Földmérés - telekhatár - vita


Majordomus # 2023.05.14. 19:46

Van itt valahol egy ügyvédkereső.
.
A lakóhelyed környékén keress.

anura # 2023.05.27. 09:23

Kedves jogászok,a kérdésem a történet végén lesz. Vettem egy lakatlan, helyrehozandó ingatlant. A szomszéd akit korábbról is ismertem és egymás számára elérhetöek vagyunk, a helyszínen közölte, hogy sürgösen „kerít“ a költségemen mert az én kötelezö oldalam, és mondott egy összeget, majd megmutatta hová húzza a kerítést, ami a telkem közepe tájától erösen srégen átszeli az enyémet. Utána jártam az Önkorm.nál, és újra megvizsgáltam a földhivatali térképet. Kötelezö oldal a faluban nincs. A földhivatali térképen a telkem határai egymással párhuzamosak és az utcára merölegesek. Emailban kértem, hogy ne kerítsen hiteles földmérés nélkül. Nem válaszolt. Mikor újra megjelentem a építö munkasokkal, láttuk, hogy „kitüzö“ karók haladnak srégen át a kertemen. Mivel személyesen nem lehetett elérni, Mailban kértem, hogy ne kerítsen, mert az ö kitüzése nem lehet jó, és elküldtem neki a térképet, én pedig kerestem magamnak egy földméröt. A szomszéd azt válaszolta, hogy ö földmérövel mérette fel. Kértem a földmérö címét de nem adta ki. A földméröm a földhivatalban megtudta, hogy a szomszéd telkét egy kollega valóban felmérte, de ö sem adta ide a földmerö címét. Gondolom, mert nem akar elesni a keresettöl. Ehelyett ö maga rákérdezett a kollegánál, aki elmondta neki, hogy a kitüzésre az elözö külföldi tulajdonost értesítették akit természetesen nem értek el, így csak a megrenedlö szomszéd volt jelen. Hm. Akkor ö utána oda tüzgélte át talán ahova ö akarta mert nincs tanu? Kérdésem. Kötelessége -e egy földmérönek a földhivatalban elérhetö szomszédi adatokon kívül a megrendelöt is megkérdezni, hogy ki a szomszédja, (hiszen közben tulajd. valtozas is törtenhetett ami még nincs bejegyezve) és a megrendelö köteles -e felfedni, ha tudja ki az új tulajdonos. (különösen, ha azzal épp határ -vita folyik és elérhetö lett volna) És talán újabb saját felméretés helyett kérhetném-e az elözö megismétlését az indokkal, hogy engem kihagytak. Mindezt persze akkor, ha a földhivatal elárulhatja majd nekem, hogy ki volt a földmérö, mert beszélni szeretnék vele. Vagy mit tegyek.

SolnesM # 2023.05.27. 12:37

Vagy mit tegyek”. ????
Kérdezi anura.

Sok mindent lehet tenni,de meggondolatlanul földmérőhöz menni, sőt megbízni, az felesleges.

Először is képbe hoznám magam.

Úgy általában a telkek/az üres és a beépítettek is egyszerű geometria valamik.Négyzet,vagy téglalap néha valamelyik oldal nem párhozamos a másik szembelévővel.
De ami biztos : 4 oldal,az egyik a közterület felől,van egy hátsórész és kettő oldalsó. Befelé nézve a jobb oldali kerítést a tulaj csinálja, a balt a szomszéd,a hátsó részt közösen a hátsó szomszéddal.

Van a teleknek 4 db. sarka..... csücsöknek is nevezik. Ha valamelyik kerítés nem megfelelőhelyen van az a hátsó szomszéd kerítésénél meglátszik. Azok a sarkok olyan viszonyítási pontok..
új parcellázásnál (ahol még nincs kerítés) lehetnek problémák Vagy nagyon elhanyagolt területeken. De az ilyen vételeket kerülni kell.
tehát ha valami eltérést észlelünk a sarkoknál,akkor lehet először a szomszéddal,majd utána egy földmérővel konzultálni.

Amúgy a földmérő nem hatóság ,A mérését vagy elfogadom vagy nem.
Ha falu -településszélen van a telek,akkor kissé bonyolultabb,de akkor is megoldható.

Ki kell húzni azokat a kitűző karókat,a munkásokat elküldeni,majd megunják.

Per és csakabíróság általkiválasztott földmérő eredményét elfogadni.
Amúgy évente lehet méregetni..aki megrendeli az fizeti.

