albérlet, kaució visszafizetése


drbjozsef # 2021.06.21. 16:52

bolgárG,

Ha valamire a szerződés kötelez, ráadásul nem is összegszerűen, hanem jogcímmel, akkor azt fizetnetek kell, ha emelkedik akkor is, 5 év elévülési időn belül be is hajtható.
(Példa : ha a biztosító nem küld csekket a kötelező befizetéséhez, akkor az nem indok a mulasztásodra, akkor is be kell fizetned, és megbüntetnek, ha nélküle közlekedsz az autóval.)
Sőt akár olyan kötelezettség is behajtható, amit addig valami okból nem is tudtál (mondjuk építmény vagy településfejlesztési adó, ami addig nem volt, valami adminisztrációs hibából nem jutott el hozzád a levél az önkormányzattól).

Természetesen szóba jöhet a kellő gondossággal eljárás, a méltányosság, a jóhiszeműség. Elsősorban az egymás közötti közös megegyezés alapjaként, de természetesen a bíróságon is lehet rá hivatkozni. Ha nem adja vissza a szerinted meg visszajáró kauciódat, neked kell fizetési meghagyást indítanod vagy pert indítani, és ott majd eldől, hogy kit, milyen mértékben terhel a mulasztás.

Én azt mondanám, megosztandó ez a fizetendő, alapesetben titeket terhel, de a bérbeadó eljárása sem volt a ptk. szerinti elvárhatóan gondos, úgyhogy jó lenne inkább valahogy közösen megegyezni. Ha nem pereskedhettek, feltehetőleg a szóban forgó összeg többszörösébe kerülő perköltségekkel...

Zöldövezeti11 # 2021.06.21. 17:04

Van még egy fontos pontja a szerződésünknek (ami eléggé fércmunka és következetlen), miszerint az óvadék összege a közüzemi számlák hiánytalan rendezésekor és a lakás épségben való átadásakor visszajár. Itt nem említődik meg az óvadék.

Ezt a bérbeadó és a bérlő hozta össze közösen. Vagy legalább is az aláírásakor áldását adta rá.

a kiköltözéskor az óvadék felét megkaptuk a képviselőjétől, a másikat pedig 30 napon belül, a közüzemi számlák rendezése utánra ígérte.

De hát a közüzemi számlák sincsenek még rendezve. Teljesen.
Meg kell egyezni !

bolgárG # 2021.06.22. 12:10

Kedves drbjozsef és Zöldövezeti11!

Köszönöm a hozzászólásokat, megpróbáljuk akkor ennek fényében valahol közelíteni az álláspontokat.

p.s.: a közüzemi számlák hiánytalanul rendezve vannak, csak a szolgáltatókkal való véglegesítésre (hogy van-e tartozás) vonatkozott a kitétel

Horror33 # 2021.08.31. 11:50

Hogyan lehet újra regisztrálni egy lakást Magyarországon? Milyen dokumentumokra van szükség?

drbjozsef # 2021.08.31. 12:22

Horror33,

Magyarországon nem kell "regisztrálni" egy lakást.
Spamrobot vagy-e?

Majdnemberlo # 2021.09.03. 14:28

Tisztelt Jogtudosok!
Bérleti szerződés szerint a Bérbeadó a lakást kitakarított, rendeletetésszerű állapotban hónap. 27 napján bérbe adta nekem. A hónap 28 napján szombat délután belépve a lakásba kosz, összeszereletlen bútorok, falból kilogó gyengeáramú vezetékek fogadtak. Mivel az ország másik végéből érkeztünk úgy döntöttünk, hogy éjszaka fáradtan már nem vágunk neki az éjszakának maradunk, de a lakás bérlését nem kívánjuk megkezdeni. Ki sem pakoltunk, vasárnap reggel el is hagytuk az albérletet. Hétfői napon a kulcsot visszavittem az ingatlan közvetítőnek, szóban és írásban tájékoztattam arról, hogy mi fogadott a bérleményben. Kértem Bérbeadót, hogy a kauciót fizesse vissza, mert szerződés szerint a magára eső részt egyértelműen nem teljesítette. Természetesen a kauciót nem kívánja visszafizetni, mert az Bérbeadó úgy gondolja (ha csak 3 napra is) szerinte mi bérbe vettük az ingatlant. Hivatkozik a szerződés azon pontjára, miszerint 1 éven belül mondom fel a Bérleti szerződést a kauciót nem köteles visszafizetni. Itt jegyzem meg a szerződés határozatlan idejű.
Két kérdésem van: Érvényes-e az a szerződés, amit valamelyik fél nem tart be? Nincs fennálló költsége (1 este) az ingatlannak, ennek ellenére zsebre rakhatja a kéthavi kauciót?

Zoltanuss # 2021.09.03. 16:25

Kevered a bérbeadót és a közvetítőt.
De mindegy.
valahogy a bérbevevés folyamata is fals.

