P rendszám jogtalan használata bűncselekmény?


wers # 2019.01.08. 11:22

sugarbebe, egy kérdésem lenne, mi van a munkaszerződésben?

wers # 2019.01.08. 11:08

Feltéve, de meg nem engedve, hogy mégis mi tévedünk, akkor fognak mutatni egy paragrafust, ami szerint büntetnek, és elveszik a rendszámot.

Ez sokakat érint, még azt a céget is, ahol most dolgozom.

Fested? :)
khmm... indiszkrét kérdés, de neked válaszolok:), igen, mert az én koromban azok fránya ősz szálak.....

Megjött a tanács, meg kell próbálni fellebbezést. Elvileg a munkatárs nem végezhet munkát ünnepnapon, csak a munkaidejében. Az más kérdés, hogy ezt munkavégzésnek kell-e tekinteni.

Én a helyetekben ínék 1818 e-mail címére, kérjetek állásfoglalást. Írjátok bele, hogy mivel a törvény kötelezi a kereskedőt a garanciára, ezét tesztelni kel,, az is jó, hogy sokszor nyitvatartási idő után vevőnek viszitek megmutatni, de az, amit 4-én írtam, hogy Ausztriából ezzel hozzák a kocsikat, itthon hozzák-viszik szervizbe, műszaki állomásra stb.

Várjuk a fejleményeket.

drbjozsef # 2019.01.08. 10:47

Őszintén?
Nem.

Illetve igen, persze, kellene a rendszám, de ha jól értem se határozat, se büntetés nincs még kiszabva.

A rendőrök tévedtek. Kellemetlen.
Amit most tehetsz, hogy amint van határozat, vagy ha a srác megy be a kihallgatásra, akkor megy vele írástudó is, mondjuk egy ügyvéd, aki ott helyben kéri az eljárás megszüntetését, és a rendszám haladéktalan visszaadását.

Nincs rá jogalap, hogy elvegyék.

Feltéve, de meg nem engedve, hogy mégis mi tévedünk, akkor fognak mutatni egy paragrafust, ami szerint büntetnek, és elveszik a rendszámot.

sugarbebe # 2019.01.08. 10:33

Festem bizony :) a barnát még barnábbra...
Nekem világos, neked is világos, de ettől még a rendőr ezért vette el és 1 teljes évre az okmányiroda be akarja vonni. Te hallottál már olyan esetről, amikor visszavonták a feljelentést és visszaadták a rendszámot? Mert most ott tartunk, hogy a srác 21-ére lett beidézve a rendőrségre, őt nyilván meg fogják büntetni 50-250ezer forintig valamekkora összegre. Ez nem is érdekelne senkit, kifizetjük. De ezen felül nem adják vissza a rendszámot sem. Érted mi a bajom?

drbjozsef # 2019.01.08. 10:26

Ebből tényleg nem világos, hogy ilyen nincs leírva sehol?

Fested? :)

wers # 2019.01.08. 10:26

:) ami nincs, azt nehéz megtalálni. (én viszont kívül szőke vagyok, és még nő is - halmozottan hátrányos helyzetű)

Röviden, ez az indoklás elég sántítós. Szerintem. De várd meg míg megkapom az ország (talán) legjobb gépjárművesének válaszát.

sugarbebe # 2019.01.08. 10:18

Ezekkel mind tisztában vagyok és nem is ez a gond. A jogtalan használatot arra fogták, hogy munkaszüneti napon használtuk. Erre vonatkozó korlátozás viszont sehol sincs feltüntetve. Nem vagyok szőke se kívül se belül ;)

wers # 2019.01.08. 10:14

újra idézem a lényeget:

A közlekedési igazgatási hatóság a jogszabályban előírt korlátozásokon túl útvonalbeli, területi és időbeli korlátozásokat írhat elő. Ezt és a jogszabályban meghatározott tilalmak alóli felmentés tényét az ideiglenes forgalomban tartási engedélyen fel kell tüntetni.

