Mi is az a hamis vád?


jogiügy # 2014.09.10. 06:39

Sziasztok,
Évekig kezelésre kényszerített egy ismerősöm, mert el akarta kerülni, hogy feljelentsem.
Először kértem az orvost, hogy fejezze be a kezelést, erre nem volt hajlandó. Fenyegettem, akkor feljelentett, az eljárást megnyertem.
Később megint kértem, hogy ne kezeljen, azután írtam levelet a főnökének, hogy nem kérem a kezelést, az ellenőrzésre nem mentem. Emiatt megint feljelentett. Egyáltalán pár hónapon belül lehet többször ugyanazért feljelentést tenni? Úgy tudom kezelésre nem lehet senkit kényszeríteni, és mivel már nem kezel, így a feljelentés okát sem értem. Tárgyalásra nem tudok menni, mert fontos dolgom lenne. Most mit tudok tenni?
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.17. 09:45

Honnan kellene azt a bíróságnak tudnia, hogy több, egybehangzó tanúvallomás hamis? Ja, hogy te mondod. Az komoly.

Pici78 # 2014.06.16. 22:15

Mindenkinek köszönöm az észrevételt, hozzászólást. Sajnos,tényleg nem magánvádas... volt egy ügyész is a tárgyaláson illetve a kirendelt védőm helyett egy másik védőügyvéd, akit akkor láttam először.... ha ezek normálisak, akkor én tényleg elmebeteg vagyok. Már eleve a tény, hogy engem ültetnek a vádlottak padjára, zaklatóim hamis, ugyanakkor egybehangzó vallomásai alapján, már önmagában véve közröhej... Siralmas ez a magyar (i)gazságszolgáltatás. Szerintetek tényleg zaklatás, ha az embert megfenyegetik folyamatosan, vagyis zaklatják és erre közli a renitensekkel, hogy élni fog az önvédelemhez fűződő jogával??? Egyébiránt elhalasztották a tárgyalást, mert közöltem a bírónővel, hogy a kirendelt védőm elérhetetlen volt. Felírták a telefonszámomat, állítólag a kirendelt védő hívni fog. Hiszem, ha látom. Ha mégsem, akkor kénytelen leszek ezen a fórumon feltenni a buta kérdéseimet. Az egyik legbutább kérdésem pédázl az lenne, hogy hogyan lehetséges az, hogy valaki ellen, csupán hamis tanúvallomások alapján eljárást indítanak, a vallomások valóságtartalmával nem foglalkozik az igazságszolgáltatás???

Agent Cooper # 2014.05.29. 20:58

Kedves Pici78!

Az eljárásban védő részvétele nem kötelező, Önnek attól még van védője, hogy nem jelenik meg a tárgyaláson. És sajnos el kell, hogy keserítsem, de a zaklatás nem magánvádas bűncselekmény.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

ObudaFan # 2014.05.29. 20:58

A zaklatás az magánindítványos, de nem magánvádas bűncselekmény.
Próbáld meg másik védő kirendelését kérni a bíróságtól, bár szerintem a puszta passzivitás miatt erre az esélyeid nem jók.

Pici78 # 2014.05.29. 20:16

Szomszédaim évekig zaklattak, majd feljelentettek zaklatás miatt engem, és mindannyian tanúk ellenem. Amit mondanak, hazugság, de ezt csak én tudom, és a bíróság csak nekik hisz, mert mostmár egybehangzóan hazudnak. A bíróság kirendelt nekem egy védőt, továbbá elmeorvosi vizsgálatra is küldött, ahol a szakértő enyhe fokban nem beszámíthatónak minősített. A kirendelt védő nem jelentkezett, de én is próbáltam elérni, de a telefonszám, amit adtak, ki sem csörög. Ezév június 13.-ára mégis megidéztek. Kérdésem: ha elmegyek, hivatkozhatok-e arra, hogy nincs védőm, ezért halasszák el a tárgyalást? Egyébként mindenképpen el fogok menni, hacsak nem jön közbe valami, mert mostanában már nem zaklatnak a szomszédaim és abban reménykedek, hogy a tárgyalásra se jönnek el, és akkor, mivel magánvádas, az eljárást megszüntetik.

Őszintén szólva, abszolút nincs kedvem ezzekkel az aljas bűnözőkkel foglalkozni, és sajnálom, hogy ilyen a magyar (i)gazságszolgáltatás, hogy mindent elhisznek a bűnözőknek és a vallomások egybehangzóságát nézik csak, a valóságtartalmát nem.

Agent Cooper # 2014.01.24. 07:04

Kedves jogiügy!

