P rendszám jogtalan használata bűncselekmény?


guba" # 2013.02.02. 14:10

Tessék megnézni a törvény javaslatot, abban még szerepel az alvázszám mellett a rendszám is, ám a törvény szövegéből a rendszám - érthető módon - már kikerült.

Nem erről van szó. Adott esetben a rendszám eltávolítása is megvalósíthatja ezt a bűncselekményt, ez nem is vitás. De, nem jelenti ez azt, hogy bárki, bármilyen célból leszereli a rendszámot, akkor ezzel meg is valósítja ezt a bűncselekményt.

tothvili # 2013.02.02. 13:56

Azzal minden továbbiakban egyet értek, ha a gépjárműre kiadott rendszám helyett másik kerül felszerelésre, és azzal külön engedély nélkül részt vesznek a forgalomban, az törvénysértő.
A jármű azonosítását megnehezíti, ergo bűntény elkövetése érdekében szokás ilyennel élni.
Az azonosító jel eltávolítása például az alvázszám kiköszörülése...

véső (törölt felhasználó) # 2013.02.02. 10:39

Az ORFK közleménye:

A közúti közlekedési nyilvántartásról szóló 1999. évi LXXXIV. Törvény 2. § 5. pontja járműazonosító adatként nevesíti a jármű hatósági jelzését (rendszámát) és alvázszámát.

A Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. Törvény az egyedi azonosító jel meghamisításának bűntetteként az alábbi definíciót adja:

„277/A. § (1) Aki

  1. egyedi azonosító jelet eltávolít, vagy egyéb módon meghamisít,
  2. olyan dolgot szerez meg, vagy használ fel, amelynek egyedi azonosító jele hamis, hamisított, illetőleg amelynek egyedi azonosító jelét eltávolították,

büntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

A törvény végrehajtásáról szóló 1979. évi 5. Törvényerejű rendelet 25/A. §-a kimondja, hogy:

„A BTK 277/A. §-ának alkalmazása szempontjából egyedi azonosító jel: az olyan dolognak, amelynek a birtoklását vagy rendeltetésszerű használatát jogszabály hatósági engedélyhez köti, a gyártónak vagy a hatóságnak a dolgon, illetőleg annak alkotórészén alkalmazott, egyedi azonosításra szolgáló jelölése."

A két jogszabályt összevetve megállapítható, hogy mivel a gépjárművek - és azon belül a rendszámtábla - birtoklása, rendeltetésszerű használata hatósági engedélyhez kötött, a járműhöz tartozó, azon elhelyezett hatósági jelzés (rendszám) megfelel az egyedi azonosító jel fogalmának, így annak meghamisítása bűncselekménynek minősül.

tothvili # 2013.02.02. 10:21

Szerintem sem történt egyedi azonosító megváltoztatása, mert a rendszám nem egyedi azonosító, tessék elolvasni a törvényt (nem a magyarázatokta). A törvényhez fűzött magyarázatok ugyanis megpróbálják behúzni a rendszámot is az egyedi azonosító kategóriába, ki is alakult egy ilyen gyakorlat, ám ez eltávolodást jelent a jogalkotó szándékától.
Tessék megnézni a törvény javaslatot, abban még szerepel az alvázszám mellett a rendszám is, ám a törvény szövegéből a rendszám - érthető módon - már kikerült.
Drukkolok a bácsinak... és a beírónak egyaránt, mert emberséges ember.

Véleményem # 2013.02.01. 18:53

AZ eljárás teljesen rendben van, majd a kihallgatások után és egyéb adatgyűjtés során megmondják hogy mire jutottak, nem kell túl aggódni a dolgokat.
Jogszerűen és szakszerűen jártak el.

guba" # 2013.02.01. 18:11

A probléma itt az, hogy a P rendszámot csak forgalomból kivont autóra lehet felszerelni. Ez jogszabálysértő volt ugyan, de az egyedi azonosító meghamisítása itt nem valósult meg.

monalisa1 # 2013.02.01. 12:52

m-83

Mivel az autónak már előzőekről sem volt érvényes a műszakija, javításra- vizsgáztatásra vinni csakis eseti "útvonal engedéllyel" lehetett volna - vagy trelleren vinni,. a "P" rendszám használatával visszaéltetek.

Gratula...

Agent Cooper # 2013.02.01. 11:26

Kedves m-83!

Sajnos amire Ön hivatkozik, az biztos, hogy nem jó. Az eredeti rendszám eltávolításával már megvalósult a bűncselekmény, arról nem is beszélve, hogy egy másik rendszám került föl az autóra. Egy hasonlattal had próbáljam megvilágítani a problémát. Ha a rendőr igazoltat, hiába igazolom magam a szomszédom eredeti személyi igazolványával, attól még közokirat-hamisítást követek el. (Persze jelen esetben más bűncselekményről beszélünk, de talán ez egy érthető analógia.)
Én inkább azt próbálnám bizonyítani, hogy a szerelő tévedésben volt, ugyanis a tévedés büntethetőséget kizáró ok! Az ügy részletesebb, valamint a gyanúsított kihallgatási jegyzőkönyv ismerete mindenképp szükséges egy védekezési stratégia kidolgozásához.