Tehát ott lent a bal alsó részen, ahol az áll, hogy KORLÁTOZÁSOK: oda kell feltüntetni mindent. Ott áll az is, hogy érvényes az EGT területén, amennyiben azt kétoldalú megállapodás vagy az adott ország jogszabályai lehetővé teszi.
Itt van: a személy és teherszállítás valamint vontatás tilos, ha felmentést ad, akkor azt áthúzza.

Ha itt nincs más korlátozás itt feltüntetve, akkor sem jogszabály sem a hivatal nem korlátozta a forgalomban tartást. Szerintem.

Még várok véleményt más okmányirodásoktól is, de nem ígérem, hogy ma, de ha tudom, megírom neked.

sugarbebe # 2019.01.08. 09:55

A P rendszámunk minden tilalom alól mentesítve van. Én arra lennék kíváncsi, hogy az hol van leírva, hogy munkaszüneti illetve ünnepnapokon nem lehet használni???

wers # 2019.01.04. 18:17

kíváncsi vagyok, hogy valaki megtudja-e mondani nekem, hogy hol találok ilyen határozatot!!!???

Bocs, de a határozatot te fogod megkapni.

A 70.§ 6. bekezdésében ez van:” ?????

70. § (1) * Kérelemre P betűjelű ideiglenes rendszámtáblát kell kiadni

  1. * a fő tevékenysége szerint járműgyártó gazdálkodó szervezetnek az általa gyártott, vagy tesztelési célból részére üzemeltetésre átadott, de forgalomba még nem helyezett járművei tesztelése,
  2. a fő tevékenysége szerint gépjármű-kereskedelemre jogosult gazdálkodó szervezetnek a még forgalomba nem helyezett, vagy forgalomból kérelemre ideiglenesen kivont jármű kereskedelmi célból történő szállítása, továbbá kereskedelmi célú kipróbálása,
  3. * a gépjármű-fenntartó szervezetnek a forgalomból kérelemre ideiglenesen kivont, vagy lejárt műszaki érvényességű jármű javításához kapcsolódó diagnosztikai tevékenység (a javítást megelőző vagy azt követő kipróbálás), és
  4. a közlekedési kutatóintézetnek járművizsgálatok végzése,
  5. * a közlekedési hatóság nyilvántartásában szereplő, a közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló miniszteri rendeletben meghatározott járműfejlesztő szervezetnek tesztelés

céljából.

(2) * A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott jármű vezetése az ideiglenes forgalomban tartási engedély jogosítottján vagy a vele munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyen kívül másnak nem engedhető át, kivéve

  1. az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben a járműgyártó által a teszteléssel megbízott személyt,
  2. az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben, azonban ez esetben a jármű használata során a gépjármű-kereskedelemre jogosult gazdálkodó szervezettel munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személynek is a járműben kell tartózkodnia. A P betűjelű ideiglenes rendszámtábla használatának jogszerűségét a közúti ellenőrzés során okirattal kell igazolni,
  3. * az (1) bekezdés e) pontjában meghatározott esetben a fejlesztő által a teszteléssel megbízott személyt.

(3) * Az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott járműjavításra jogosult szervezet, vállalkozás részére kiadott P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott járművet olyan személy vezetheti, aki rendelkezik a gépjárműfenntartó tevékenység személyi és dologi feltételeiről szóló miniszteri rendeletben a járműszerelői tevékenység önálló végzéséhez előírt képesítéssel. A járművet vezető személy e feltétel fennállását a járműjavító szervezet által kiadott okirattal köteles igazolni.

(4) * A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott járműnek a közúti forgalomban való részvételéről a közlekedési igazgatási hatóság által hitelesített indítási naplót kell vezetni.

(5) A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott járművel a személy- és teherszállítás, valamint a vontatás tilos. A korlátozás alól az engedélyező közlekedési igazgatási hatóság indokolt esetben felmentést adhat.