Szerintem sincs semmi oka, hogy bármilyen hatósági retorziótól tartson. Sokkal inkább azt javasolnám, hogy próbálja meg a problémáját az orvosával megosztani, szerintem leginkább ő tud segíteni Önnek.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

jogiügy # 2014.01.23. 16:33

Üdvözletem, Az alábbi a probléma: van egy zaklatóm. Az egyik szomszédom az ismerőse. Egy középkorú nő rokonommal lakom együtt (a lakásban résztulajdonos vagyok), akire rászállt a zaklatóm egy másik ismerőse, a lakásban alszik néha, mert a zaklatóm küldi. Ezt a bácsika letagadja, mert a rokon nőnek hazudik, pár hónapig párkapcsolatot is eljátszott. Van több lakása, ahol elmondása szerint nem tud lakni, ezért abban a lakásban „kénytelen” aludni és a helyiségeket használni ahol én is lakom és ehhez még lopkod is tőlem.
A zaklató több évvel ezelőtt próbált rám bizonyítani betegséget egyorvos ismerősével (valamennyire befolyásos, sok ismerőse van), aki azóta fiktív betegségre ad gyógyszereket.
A zaklató nem akar békén hagyni, az orvos már évek óta nem tud semmit kitalálni, (eddig is csak hazugságokat írt a papírokra), ezért feljelentettek.
Az ok eléggé furcsa. Szilveszterkor a rokonom ki volt borulva, mert a bácsi ismerős a barátnőjével szeretett volna lenni, de a rokonom megzsarolta, hogy vagy vele lesz vagy tönkreteszi. (ezt a zsarolást már évek óta folytatja, de a bácsi kénytelen belemenni, mert a zaklatás a feladata). Nagyon összevesztek, a rokonom már nem velem foglalkozott, hanem a bácsikával veszekedett, sértegették egymást.
A rokonom nagyon tart attól, hogy a bácsi már nem jár hozzá, ezért amikor a bácsi a lakásban van, olyankor a rokon megfenyeget, hogy megmozdulni sem szabad, de még vécére sem lehet kimenni. Na most Szilveszterkor is ezt találta ki.
Előtte összevesztünk a rokonnal, mert üldözési mániája van, emiatt valótlan történeteket talál ki rólam, a történeteiről naponta órákat telefonál, amit nekem kell kimagyarázkodni a családtagoknak, ismerősöknek.
Ezután a szobában kellett lennem, amit úgy próbáltam megoldani, hogy egy átrendezést terveztem, amivel pár óra alatt készen voltam, bekapcsoltam zenét, de csak annyira, hogy a kinti zajtól azért valamennyire halljam.
A rokonom Szilveszterkor mindig reggelig tévézik, iszogat, és telefonon beszélget, ez eddig mindig így volt. Most kitalálta, hogy kizárólag alszik, rögtön éjfél után (azt mondta az időskora miatt és amiatt mert a bácsi részeg volt), de ezt velem nem közölte, így én hajnalban mentem aludni.
Az feltűnt, hogy néha ráütött az ajtóra, és mint általában órákat telefonált, de mivel nagyon megbántott, én csak rákiabáltam párszor, az ő stílusában. (gyakran sértő szavakat használ). Közben a szobából az hallatszott, hogy nevetgéltek a bácsikával. (a rokonom mindig nevetni szokott ha a bácsi nála van, állítólag mert annyira szánalmas ember).
Ezután naponta órákat telefonált, majd az orvosomat is felhívta többször, aki meg már évek óta nagyon próbált kitalálni valami jó kis történetet, amit ráírhat a papíromra, csak eddig nem tudott semmit kitalálni.
A rokonom ezután felhívta a zaklatóm ismerősét (azt amelyik a szomszédban lakik), és megkérte, hogy rakjanak már össze valami történetet.
Itt fontos, hogy a bácsi mindig különböző ok miatt nem akar a rokonommal lenni, és kitalálta, hogy addig nem jár a rokonomhoz, amíg én a lakásban lakom, bár annak ellenére járkált, de emiatt el kellene költöznöm.
A rokonom és a bácsika egyébként nagyon rossz kapcsolatban vannak, de a bácsikát a zaklatóm a lakásba küldözgeti, ezért a bácsi pár óráig valahogy kibírja, hogy a rokonommal egy lakásban van.
A rokonom nem tudja elfogadni, hogy a bácsika nem szereti, illetve nem akar vele párkapcsolatot, ezért engem okol.
A szomszéd írt egy levelet arról, hogy zajongások vannak, amit szerinte én okozok, és amiatt nem tud aludni (még éjjel sem alszik, így nem érthető miért pont én zavarnám). Már évekkel ezelőtt feljelentést tehettem volna arról, hogy a feljelentő szomszéd éjjel hangosra kapcsolja a tévét, járkál, ütögeti a falakat és a plafont.
Ezért szerinte az, hogy zajok vannak, az én betegség tünetem. Egy olyan házról van szó, ahol ha az egyik emeleten zajonganak, azt szinte mindenhol lehet hallani. Néha vannak bulik, amiatt még senki nem tett feljelentést.
A szomszéd éjjel is zajokról panaszkodott, amiről én is, de azt találta ki, hogy azokat én okozom, pedig a lakásba szinte csak aludni járok.
Most beidéztek, de nekem sem érthető, hogy miért jelentettek fel. Az orvosom egyik véleménye szerint, mert a zajok – ami miatt a szomszéd feljelentett – a betegségem tünete.
Még az a véleménye, hogy az, hogy Szilveszterkor csak hajnalban mentem aludni, szerinte egy betegség, és a kezelést, amit már évekkel ezelőtt abba kellett volna hagynia, emiatt folytatni akarja. Tudomásom szerint a Szilveszter lényege, hogy minimum hajnalig ünnepelnek. Emiatt nem szoktak feljelentést tenni. Az utcán lényegesen zajosabbak voltak, amiatt nem igazán lehetett aludni, így muszáj volt valamivel foglalkoznom. Csak pár órát rendezgettem a dolgaim, ami valóban zajos volt, de akkor nem szóltak, hogy zavaró lenne. A rokonom másoknak telefonált, de attól nekem nem volt érthető. Jelenleg azt sem tudom miről akarnak kérdezni, mert semmi illegálisat nem tettem.
Mi lenne a megoldás?
Köszönöm.