A kérdések:
Kötelessége -e egy földmérönek a földhivatalban elérhetö szomszédi adatokon kívül a megrendelöt is megkérdezni, hogy ki a szomszédja,”Szerintemnem. A szakma szabályai szerint kell dolgozni és a mérésről egy dokumentumot készíteni. Azt a megrendelő vagy elfogadja vagy nem ( fizetni minden esetre kell ). Az ellenérdeket fél pláne nem fogadja el.Majd azt fogadják el amiről a bíróság dönt.

és a megrendelö köteles -e felfedni, ha tudja ki az új tulajdonos. (különösen, ha azzal épp határ -vita folyik és elérhetö lett volna)

Miért lenne köteles.Egy szakszerű méréshez nem kell tudni ki a tulaj.

Mindezt persze akkor, ha a földhivatal elárulhatja majd nekem, hogy ki volt a földmérö, mert beszélni szeretnék vele.
Szerintem nem.Ha a földhivatal alkalmazottja,vagy ha önálló egyik esetben sincs jogviszonyba harmadik féllel.Csak a megrendelő mondhatja meg ki a méricskélő.

anura # 2023.05.27. 13:02

Köszönöm SolnesM. Akkor téves az a hit, hogy engem mint a közös hatarral erintett szomszedot is meg kellett volna hivni és megkérdezni elfogadom vagy sem ? Nincs ilyen szabály? Mivel senki nem kerdezett, hogy elfogadom-e es azt sem tudom, meg sem mondja a szomszéd, hogy kivel tüzette ki, hogy ezzel valamennyire igazolja, hogy nem maga tüzgélte oda, én tehát akkor valóban kihúzhatom? Másképp szabálysértés volna. Én hogy tudom "nem elfogadni", mikor meg sem kérdez engem senki, pedig a közös telekhatárunkról van szó, amit azért ne cölöpözzön vagy kerítésezzen át az én telekrészemre. Azt mondod, ne fogadjak saját földméröt. Akkor köverteljem, hogy az aki kicölöpözte ( ha az egy létezö hiteles földmerö), vizsgálja felül újra a jelenlétemben? Tehetek ilyet? Hiszen ha nem volt tanu ott a kitüzésnél akkor akár egy hivatalos kitüzés után odébb is szurkálhatta maga a szomszéd, gondolván, hogy "elhiszem".

anura # 2023.05.27. 15:13

Kinyomoztam ki mérte fel, nem akarom elhinni amit mond a földmérö. Tehát: Ahány földmérö, annyiféle méret. Tehát nincs egység. Ugyanaz a terület nem mindenki mérése szerint ugyanaz. A földhivatali terkep nem mérvadó, a közüzemi sem. Ha nagyon gazos a telek és nem tud átmenni a másik oldalra, akkor is lehet eltérés. Hogy a telek téglalap alakú a földhivatali térképen, az nem jelenti azt, hogy a földméréskor nem lesz akár trapéz. Hát ez valahogy sántít nekem.

Majordomus # 2023.05.27. 20:53

A földhivatali az közhiteles nyilvántartás teát az a mérvadó!

anura # 2023.05.28. 12:16

Kösz Majormodus, laikusan is ez volna nekem logikus. A földmerö szerint mivel akkor én még csak a széljegyen szerepeltem, nem számítottam érdekelt tulajdonosnak. Hm. Ö mar leadta a földhivatalnál. Tehát lekéstem , kimaradtam. Ki tudna jönni kontrollálni a cölöpöket, de az már nem hivatalos, arról már nem készül irat. Szerintem kellene, hogy valami készüljön, mert máskülönben úgy tünik, a földmérö azt csinál a pénzéért amit akar, és úgy csinálja ahogy ö illetve a megrendelöje akarja, különösen ha szerencséjükre még tanú sem volt. Azt hiszem megyek a földhivatalhoz ahogy nyit, a remémyben, hogy értelmes választ kapok.

SolnesM # 2023.05.28. 13:27

Vajon melyik telek határ a fals?

A jobb oldali?
A baloldali?

Az első vagy a hátsó.

Még soha sem vettem igénybe az un. földmérői szolgáltatást !

