2014.09.24. 09:51

Nem. Bűncselekményt csak természetes személy tud elkövetni, így (hamisan) vádolni is csak őt lehet. Jóhírnevet, stb viszont lehet sérteni.

Panna50 # 2014.09.24. 09:39

Tisztelt Szakértők!

Levélben meg lettem fenyegetve hamis vád elkövetésével.
A kérdésem az lenne, hogy hamis vádat ki ellen lehet elkövetni?
Azt tudom, hogy magánszemély ellen biztosan.

Amit szeretnék konkrétan kérdezni, hogy Zrt és Kft. ellen el lehet követni hamis vádat?

jogiügy # 2014.09.13. 11:22

Sziasztok,
Mennyiszer lehet ugyanazon ügy miatt feljelentést tenni?
Pár hónappal ezelőtt fejeződött be az eljárás, amit megnyertem. Nem tudom milyen okból, de most megint volt feljelentés, állítólag ugyanazzal vádolnak, amiből már tisztáztam magam, és amit már megnyertem.
Ilyen esetben mit lehet tenni? Köszönöm.

lajcsó # 2014.09.10. 07:54

"hogyan lehetséges az, hogy valaki ellen, csupán hamis tanúvallomások alapján eljárást indítanak,"
Az úgy lehetséges, hogy a hatóság abból indul ki, a tanú az igazat mondja.

" a vallomások valóságtartalmával nem foglalkozik az igazságszolgáltatás???"
De igen foglalkozik. A hatóság a tanuvallomások értékelése során - többek között - vizsgálja azt, hogy a vallomások egyéb bizonyított vagy köztudomású ténnyekkel, más tanúvallomással, szakvéleménnyel stb. nem állnak-e ellentétben. A terhelnek lehetősége van arra, a tanuvallomás ellenkezőjének bizonyítására.
Tehát, ha te úgy gondolod, hogy a tanúvallomás - a releváns tények vonakozásában - nem a valóságot tartalmazza, indítványozzál olyan bizonyítási indítványt ami alkalmas a tanúvallomás ellenkezőjének bizonyítására.