(6) * A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott jármű esetében az (5) bekezdésben meghatározott személy- és teherszállítás, valamint vontatási tilalom alól akkor lehet felmentést adni, ha a tesztelés a jármű ezen jellemzőinek megismerésére irányul. A közlekedési igazgatási hatóság a jogszabályban előírt korlátozásokon túl útvonalbeli, területi és időbeli korlátozásokat írhat elő. Ezt és a jogszabályban meghatározott tilalmak alóli felmentés tényét az ideiglenes forgalomban tartási engedélyen fel kell tüntetni.

(7) * A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott vagy - ha a vontató és a vontatott jármű egy vezetővel vesz részt a közúti forgalomban - azzal ellátott járművet vontató jármű vezetője a közúti közlekedés során köteles igazolni az ideiglenes forgalomban tartási engedéllyel, az indítási naplóval és a (2)-(3) bekezdésben meghatározott feltételeket igazoló okirattal a rendszámtábla használatának jogszerűségét, valamint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás fennállását.

sugarbebe # 2019.01.04. 11:45

Az okmányiroda és a rendőrség egymásra mutogat, mindegyik a másikra tolja a felelősséget. Nem kaptunk még semmit, csak egy fecnink van, amit a rendőrök a rendszám elvételekor adtak. Ez egy sorszámozott indigós "sajtcetli". Én két napja keresem az interneten azt a jogszabályt, ami megtiltja a hétvégi illetve az ünnepnapokon történő használatot. Az okmányirodában azt mondták, hogy tisztában kellett volna lennüni a jogainkkal...mit szabad és mit nem szabad...
A 70.§ 6. bekezdésében ez van:
"A közlekedési igazgatási hatóság a jogszabályban előírt korlátozásokon túl útvonalbeli, területi és időbeli korlátozásokat írhat elő. Erről és a jogszabályban meghatározott tilalmak alóli felmentésről határozatot hoz."
Kíváncsi vagyok, hogy valaki megtudja-e mondani nekem, hogy hol találok ilyen határozatot!!!???

wers # 2019.01.04. 11:35

Sajnos a rendőrök kérdésére azt a választ adta, hogy a barátnőjéhez megy...

Az végül is mindegy. Azt nem írja törvény, hogy a P rendszám nem használható munkaszüneti napokon, az más kérdés, hogy a munkát végezhet-e az a személy, aki éppen vezette a kocsit.

Ha emiatt tényleg bevonják az engedélyt fellebbezzétek meg azzal, hogy a forgalmazott gépjárműveket tesztelni kell értékesítés előtt, és hasonlókat.

Azért nem értem, mert P rendszámmal hozzák be főként Ausztriából a kocsikat, ami sokszor hétvégére, akár ünnepnapra esik. (Ilyent még nem hallottam)

Kaptatok már róla határozatot az okmányirodától? Mit írnak az indoklásban?

sugarbebe # 2019.01.04. 10:50

Sajnos a rendőrök kérdésére azt a választ atta, hogy a barátnőjéhez megy...

drbjozsef # 2019.01.03. 19:58

Éppen mutatni vitte valakinek?

sugarbebe # 2019.01.03. 17:38

Sziasztok!

Használtautó kereskedésben dolgozom, a P rendszámunk korlátozások alól mentes. December 26-án délután a rendőrök megállitották a kollégámat, aki a cég P rendszámával kőzlekedett. Minden papir rendben volt (munkaszerzödés, inditási napló, cég papirok, biztositás) viszont 10 perces tanakodás után jogtalan használat miatt levetették és elvették a rendszámot és az inditási naplót azzal az indokkal, hogy munkaszüneti napon közlekedett P rendszámmal. Az okmányiroda 1 évre el akarja venni a rendszámot és ezidő alatt nem lehet másikat igényelni. Ez a lehető legrosszabbb, ami történhetett, hiszen minden autót P rendszámmal mozgatunk, enélkül szinte megbénulunk...
Mit tehetünk? Lehet-e arra hivatkozni, hogy az autót éppen mutat j vitte valakinek? Viszont munkaszüneti napon nem tudom, hogy dolgozhat-e....
Köszönök minden hozzászólást, ötletet és mindenek felett a jogi tanácsot külön köszönöm!
További szép estét mindnekinek!

