KFT üzletrész eladás


Beszke # 2011.01.22. 09:12

Elnézést, elírtam a százalékokat! Nekem van 50%-om, egy üzlettársnak 26%, a másiknak 24%. Mégegyszer elnézést!

ObudaFan # 2011.01.22. 08:45

A változást a cégbíróságon így is, úgy is be kell jelenteni, ahhoz pedig ügyvéd szükséges. Egyébként tényleg tudni kellene, kié a maradék 1%, mert 51% gyakorlatilag irányítani tudja a társaságot, anélkül, hogy a kisebbség ezt lényegesen akadályozni tudná.

Beszke # 2011.01.22. 06:41

Természetesen a törzstőke az 500 ezer forint volt. De mára már csak 50 ezer forintnyi érték illetve pénzösszeggel rendelkezik a Kft., ami nem folytat tevékenységet már másfél éve. Nem látok esélyt az 1% megszerzésére. És már nem igazán bírom a huzavonával járó lelki megterhelést. Tudna ajánlani valami kiutat, amibe egy kekeckedő, mindenre elszánt tulajdonostárs páros is vevő lenne? Tudom, hogy nehéz segítséget nyújtani ez ügyben, de már nagyon szeretném lezárni, és nem szeretnék rosszul kijönni a dologból.
Segítségét nagyon szépen köszönöm!

Dr.Attika # 2011.01.21. 22:42

Jó estét Beszke!
1 % hiányzik.Lényeges, hogy Ön 51 vagy a vitázó üzlettársak tulajdonolják a hiányzó egyet. Ha Kft-ról van szó, mint ahogy a címben szerepel, akkor nem lehet 50 ezer forint a vagyon. Nem 500 ezer véletlenül? Ha a matek összejön, akkor folytatom a segítségnyújtást.

Beszke # 2011.01.21. 21:12

Jó estét!
A következő döntéshez szeretnék jogi tanácsot kérni:
50%-os tulajdonosa és ügyvezetője vagyok egy olyan cégnek, amelynek 24% és 25%-ban más tagjai is vannak. A tulajdonostársakkal kibékíthetetlen ellentétek alakultak ki, a tevékenységünket már több mint 1,5 éve felfüggesztettük. A cég vagyona 50ezer forint. Az egyik tulajdonostárs mindent elkövet, hogy megszerezze a tulajdonrészemet, 5 forintot kínált fel vételárként. Nem a felajánlott összeggel van problémám, hanem azzal, hogy ragaszkodik, hogy ügyvédi jelenlét nélkül történjen meg az adás-vétel, és minden egyes szerződést, iratot követelne az adásvételnél. Nem egy tisztességes szándékú emberről van szó, nem tartom kizártnak, hogy a céges iratokkal aljas, hátsó szándékai vannak. Ha eladom neki a tulajdonrészemet, és átadom a kért dokumentumokat, milyen problémám lehet belőle? Teszem azt, ha belekavar az iratokba, beperelhet mondva csinált rágalmakkal, vagy mégis mit tehet még ellenem? A segítséget előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.06. 12:52

De baj. Az előtársasági létszakaszban nem történhet változás a tagok személyében.

Doloresg # 2011.01.06. 10:42

Tisztelet Ügyvéd Úr!

Szeretném megkérdezni az üzletrészem átruháznám,ügyvéd előtt természetesen.
100 % egyszemélyes KFt ről van szó.
Az aláíráskor kell átadnom minden céges könyvelést és iratot?
Nem baj hogy nincs még bejegyezve a cég?
Élég óvatos vagyok mostanában , nem fordulhat elő a tulajdonrésznél nem jegyzik be az új tulajdonost?

Köszönettel : Zaja Gabriella

S.andor # 2010.11.28. 10:21

:) Amíg utána olvastam, és kifundáltam a dolgot közben meg is kaptam a megerősítést.

Ezek szerint jól gondolkodtam ;)

Köszönöm a segítséget!!!

