albérlet, kaució visszafizetése


SirDannyL # 2016.10.09. 12:48

Üdvözletem! Kivettem egy szobát,két szobás lakásban,a másik szobában a mostmár tulaj lakik,ugyanis meghaltak a szülei. Semmiben nincs rám tekintettel,vagyonőrként dolgozom,elég sokat... (beköltözés előtt közöltem vele hogy őr vagyok) Az ajtót ha elmegy itthonról,behúzza maga után,ami elég hangos,(én épp akkor jöttem haza reggel munkából,aludnék)de ha szóvá teszem neki,akkor "ez az én házam,az én ajtóm,úgy zárom be ahogy akarom" válasz jön. Hangosan tévézik késő este is,amikor nekem aludni kellene mert 04:00kor kelek. Engem hibáztat hogy nem tehet róla hogy nem tudok aludni,stb... Szóval ilyen akivel lakok. Most megegyeztünk szóban,hogy a szerződésben leírtakkal ellentétben,a következő hónapot nem lelakom(ezt vállaltuk a szerződésben,mert hogy kauciót visszaadni nem tud,nincs pénze) hanem visszaadja a kauciót. Ő kezdeméynezte hogy költözzek ki. A szerződésünk határozatlan időre lett írva. Aktuális hónap fizetve,elmaradásom nincs. Szabadnapomon megiszok 3-4 dobozos sört,de szólt hogy ne igyak ennyit,az apja is ivott,és nem nézi ezt jó szemmel. Soha egyszer sem voltam részeg,sem fizikailag,sem sehogy nem bántottam(ő nő,tőlem 3 évvel fiatalabb)de ő akkor ezzel jön. Mit lehetek?? Hiába mondom neki hogy nem vagyok részeg,nem zajongok,nem zavarja őt ez semmiben.... Másik,az jogos,hogy a szerződésben leírt "lelakom a kauciót" helyett visszaadja a kauciót,de november1-el költözzek ki?? (most ugye október 9 van!!) Pont ezért örültem hogy le tudom lakni ha úgy van,mert addig tudok másikat keresni. Internetről kinyomtatott formanyomtatvány volt amit szerződésként kitöltöttünk. Mondhatom neki hogy jogtalan ha november 1-el elküld? És akár jogi útra viszem?

Bea1 # 2016.10.09. 15:04

Felmondani adott hó 15.-éig lehet, azaz felmondhat okt. 15-ig, de a kiköltözésre időt kell adnia, ami nyílván a formanyomtatványban is benne van, valószínű 30 nap.

Kauciót elméletileg nem lehet lelakni, de ha ez van írva, akkor ez van.

Szerintem jobban jársz, mert a kaució visszaadására is lenne 30 napja, amíg megérkeznek az aktuális számlák.

Sajna a közös lakások ilyenek, pláne ha ellenkező ritmusban élnek az emberek.

Ha megegyeztetek, indulj ki abból, hogy felvette azt a beszélgetést.

pappcs # 2016.10.09. 16:33

falimano:
Teljesen legális a dolog. Attól albérlet, hogy a bérlőtől béreled tovább.

Allanon # 2016.12.17. 17:17

Kedves Fórumozók!

