P rendszám jogtalan használata bűncselekmény?


drbjozsef # 2019.09.05. 08:58

wers,

Nem tudom, nem értek hozzá ennyire. Szerintem vannak területi hatályú jogszabályok (ilyen a KRESZ), és vannak anélküliek is.

wers # 2019.09.05. 08:07

ok, és hogyan értelmezed az ittas vezetést? Magyarországon zéró tolerancia van, de nem mindenhol.

drbjozsef # 2019.09.05. 07:59

Egy Hollandia területén elkövetett cselekményért vajon milyen alapon büntethet meg a magyar állam? :-O

Magyar állampolgár vagy, a magyar állam pedig tiltja az alattval bocs állampolgárainak a joint fogyasztását. Lokáció nélkül tiltja. Tilos Magyarországon, Hollandiában, a Holdon és az ismert Univerzum mindegyik helyén.

wers # 2019.09.05. 06:40

ez a P rendszámnál másképp műkszik.

drbjozsef, láttál már P ideiglenes forgalmi engedélyt?

Szó szerint szépen beleírják, hogy külföldön ott használható, ahol az adott ország jogszabályai megengedik. Ha nem, akkor jogtalan használat miatt be fogják vonni.

Szomorú örökös # 2019.09.05. 06:21

drbjozsef

magyar állampolgár Amszterdamban sem pattinthat el egy jointot, hiába jogszerű ott. Itthon megbüntethetnek érte.

Egy Hollandia területén elkövetett cselekményért vajon milyen alapon büntethet meg a magyar állam? :-O

drbjozsef # 2019.09.05. 06:04

Magyar törvény vonatkozhat külföldre?

Hogy a viharba ne.
Ha külföldön használod a P rendszámot (persze, elvileg szabályosan), akkor a magyar állam nem büntet meg.

Hogy a külföldi állam mit csinál, ahhoz persze nincs közünk.

Vesd össze : magyar állampolgár Amszterdamban sem pattinthat el egy jointot, hiába jogszerű ott. Itthon megbüntethetnek érte.

wers # 2019.09.05. 04:59

Ha nincs egyezmény, akkor átverés, hogy lehet külföldön használni

Van is meg nincs is.

Az EGT-n belül élnie kellene az kölcsönösség és viszonosság elvének. Csak hát...... ők pedig kijelentik, ameddig a saját nemzeti törvényei nem "szentesítik", addig magasról tesznek rá. Egyszerű az ok, ha ők adják a kiviteli rendszámot, az jelentős bevétel az országuknak, de ezt hivatalosan nem jelentik ki. Attól még mi tudjuk.

De nem ez a első és egyetlen ilyen eset a nemzetközi jogban.

pl. mikor Magyarország vízummentességet adott az USA-ból érkezőknek kb. a 70-es években, szerinted ezt viszonozták? Felejtős.

wers # 2019.09.04. 09:45

Azért írják bele, mert a magyar törvények szerint használható külföldön. Sok próbálkozás ellenére sem írták alá a kétoldalú megállapodásokat. Az EU irányelveire meg tesznek magasról. (ill. bocs, Ausztriával kötöttek, amit az osztrákok úgy egy hónap múlva felbontottak)

A bécsi konzuli oldalon erre fel is hívják a figyelmet, hogy ne kockáztasson senki.

Még mindig olvashatsz hirdetéseket, hogy "bérelj P rendszámot, akár sofőrrel"

Németországból kb 40.000 Ft sofőrrel. Ám legyenek ők ilyen bátrak.

bbubby00 # 2019.09.04. 09:31

Akkor tök feleslegesen van ezek szerint beleírva, h az EGT területén használható, mert senki nem ismeri el?
Szép ez az unió.

wers # 2019.09.04. 08:43

Szerintem nincs kölcsönös megállapodás sem a németekkel, sem a csehekkel, sem a szlovákokkal, és az osztrákokkal sem. Nincs mire hivatkoznod, és ez szerepel a kiadott forgalmi engedélyben is.