Majordomus # 2023.05.28. 19:06

Nézd meg a térképet és vesd össze a valósággal!

anura # 2023.05.29. 10:03

Kösz Majormodus, ha nekem irtad. Igen, ez az, hogy összevetettem és ez verte ki a biztosítkot. A földhiv.terkepen az enyém egy szabályos téglalap mint a többi tölem a másik irányban. A szomszédé akivel közös a telekhatár egy derekszögü trapéz. Ennek a két derekszögben végzödö oldala a közös. Tehát az enyémnek 4 db. 90 fokos szöge van, övének 2. Az ö másik oldala srég, és ahogy a megelözö vitában erösködött velem, hogy az enyém is srég, most neki igazat adva, ehhez igazodnak a födlmerö cölöpjei. Ez azt jelenti, hogy a földmérö az én telkemböl is egy derékszögü trapézt alakított ki a cölöpökkel kb. a telek közepétöl, ahogyan a szomszéd akarta. Eleinte halad a vonal a ház vonalában hátrafelé normálisan, és a telek közepe táján egy helyen nem folytatódik, hanem jobbra kell oldalazni kb. 1.5 -2 métert be az én telkembe, ( egy brutális nagy törés) és onnan folytatódik tovább srégen. Ebben az esetben ugye nem stimmelhet a teleknagyság nálam csak akkor, ha az enyémböl egy rombuszt csinál valaki, illetve tölem kezdve mindet átrajzolja srégre, és az utca végén valakinek elvész egy darab telke. Most az a jogi kérdés merült fel bennem, hogy ok, nem hívtak meg a kitüzésre mert még csak széljegyzeten vagyok annak ellenére, hogy egyböl kifizettem a vételárat, ( ügyvédi ellenjegyzett szerzödésben áll: 1997 évi CXLI.tv. 29§ alapján tulajdonjog bejegyzesi engedélynek minösül) csak a földhivatal 2 hónapja ül rajta. És annak ellenére sem hívtak meg, hogy a megrendelö szomszéd velem aktuális vitában áll ez ügyben. Egyszerüen suttyomban intézte, pedig csak fel kellett volna engem hívnia. Nos a kérdés ami felmerült bennem, - mivel még csak pár napja adta be a földhivatalba a kitüzési vázrajzot a földmérö akit magam kutattam fel, mert a szomszéd nem adta ki a nevét - hogy van- e esélyem vagy jogom megkapni egyáltalán a földhivataltól ezeket a dokumentumokat, amik nagyon is rám is tartoznának. Hogy mielött a földhivatal elfogadja és nyilvántartásba veszi én is láthatnám azt a "dubiózus vázrajzot". Vagy már semmihez nincs jogom hogy kihagytak, és soha nem is volt az ö valamiféle sajátos jogszabályaik szerint. Sehol nem találok erre szabályt.

osztap # 2023.05.29. 10:56

anura,

Először be kell jegyezzen a földhivatal mint tulajdonost, addig nem tudsz intézkedni. Miért vagy két hónapja széljegyen? 1-2 hét alatt el szoktak intézni egy tulajdonjog-bejegyzést. Ha nem tudod, kérd meg az ügyvéded, aki az adásvételit készítette, hogy nézzen utána. Vagy kérj magad a földhivataltól iratbetekintést. De lehet, hogy egy telefon is elég.

A helyedben addig is küldenék egy tértis levelet (nem email!) a szomszédnak, hogy a kitűzés szerintem hibásan történt, és ha kell, bíróság előtt fogom megtámadni. Ezért a vita eldöntéséig ne építsen kerítést, és felhívom figyelmét, hogy ha mégis megteszi, annak költségét nem fogom kifizetni, viszont birtokvédelmi eljárást indítok ellene a jegyzőnél.

Egy másik tértis levelet az eladónak küldenék, hogy küldje meg a földmérőtől kapott kitűzési dokumentáció másolatát, amit földmérő meg kellett, hogy küldjön neki. (Ő kellékszavatossággal tartozik, tehát az ő érdeke is, hogy azt és úgy adja el, ami a szerződésetekben van.)

Ha jól értem, a tulajdonjog bejegyzése iránti kérelmed előbb lett széljegyre véve, mint a kitűzési dokumentáció, amit a földmérő beadott. Ha majd tulajdonos leszel, kérj iratbetekintést az utóbbiba. Ha tudod, mi van benne, akkor lehet továbblépni.

anura # 2023.05.29. 14:34

Harmadszorra írom újra de eltünt, sorry, ha mind megjelenne kesöbb. Köszönöm Osztap, ezt fogom tenni. Valóban jó volna tudni miért vagyok még mindig széljegyen. Ügyvéd szerint csak lassúznak. Valóban a vételtöl számított 54.ik napon volt a földmérés amire 8 napjuk volt beadni, ami május 26.-volt. Én meg május 27-re tudtam csak kideríteni ki volt a földmérö miután 25 földmérönek írtam a megyében és köztük volt. Azt nem árulta el az sem, hogy Németországba küldte-e a németeknek, de gondolom a vásárolt házamba küldhette, ahol még postaláda sincs. A szomszéd korábban velem mint kapcsolattartójukkal üzengetett a korábbi német tulajoknak. Most is csak fel kellett volna engem hívnia, ha komolyan akarta volna, hogy valaki a szomszéd részéröl jelen legyen azon a dibiózus kitüzésen.