Bérleti szerződéssel és annak felmondásával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni.
Kivettünk párommal egy ingatlant, amely gépesítettként volt meghírdetve. A szerződés aláírásakor leltár is készült, melyre felvezettük a berendezési tárgyakat. A lakás használatba vételét követően, kiderült, hogy a gépesítés közül valójában minden eszköz hibás és részben vagy egészben használhatatlan. Mosógépet vettem magamnak, az úgy sem árt ha van. Azonban sajnos a gáztűzhely is hibás, az eddigi gázszerelők szóbeli véleménye alapján ki kell dobni, javítása gazdaságtalan, nem is vállalják. A gázkazánról kiderült, hogy a belseje 25 éves, egy alap karbantartása volt, de kaptunk egy ajánlatot is, ami a javításra vonatkozóan 62.000 forint. Ez is gazdaságtalan, valamint a lakás műszaki paramétrrei miatt a hatályos rendeletek alapján, nem cserélhető. ( kémény nincs bélelve, így kondenzációs kazán nem üzemeltethető)
A tulajdonos szerint várjuk meg míg teljesen elromlik, mert a legutóbbi karbantartáskor biztonságosnak mondta a szerelő, de azóta lett új hibája, esetenként gázszivárgása van. A tulajdonos szerint várjunk vele, míg teljesen elromlik. Ezt az ötletet nem annyira támogatnám, mert ha úgy romlik el teljesen, hogy lerobban a falról az nem lenne szerencsés.
A tulajdonos az idei költségvetésének kimerülésére( ezt nem is értem) hivatkozva elzárkózik a beruházástól, előzetes ígérete szerint januárra halasztja azokat ( véleményem szerint az eddig átvett 565.000 forintba talán beleférhetne ez a eszköz).
A szerződés szerint a rendes karbantartás körét meghaladó felújítási vagy helyreállítási munkák költségei a bérbeadót terhelik. Mivel gázról van szó, így ezt élet veszélyesnek tartom. Az lenne a kérdésem, hogy mivel nem azt kaptam ami a hírdetésben volt, erre hivatkozva elállhatok-e a szerődéstől és az átadott 270.000 forint óvadék visszakövetelése jogos-e részemről? Azt sajnos nem igazán sikerült megértenem, hogy miért érné meg neki egy esetleges gázrobbanás melyben emberek hallhatnak meg és persze az ingatlana is megsemmisül.
Szükséges részemről műszaki szakvéleményt kérnem a tűzhelyről és a kazánról, hogy ezzel alátámasszam a szerődés felmondásának jogosságát?
Műszaki részhez tartozik, hogy azt sem tudta megmondani mikor volt a kémény ellenőrizve, de ezen már nem lepődtem meg.
Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszokat! Bocsánat, hogy hosszúra sikerült.

MajorDomus # 2016.12.17. 19:45

Igen
Igen
Szükséges

zsozefin # 2016.12.31. 09:56

kedves fórumozók,
az alábbi problémával állunk szemben,
nem állunk szerződésben a főbérlővel, 3an béreljük a lakást, és csak az egyik lakóval köttetett szerződés, így a lakónak fizettük a kauciót. az albérletet egy hónapja mondtuk fel, most költöznénk azonban a lakó akinek a kauciót fizettük megtagadja a kaució /összege másfél havi bérleti díj, azaz 60 eft/ visszafizetését, egy éves felmondási időre hivatkozva, illetve a következő hónap rezsiköltségének kifizetését követeli.
mivel nekünk szerződés nincs a kezünkben milyen úton követelhetnénk vissza a kauciónkat?
nincs elmaradt lakbérhátralékunk vagy rezsitartozásunk.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.12.31. 10:27

Mivel bérleti szerződést (albérletit is), csak írásban lehet érvényesen kötni, az ügy eléggé bonyolulttá válik, ha nincs érvényes szerződés, de a felek mégis tartósan úgy járnak el, mintha lenne.

Bea1 # 2016.12.31. 15:21

Zsozefin

A bérlő jogosan jár el, ha úgy tekintjük, hogy a szóban kötött szerződéshez tartja magát.

Valószínűleg az egy éves határozott idejű szerződés idő előtti felmondására hivatkozik, ez esetben ugyanis valóban nem jár vissza a kaució, sőt, a kieső időre járó bérleti díjakat is követelheti, ezért jobb békésen, esetleg kompromisszummal eljönni.

Hivatalosan 30 napja van a kaució visszafizetésére, hisz a kaucióból levonható az elmaradt rezsitartozás vagy lakbér is, és a rezsiköltség számlái csúszva, nem azonnal kiköltözéskor érkeznek.

alfateam # 2016.12.31. 15:28

Bea1 !