További szép napot

S.andor # 2010.11.28. 10:18

Hát utána olvastam, mivel testvér nem tartozik az egyenesági kategóriában az ide vonatkozó illeték 15%

"Az ajándékozási illeték szabályai módosulnak 2010-ben. Az egyenesági rokonok közötti ajándékozás illetékmentes az új szabályok alapján. Az öröklési illeték szabályaihoz hasonlóan a mentesség nem terjed ki a házastársra, a mostohagyermekre, a testvérre nem terjed ki, rájuk az általános ajándékozási illeték szabályok maradnak irányadók, vagyis - az ajándék értékétől függően - a 11 és 21, illetve 15 és 30% közötti mértékű ajándékozási illeték alkalmazandó a 2010-es módosítások után is."

de azon gondolkodom, mivel a szabály szerint az egyenesági ajándékozás illeték mentes, akkor 2 körben történne az ajándékozás.
Az első körben a testvérem az édesapámnak ajándékozná a felosztandó üzletrészt.
Majd édesapám a maradék 2 fiának ajándékozná a megfelelő részt.(külön eljárásban)

Lehet rosszul gondolom, de a fizetendő ajándékozási illeték összességében sokkal magasabb lenne mint a 2szeri eljárási költségek (illeték, közzétételi költségtérítés, ügyvéd költségek) megfizetése.

Kérdés már csak az hogy jogilag megvalósíthaó az elgondolás?

ObudaFan # 2010.11.28. 09:58

Az ajándékozási illetékre. A testvérek azonban nem egyenesági rokonok. Persze, azt meg lehet csinálni, hogy először a testvér a szülőjének ajándékok illetékmentesen, majd a szülő a másik gyermekének szintén illetékmentesen.

S.andor # 2010.11.28. 09:50

Köszönöm a válaszokat!

Családon belül történne a változás, testvér és szülői vonatkozásban.

"Ha egyenesági rokonok az új tagok, akkor nem."

Ez melyik fizetési kötelezettségre vonatkozik?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.26. 16:19

Ha egyenesági rokonok az új tagok, akkor nem.

ObudaFan # 2010.11.26. 15:13

Az átruházásról szóló szerződéseket kell megírni, módosítani a társasági szerződést, tagjegyzéket kell írni, és ügyvéden keresztül az egészet a cégbíróságnak benyújtani. Az illeték, közzétételi költségtérítés és az ügyvéd munkadíja mellett szerintem ajándékozási illeték is lesz

S.andor # 2010.11.26. 07:39

Tisztelt fórumozók'

Adott egy családi vállalkozásban működő Kft. melynek jelenleg 2 tagja van 75/25 % tulajdoni hányadban. A testvérem (75%) tölti be az ügyvezető igazgató posztot.
A kft. kezdetben Bt.-ként működött, édesapám, és testvérem Kültag/Beltag felosztásban. Majd átalakulásakor a jelenlegi 75/25 arányba osztotta fel testvérem a tulajdonviszonyokat. Mivel elérkezett az ideje, szeretnénk a tulajdonosi kört bővíteni, hogy minden családtag(4 fő) részt kapjon a kft ből.
20/20/29/31 felosztásban.(csupán ajándékozással megoldva) a kérdésem ezzel kapcsolatban:
Mik a teendők, milyen módosításokra lenne szükség?
Milyen költségekre számíthatunk számszerűsítve?

Előre is köszönöm
Üdv: Sándor

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.28. 10:35

Azigaz. De nem azt kérdezte, hogy mennyi a költsége, hanem hogy milyen költségei vannak.
A mennyire az általad vázolt okok miatt nem is lehetne pontosan válaszolni. (Bár a felmerülő költségek egy része fix összeg: cégeljárás illetéke, közzétételi díj. AZ is igaz, hogy összegszerűen valószínűleg ez a kisebbik rész.)

Dr.Attika # 2010.09.28. 09:37

Béla! Minden tiszteletem mellett a válaszodból annyit tudott meg a kérező, hogy van költség. Ezt eddig is tudhatta, mert ha nem, akkor minek kérdezett volna.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.28. 09:21

Az üzletrész megszerzője számára semilyennel - már a vételáron kívül. De a társaság fizeti az ügyvédi munkadíjat, a cégeljárás illetékét, közzétételi díjat. Az átruházónak személyi jövedelemadót kell fizetnie, ha az átruházásból jövedelme származott.

Dr.Attika # 2010.09.28. 09:05

Tisztelt "langeros"!
Ez egy tipikus "mennyi-30-mi mennyi-mi 30" kérdés.