Vadsuhanc # 2018.10.28. 09:09

Kedves MariannR!

Bár pontosan nem írtad le, hogy ki és mikor vonta ki a forgalomból a gépjárművet, de erős a gyanúm az általad leírtak alapján, hogy hatóságilag lett kivonva és nem a gépjármű tulajdonosa vagy üzembentartója által.

Ha így van akkor szerintem a rendőr törvényesen járt el ugyanis a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet 70.§.(1) bekezdésben foglaltak szerint a P rendszám használata csak a forgalomból kérelemre kivont gépjárműre megengedett. Amennyiben hatóság vonta ki akkor nem. Ezért mondta a rendőr amit mondott.

gerbera317 # 2018.10.28. 07:33

Mi volt törvényes? A P-s rendszám használata biztosan nem, hiszen akkor nem lenne okod kérdezni.

MariannR # 2018.10.27. 18:38

Sziasztok!
Törvényesen magyar forgalomból kivont gépjárművet P rendszámmal próbáltak mozgatni. Hatóság elvette P rendszámot..a rendszám jogos tulajdonosa vezette a járművet, amibe belekötött a rendőr,h.nem a mi cégünk vonta ki forgalomból az autót. Tudtok erre jogszabályt, jogos volt?? Fél órát telefonálgatott,h.leveheti-e..jó,h.ismerősnek szeretett volna ezzel segíteni..jól megjártuk..

gferi # 2016.10.17. 13:42

koszonom a reakciot! olvastam egy ilyen eszmefuttatast, de akkor aki ezt irta az valoszinuleg elegge eltevedt??:

A kulcskifejezés, amire szeretnénk rávilágítani: “…szervezettel munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személy…”

A közhiedelemmel ellentétben munkát nemcsak a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban Mt.) hatálya alá tartozó munkaviszonyban lehet végezni, hanem a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban Ptk.) hatálya alá tartozó megbízási- és vállalkozási szerződés alapján is.

A munkaviszonyban (köznyelven: alkalmazottként) végzett munkavégzés fontos jellemzője, hogy az egyik fél arra vállal kötelezettséget, hogy a másik fél számára, annak irányítása alatt rendszeresen munkát végez. Erős alá-föléredeltségi viszony van a munkáltató és a munkavállaló között, a munkáltatót széles utasításadási jog illeti: a munkavégzés helyére, idejére, módjára kiterjedően, a munkavállaló munkabért kap, a munkavégzés költségeit a munkáltató viseli, a munkavégzés a munkáltató eszközeivel történik, és lehetne még sorolni a kötöttségeket.

A P jelű rendszámmal ellátott jármű vezetése nem szokta kitölteni az egész napot, egész hetet, egész hónapot egy kisvállalkozás életében, és nagyon kevés vállalkozás az, amelyik megengedheti magának a garantált bérminimum és annak járulékfizetési kötelezettségét ebből a célból.

Sokan azt is elfeledik, hogy nem csak a garantált bérminimum, hanem a kötelező munkaidő (minimum napi 4 óra, maximum napi 12 óra), külföldi autómozgatás esetén napidíj, kötelező szabadság kiadása, szombat és vasárnapi munkavégzés, túlóra, és még ezer apró dolog keserítheti meg ezen látszólag egyszerű feladat elvégzése/elvégeztetése egy vállalkozás életét.

Az egyszerűsített foglalkoztatás egy olyan speciális munkaviszony, amely ugyan munkaviszony, de jónáhány Mt.-ben előírt kötelezettséget nem kell figyelembe venni, és az adózása, járulékvonzata is kellően egyszerű. Ha éppen van a vállalkozásnak egy “ténfergő” ismerőse, akkor pl. az Ausztriából, Németországból, Svájcból, stb. beszállítandó jármű mozgatásához felkérhetőek, és egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmazhatóak.