Az-ég áldjon meg. Olvasd már el, vita a két bérlő között folyik ...

nada # 2017.02.08. 18:39

Tisztelt Fórumozók!
Kaució visszafizetési ügyben kérnék segítséget. Párommal 2014 május 1-i dátummal írásos bérleti szerződéssel kivettünk egy lakást Bp. 13. kerületében, a szerződés megkötésekor 2 havi kauciót kért a tulaj. A szerződésben rögzített havi fix. 70e Ft-ot és a fogyasztás alapján megállapított rezsit minden hónapban rendre fizettük.
2016 Június végén elköltöztünk, és szóbeli megegyezés alapján a visszajáró kaució kifizetését a következő lakó beköltözéséhez időzítettük. Türelmesen vártunk, még akkor is amikor a tulajdonos arra az elhatározásra jutott, hogy kiadás helyett inkább eladná a lakását, természetesen a mi kifizetésünkre ismét haladékot kért, amit az eladással, és a beérkező vételár bevárásával magyarázott.

Telik az idő, idén januárban többszöri megkeresésre végre reagált, majd boldogan elmesélte, hogy sikerült eladni a lakást. Páromnak sajnos munka miatt le kellett mondania azt az egy találkozót, amit ekkor sikerült kicsikarni belőle, és itt jön a fekete leves.

Azóta elérhetetlen.

Telefont nem veszi fel, sem ismert, sem idegen telefonszámról, üzenetre nem reagál, facebook-on tiltva lettünk mindketten.

Ilyen esetben milyen lehetőségeink vannak, hogy visszaszerezzük a két havi kauciónkat? Ez szám szerint 140e Ft.

Előre is köszönöm,
Bogi

Rexor # 2017.02.09. 09:55

Fizetési meghagyás/bírósági per (kivéve ha közjegyzői okiratba foglaltátok a szerződést).

mmvj # 2017.04.28. 19:38

Kedves Fórumozók,
adott egy albérlő, akivel semmilyen szerződést nem írt a tulajdonos, a 2 havi kauciót (40ezer Ft/hó) egy fecnin vette át a tulaj élettársa. a bérlő a rezsit és az albérleti díjat rendben fizette. a tulajdonos pár hónap múlva elhunyt, az örökösök azonnali hatállyal követelték a bérlő kiköltözését, többször erőszakosan fellépve jelentek meg a lakásban. a bérlőnek bő 1 hónap után sikerült másik lakást találnia, ezen idő alatt is rendesen fizette a rezsit, ami egyébként havonta átlag 25ezer Ft volt, és lelakott 1 havi kauciót (az örökösök és a bérlő szóban megállapodtak, h a kaució lelakható). kiköltözéskor a hátramaradt 1 havi kaucióval kapcsolatban abban egyeztek meg, hogy a fennmaradó rezsit rendezik ebből, ami visszajár, azt a bérlő megkapja. eltelt 1 hónap, az örökösök 55ezer forint követeléssel álltak elő, szerintük ennyi a kb 10 napra fennmaradó rezsi, a kauciót pedig csak fél hónapnak számolják be. az örökösök zaklatják a bérlőt a munkahelyén, személyesen megjelennek és veszekednek vele. mit lehet ilyenkor tenni? köszönöm a válaszokat

evatunde # 2017.06.10. 17:19

Kedves Fórumozók!

E hó elsejétől bérlek anyámmal egy lakást. Mikor kivettük, a tulaj le is írta a szerződés hátoldalára, hogy a közös költség 7730 Ft/hó. Ezzel szemben most kaptam tőle emailt, hogy jún.1-től 21700 Ft/hó, ezt a máj.25-i közgyűlésen fogadták el. Ha a lakás megmutatásakor, vagy a szerződéskötésnél közli velem, biztos nem megyek bele, bolond nem vagyok. Mit tudok tenni, visszakövetelhetem a kauciót és keressek új bérleményt? Ezt nem lett volna szabad elhallgatnia, szerintem.

nonolet # 2017.06.10. 23:14

Hányadikán került a hátoldalra a szám?

Ha még a döntés előtt, akkor semmit nem tehetsz.

Ha utána akkor elvben lehet reklamálni...

