ingatlan családon belüli ajándékozása


Wippu # 2013.08.25. 14:43

1 éve nekem ajándékozták a szüleim a házukat haszonélvezettel,
mert nem akarták hogy a sok adósság miatt elvegyék tőlük.
Én nem velük élek hanem az egyik rokonnal már egy pár éve. 2 év múlva betöltöm a 18-at és szeretném nekik akkor visszaadni. Van-e erre lehetőség illetve kell-e a beleegyezésük?

varga68 # 2013.08.17. 10:10

Tisztelt Szakértök!
Az alábbi ügyben kërném a segítségüket.
20 evi házassag utan váltunk el, 3 gyerekünk van, 2 már nagykorù.
A vagyonmegosztas még nem történt meg, mert a volt fèrjem hùzza, halasztja, csak az ügyvédeken keresztül hajlandò kommunikálni velem.
A nevemen van egy kisebb telek, amit szeretnék a két nagykorù gyerekemnek ajándékozni, hogy ök el tudják adni, anyagilag az apa nem támogatja öket és szükségük van a pénzre, mind a kettö tanul még.
A kérdésem,hogy az apa megtámadhatja -e az ajándékozási szerzödést, illetve milyen mòdon tudnám biztosítani a gyerekek részére, hogy a nevemen lévö telekböl mindenképpen ök tulajdonolják a befolyò osszeget, enélkül nem tudjuk megoldani az egyetemi tanulmányaikat.

Megtisztelö válaszukat köszönöm.

varga68 # 2013.08.17. 10:08

Tisztelt Szakértök!
Az alábbi ügyben kërném a segítségüket.
20 evi házassag utan váltunk el, 3 gyerekünk van, 2 már nagykorù.
A vagyonmegosztas még nem történt meg, mert a volt fèrjem hùzza, halasztja, csak az ügyvédeken keresztül hajlandò kommunikálni velem.
A nevemen van egy kisebb telek, amit szeretnék a két nagykorù gyerekemnek ajándékozni, hogy ök el tudják adni, anyagilag az apa nem támogatja öket és szükségük van a pénzre, mind a kettö tanul még.
A kérdésem,hogy az apa megtámadhatja -e az ajándékozási szerzödést, illetve milyen mòdon tudnám biztosítani a gyerekek részére, hogy a nevemen lévö telekböl mindenképpen ök tulajdonolják a befolyò osszeget, enélkül nem tudjuk megoldani az egyetemi tanulmányaikat.

Megtisztelö válaszukat köszönöm.

imred # 2013.04.27. 06:41

Tisztelt hozzáértök!
véleménytekre lenne szükségem az alábbi helyzet minnél egyszerübb és anyagilag legkevésbé megterhelö elintézésére.
Szüleim 70év felettiek,van fele-fele arányban egy kb 6 milliot érö panellakásuk több mint 35éve itt élnek.Kitalálták hogy az én nevemre akarják iratni,mert ha az egyikük meghal ,akkor 4felé menne a törvény szerint a lakás.2 növérem ,anyám és én vagyunk az öröklök.Az egyikük ki van már fizetve,van egy lakása ,elvileg nem kéne részt követelnie a lakásbol,
A másik növéremmel joban vagyok ugyan ,de ilyen esetekben ugye sose lehet tudni mit hoz a jövö.
A kérdésem az lenne,hogy lehetséges e hogy csak egyszerüen nekem ajándékozzák,vagy elötte a tesvéreknek kéne lemondo nyilatkozatot tenni.?VAgy valamelyik szülö halála után kellene a két növéremnek ajándékozni a másik szülönek majd a másik szülö ajándékozza nekem az ingatlant.
véleményetekre,tanácsaitokra lennék kiváncsi
Még annyit tennék hozzá,hogy én külföldön élek,de van magyar állando lakcimem,nem tudom ez érdekes e az ügy szempontjábol
elöre is köszönöm a válaszokat

elkeseredett # 2013.02.07. 09:53

Kedves Major Domus! És a többiek!
Ha már elindult a per nem is eladható az ingatlan?

Más: nekem abba kellett hagynom az egyetemet, mert nem tudom fizetni a tandijat...
Mit gondol tudnám ezt valamilyen formában kárpótoltatni???
Köszönöm válaszát/ukat

MajorDomus # 2013.02.04. 20:51

nyomban nyujtsatok be ellenkeresetet,az elmaradt gyerektartásra,
de ügyvéd szigoruan ajánlott,

,,ügyvédhez fordulni sokba kerűl,ügyvédhez nem fordulni ,háromszor annyiba,,

nem két forint a tét.

elkeseredett # 2013.02.04. 13:46

Kedves Major Domus!
Sajnos a per már elindult.
Ugy gondoljuk - pontosan azért amit te is irtál -, hogy valakivel megállapodhatott (aki finanszírozza ezt az egészet), hogy csinálja vissza az ajándékozást és akkor majd ő megveszi TŐLE!