Majordomus # 2023.05.29. 19:07

Bemégy a Földhivatalba,egyszeri 10.000 ft befizetésével aznap bejegyzik.

Sürgősségi felár.

osztap # 2023.05.29. 19:28

Ügyvéd szerint csak lassúznak
Gondolom, nincs más széljegy a Te tulajdonjog-bejegyzésed előtt? Akkor Majordomus ötlete a soron kívűli eljárásról, tízezer forintért, érdekes lehet.
Bár két hónap várakozás nagyon sok manapság. Ezért szerintem valószínűbb, hogy küldtek egy hiánypótlási végzést postán. Azt aztán az ügyvéd vagy megkapta, vagy nem, vagy reagált rá, vagy nem. Ezért kéne iratbetekinteni, mert akkor kibukik, hogy mi a helyzet.

Majordomus # 2023.05.29. 19:46

Jogos! Ez is benne van a pakliban!

Lehet hogy egy papirért kell elrohannod az ügyvédhez s a tízes ellenében aznap bejegyzik.

anura # 2023.05.31. 18:57

Kösz, tértis levél elment a szomszédnak. Beszéltem a földhivatallal, semmi gond a széljeggyel, csak ne gondoljam már, hogy olyan gyorsan megy, más munkájuk is van. Betekinthettem. Összevetettem a vázrajzot a valósággal. A vázrajz jó, a jelölt pontok jobban inkább picit a szomszéd oldalán vannak. Ez is mellettem szól. A valóság azonban ennek a vázrajznak meröben az ellenkezöje. Földmeröt megkerestem, hamarosan kijön egy kontrollra, ami meg fogja határozni a következö lépésemet. Köszönöm nektek a sok segítséget.

Majordomus # 2023.05.31. 19:47

Majd mesélj...

anura # 2023.06.06. 22:14

Kedves Majordomus, mesélhetek mert az egész egy abnormális mese. A szomszéd földméröje megvizsgálta úrja. Ami a földhivatali térképen az utcára meröleges téglalap, a sarka derékszög illetve 90 fokos szöget zár be, az a valóságban azért hegyes szög, vagy azért látszik annak, mert a valóság és a térkép jellemzöen nem azonos. Ha felméretem a saját telkemet, "meg fogom látni", hogy a másik földmérö sem fog mást mérni , mert mindegyik a már meglévö felmért pontokat veszi alapul. Hát ez nekem domino, mikor egy döl, mind döl. A földmérö szerint ezzel együtt meg kell legyen a telkem szélessége. Sajnos bejárhatatlan öserdö, hatalmas terület, megmérni egyenlöre nem lehet. Márpedig ha igaza van, akkor a telkem nem téglalap, de nem is trapéz aminek én látom, hanem egy enyhe dölésü rombusz. És akkor tölem jobbra mindenkié rombusz. Az utolsónál pedig nem fog stimmelni a telek nagysága. Válasz; "Elöfordulhat". Okosabb nem lettem. Csak azt tudtam meg, hogy semmi nem olyan amilyen, semmi nem annak látszik ami, mivel semmi nem ugyanaz a valóságban mint a térképen. "Ezért kell a földmérö", mondják a földmérök.

gerilege # 2023.06.07. 11:48

Azon kívül, amit írtak jogi oldalról, én annyit a tapasztalati oldalról tudok hozzátenni, hogy érdemes lenne bemenned az önkormányzathoz, és a főépítészi irodából beszélni valakivel, hogy van-e már ismert probléma esetleg az utca telkeinek a kimérésével. Általában tudnak róla hivatalból, csak lehet, fektetve van az akta, mert annyira bonyolult lehet a megoldás, hogy ha senki nem bolygatja, így a legjobb. Mert lehet, hogy a szomszédnak is igaza van, meg neked is, csak más szempontból.

Hosszú lesz, amit írok, és csak akkor van az egésznek értelme, ha az van ott is, amire én gondolok. Ha nálad más a helyzet, az egész nem vagy nem így érvényes.