Üdvözlettel: A. Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

m-83 # 2013.01.31. 18:18

Szép jó napot!
A következőben kérnék segítséget! 2011. 12. 15-én elvették a gépkocsim forgalmi engedélyét, mivel annak műszaki érvényessége lejárt. Ezzel nem is volt bajom, hiszen jogszerűen jártak el velem szemben. A gépkocsimat, hogy arra érvényes műszaki vizsgát rakjon, átadtam egy ismerősömnek. Mivel ezen ismerősöm egyben cégem hivatalos és szerződött autójavítója, így átadtam részére a cégem tulajdonát képező P ideiglenes hatósági jelzést.
A javítást és felkészítést követően, mivel a gépkocsin nem volt érvényes műszaki vizsga, hogy járművemet kipróbálja, leszerelte annak első hátsó hátsó hatósági jelzését és a P ideiglenes hatósági jelzést tette fel rá. Mivel megbíztam papíron, hogy a gépkocsimmal mindennemű ügyintését végezhet, így én abban a tudatban voltam, amit előtte megbeszéltünk. Az autómat ideiglenesen kivonatja a forgalomból. (Mint később kiderült, ő nem értette, hogy miért mondtam neki).
2012. 11. 10-én közlekedett az autómmal - kipróbálás céljából - a ráhelyezett P ideiglenes hatósági jelzéssel. A rendőrök intézkedés alá vonták és a szélvédőmön elhelyezett regisztrációs matrica és alvázszám alapján ellenőrizték. Megállapították, hogy a forgalomból a jármű nincs kivonva. Az intézkedés vége az lett, hogy elvették a P ideiglenes hatósági jelzéseket, az indítónaplót és az ideiglenes forgalomban tartási engedélyemet. Ezzel nincs is probléma, hiszem az autószerelőm hibázott. A kiszabott bírságot befizettem helyette azóta. A legnagyobb meglepetés akkor ért, mikor kaptam egy idézést, hogy jelenjek meg tanúkihallgatáson. Ezt nem értettem. Az adott Rendőrkapitányságra érve az ügy előadója elmondta, hogy az autószerelőm ellen büntetőeljárást indítottak egyedi azonosító jel meghamisítása miatt. A kihallgatásomon elmondták, hogy mivel leszerelte a gépkocsim eredetei hatósági jelzéseit - melyhez semmi jogalapja nem volt - , így megvalósította ezen bűncselekményt azáltal, hogy ezt követően a gépkocsira ráhelyezte a P ideiglenes hatósági jelzést és közlekedett vele.
Remélem érthetően írtam le és tudnak valami támpontot adni a továbbhaladásban.
Ahogy olvasgattam, ha valaki eltávolítja, azzal megvalósítja. Ezzel nincs bajom, értem. Ha ráhelyezi a P ideiglenes hatósági jelzést és vezeti a hozzá tartozó gépjármű indítási naplót (dátum, gépkocsi típusa, alvázszáma, gépkocsivezető neve, stb.), attól még nem módosít semmit, a gépkocsi beazonosíthatóságát nem nehezíti meg! Egy fiatal Úriember volt, aki kihallgatott, elmondta, hogy nem az övé az ügy, neki csak engem kell kihallgatnia. Igazából őszinte volt hozzám, megmondta, hogy nem érti, miért indítottak eljárást. Tehát kérdésemre - a miértre - nem tudott választ adni!
Őszinte leszek, az autószerelőm egy 70 éves, a régi autószerelő dinasztiába tartozó ember! Soha, de soha be nem csapott, becsületesen összekészítve minden kiszerelt, és beszerelésre váró alkatrész, akármelyik autómat is viszem! Elmagyarázza, megmutatja. Ha lehet javítani, ki nem cserélne semmit! A lényeg, hogy nagyon szeretnék segíteni neki, ha kell, jogi képviselőt fogadni!
Igazából, amibe kapaszkodom, kapaszkodunk, az a következő: "Az egyedi azonosító jel meghamisításának bűntettét nem csupán a gépjárműre kiadott rendszámtábla eltávolítása, ehelyett hamis rendszámtábla felszerelése, hanem a hamis rendszámtáblával felszerelt gépjárművel a közúti közlekedésben történő – legalább eshetőleges szándékkal való – részvétel is megvalósítja (BH 2008.262.)." Itt, jelen esetben ugyanis nincs hamis, hamisított rendszám, csupán egy teljesen legális, nyilvántartott P ideiglenes hatósági jelzés.
Ui: Ne haragudjanak, ha egy kicsit hosszúra sikeredett, de megpróbáltam érthető lenni.