Abban mi is szinte biztosak vagyunk, hogy magától nem tudta volna kifizetni a perinditáshoz szükséges illetéket. Amikor a vidéki házat megvettük, még személyije se volt...
Köszönöm a tanácsot, csak hát az idő rövid, az ingatlanpiac olyan amilyen, a ház pedig - bár jó helyen van és nagy is - de elképzelni sem tudjátok milyen állapotban van!
Ha még valami ötlet van, akkor ne habozzatok irjátok meg. Netán ha vevőt hallotok...
Üdv.

MajorDomus # 2013.02.01. 21:19

elkeseredett

fogadd meg wers tanácsát! !!

ugy is el akarjátok adni,akkor adjátok el.megtehetitek,a tiétek.
mire beadja a pert,addigra nem lesz meg az ajándék.
a vételárból fizessétek ki a vízdíj tartozást,meg egy őrző védő céget,aki kiköltözteti a lakásból az uj tanyájára.

egyébként nem indit pert,mert nincs rá pénze

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.01. 12:07

Akinek a vagyoni, jövedelmi helyzete nem teszi lehetővé, hogy ügyvédet bízzon meg, az a Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatától kérhet támogatást, amivel jogi segítő szolgáltatását veheti igénybe.
(Ha nincs pénzed magánorvosra, akkor megpróbálod kivenni a vakbeledet otthon a konyhában?)

wers # 2013.02.01. 09:24

adjátok el az ingatlant, a tiétek.

elkeseredett # 2013.02.01. 09:12

Kedves KBS!
Igen ismerjük. De mint irtam az apám által elhasznált vizdíjat sem tudjuk kifizetni...
Más hozzászólása esetleg?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.31. 16:48

Ja, látom. Hát mondjátok, hogy az már nem ajándék.
Ismeritek azt a furcsa szót, hogy ügy-véd?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.31. 16:45

Ezért kéri vissza az ajándékot.
Milyen ajándékot?

elkeseredett # 2013.01.31. 14:35

Kedves hozzászló, köszönöm, hogy elolvasott és hogy gondolatát megosztotta velem. Az a baj, hogy ennek a jóembernek azon kívül amit most vettünk neki nincs semmije! Mert a ház ahol lakik az egyenlőre (és reméljük a bíróság szerint is majd) a testvérem és az én tulajdonomban van (mégha nem lakunk is ott). A szóbanforgó ingtlan értékét 10 m ft-ban jelölte meg a bíróságnak és ha havi 20 e Ft gyermektartásdíjjal számolok havonta akkor az pont fedi az elmaradt tartásdíjat. Ezen logika mentén is igazunk van.
Azt nem írtam az előbb, hogy mviel soha nem fizetett tartásdíjat szerintem eléggé sántít az érvelése, hogy ő csak itt tud megélni. Arról nem is beszélve, hogy direkt olyan helyen lett az ingatlan vásárolva, ahol a terület nagy, hogy önellátásra be tudjon rendezkedni az élettársával.
Köszönöm válaszukat, amit azért még várok, hátha valakinek még jobb ötlete van!!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.31. 13:59

Monalisa zöldségeket beszél. A dologi kötelezett az dologi kötelezett, a kezes meg kezes. Nem kizárt persze, hogy valaki mind a kettő legyen, de az összefüggés abszolút esetleges. (Egy orvos is énekelhet mesteri színvonalon, de attól az operaénekes és az orvos nem ugyanaz.)

lajcsó # 2013.01.31. 12:21

Meg lehetne próbálkozni az elmaradt gyermektartás behajtásával is. Ha nem tud fizetni akkor ráterhelődik a lakására.

monalisa1 # 2013.01.31. 12:07

Wers

Aki a hitelt felvette és a továbbaikban netán nem tudja törleszteni, a bank minden bizonnyal "viszi" az egész házat, mert az 5+5 = 10 M vagyoni érték - mint fedezet - nem elég a 15 M hiteltartozásra. (A banki árverezéskor a ház nem 10 M Ft-ért fog elkelni hanem jó ha valaki feleáron megveszi azt, miközben "megörökli" a bentlakó személyt.) A hitelfelvevőnek további sok milliós tartozás marad vissza, valamint tartozni fog az elúszott ház árával is...