Nálunk messzebbi telek összevonási eljárása alatt bukott ki, hogy az egész utca el van mérve, meg van "csavarva" (egyébként hosszban sem stimmel teljesen, meg nálunk trapézok vannak, de ez most mindegy). A természetbeni állapot nem felelt meg a földhivatalban lévő térképnek. Annak alapján amit írsz a földmérőről, gyanús, hogy ott is ez lehet a helyzet. Pontosan az van ilyenkor, hogy ha egy dől, akkor mindegyik dől, és pont ilyen rombuszok lesznek. De egy ilyen dőlés remélhetőleg csak "enyhe" lehet, mert különben hamarabb kibukik, de 1,5-2 méter simán elképzelhető. Az én esetemben az egész utcában 16 méterenként van kb. 1 méter dőlés a rövidebbik oldalnál, szabad szemmel nehéz észrevenni, ha nem direkt azt figyeli az ember. 90 helyett 85 fok az egyik sarok, a másik meg 95. Így mivel 60 méter körül van a hosszú oldal, így ott már majdnem 4 méter kb. a csavarodás. Most már látom a vízóra akna, a szennyvíz akna, és a kerítés vonalánál, hogy dől, régen ott növényzet volt, nem lehetett látni. A ház ott áll, ahol a térképen, a szennyvíz akna is párhuzamos a házzal, csak az előkert is rombusz, és a kerítéssel nem párhuzamos egyik se. Az előttünk lévő út szöge sem merőleges a keresztutcára, mint ahogy a térképen van. Az első telek ferdén lett kerítve, a saroktelek kerítése párhuzamos a másik utcával, és a miénkkel is. De mert eleve a két utca se derékszöget zár be, így a telkek nem téglalapok, hanem rombuszok lettek. A térképen meg párhuzamos utcák meg téglalap (derékszögű trapéz, de mindegy itt) telkek vannak. A másik sarokteleknél meg csak földút van, ott nem bukott ki. Viszont mivel a házak meg ott állnak, ahol a térképen van, és így oldalhatáros beépítésnél különösen pikáns az ügy rendezése. Le is tettek a telekösszevonásról inkább. Ilyen esetben valamennyivel mindegyik telek kisebb, mint papíron, mert ha az oldalhosszak ugyanazok, akkor a rombusz kisebb területű, mint a téglalap. De nagyon függ a telek hosszától és a dőléstől, mennyit jelent ez a gyakorlatban.

Ha ez a helyzet, akkor azt semmiképpen ne hagyd, hogy a te kimérős szomszédod felől levő oldalból elvegyenek, mert te lehet, nem fogsz tudni a másik oldalon ugyanannyit kapni. Persze kérdés, hogy mennyi az annyi. Ha ilyen a helyzet, normálisan kb. csak úgy lehet rendezni, ha az egész utca belemegy, és lehet az út kezelője is kelleni fog hozzá. Attól függ, hogy mennyi telek van, hogy mekkora munka. Két lehetőség van, az egyik, hogy ha mindenkinek jó a kialakult állapot, és mindenki belemegy, akkor az önkormányzat tud segíteni, hogy ez legyen a térképes állapot is. Sokszor néhány telek ilyenkor az útból is elvesz, ami meg általában önkormányzati tulajdon, vagy pedig papíron közút van magánterületen, tehát hivatalból benne kell, hogy legyenek ők is, papíron eljárást kell indíteni, határozat is kell majd hozzá. További csavar, hogy az önkoritól nem tudtok elbirtokolni, de egymástól meg igen, függetlenül, hogy mi van a térképen. A másik, hogy ha az utak jó helyen vannak, csak a telkek nem, akkor meg a telkeket igazítani a valós állapothoz. Üres telkeknél lehet, ha be van építve, szinte kizárt, hogy ez érdemben működjön, de persze lehet szerencse. A szomszédodnak lehet, hogy jogilag a végén igaza lesz, és el tudja érni, hogy a természetbeni állapot tükrözze a térképet, de középről indítva ez nem lenne egy barátságos vagy egy praktikus lépés. Ha nagyon elszántnak tűnik, és van a szomszédodnak még szomszédja, beszélj azzal is, meg beszélj a te másik oldali szomszédoddal is. A szomszéd vagy dörzsölt, és tudja, hogy mibe kezd, vagy pedig lehet nem is tudja, hogy milyen lavinát lehet így elindítani, és a végén ő is szívhat.