Egy leendő bérlő nézegeti a hirdetést, ha neki megfelelőt talál, felveszi a kapcsolatot a hirdetővel/bérbeadóval és megbeszél egy időpontot a mustrára.
Megnézi a kéglit , kérdez ezt azt, a bérbeadó vagy a képviselője közben vizsgálja az érdeklődőt. Elsőre ügylet nem jön létre.. Az komolytalan.
Nos ha valaki messze lakik, kivesz egy rövid időre szóló egy -két éjszakás bérletet. Úgy híják szálloda, panzió stb.. A kínálat bőséges. A körültekintőbb akár több kínált bérletet is megmustrál.
Ha kölcsönös a bizalom akkor részletezik a szerződést /azt általában előzetesen odaadja a bérbeadó... már természetesen annak aki iránt bizalommal van, ez az első jel a bizalomra /.
Tehát finomítanak a szerződésen. ha ok. a bérbevevő leszurkolja a kauciót és az első havi bérleti díjat... megnézik mérőket, felírják az állásokat, a bérlő megkapja a kulcsokat, kipróbálja, elbúcsúznak egymástól és kezdődik a bérlet.
a bérlő később átpakolja az ideiglenes szálláshelyéről a cuccait.
meglepetések persze ilyenkor is lehetnek.

Zoltanuss # 2021.09.03. 16:37

Hogy ne járjon senki úgy mint a Majdnemberlo.

Ha már ott aludt egy vagy inkább kettő éjszaka / (ha csak 3 napra is) /, akkor ha komoly a szándéka, akkor néz egy másik bérlete.
Ezt a balul sikerültet pedig un. hídfőállásnak tekint.

Talán lesz belátása a kiadónak is, ha nem is az egészet hanem annak egy részét visszaadja.
járja a várost és remélhetőleg nem fut újra ilyen szitúba :
a lakásba kosz, összeszereletlen bútorok, falból kilogó gyengeáramú vezetékek fogadtak.

jasmiebhree6 # 2021.09.08. 12:45

A lakást igénylő bérlőnek ajánlatos figyelmesen elolvasnia a bérleti szerződést.
A szerződést az összes szabály szerint kell elkészíteni és aláírni.
Ennek tartalmaznia kell minden részletet, a bérleti díj összegétől kezdve a lakás bérleti napjainak számáig.

SolnesM # 2021.09.08. 17:06

Érdekes, felettébb érdekes ez amit jasmiebhree6 ír.. Kötöttem eddig vagy 30 -35 bérleti szerződést de ez :

a lakás bérleti napjainak számáig.
soha sem szerepelt a szerződésben. Korábban határozatlan szerződést kötöttem, az elmúlt időben viszont határozottat, félévre.

drbjozsef # 2021.09.08. 18:20

SolnesM,

jasmiebhree6 csak egy szar spammer, és kellet írni előtte valami látszólag ide a témába vágót. Azt se sikerült magyarul, érthetően, ennyi.

Nat29 # 2022.05.23. 06:40

Kedves fórum tagok,

Egy külföldi kollégám egy kínai tulajtól bérelt egy lakást, a tulaj egy hónappal a bérleti szerződés lejárati időpontja előtt felmondta a szerződést, miután nem fizette 3 hónapig a rezsit (fix rezsivel szerződtünk) és még neki állt feljebb mikor egy pöppet ideges hangnemben kérdőre vontam, MIVEL lekapcsolták az áramot!!! Ezen megsértődött és felmondta a szerződést.

Jóval 30 napon belül kiköltözött a kollégám a lakásból, viszont a felmondási idő után 30 napon belül vissza kell hogy utalja a kauciót, ez van a szerződésen. Ügyeltem rá, hogy szép állapotban hagyja ott a lakást.

A szerződés szerint már múlt héten vissza kellett volna fizetnie a kauciót, de azóta és előtte sem válaszolt az emailekre, telefonon azt mondja persze utalja de biztos vagyok benne hogy nem fogja.

Na most, annyit tudtam tenni hogy írtam egy fenyegető emailt neki hogy 8 napja van visszautalni, különben jogi útra terelem az ügyet. Motivációként hozzátettem, hogy mivel a lakása céges néven van, céggel szerződtünk és egy éven keresztül egyszer sem küldött nekünk számlát, ezt bejelenthetem az adóhatóságnál.

Ebben az esetben lehet-e még bármi mással fenyegetni, vagy innentől már tényleg csak a per a megoldás? Majdnem 400 000 Ft a kaució, amit semmiképp nem szeretnénk elveszíteni.

Ha valakinek volt már ilyen tapasztalata vagy tudna tippeket adni ilyenkor mi a teendo azt nagyon megköszönném :)

drbjozsef # 2022.05.23. 08:09

Nat29,

Ez jogi fórum, a pénzkövetelés jogi útja első körben nem a per, hanem a fizetési meghagyás küldése.
Más jogszerű fellépéssel nem nagyon tudod "fenyegetni".
Nem jogszerűvel meg azzal fenyegeted, amivel akarod és elég bátor vagy.