Adjunk helyet "elkeseredett" által feltett kérdésnek.

elkeseredett # 2013.01.31. 11:49
kedves szakértők! ezelőtt 20 évvel ajándékba kaptam a testvéremmel egy ingatlant az apánktól. Akkor kisgyerekek voltunk. Apánk alkoholista, nem dolgozott. Az ingatlanban úgy lakott benne, hogy amig ő volt a tulajdonos nem jelentkezett be. Mi laktunk benne anyánkkal. Elmentünk nyaralni, s míg oda voltunk beköltözött, majd évek mulva be is jelentkezett a tudtunk és engedélyünk nélkül (anyánk hozzájárulása nélkül mert ő volt akkor még a gyámunk) Mi nem tudtuk az ingatlant használni tovább. Anyánk próbálta visszafoglalni, de megverte több napig volt kórházban. Az egészsége érdekében (mert minket fel kellett nevelnie) nem mert többször próbálkozni. Gyerektartást soha nem fizetett Apánk. Ma már nagykorúak vagyunk. A nagyapai (anyánk apja) örökségből vettünk Apánknak egy házat vidéken óriási területtel. Ő hivatalosan a mai napig nem dolgozik gyerektartást sem fizet, pedig egyetemisták vagyunk. Megbeszéltük, hogy oda elköltözik és akkor mi el tudjuk adni a házat és a kapott pénzből be tudnánk fejezni a tanulmányainkat. Megvárta míg megvettük a házat (alá is irta az adásvételi szerződést) majd indított ellenünk egy pert, mondván, hogy neki "csak itt van lehetősége" feketén "dolgozni és eltartania magát". Ezért kéri vissza az ajándékot. Azt tudni kell még, hogy az évek folyamán semmilyen szolgáltatónak nem fizet, több alkalommal kellett anyánknak kifizetni, hogy ne terheljék a házra. Ma is folyamatban van egy vizdíj ami 400.000
  • Ft, de ezt már nem tudja és nem is akarja anya kifizetni. (ez indította el a lavinát) Mi nem szeretnénk ha ráterhelnék az ingatlanra, de kifizetni sem tudjuk. Sőt el sem zárják a vizet, mert életfenntartáshoz elengedhetetlen, igy max. átmérőt szűkítenek aminek szintén van költsége és ugysem oldaná meg a problémát.

Mit gondoltok mit tehetnénk és mit gondoltok mit fog tenni a Bíró?
Köszönöm a választ

wers # 2013.01.31. 11:47

ez nekem nem teljesen világos, aki fedezetként felajánlja az ingatlanát, az egyben a teljes hitel kezese is lesz, nem csak az ingatlan értékéig?

Pl. a szülők háza 10 milló, a hitel 15 millió.

monalisa1 # 2013.01.31. 11:36

Mivel a tesvérednek az ajándékozással tulajdonrésze - vagyoni értéke - lesz az ingatlanban, és ezzel kvázi kezességet vállal a te hiteledre, valószínűleg nem lesz akadálya a tervezett ügyletnek.

A bank szóban ill. telefonon bizonyára ad előzetes tájékoztatást.

----
  • laikus hozzászóló
wers # 2013.01.31. 11:35

monalisa, ha megváltozik a fedezet tuljdonosa, az magával vonzza a kezesi kötelezettség megszűnését is?

Ez nem két külön dolog?

monalisa1 # 2013.01.31. 11:29

Elvileg elajándékozhatja, elöbb azonban a banktól kell engedélyt kérni hogy a kezesi kötelemből őt elengedje, ők meg vizsgálni fogják a testvéred anyagi helyzetét, mivel ő lenne az új kezestárs.

Talissa # 2013.01.31. 11:01

Szép napot kívánok mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni. Édesanyám és édesapám 1/2-1/2 arányban tulajdonosak abban a házban, amelyen van egy jelzáloghitel ami az én nevemen van. A szüleim csak a fedezetnyújtók. A kérdésem az lenne, hogy édesanyám az 1/2 részét elajándékozhatja e testvéremnek így, ha a bátyám továbbra is marad a hitelhez fedezetnyújtó? Illetve ezt is bele kell e foglalni a szerződésbe?

Talissa

MajorDomus # 2013.01.26. 19:24

lassan felfogom ezt a 15 éves kötelesrész dolgot

erzsi58 # 2013.01.26. 14:02

Tisztelt Fórumozók!
Fiamnak élettársával közösen, fele-fele arányú tulajdonrészben van egy lakása. A lakáson banki hiteltartozás van, amit közösen vettek fel és törlesztenek. Még évekig kellene a hitelt törleszteniük.
Nekünk-a szülőknek-lehetőségünk lenne a hiteltartozást

  • a fiatalok helyett- visszafizetni. Ennek fejében azt szeretnénk, hogy a fiunk tulajdonrésze ennek arányában

nőjön. Mi ilyenkor az eljárás?