Agent Cooper # 2014.01.17. 17:38

Kedves Horváth Ferenc!

Valószínűleg lehet, de legalább az eljárást megszüntető határozatot ismerni kellene ennek eldöntéséhez.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

vincedalma # 2014.01.16. 15:26

T. Cím!

Testvérem és ellenem garázdaság és könnyű testi sértés miatt indítottak nyomozást, személyre szóló feljelentés kapcsán.
A nyomozást a következő indoklásokkal szüntették be.
1 "mivel a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése és az eljárás folytatásától sem várható eredmény"
2 " a bűncselekményt nem követte el"
Kérdésem? Lehet-e hamis vádi feljelentést tenni ill. az eljárás során hamisan tanúskodót, hamis tanúzásért feljelenteni?

Válaszát, előre is köszönöm.
Üdvözlettel Horváth Ferenc

lajcsó # 2013.12.22. 19:39

"nekem azt mondták, hogy csak akkor áll meg, ha bűncselekmény hiányában mentenek fel."
Igen, szerintem is így van.

kukacmaci # 2013.12.22. 18:13

Feljelentettek hamis vádak alapján könnyű testi sértéssel. (Egy másik bonyolult ügy kapcsán meg akarták szerezni a tulajdonom, de én nem hagytam ezért bepróbálkozott a nő ezzel.) A bíróság felmentett, de nem bűncselekmény hiányában hanem csak bizonyítottság hiányában. (Mondjuk nem értem, mert bebizonyítottam, hogy az illető minden másban is folyamatosan hazudik és el sem követhettem amit állít, de mindegy.)
Lényeg, hogy tehetek-e ellene feljelentést hamis vádért, mert nekem azt mondták, hogy csak akkor áll meg, ha bűncselekmény hiányában mentenek fel.

Agent Cooper # 2013.12.21. 22:10

Kedves Andris1!

Ezt a bátyja jól kitalálta, mivel a gyártási szám alapján pontosan meghatározható, hogy valójában a rádió honnan is származik... Szóval mindenképpen bukta lett volna, de így legalább a szabálysértés mellé sikerült egy bűntettet is összehozni. Ugyanis a kedves testvér valószínűleg a bejelentésében egy kényszerítéssel (Btk. 195. §) sikeresen megvádolta a biztonsági őrt. Miután az állítás valótlansága részben egyértelműen bizonyítható (azaz a lopás a biztonsági felvételek és a gyártási szám alapján elég egyértelmű), így az állítás másik felét is joggal fogadják el valótlannak. Egyébiránt hatalmas a különbség aközött, hogy valaki egy cselekmény elismeréséről próbál meggyőzni valakit, mintha fenyegetné.
Szerintem itt csupán már annyi kérdés lehet, hogy a testvére mennyire borítja magára a trutyit... Nem volt értelmes ember a közelében, aki erről a butaságról lebeszélhette volna?

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Andris1 # 2013.12.20. 12:56

Leírom újra, mert valamiért nem jelent meg. :
Valóban állította , hogy az őr kiabált, és megfenyegette, hogy addig nem mehet el még el nem ismeri a cselekményt. De ez a vád nem hamis, mert tényleg így történt, attól függetlenül, hogy valóban lopta a rádiót, vagy sem.
Erről pedig valószínűleg nem fognak maguknak ártó felvételt átadni.Így az sem bizonyítható hogy megtörtént, a fenyegetés de az sem hogy nem.
Milyen büntetésre lehet számítani ez ügyben,akár hamis tanúzásért, akár ha a hamis vád is fennáll?
A rendőrség hamis vád, és hamis tanúzás vádjával küldte az ügyészségre.
Köszönöm a választ.

lajcsó # 2013.12.20. 11:09

Na meg azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy a kihallgatási taktikának (szerves) része a félelemkeltés, fenyegetés, megtévesztés, átverés stb.