Én nem próbálkoznék vele. A német hatóságtól kell ideiglenes kiviteli rendszámot kérni. Vagy tréler.

Ha bevonják a P rendszámot, akkor egy évig nem adhatnak másikat. Ha több P rendszáma van a cégnek nem csak az elvett rendszám forgalmi engedélyét vonják be, hanem az összeset.

bbubby00 # 2019.09.04. 08:29

Sziasztok!
Új cég, új indítási napló, új P rendszám. Cégvezető használná. Németországból szeretnék lábon hazahozni egy autót, cégnévre számlával. Rémhírek miatt nem merek ausztria fele jönni, Prága fele kerülnék, kb 2óra plusszt jelentene ez. Mit javasoltok? Ha mégis az osztrákok fele mennék és a rendőr megállít, mit ajánlatos mondani, hivatkozni?
Válaszotok előre is köszönöm!

wers # 2019.03.13. 06:33

Kis segítséget kérnék, szerintetek ennek lett valami eredménye, nem találom:

A miniszterelnök 36/2016. (III. 25.) ME határozata
a Magyarország Kormánya és az Osztrák Köztársaság Kormánya között a próbarendszámok kölcsönös
elismeréséről szóló megállapodás létrehozására adott felhatalmazásról

Én úgy tudom, hogy van valami, de a nagykövetség honlapja szerint nincs viszonos megállapodás.

wers # 2019.01.22. 10:11

:)
Én is futottam néhány kört, és nálunk a hivatal vezetője el sem akarta hinni az esetet.

sugarbebe # 2019.01.22. 10:08

Sziasztok!

Ahogy ígértem, itt vagyok a fejleményekkel:
Voltunk ügyvédnél, ezenkívül kértem állásfoglalást az ünnepnapokon történő munkavégzésről - itt csak szóban kaptam tájékoztatást, hogy mivel tulajdonos fia volt akitől elvették a rendszámot, nyugodtan dolgozhatott. Aznapra megfizettük a szükséges járulékokat és pótlékokat. A BM-től is kértem állásfoglalást a P rendszám ünnepnapokon történő használatáról. Tegnap érkezett meg a válasz, ahol a szokásos jogszabályokra vonatjozó összes bekezdést leírták, de a levél végén a következő konklúzió van: amennyiben az ideiglenes forgalomban tartási engedély nem tartalmaz korlátozást munkaszüneti napon történő közlekedésre és a jogszerű használat minden feltétele teljesül, úgy nincs akadálya az ünnepnapokon történő használatnak. Egyékbént a zárósorokban leírja a hölgy, hogy ez természetesen csak a szakmai véleménye, más hivatalnál illetve bíróságon fel nem használható.
Tegnap volt a kollég ügyvéddel a rendőrségi meghallgatáson, ahol már azt jelölték meg elvétel okaként, hogy nem volt munakszerződése...a vicc az, hogy a forgalomban tartási engedélyhez volt hozzácsatolva...az előadó rendőrtiszt, amikor meglátta, csak annyit kérdezett, hogy van-e bármi hozzáfüznivalója a kollégánknak. Nem volt. Elméletileg érkezni fog egy határozat, amelyben leírják, hogy jogtalanul vették el, ezzel kell bemenni az okmányirodába, nekik vissza kell adniuk erre a határozatra. Majd ha ez mind valósággá válik, újra jeletkezem.

wers # 2019.01.09. 11:17

Írtam Neked, nem tudom, hogy megkaptad-e

:( nem, de én bénáztam el. Elfelejtettem a jogifórumos emilkémet :D (látszik mennyit használom) wers felhasználó név már foglalt volt, el sem tudom képzelni, hogy ki bitorolhatja még ezt a képtelen nevet. wers459789@gmail.com

P rendszám ezen napokon történő használatáról még nem kaptam hivatalos visszajelzést.

Én szóban kaptam a BM-től, ugyanazt mondták, hogy nincs ünnepnapra korlátozás a törvényben, ha a hivatal korlátoz, akkor azt oda kell írni a forgalomban tartási engedélybe és az indítási naplóba.