Gyakori eset az is, hogy a vevő kinéz magának külföldön egy autót, a kereskedő lebonyolítja az ügyletet, majd a P rendszámtáblával elindulnak a járműért. A kereskedő saját kocsiján kiszállítja a vevőt (és annak családját), visszafelé már a vevő hozza a kiválasztott autót. De mi van akkor, ha a vevő nem akar, nem tud, nem áll szándékában munkaszerződést kötni?

A munkavégzésre irányuló jogviszony másik formáját kell választani megoldásként:

  • Vállalkozási szerződés alapján a vállalkozó (esetünkben: a vevő) vállalkozói tevékenységgel elérhető eredmény megvalósítására, a megrendelő (esetünkben: a kereskedő) annak átvételére és a vállalkozói díj megfizetésére köteles.

A megrendelő a vállalkozói tevékenységgel elérhető eredmény létrehozásához szükséges utasításait adhatja meg, az utasítás nem terjedhet ki a tevékenység megszervezésére, a munka elvégzéséhez szükséges szakkérdésekre és nem teheti a teljesítést terhesebbé, nincs a munkaviszonyra jellemző alá-fölérendeltségi viszony a felek között.

  • Megbízási szerződés alapján a megbízott (esetünkben: a vevő) a megbízó(esetünkben: a kereskedő) által rábízott feladat ellátására, a megbízó a megbízási díj megfizetésére köteles.

A megbízó utasítási joga szélesebb, mint vállalkozási szerződésnél, de szűkebb, mint a munkaviszonyban, kiterjedhet a megbízás teljesítésének mikéntjére, módjára is.Nincs a munkaviszonyra jellemző alá-fölérendeltségi viszony a felek között, a megbízási díj a szerződés teljesítésekor esedékes.

Egyszerűbb a helyzet, ha a kereskedő egy vállalkozást bíz meg, hogy hozzák ide vagy oda az adott járművet: a vállalkozási szerződés alapján (ami lehet szóbeli is), a vállalkozó elballag a járművekért, leszállítja, kiszámlázza, és várja a következő megrendelést.

Megjegyezzük, hogy a gyakorlatban egy vevőtől elég nehéz elvárni, hogy számlázza ki a saját autójának hazaszállítását azért, hogy használhassa a P rendszámot.

Egy megbízási szerződés megkötése már nem tűnik túl bonyolultnak: megbízza a kereskedő a vevőt, hogy menjen el a járműért, és ezért a kereskedő (a szállításért) fizet a megbízottnak Z ezer forintot, és elfelejthetik ebben a tekintetben egymást, meg még szabályos is lesz a P betűjelű rendszámtábla használata. (A vételárba pedig, természetesen, ez a szállítási díj részeként belekerül, a vevőnek, mint megbízottnak kifizetett megbízási díj és járulékai a vevő által a vételárban, vagy azon felül, megfizetésre is kerül.)

Összefoglalva: A gyakorlatban, a jogszabály által előírtak betartása érdekében, a P jelű rendszámtábla jogszerű használata érdekében a munkavégzésre irányuló jogviszonyok lehetőségei közül elsősorban az egyszerűsített foglalkoztatás vagy a megbízási szerződés alkalmazását javasoljuk az érintetteknek azzal, hogy az egyszerűsített foglalkoztatást legkésőbb a foglalkoztatás megkezdése előtti napon be kell jelenteni, míg a megbízási szerződésnél elegendő, ha az indulást megelőzően a szerződéskötésre jogosultak kitöltenek egy formaszerződést, és azt lobogtatják, ha ellenőrzésre kerülne sor.

