P rendszám jogtalan használata bűncselekmény?


pohicop # 2016.03.15. 22:19

"a még forgalomba nem helyezett"
"a forgalomból kérelemre ideiglenesen kivont"

Ezen két dolog fontos. Ha ilyen járművekre teszik fel a "P" betűjelű ideiglenes rendszámot és a cég, a munkaszerződések, naplótöltés is rendben vannak akkor nincs gubanc.

A baj ott kezdődik mikor a rendszám, napló, papírok valamelyike, vagy mind hamis, ekkor ugye bcs. lesz, de jön a "nem én raktam fel", "én ezt így kaptam", "azt hittem minden rendben van vele", "azt hittem, hogy ezt így lehet venni" szöveg és a nyominger kolléga elszöszölhet sokáig......

Ha már rendszámos autóra teszik fel ami forgalomba van helyezve Magyarországon, vagy hivatalból van kivonva a forgalomból, akkor megint csak bcs. lesz.

Véleményem!

A Szlovák C az érdekes dolog. A Szlovákok kijelentették, hogy csak Szlovákia belterületén érvényes. Ezt mondják ki a saját Szlovák jogszabályaik.

Volt kolléga aki vett is el ilyen rendszámot.

A szabs. előadó meg les mint hal a vízben, mert nem tudja ütköztetni semmibe, mivel nincs Magyar jogszabály ami azt írná le, hogy itt érvénytelen lenne a Szlovák C rendszám. És ugye itthon illik a saját jogszabályok szerint eljárni, a Szlovák jogszabály ehhez kevés. Így meg lesz szüntetve ezzel kapcsolatban az eljárás úgy tudom.

folyami géb # 2016.03.15. 19:07

Én sem akarok személyeskedni, de szerintem meg Te vagy olyan, mint a vak ember, aki megtapogatja az elefánt ormányát, és utána azt mondja, hogy az elefánt olyan, mint a kígyó.

"Egy adott nyomozó, ügyész, bíró, ügyvéd stb. olykor csak egy megyében, egy városban, egy területen dolgozik, jár el"

Már ez sem igaz mindenkire.

Egyébként én nem azt mondtam, hogy az egész országban mindenki ugyanazt kapja ugyanazért a cselekményért, hanem azt, hogy - legalábbis a minősítés szintjén - azonos megítélésnek kell érvényesülnie. Tudom, hogy ez nem mindig így van, különbség csak abban van köztünk, hogy szerinted ez jó, szerintem meg nem.

Véleményem # 2016.03.15. 17:59

Janek13
A Próba rendszám kölcsönadása bűncselekmény vagy szabálysértés?
Egyáltalán minek minősül, ha odaadtam egy ismerősömnek és elvették tőle?

Az eredeti kérdés. Ami bűncselekmény is lehet meg szabálysértés is. Kérdés, hogyan járnak el vele szemben, milyen a hatóság hozzáállása és az adott hely gyakorlata, ilyen ügyekben.

Véleményem # 2016.03.15. 17:50

folyami géb

sajnos pont a nekem címzett résszel nem tudok mit kezdeni. Az eredeti kérdés az volt, hogy más (jogosultalan) személynek való átadása bűncselekményenk vagy szabálysértésnek minősül-e. Az, hogy a gyakorlatban ezt sokan így csinálják, nem érv egyik álláapont mellett sem.

Erre továbbra is azt tudom mondani, hogy vizsgálhatják. De nem teszik meg mindig, minden esetben.

Amit viszont Attila dokinak írtál, azzal maximálisan nem értek egyet. Szvsz. Magyarország egész területén ugyanaz a Btk. és ugyanaz a szabálysértési törvény hatályos. Ha valahol ne így csinálják, az rossz, hibás, törvénysértő gyakorlat.

Ez egy olyan meglátás, nem szeretnék személyeskedni veled, ami arra vall, hogy nem látsz bele a nagy egészbe. Persze igaz is lehetne amit írsz, egységesség btk. szabs. eljárás stb. mind szép és jó, meg olykor bár így lenne. De ez nagyon nem így van. Ezt most a P rendszámtól függetlenül mondom. Megyére, városra, vezetés függő sajnos, nem sajnos... Egy adott nyomozó, ügyész, bíró, ügyvéd stb. olykor csak egy megyében, egy városban, egy területen dolgozik, jár el, és van, hogy nem lát túl azon mert kénytelen a helyi "szokásoknak" vagy az adott bíró személyét ismerve vagy ügyészt ismerve, ezek tükrében alkalmazkodni, dolgozni. Aki távol van ezen eljárásoktól, az gondolhatja azt, hogy ugyan azért az elkövetett dologért, ugyan azt szabják ki rá. Nem , hogy az ország két távoli pontjában megyéjében máshogy járnak el, de még szomszédos megyék között is ég és föld ahogy a jog gyakorlatokat alkalmazzák. Lehet vannak egységes jog gyakorlatok, állásfoglalások amiket alkalmaznak egységesen, de nem minden esetben. Ez egy bonyolult dolog szerintem.