Ha tényleg kerít, kérj birtokvédelmet, de mielőtt eszkalálódik további, célszerű tájékozódni is a komolyabb jogi lépések előtt.

gerilege # 2023.06.07. 12:15

Na jól megkavartam a négyszögeket, de a lényeg remélem érthető. Azért hogy ne maradjon össze-visza, azonos oldalhossz esetén a négyzet nagyobb területű, mint a rombusz, és két-két azonos oldalhossz esetén a téglalap nagyobb területű, mint a trapéz.

Zöldövezeti11 # 2023.06.07. 14:22

Pár hete kikértem (megvettem 3 eft ért ) egy un. Térképmásolat -Szemle megnevezésű valamit. Hát egy kalap sz... rt sem ér.

Később lentebb majd az alján pici betűkkel A következő szöveg van rajta:

A " térképmásolat méretek levételére nem használható "

A google eart (térkép ) több infót ad.

Amúgy a ház konturjai helyesek.
Konkrét adatok :Hrsz , telek terület (nálam kerek 700 nm )mássemmi.
Hab a tortán, hogy még betekintés se lehetséges.
Valamivel jobb ahelyzet az un. Tulajdoni lap másolattal. Ez több lapból áll és legalább ingyen a helyszínen meg lehet nézni, de másolatot csak 6 eft ért adnak.
Magáról a telken lévő lakásokról semmi ( 1 lakás, 2 vagy több lakás stb) csak annyi, hogy 2 db épület.

Majordomus # 2023.06.07. 19:04

Javasolt ingatlanjogász igénybevétele töredék áron mint amekkora a szóban forgó érték.

anura # 2023.06.08. 11:47

Gerilege, megértettelek, nagyon érthetöen magyaráztad. Elgondolkodtató. Hogy a rombusz területe kisebb mint a téglalpé, erre nem is gondoltam. Az én telkem 5.000m² a többi 1-2 ezerrel kevesebb. A hosszanti irány 186m, és hátul hol erdö, hol öserdö meg gaz, nehezen bejárható, söt a másik szomszéd is lakatlan öserdö. Egyenlöre azt sem lehet tudni hogy közte és köztem van - e valami régi kerítés. Érdekes a tapasztalatod és fejtegetésed. Megkísérlem az utánajárást. Köszi. Ugyanakkor szerintem igaza van a Zöldövezeti11-nek, ha a térképmásolatok ilyen fuseránsak, akkor nem volna szabad pénzért adni hiszen (pontatlan információ). A földmérök pedig elszaporodtak, és ök is munkából élnek. Ugyanakkor méricskélheti ugyanazt akarmennyi földmérö, ha mind ugyanazt méri, csak a hatalmas pénzek mennek pocsékba. Szumma-szummárum, igazad lehet, valahol a gyökerénél kell gyógyítani ezt a beteg fát, nem pedig a lombkoronánál.

Majordomus # 2023.06.08. 19:47

Nagy tudomány a geometria....

gylab # 2023.06.15. 06:38

Sziasztok! Barátomnak kérnék tanácsot.
Megvették a szomszédja telkét. Kerítés köztük nem volt, csak egy több tíz éve fennálló használat. Az új tulaj megjelent, és lekerítette a telkét, azonban a kerítést egy másfél méterre a barátom által használt részre építette. Kért bortokvédelmet a jegyzőtől, aki egy pár tízezres bírságot szabott ki rá, de nem akadályozta az építést azzal, hogy nincsen rá hatásköre. Azóta egy házat is épített rá, oldalhatárra, ott ez a beépítési mód. Csakhogy az is barátom telkére került így. Barátom kimérette, és a mérés szerint is ott a határ, ahol gondolta. A mérés eredménye a földhivatalban bejegyzésre került. A szomszéd pert indított, aminek célja az építkezés tűrése. Hozott egy igazságügyi szakértőt is, aki kimérte, hogy a kerítés ott van, ahol annak lennie kell. Ezt viszont már én nem tudom értelmezni. A bíróságon nem azt támadta, hogy a földhivatali térkép jó-e, hanem az építkezés tűrését kérte. Akkor az igazságügyi szakértő mi alapján mérhette ki a határ helyét? A beadott mérési jegyzőkönyv alapján? Az nem lehet, mert még centire sem stimmel. A szomszéd telkeket nem mérte, csak a telek sarkára hozott valamilyen műszert. Milyen irányba induljak? Egyáltalán van értelme, vagy bukta azt a másfél métert? Neki fontos lenne, mert az az autóbejáró a saját háza és a telekhatár között. Jogban nem túl járatos, ezért próbálok én segíteni neki.