Andris1 # 2013.12.20. 10:43

Valóban arra hivatkozott, hogy azért ismerte el mert az őr kiabált vele, és azt mondta addig nem mehet el, amíg el nem ismeri.Ez viszont valóban igaz, nem hamis vád mert tényleg ezzel fenyegette az őr.
Független attól, hogy a lopás megtörtént, vagy sem.
A rendőrség hamis vád, és hamis tanúzással küldte az ügyészségre az ügyet.
Mire számíthat ebben az esetben ?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.20. 10:21

Andris írásához: mivel valószínűleg a terheltnek magyarázatot kellett adnia arra, miért ismert el korábban, nagyon is elképzelhető, hogy kényszerre, fenyegetésre hivatkozott, az pedig könnyen megvalósíthat hamis vádat.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.20. 10:19

Bocs, sikerült a topiknyitóra válaszolnom. A fórummotor elmehet...

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.20. 10:18

Ha megnyerted a pert, akkor milyen kárt okozhatott a tanú?

ObudaFan # 2013.12.20. 06:36

Látni kellene a pontos vallomását, de a leírás alapján erősen kétséges, hogy hamis vád megvalósulhatott volna.

Andris1 # 2013.12.19. 09:46

T. Hozzáértők
A következő ügyben szeretném segítségüket kikérni.
Bátyámmal egy nagyobb áruházban vásároltunk,és Ő ellopott egy 28000 Ft. értékű autórádiót.Ezt úgy tette, hogy egy másik áruházban valóban megvásárolt ugyanolyan típusú rádió blokkját bemutatta a kasszánál, így a pénztáros fizetés nélkül kiengedte.A biztonsági őrség bekísérte, közölték vele, hogy kamerafelvételen minden rajta van, a nála lévő 1 db.rádiót elvették. A cselekményt elismerte, és szabálysértési feljelentést tettek.
Később átgondolta a dolgot, és mivel az eset egyértelműen nem bizonyítható, hiszen nem biztos hogy valóban mindenről készült felvétel és az sem látható hogy befelé valóban a táskájában volt-e a rádió, vagy sem. A rendőrségre mentünk, és ő bejelentést tett az esetről, melyben állította hogy valóban sajátja volt a rádió, nem az áruházból származik.A szabálysértési hatóságról egyenlőre nem érkezett levél,de a rendőrségen kihallgatták tanúként saját bejelentése miatt.
Itt ismét állította, hogy nem lopta a rádiót, hanem bevitte magával az üzletbe. Miután a kihallgatás megtörtént a kihallgató rendőr magából kikelve kiabált,hogy látta a felvételt, és hogy van képe valakinek így a szemébe hazudni.Majd közölte hogy ő lezárja az ügyet és továbbküldi az ügyészségnek, majd hamis vád miatt.
Kérdésem, : Valóban felelősségre vonható-e hamis vád miatt, hiszen a biztonsági őrt nem bűncselekménnyel vádolta, csupán azzal, hogy tévedett mikor elvette a rádiót.A hamis tanúzás viszont megtörtént. Milyen büntetésre számíthat emiatt ? Felfüggesztett, vagy akár letöltendő börtönbüntetés is lehet? Amennyiben pénzbüntetést is kiszabnak, akár milliós tétel is lehet ez ügyben ? Testvérem büntetlen előéletű, de 4 éve történt egy hasonló bolti eset, 160.000 Ft értékben, de nem emeltek vádat, gondolom kevés volt a bizonyíték, akkor ki sem hallgatták, de most tudnak róla.
Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.16. 14:08

Nem, dehogy. Csak ebben a konkrét esetben.

Dr.Attika # 2013.12.16. 14:05

Ok. Csak eleve kizártad az ismeretlen tettes elleni feljelentés ügyében a hamis vádat.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.16. 13:17

Köszönöm, ismerem. Sőt, a saját kútfőmből is ugyanarra jutnék, amire a döntvény.
De a vázolt tényállás alapján szóba sem jön, hogy a feljelentésben foglaltak csak egy bizonyos személyre lennének vonatkoztathatóak. Meggyanúsítani is többeket gyanúsítottak.

Dr.Attika # 2013.12.16. 12:51

Az a tény, hogy ismeretlen tettes ellen tették a feljelentést, még nem zárja ki a hamis vádat.
Ajánlom figyelmedbe a BJD. 2814. számú döntést.