  • Mennyi az üzletrész alapításkori értéke?
  • Ön alapító volt, vagy köztes megszerző?
  • Mennyi a cég vagyona?
  • Volt-e tőke növelés?
  • Van-e eredmény tartalék?
  • A cég nyereséges, veszteséges?
  • Rövid, hosszújeláratú kötelezettségek?
  • Van peresített követelés, tartozás?
  • Van-e goodwill?

A kérdésekre adott válasz esteén lehet beindítani a "kalkulátort".

langeros # 2010.09.28. 08:39

Tisztelt fórumozók !

Milyen költségekkel jár egy kft tulajdonrészének eladása? (adó, illeték, stb)

ObudaFan # 2010.08.29. 13:02

Keresned kell valakit, akivel meg tudsz állapodni, hogy megszerzi az üzletrészedet valamilyen feltételekkel.

Kotta # 2010.08.29. 12:15

Tisztelt fórumozók !

Mi a teendőm, ha tulajdonos vagyok egy kft-ben, 50%-os részesedéssel, viszont nem én vagyok az ügyvezető, és ki szeretnék szállni a cégből ?

Crep # 2010.08.24. 14:23

Köszönöm Pazs a gyors reagálást! :) Nem tudtam, hogy milyen tényezők bírnak befolyással a Kft. tulajdonos váltás folyamatára és annak költségeire, ezért osztottam meg felesleges infókat. ;)

A cégtulajdon Vs. álláskeresési támogatás kérdését újra megvizsgálom. Köszönöm a segítséget!

pazs # 2010.08.24. 13:56

A tulajdonosváltás költségei nem függnek attól, hogy van-e a cégnek bevétele: ügyvédi költséggel együtt (ügyvédkényszer van) 100.000,- Ftból biztosan megúszható, plusz vételár, ha adásvétel lesz.
Pároddal én a helyedben vételi opcióra kötnék szerződést és jobb, ha ezzel is ügyvédhez fordulsz. A magyar jog ugyanis nem ismeri a csendestársat és a stróman helyzetét sem rendezi.
Egyébként nem hiszem, hogy megvonnák az álláskeresési támogatást, ha tulajdonrészt szerzel egy kft-ben, az ügyvezetés más kérdés.

Crep # 2010.08.24. 13:50

Tisztelt Fórumozók!

Milyen költségekkel jár egy Kft.-ben a tulajdonos váltás, ha a Kft.-nek O Ft bevétele és 0 Ft kiadása volt? (induló cégről van szó)

Röviden a történetem annyi, hogy alapítok egy Kft-t, ahol egyelőre nem én leszek az ügyvezető, s tulajdoni részem sincs a Kft.-ben. Érdekes ugye... :D
Ennek az oka, annyi, hogy jelenleg munka nélkül vagyok, s nem szeretném, ha a munkanélküli támogatásom elúszna, ill. az ügyvezető poszt betöltése miatt járandóságot kellene fizetnem az állam felé. Ezért azt találtam ki, hogy az ügyvezető posztot az egyik tulajdonos társam tölti be ideiglenesen, a többségi tulajdon pedig a párom nevén lesz szintén ideiglenesen. Így az első bevételig nem kerül nekem költségbe a cégem, hiszen rajtam kívül mindenkinek van bejelentett munkája. De mivel korrektül kívánom a cégem vezetni, ezért ahogy az első bevétel megérkezik az egyik külföldi bankszámlára, szeretném átvenni az ügyvezetői posztot, és a többségi cégtulajdont is nevemre szeretném íratni. Az átírás pillanatában még nincs befolyt pénzösszeg a cég hivatalos számláján, mert ahogy azt írtam egy külföldi bankszámlán található. (Amely bankszámla nem kapcsolható a céghez, mert az egyik nagy szoftverkiadó cég belső virtuális számlájáról beszélünk.) A Magyarországra utálás, csak akkor történne meg, ha fent említett pozíció/tulajdon változások végbementek.

Még egy kérdés: A párommal milyen megállapodást szükséges íratnom, hogy az ideiglenesen rábízott tulajdon részemmel ne tudjon visszaélni? Elég egy két tanús papír, ahol nyilatkozok arról, hogy bármikor köteles rám átruházni a tulajdonjogait?

Előre is hálás köszönetem!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.12. 07:38

Nem.