A hvg. cikk nagyon régi és egy nagy általánosítás. A témához alig használható. A police.hu cikk az egyértelmű bűncselekmény. De az eredeti kérdező nem ezt írta, így még mindig nem megállapítható meglátásom szerint az a bűncselekmény amiket itt írtok. Lehet valamelyik megáll, de kétlem.

folyami géb # 2016.03.14. 16:26

Kedves véleményem,

sajnos pont a nekem címzett résszel nem tudok mit kezdeni. Az eredeti kérdés az volt, hogy más (jogosultalan) személynek való átadása bűncselekményenk vagy szabálysértésnek minősül-e. Az, hogy a gyakorlatban ezt sokan így csinálják, nem érv egyik álláapont mellett sem.

Amit viszont Attila dokinak írtál, azzal maximálisan nem értek egyet. Szvsz. Magyarország egész területén ugyanaz a Btk. és ugyanaz a szabálysértési törvény hatályos. Ha valahol ne így csinálják, az rossz, hibás, törvénysértő gyakorlat.

Feltéve persze, hogy ugyanarról beszélünk. Senki nem vitatja, hogy elméletileg követhetők el - főképp a jogosult által - szabálysértések a P rendszáám kapcsán is.

http://hvg.hu/…latos_JAK48R

Viszont annak átadása nem jogosultnak és más járművére való felszerelése egész biztosan bűncselekmény.

http://www.police.hu/…robarendszam

Véleményem # 2016.03.14. 15:07

Dr.Attika

Akkor jó. Védő vagyok egy hasonló ügyben. Ezek szerint a P-rendszám, indítási napló, munkaszerződés, külföldi számla lefoglalást, gyanúsítást csak álmodtam.

Hasonló ügy. Példálózni lehet, konkrétumok nélkül meg több vonalon elindulni. Amerre én tapasztaltam, szabálysértés szintjén megreked. Ez adódik abból, hogy az adott helyi szokások, rendőrség, bíróság, ügyészség ezeken a helyeken nem úgy dolgozik, mint ahol te védő vagy a hasonló ügyedben.

Másfelől nézve ha a munkádat vesszük figyelembe vagy a személyes meglátásodat tapasztalatodat, akkor legyen bűncselekmény vagyis szigorúbb következményekkel járjon egy ilyen eset, mint szabálysértés szint.

Majd ha az eredeti kérdező veszi a fáradtságot és leírja mivel zárult az ügy akkor az adhat némi támpontot. ( bár a kérdezők 90%-a nem írja le mivel zárultak az ügyei )

Pohicop

A szlovák C rendszámot is el lehet venni, már egyes helyeken veszik is el... Az ország területén változó ahogy ezt kezelik. Amerre tapasztaltam elveszik... ( apróságokat is nézni kell ) Írtad a másik topicba, hogy érkezett valami a szlovákoktól de ott nem reagáltál az írásomra amit írtam utána.

folyami gép

A pakolgatni szóra felfigyeltél. Igen, egyszerűen ennyi, mert így használják. Írtad minek kell megfelelni és valóban úgy is van. De akik ezt a P-t használják igenis pakolgatják...

Dr.Attika # 2016.03.14. 14:07

Az interneten P-rendszámot hirdetők és el/vagy bérbeadók azzal kecsegtetik a delikvenseket, hogy ha elkapják, akkor legfeljebb csak szabálysértés.

folyami géb # 2016.03.14. 13:58

A rendeletet én is olvastam, igazából arra voltam kíváncsi, amit Attika doki írt. Akkor már csak arra lennék kíváncsi, miből gondolhatta bárki, hogy ez nem báncselekmény, hanem csak szabálysértés.

pohicop # 2016.03.14. 09:59

Igazából 4 fő tevékenység esetén adják ki a "P" betűs rendszámot:

