Segítségkérés derilltől


derill # 2005.10.14. 08:16

Ollek: A nagy értékü autónál nem számit, hogy a felesége nevén van, ha a házassági életközösség alatt vették, ugyanis akkor közös vagyon, hacsak nem különvagyonból vette, ezt meg bizonyitani kell, hogy volt ennyi különvagyona. Az meg nem biztos, hogy megéri neki, mert ha most nagyon bizonygatja, és netán ez a feleség is otthagyja, akkor utána már nem bizonygathatja, hogy hát mégsem különvagyon, tehát rosszul is járhat (erre érdemes figyelmeztetni). Ugyanez a helyzet a házra is. Ne aggódj, a biró szerint egyáltalán nem lesz sok, próbáljon valaki havi 20 ezerből (10 az ő részéről, 10 a te részedről) eltartani egy gyereket.

gasko: titkon jól gondoltad, nem azt irtam, hogy nincs igazad, én is ennek a hive vagyok. Azt irtam, hogy a bíróságok még ritkán állapitják meg, de megállapitják, és egyre sürübben. Ird meg a bíróságnak, hogy megérted, hogy valamelyik szülőnél el kell helyezni, de egyrészt a nevelésre alkalmasabb szülőnél, a másik pedig az, hogy ilyen esetben a másik szülő részér e a lehető legszélesebbkörü kapcsolattartást kell biztosítani, hogy a gyerek ne érezze a másik szülő elvesztését.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

gasko # 2005.10.13. 10:59

Kedves Derill!
Igazán köszönöm a segítséget, kicsit csalódott vagyok, mert titkon abban bíztam, kiderül hogy nekünk van igazunk... Tudom, ez a kérdés nem így merül fel, de hidd el elég sok olyan indok van, ami miatt azt gondolom, ez a rendszer megfelelőbb lenne a gyereknek, mint ha csak 2 hetente látjuk. És itt nem csak a jobb anyagi körülményekről van szó, hiszen nem ettől függ, bár kétségtelenül számít. Nem hiszem, hogy a szülők válásával együtt kéne/kell járjon, hogy egy gyereknek csak az egyik szülő marad meg életvitelszerűen, a másik pedig csak meghatározott időközönként. És hogy az mitől "törvényszerű" hogy ez a szülő az anya, végképp nem értem.
Ez például egy olyan kérdés, ami miatt azt gondolom, nem lenne szabad a másik félnek ítélni a gyereket, mert ők ebben nem értenek egyet velem/velünk.
Mindenesetre tényleg nagyon köszönöm!!!

Ollek # 2005.10.13. 09:14

Kedves Derill!

Köszönöm a bíztató szavakat és megpróbálom egyedül is megírni a keresetlevelet. Tehát, ha jól értem kell a 10 évvel ezelőtti ügyszám, hogy akkor mennyit ítélet meg a bíróság és, hogy az azóta eltelt 10 év alatt az infláció, a gyerekek kamaszok lettek, különórák stb. Vállalkozó esetében hogyan lehet a fizetés %-os arányát kifejezni. Egyébként megpróbáltam utánni menni egy-két dolognak és kiderült pld: hogy a nagyértékű autó: Kb: 20.000.000.- a mostani felesége nevén van. A ház amiben laknak annak értéke becslésem szerint, mivel most épült 4-5 szoba nem tudom kinek a nevén van, de el tudom képzelni, hogy az is a feleség nevén. Tehát nem lehet, hogy ő úgy próbálja beállítani a dolgokat, hogy neki nincsen semmilye minden a feleségé arra pedig nem lehet keresetlevelet alapítani. Jól gondolom? Egyébként szerintük a gyerekenkénti 10.000.- Ft is sok.

derill # 2005.10.13. 08:24

Igen, a Ti esélyetek kevés, de azért van, ha viszont nem kéred, akkor nincs. Ne aggódj, azt betartaná, mivel most Btk. tényállás lett a dolog. Minden második hétvége, hét közben egy-két nap, minden szünidő fele, minden második évben a gyerek szülinapja, névnapja, szilveszter, szenteste, augusztus 20, minden évben az apa és családja szüli és névnapja, és minden páros ünnep egyik napja, első évben az első, második évben a második.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

gasko # 2005.10.11. 08:34

Ja, és nagyon köszönöm a segítséged!!!

gasko # 2005.10.11. 08:34

Mármint hogy minek kicsi az esélye? A ritka felvilágosult bírókból arra következtetek, hogy valóban nekünk. Az anya különben eddig nem állított olyat, hogy változtatni akarna, de közös felügyeletbe nem megy bele, és csak azt tartaná be, amit a bíróság megítél láthatásnak (remélhetőleg azt betartaná, de ennek ellenkezőjére is vannak utaló jelek, pl. fenyegetések). Az ügyvéd szerint ez az a bizonyos "minden 2. hétvége". Ha nincs megegyezés a közös felügyeletről, akkor csak ez a lehetséges verzió?