Véleményem # 2016.10.17. 13:16

kcs1

Írásod alapján ott dolgoztál, be voltál jelentve, így nem is lehetett gond a P rendszám használat.

wers

A P rendszám bérlése nekem személy szerint furcsa. Tele van az internet ilyennel, hogy bérbe adják. De milyen jogcímen adják bérbe azt amire más nem jogosult használni... Ebből az következik, hogy a bérbe adók nagy része sem tisztességes, benne van a pakliban a hamisított rendszám is, tényleg sok van, külsőre semmi eltérés. Alaposan meg kell nézni a rendszám táblát és az indító napló hitelességét is.
Szerintem a P rendszám bérlés ahogy ez az interneten terjed úgy ahogy van jogellenes.
( és a többi külföldi ideiglenes rendszám is, legyen az osztrák, német, szlovák )

Véleményem # 2016.10.17. 13:09

gferi

70. § (1) Kérelemre P betűjelű ideiglenes rendszámtáblát kell kiadni
a)a fő tevékenysége szerint járműgyártó gazdálkodó szervezetnek az általa gyártott, vagy tesztelési célból részére üzemeltetésre átadott, de forgalomba még nem helyezett járművei tesztelése,

  1. a fő tevékenysége szerint gépjármű-kereskedelemre jogosult gazdálkodó szervezetnek a még forgalomba nem helyezett, vagy forgalomból kérelemre ideiglenesen kivont jármű kereskedelmi célból történő szállítása, továbbá kereskedelmi célú kipróbálása,
  2. a gépjármű-fenntartó szervezetnek a forgalomból kérelemre ideiglenesen kivont, vagy lejárt műszaki érvényességű jármű javításához kapcsolódó diagnosztikai tevékenység (a javítást megelőző vagy azt követő kipróbálás), és
  3. a közlekedési kutatóintézetnek járművizsgálatok végzése céljából.

(2) A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott jármű vezetése az ideiglenes forgalomban tartási engedély jogosítottján vagy a vele munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyen kívül másnak nem engedhető át, kivéve

  1. az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben a járműgyártó által a teszteléssel megbízott személyt,
  2. az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben, azonban ez esetben a jármű használata során a gépjármű-kereskedelemre jogosult gazdálkodó szervezettel munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személynek is a járműben kell tartózkodnia. A P betűjelű ideiglenes rendszámtábla használatának jogszerűségét a közúti ellenőrzés során okirattal kell igazolni.

Megbízhat amennyiben megfelel az a megbízás a fenti rendelet szerint.
...a vele munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyen kívül másnak nem engedhető át...

Jogviszonynak kell lennie. Holmi írt megbízási papír lehet kevés. ( munkaszerződés amivel igazolja a jogviszonyt a megbízóval esetleg, és nem hamisított szerződés! ) Egy ellenőrzés során a hatóság alaposságán múlik, hogy a jogviszonyt ellenőrzik alaposan vagy egy a hatóságnak mutatott megbízásra azt mondja oké...

Meglátásom szerint könnyen elcsúszhat egy ilyen megbízás, mármint nincs következménye, de szigorúan nézve túl sok az ilyen fajta megbízás és alaposabb ellenőrzést igényel, mivel a P rendszámmal sok a vissza élés. Vagyis nem az arra jogosult használja a rendszámot

A tréleren való szállítás egy megoldás aki nem tud megfelelni a P rendszámnak.

wers # 2016.10.17. 08:19

Ez igaz.

Dr.Attika # 2016.10.17. 06:31

Vigyázzon, hogy ne hamis P-rendszám legyen. Rengeteg hamis van forgalomban. Hamis a rendszám, az indítási napló és a biztosítási kötvény is. Gépjármű ellenőrzéskor nem biztos, hogy kibukik, mert rendszerint klónozottak.

wers # 2016.10.17. 06:25

gferi, igen, mozgatni mozgathatod saját lábán. Bérelned kell egy P rendszámot.
Az már egy másik kéréds, hogy forgalomba tudod-e hozni Magyarországon, a Közlekedés Felügyelet átendegi-e, kieadja-e a müszaki adatlapot.

wers # 2016.10.17. 06:20

vittimr, igen, az egész unio területén (elvileg)
Az engedély alján olvahatod.