326/2011 Korm. rendelet
70. § (1) Kérelemre P betűjelű ideiglenes rendszámtáblát kell kiadni:

  • a)131 a fő tevékenysége szerint járműgyártó gazdálkodó szervezetnek az általa gyártott, vagy tesztelési célból részére üzemeltetésre átadott, de forgalomba még nem helyezett járművei tesztelése,
  • b) a fő tevékenysége szerint gépjármű-kereskedelemre jogosult gazdálkodó szervezetnek a még forgalomba nem helyezett, vagy forgalomból kérelemre ideiglenesen kivont jármű kereskedelmi célból történő szállítása, továbbá kereskedelmi célú kipróbálása,
  • c)132 a gépjármű-fenntartó szervezetnek a forgalomból kérelemre ideiglenesen kivont, vagy lejárt műszaki érvényességű jármű javításához kapcsolódó diagnosztikai tevékenység (a javítást megelőző vagy azt követő kipróbálás), és
  • d) a közlekedési kutatóintézetnek járművizsgálatok végzése céljából.

(2)A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott jármű vezetése az ideiglenes forgalomban tartási engedély jogosítottján vagy a vele munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személyen kívül másnak nem engedhető át,

kivéve:

  1. az (1) bekezdés a) pontjában meghatározott esetben a járműgyártó által a teszteléssel megbízott személyt,
  2. az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben, azonban ez esetben a jármű használata során a gépjármű-kereskedelemre jogosult gazdálkodó szervezettel munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló személynek is a járműben kell tartózkodnia.

A P betűjelű ideiglenes rendszámtábla használatának jogszerűségét a közúti ellenőrzés során okirattal kell igazolni.

(3)Az (1) bekezdés c) pontjában meghatározott járműjavításra jogosult szervezet, vállalkozás részére kiadott P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott járművet olyan személy vezetheti, aki rendelkezik a gépjárműfenntartó tevékenység személyi és dologi feltételeiről szóló miniszteri rendeletben a járműszerelői tevékenység önálló végzéséhez előírt képesítéssel. A járművet vezető személy e feltétel fennállását a járműjavító szervezet által kiadott okirattal köteles igazolni.

(4)A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott járműnek a közúti forgalomban való részvételéről a közlekedési igazgatási hatóság által hitelesített indítási naplót kell vezetni.

(5) A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott járművel a személy- és teherszállítás, valamint a vontatás tilos. A korlátozás alól az engedélyező közlekedési igazgatási hatóság indokolt esetben felmentést adhat.
(6)A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott jármű esetében az (5) bekezdésben meghatározott személy- és teherszállítás, valamint vontatási tilalom alól akkor lehet felmentést adni, ha a tesztelés a jármű ezen jellemzőinek megismerésére irányul. A közlekedési igazgatási hatóság a jogszabályban előírt korlátozásokon túl útvonalbeli, területi és időbeli korlátozásokat írhat elő. Ezt és a jogszabályban meghatározott tilalmak alóli felmentés tényét az ideiglenes forgalomban tartási engedélyen fel kell tüntetni.

(7) A P betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott jármű vezetője a közúti közlekedés során köteles igazolni az ideiglenes forgalomban tartási engedéllyel, az indítási naplóval és a (2)-(3) bekezdésben meghatározott feltételeket igazoló okirattal a rendszámtábla használatának jogszerűségét, valamint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás fennállását.

Dr.Attika # 2016.03.14. 06:02

A P-rendszámot a cégnek adják és arra az autóra rakhatja fel, amellyel jogszerűen próbaúton van. Pl.új, még forgalomba nem helyezett gk-ra, amelyet bemutat a vevőnek kipróbálással. Az autógyárak, amelyek próbaútra viszik a kifejlesztés alatt lévő autómárkát, stb.

pohicop # 2016.03.13. 19:55

Attila111111!

Ne általánosíts egy intézkedés alapján ;)

folyami géb # 2016.03.13. 19:44

Köszi, bár ebből még mindih nem derül ki, hogy a P rendszám gépkocsira vagy vállalkozásra szól-e. Bár jelentősége csak annyi van, hogy utóbbi esetben csak a más gépocsira való felszerelése bűncselekmény, előbbi esetben az eltávolítása is egyedi azonosítójellel visszaélés (és nem meghamisítása, 2013. július 1. óta).