derill # 2005.10.10. 19:21

Ollek: szerintem meg tudod irni egyedül is. Tulajdonképpen semmi különös nincs a keresetlevélben. Szerepelnie kell a korábbi ügyiratszámnak, annak, hogy mennyit állapitott meg a biróság, mennyi az igényed (összjövedelem x százaléka, de minimum y forint), mire alapitod, hogy a jövedelme ezt lehetővé teszi annak ellenére, hogy még egy gyermeke született (apa vagyoni helyzete).

Kétlem, hogy tizezer alá menne a biróság, hisz a gyerek igényei nyilvánvalóan ennél jóval magasabbak, igy ettől szerintem egyáltalán nem kell félned. Szerintem ird meg a kérelmet, add oda az apának, és mondd meg neki, hogy vagy megegyeztek az általad kért összegben és azt jóváhagyatjátok a birósággal (hogy itélethatályu lehessen, tehát adott esetben végrehajtható).

gasko: ennek kicsi az esélye, ritka még az ilyen felvilágosult biró, de azért nem kizárt. Próbáljátok meg, amennyiben nem megy, akkor meg harcoljatok a gyerekért. Hivatkozzatok az Emberjogi Egyezmény 14. cikkére, mely szerint a gyermek szülei egyenlő jogokkal rendelkeznek, továbbá arra, hogy az anya végül is maga alakította ki ezt a helyzetet, ugyanakkor most önhatalmulag meg akarja változtatni, holott ez egy jól bevált rendszer volt. Az ügyvéded remélhetőleg fogja tudni, mit kell tennie.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

gasko # 2005.10.10. 12:24

Szia! Új hozzászóló vagyok, eddig még nem írtam sehová. Most azonban egy nehéz kérdésben kérném a segítséged, a barátom válásdával kapcsolatban. A házasságuk kb 2 és fél, 3 éve ment tönkre. A feleség korábbi kapcsolatából származó gyerekkel, valamint közös gyerekükkel éltek együtt, de a nő elköltözött, de a közös gyereket visszaengedte az apjával. Nem sokkal ezután ő már összeköltözött jelenlegi élettársával. Most megy a harc a gyerekért, akit azóta egy kialakult rendszer szerint közösen nevelünk, de a barátom ügyvédje nem sok jóval kecsegtet, mivel "ha az anya nem drogos vagy iszákos, van hol laknia, van állása és el tudja tartani a gyerekeit, akkor nem veszik el tőle a gyereket". Csakhogy mi úgy érezzük, hogy ellenünk hangolják, semmi nem jó amit teszünk, és legalább egy napba telik hogy hozzánkszokjon, amikor hosszab időt tölt a másik félnél. Mi próbáljuk arra nevelni, hogy ne féljen mindkét szülőjét szeretni, és soha nem mondunk neki semmi negatívumot az anyukájáról, de érezhetően ez a partneri viszony nincs meg a másik oldalon. A legnagyobb félelmünk, hogy mind taníttatásban nem kapja meg amit lehetne, mind ideológiailag rossz irányba terelődik. Millió példát tudnék erre sorolni, de már így is többet írtam az átlagnál. Kérlek segíts egy kicsit, mi lenne a helyes taktika ebben az esetben? Ha van egy kialakult rendszer, ami már 2 éve rendesen működik, elképzelhető, hogy a bíróság 2 hetes apukát csináljon "belőlünk"? Előre is köszönöm a segítséged!

Ollek # 2005.10.10. 09:46

Légyszi derill nézd meg a lenti kérdést is és próbálj meg válaszolni! A konkrét kérdésem még az is lenne, hogy hogyan kell a gyermektartás felemelése iránti keresetet megfogalmazni,mit írjak bele és kell-e ehhez ügyvéd! Még egy kérdés előfordulhat-e, hogy a bíróság nem tesz eleget a kérésemnek és az előző összeget is mérsékli, mert időközben született még egy gyereke.

derill # 2005.10.10. 08:51

Ha a biróság jóváhagyja mint egyezséget, akkor igen. A biróság azt fogja figyelembe venni, hogy a lakás értéke kb. mennyi ideig fedezi a tartásdij összegét, tehát nem biztos, hogy egy pici gyerek esetén jóváhagyja, esetleg csak ugy, hogy x ideig nem kell tartásdijat fizetni, de az is lehet, hogy olyan nagy értékü a lakás, hogy jóváhagyja.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Ollek # 2005.10.10. 07:29

Még egy kérdésem lenne nem ezzel a témával kapcsolatban. Ha az apa az ő tulajdonrészét egy ingatlanban az anyára íratja, kiváltható-e vele a gyermektartás.