De majd itt is rákérdezek a okmányirodában nekünk most a hónap végén kell cseréni.

drbjozsef # 2019.01.09. 11:08

Ne felejtsen akkor a könyvelő majd bérszámfejteni neki arra a napra munkanapot. Akkor abból sem lehet baj. Sőt, ezesetben - laikus - véleményem szerint, a rendszám használattal kapcsolatban sem merülhet fel semmilyen kérdés.

Csak akkor a tanúvallomáskor is ezt kell mondani.

sugarbebe # 2019.01.09. 10:48

Szia Wers!

Írtam Neked, nem tudom, hogy megkaptad-e...Ha nem, akkor mégegyszer köszi a segítséget. Megkértem az állásfoglalást, ha visszaírnak valamit, akkor jelzek.
Beszéltem a Pénzügyminisztérium munkajogi osztályával és ott azt mondták, hogy mivel a tulajdonos fia, így családtagként dolgozhatott. Természetesen a megfelelő bér és pótlékok megfizetésével. A P rendszám ezen napokon történő használatáról még nem kaptam hivatalos visszajelzést.

sugarbebe # 2019.01.08. 13:28

A munkaszerződésében benne van, hogy szükség esetén bármikor berendelhető...ha megsértjük ezzel a munka törvénykönyvét, ám legyen, szabjon ki bírságot.
Én megértem, hogy a sok nepper és egyéb "bérbeadó" kft. miatt ki vannak élezve a kereskedőkre a rendőrök és egyég szervek is. De kérek szépen mindenkit, hogy ne általánosítsunk már!!! Nálunk mindeki be van jelentve, a P könyv vezetve van, a biztosítás be van fizetve, mindenféle céges és egyéb dokumentum csatolva van a P könyv mellé.
Egyébként a büntetést sem érezném jogosnak, de a rendszám elvételével ellehetetleníti egy adófizető cég működését.

wers # 2019.01.08. 13:02

Kipróbálás nem egyenlő tesztelés?
Én sem nagyon értem, ezt a választ kaptam egy másik ügyintézőtől, és valóban a törvény külön említi.

Elég határeset, hogy tesztelés vagy kipróbálás, ezért javaslom a tesztelés szót mellőzni. Legyen kipróbálás. A kereskedelmi célút is meg lehet magyarázni, mert a garancia is beletartozik a kereskedő tevékenységébe.

Ha szó szerint nézem a törvényt, nem tudom, hogy egy fékjavítás után tréleren hogyan próbálja ki a kereskedő a javítás eredményét.

(halkan jegyzem meg, az okmányirodások nem nagyon sajnálják a kereskedőket, többnyire nem éppen szabályosan rendszerint bérbe adják a P rendszámokat)

drbjozsef # 2019.01.08. 12:46

Kipróbálás nem egyenlő tesztelés?

drbjozsef # 2019.01.08. 12:45

Szerintem a "kereskedelmi célú kipróbálásba" belefér a barátnő meglátogatása. Hiszen az úticél irreleváns. Az ünnepnap már határeset. De hát ő ilyen szorgalmas, és heti 400 órát szeretne dolgozni, nem évit...

wers # 2019.01.08. 12:37

és arra sem, hogy pl. szervizbe vigye. (bírom az ilyen életszerű törvényeket)

wers # 2019.01.08. 12:33

javítom magam:

a fő tevékenysége szerint gépjármű-kereskedelemre jogosult gazdálkodó szervezetnek a még forgalomba nem helyezett, vagy forgalomból kérelemre ideiglenesen kivont jármű kereskedelmi célból történő szállítása, továbbá kereskedelmi célú kipróbálása,

a tesztelést hagyjátok ki, arra nem jogosítja a kereskedőt a törvény

wers # 2019.01.08. 12:16

Nem neked szólt, csak lassú voltam. :)

:)) már mindegy

drbjozsef # 2019.01.08. 12:08

Fested? :)
khmm... indiszkrét kérdés, de neked válaszolok:), igen, mert az én koromban azok fránya ősz szálak.....

Nem neked szólt, csak lassú voltam. :)