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.03.13. 19:33
folyami géb # 2016.03.13. 18:20

Azért sajnálom, hogy a tegnap 17:18-as kérdésemre senki nem válaszolt.

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.03.13. 18:15

Ezt mind el is fogadnánk,mert érthető,hogy időnként le kell állítani gyanus alakokat. Felháborító az ahogyan teszik,illedelmesség és a tiszteletet nagyon távolinak tünik. Ellenőrzéssel azt éreztették velünk,hogy biztosan bűnözők vagyunk. Finoman szólva egy kicsit beijedtünk,mert végig arra várt,hogy valamivel belénk lehessen kötni,aztán fizessünk zsebbe. Talán lehetne másképp udvariasabban,talán szimpatikusabb is lenne. Most már tudom,hogy érettségi nélkül ma Magyarországon nem lehet senki rendőr. Viselkedés normáit nem tanítják nekik,csak azt hogy hogyan ráhozni a frászt egy külföldi vétlen autósra. Ezen kéne változtatni.

pohicop # 2016.03.13. 15:54

A cikk nem értelmes teljesen, de azért megérthető.
Értem a te álláspontodat is Dr.Attika, de sok hátránya lenne annak amit írsz. Jobb ez így ahogy van. Így is sok a visszaélés, hát még akkor mi lenne ha szabályosan közlekedve simán lehetne hullát és drogot szállítani az autóban.
Ha mindenki szabályos lenne és az ideiglenes rendszámokat használók 80%-a nem visszaélő és csaló lenne akkor nem lennének annyit ellenőrizve, mint ahogy jó pár külföldi rendszámos autó sem.

Olyan szabályozás, körülmény úgyse lesz soha, ami mindenkinek megfelelne.

Dr.Attika # 2016.03.13. 08:15
Dr.Attika # 2016.03.13. 07:33

javítás: jobb oldalon.

Dr.Attika # 2016.03.12. 22:54

Végül is idetartozik, mert nem okkal, hanem csak azért ellenőrzött a rendőr, mert idegen rendszám volt a gépkocsin.

Egyébként egy pár éve történt az M3 autópályán, hogy egy idős hölgy Gödöllő környékén látott egy kamiont, amelynek vezető ülésében nem ült gépkocsivezető. Hívta a rendőrséget, hogy egy vezető nélküli kamion megy az autópályán. megadta a helyet, időt. A rendőrök neki iramodtak, meg is találták a kamiont és látták, hogy GB felségjelű angol kamionról van szó, amelyben a baloldalon természetesen ott volt a vezető.

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.03.12. 22:39

Tudom nem ide tartozik, de azért leírom

Hogy milyen "értelmesek" is vannak közöttük, hogy az már kész csoda. Itthon járt egy magyar, de Brit állampolgár ismerősöm, egy igen értékes kocsival. Késő este jöttünk vidékről Pestre amikor megállított minket egy rendőr, biztosan unalom miatt, mert semmi szabálytalanságot nem követettünk el. Odajön az én oldalamra és kérte a menetokmányokat. Hát mondom én belemegyek ebbe a játékba, mert, hogy hogy nem veszi észre, hogy a másik oldalon van a kormány és a sofőr ott van. Én ittam egy kevés alkoholt, barátom pedig semmit. Amikor megakart szondáztatni akkor szólok a rendőrnek, hogy jobb lenne ha a sofőrrel beszélne, mert nem én vezettem. Ez olyan ideges lett, hogy majdnem felrobbant. Elkezdte a szerencsétlent baszogatni, de végül is elengedett minket.
Szóval ha valakinek idegen rendszáma van és még ha az illető magyarul is beszél, akkor bizony itt ellenőrizni kell orrba-szájba. Ez kérem Európa, így működik egy szabad békés ország. Nem tudom, hogy szomszédainknál hogyan mennek a dolgok, de, hogy ez kurvára vér ciki az tény!!!! Nekem égett a pofám, pedig nem tehetek az egészről semmit. Nem értem, hogy miért irritálja a rend szerveit az ha valaki külföldi rendszámmal járkál itthon, akkor már ő rögtön csaló, vagy mi a f.szom?