Ollek # 2005.10.10. 07:13

Fuvarozással és építkezéssel foglalkozó cég, amely az ő nevét viseli és tudomásom szerint ő az ügyvezető igazgató. A neten van saját honlapja is, amely tartalmazzal, hogy a cég milyen eszközökkel rendelkezik. Lehet, hogy lizingeli ezeket, vagy kölcsönből vette, de azt ezek szerint ki tudja gazdálkodni. Nincsenek-e rosszabb eselyeim azzal, hogy most született egy gyereke? A ház amibe most költözött a gyerekek elmondása szerint teljesen új, 4-5 szobás és minden extrával felszerelt. Az autóról nem tudom, hogy kinek a tulajdonában van, de ha a cég tud egy 20-30 milliós autót vásárolni, már nem mehet rosszul. Mit tegyek?

derill # 2005.10.09. 16:17

Az, hogy munkásai vannak, nem számit, mert ezek a munkások a vállalkozás alkalmazásában állnak, nem az övében. Nyilvánvalóan ki tudja mutatni, hogy a vállalkozása veszteséges, továbbá az is valószinü, hogy az Audi sem az ő nevén van, hanem a vállalkozás nevén, esetleg még a lakás is, mint székhely.

Azonban egyrészt nyilvánvaló, hogy ha a cégnek telik Audira (és nem egy középkategóriás autót vásárol használtan, hiszen a rosszul menő vállalkozások ezt teszik), akkor a cégnek sem mehet olyan rosszul, ami esetleg felveti egy APEH vizsgálat lehetőségét is.

Ezen felül az életszinvonalát eltitkolni mégsem tudja (kérdés milyen az uj ház és kinek a nevén van), tehát kérheted a biróságtól egyrészt azt, hogy az életszinvonala alapján becsülje meg a jövedelmét, másrészt amennyiben nem fizeti időben, feljelentést tehetsz ellene tartás elmulasztása miatt (itt a letiltásnak csak akkor van jelentősége, ha a cége alkalmazásában áll mint alkalmazott, pl. mint ügyvezető igazgató, mert ez esetben kénytelen lesz levonni a cég a jövedelméből a megállapitott összeget, tehát kérheted, csak nem biztos, hogy eredményes lesz, ha viszont nem kéred, biztos nem lesz eredményes).

Kérd a biróságtól, hogy kérjék be a cég adóbevallását is és ez alapján állapitsák meg, hogy a cég mennyire jövedelmező (ugyanis lehet, hogy nullszalldós, vagy minuszban van, de mondjuk azért, mert a bevételt visszaforgatta, befektette). Ennek akkor van jelentősége, ha a tulajdonos a cégben, és a cég osztalékot fizetne, de mondjuk azért nem fizetett, mert a tagok a tiszta bevétel visszaforgatását, befektetését szavazták meg.

Kérheted azt is, hogy a cég igazolja, hogy az alkalmazásában áll-e. Ha egyéni vállalkozás, akkor nyilvánvalóan neki kell minderről nyilatkoznia, és kicsit más a helyzet, de ha mindezt kéred, akkor rosszat nem tudsz csinálni. Jó lenne tudni, milyen tipusu vállalkozása van.


dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Ollek # 2005.10.07. 13:33

Segítség! 1997-ben váltam el, a házasságból származó 2 gyermek nálam maradt. 10-10 ezer Ft gyermektartásdíjat állapítottak meg. Ezt a volt férjem 3 évvel ezelőtt felemelte 20-20 ezer Ft-ra, de csak azért, mert nem dolgoztam. Amióta újra munkába álltam visszacsökkentette ezt az összeget 10-10 ezer Ft-ra, amit mindig hosszas könyörgés után kapok csak meg, van úgy, hogy csak a felét adja, vagy csak 25-én, vagy majd a jövő hónapban most nincs pénzem. Tudomásom szerint jól menő vállalkozó, aki azt állítja magáról, hogy tele van adóssággal. Én lakáshitelt fizetek, ő most költözött be az új házába a feleségével és az időközben megszületett közös gyermekükkel. Nekem nincs autóm, ha a gyerekekkel menni kell valahová úgy kell könyörögni, ő egy vadiúj Audival jár. Kérhetem-e a gyerektartás felemelését és egyáltalán felemelik-e mert ő azt mondja, hogy minimálbéren van bejelentve, holott munkásai vannak, akiket azért valamiből biztosan fizet, és milyen indokkal lehet a gyermektartásdíjat felemeltetni és kérni, hogy a tartásdíj mindig időben érkezzen.