Mihály89 # 2017.06.23. 08:36

Üdv! Én olyan helyzetbe kerültem hogy kivetem egy hirdetett albérletet 3hónapot laktam benne aztán viszamondtam, és a tulaj nem adta vissza a kaukciót arra hivatkozva hogy ő már azt elköltötte, pedig irtunk szerződést hogy áttvetm a lakást és oda adtam a kaukciót ami később visszajár!
És nem tudom hogy van e mód hogy vissa kapjam a pénzemet?

drbjozsef # 2017.06.23. 09:40

Mihaly,

irsz neki egy levelet, tertiveveny+ajanlott, amiben leirod, hogy a szerzodesetek szerint tartozik a kaucioval, az XY bankszamlara fizesse be 8 napon belul, kulonben vegrehajtast inditasz ellene.

Ha nem fizet, elballagsz egy kozjegyzohoz, es iratsz vele egy fizetesi meghagyast a tartozas+koltsegeid osszegere (kozjegyzo, levelek, etc). Ha kifizeti erre, akkor vege, ha ellentmond az FMH-nak, akkor birosagra kell menned, ha nem fizet de nem is mond ellent, akkor kiallitjak a vegrehajtasi lapot, es indulhat a vegrehajtas (inkasszo, ber letiltas, lefoglalas).

Elvielg az osszes koltsegedet megfizettetheted vele.

Ha szabalyos a berleti szerzodesed, akkor erdemes a birosagra is elvinni, ha nem minden teljesen legalis, akkor azert meggondolando.

Mihály89 # 2017.06.23. 10:26

Értem, Igy fogok tenni és köszönöm a gyors választ!

Bea1 # 2017.06.23. 11:11

Ha az mondjuk egy 6 hónapos határozott idejű volt, akkor persze teljesen jogosan tartotta meg a volt bérbeadó azt a kauciót.

drbjozsef # 2017.06.23. 20:09

"Érthetően" az a szó amit keresel, a jogos semmiképpen. A kaució visszajár. Pont.
Lehet a lakó is jogszerűtlen, de ettől a kaució nem erre van.

Bea1 # 2017.06.24. 03:45

Határozott idejű szerződés bérlő általi idő előtti felmondása esetén NEM jár vissza a kaució, szerintem legalábbis, ha nem így van, elnézést.

nonolet # 2017.06.24. 13:03

A kaució a bérlő által a lakásban okozott kárra van.
A bérbe adó egyoldalúan!!! csak erre tarthat vissza belőle.

Az idő előtti felmondás az más téma.
Az ebből eredő kárt akkor lehet
jogszerűen a kaucióból fedezni,
ha
ebben a felek közösen megegyeznek.

Szerintem.

Bea1 # 2017.06.24. 14:43

A közjegyző szerint az elmaradt lakbér is levonható a kaucióból, csak a rezsi nem, de köszönöm a pontosítást.

nonolet # 2017.06.24. 18:27

http://www.ingatlankezeles.com/…zerzodes.pdf

Íme egy részletes silabusz...

nonolet # 2017.06.24. 19:07

Ez meg a szerződés.

Aminek a 7. pontja az érdekes a témában.

http://www.ingatlankezeles.com/…zerzodes.pdf

mozaik66 # 2017.07.21. 17:02

Üdvözlök mindenkit!

Főbérlőm visszatartani kívánja egyhavi kauciót (70e Ft). Mégpedig oly módon, hogy kiköltözés után holmi rejtett hibákra hivatkozva, azt később óhajtja visszafizetni. A teljes kaució 3 havi bérleti díj, azaz 210e Ft.
Amennyiben az utolsó héten én a lakást olyan állapotban adom vissza, (működőképes, ép berendezésekkel, fertőtlenítve, mosott függönyökkel, stb.) ahogyan átvettem, ezt a visszatartást megteheti-e?
Ha egyszer aláírjuk mindketten, hogy rendben van a lakás, kifizettem a bérleti díjat, rezsit, s meg is győződött annak hibátlanságáról, akkor mégis jogos követelmény a részéről?
Továbbá jogos a lejárat előtt másfél hónappal közölni a felmondást?
Köszönöm a válaszokat!