Dr.Attika # 2016.03.12. 21:44

Lenne itt megoldás. A rendőr akkor állítson meg egy autót, ha közlekedési szabálysértést követ el a vezetője vagy egyéb bűncselekményre utaló magatartást észlel. Ne azért, hogy azt ellenőrizze, hogy a P-rendszámot vagy akármilyen más rendszámot jogosult-e használni vagy nem. Ha gyanús valami, akkor írjon jelentést róla. Főleg, ha a helyszínen nem tudja eldönteni a rendszám használat jogosságát.
A mostanában sokat ajnározott Amerikai Egyesült Államokban, ha nem ezt teszi a rendőr, akkor olyan fegyelmit kap, mint annak a rendje.
Igaz még az un. átkosban (rendszerváltás előtt) este várakoztam a vonatra a Keletiben egy padon. Jön egy rendőr szakaszvezető és hirtelen rám néz, odajön és mondja. "Személyi igazolványt!" Mondom: Nem adom. Erre ő: Miért nem? Mondom: Semmilyen indoka nincs arra, hogy elkérje és igazoltasson. Erre ő: Van, mert én vagyok a hatóság.
Mondtam neki, hogy én meg hivatásos honvéd hadnagy vagyok és ezennel igazolom magam- felmutattam a "hivatásos honvéd személy" igazolványomat és utasítottam, hogy tartsa be a fegyveres erők és testületek közötti udvariassági szabályokat és jelentkezzen valamint teljesítsen tisztelet adást. meg is tette. Ezt követően már kedélyesebben beszélgettünk és megkérdeztem, hogy miért akart igazoltatni. Erre annyit mondott: Unatkoztam.

pohicop # 2016.03.12. 21:13

Sajnos sok a visszaélés és pont azért, mert nehéz a helyszínen utánajárni a dolognak.

250.000-ért eladott, napi 5.000-ért kölcsönadott P rendszámok tömkelege. Hamis munkaszerződések. Ideiglenes rendszámok adatbázisához való hozzáférés hiánya.

"Nem volt kitöltve rendesen" általában a hamis papírok ilyenek.....

Ezen esetben általában beleszaladnak az okirat hamisításba. De ugye a helyszínen honnan tudná 100%-ra a rendőr? Nincs adatbázis amit elérne, nem tudja valóban a cég alkalmazottja e a személy avagy nem. Ilyenkor fénykép, stb. Utána mennek a megkeresések a megfelelő helyekre. És mikor kiderül, hogy köze nincs a céghez az illetőnek akkor lukadunk ki ide kb. amit a kérdező felvázolt. És akkor a bűnügy meg a NAV már dolgozik is az ügyön.....Persze ehhez olyan rendőr kell aki gyanút fog és utánajár a dolgoknak. Van aki egy bírsággal lerendezi....

És akkor még megjelent ez a szuper Szlovák C rendszám is, ami ugyan nem érvényes csak Szlovákia belterületén a Szlovák törvények szerint, de mivel a Magyar törvényekbe nem lehet ütköztetni így elkezdődött ezeknek is az elterjedése és 190.000-ért árulják őket a neten.....
Hát ebből is majd mi lesz nem tudom.....de idővel biztosan kitalálnak valamit rá.

folyami géb # 2016.03.12. 16:18

Nem vagyok a téma kifejezett szakértője, ezért csak egy dolgot állítok és egyet kérdezek.

Amit állítok: az egyedi azonosítójel meghamisítása fel sem merülhet, mert nem hiszem, hogy a kérdező 2013. július 1. előtti eseményre kérdezett volna rá.

Amit kérdezek: mit jelent az, hogy a P rendszámot "lehet pakolgatni"? Azt nem egy adott, konkrét gépjárműre adják ki, hanem egy adott személynek (szervezetnek), akinek aztán akárhány, a 326/2011. sz. kormnyrendelet 70. §-ában írt feltételeknek megfelelő járműve van, pakolhatja egyikről másikra, másikról harmadikra stb.?

Dr.Attika # 2016.03.12. 15:59

Véleményem!
Akkor jó. Védő vagyok egy hasonló ügyben. Ezek szerint a P-rendszám, indítási napló, munkaszerződés, külföldi számla lefoglalást, gyanúsítást csak álmodtam.

Véleményem # 2016.03.12. 14:06

A Z rendszám más... Azt hamisítják, sőt... Azt inkább hagyjuk is. Majd ha valaki ezzel a rendszámmal is ide fordul segítségért akkor ki lesz vesézve. De addig felesleges.

Valóban nem lehet megállapítani a kérdező írásából pontosan mi volt, mi történt, mi lesz. Ahhoz látni kellene az összes iratot, mindent. De a nagy általánosság, hogy sima szabálysértés szintjén marad ez. Amit írt azok alapján.