szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

zsuzsa_sz (törölt felhasználó) # 2012.02.22. 13:07

pipe: dialóg-campus könyvből tanultam alk-köziget (2011. januári lezárású), ami persze a tavalyi jogalkotási dömping miatt csak félig volt hatályos, de az újak közül is néhány dolog, pl. a Jat. már friss volt benne, meg ABH-k és tételfelépítések miatt nagyon jó könyv szerintem. Emellé az új törvényeket néztem, nagy vonalakban. Sajnos így jegyzetem nincs, csak magamnak írogattam ki kézzel egy füzetbe a lényeget.

Közig szerintem 2 nap alatt simán hozható (mondjuk én itthon vagyok tanulni), 50 oldal az egész törvény és a fele mese.

Szerintem ha csak az Alaptörvényre, kapcsolódó lényegesebb elemekre (KE, AB, Kúria, ombudsman ilyenek) meg Ket.-re mész rá, hozható a dolog.
Erről a passzolási lehetőségről tegnap itt olvastam először amúgy:)
Kitartás!

pipe # 2012.02.22. 13:38

Dragunov: http://igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/…ndo-joganyag

Bmese: korábban láttam itt a fórumon. valaki beollózta a lényeget. Érdemes visszanézni.

pipe # 2012.02.22. 13:39

Zsuzsa_sz: köszönöm az ötletet. Lehet, hogy rágyúrok még arra is. Meglátom :):)

vicaszabo # 2012.02.22. 15:38

Sziasztok!

Látom beindult az élet :)
Ates, csak annyit tennék hozzá az általad feltöltött eus anyaghoz, hogy a Régiók Bizottsága és a Gazdasági és Szociális Bizottság NEM az EU intézménye.

Ezekről jó anyag van a '76 oldalasban' ami az ELTE szakvizsga előkészítőjén elhangzottakat foglalja össze, az előadó maga osztja ki.

Ates2012 # 2012.02.22. 16:11

Szia Vica!

Köszi az észrevételt :-), de nem is az intézményeknél szerepelnek az általad említettek. Az igaz, hogy azt írtam oda, hogy egyéb intézmények, szerencsésebb lett volna az egyéb szervek meghatározás.

vera83 # 2012.02.23. 09:09

Sziasztok!
Kérdésem lenne:)Az Ab határozatokat milyen formán kérdezik, ha kérdezik, ugyanígy az Eus jogeseteket is.Példát kell mondani a témához kapcsolódóan, vagy ők kérdeznek rá konkrétan, hogy ebben és ebben mi szerepelt.Köszi előre is:)

pipe # 2012.02.23. 09:45

Van ötletetek, hogy hogyan készüljek a munka írásbelire?

Pippa # 2012.02.23. 18:38

pipe

Én úgy készültem, hogy megnéztem a fórumon és erre-arra fellelhető jogeseteket + megnéztem a lehetséges iratmintákat, meg előtte este átfutottam a joggyakorlatot. Attól is féltem, hogyan fogok 4-5 oldalt KÉZZEL írni, az egyetem óta összesen nem írtam ennyit :) Ja, és a végén tb-s jogesetet kaptam :)

Amikor beadtam, láttam hogy a borítékba mellé teszik a megoldást is, amin kb. ennyi volt: 1997. évi LXXXIII. tv. 53 § (1) a).

vicaszabo # 2012.02.24. 06:36

Pipe: nézegesd a jogiszakin fent lévő feladatokat, megoldásokat, valamint itt a fórumon leírtakat,olvasd át az ott szereplő megoldásokat, gondolkozz hogyan oldanád meg és imátkozz abból legyen valamelyik :)

Ha nem, akkor meg szedd össze minden tudásod amikor kihúztad, menni fog, azon kívül lesz még egy vagy két napod újragondolni, az sem baj ha elrontod, mert ott szóban tudsz helyesbíteni.
Jó bizottságod lesz, és menni fog!

Vera: nekem azt mondták még előtte (előadó) hogy nem a száma kell, hanem a lényege. Van sok AB hat. ami beépült az Alaptv be, pl KE jogkörénél, az abortusznál meg kíváncsi leszek mi lesz a jövője, mert az Alaptv teljesen ellentétes az eddigiekkel) de a fontos, hogy egy két mondat kell belőle, ami lényeg (mire mutatott rá az AB, mit hangsúlyozott, mit bontott ki stb).

mrswarr # 2012.02.24. 07:16

Sziasztok!
Én tegnap voltam C részből és megnyugtató tapasztalatokról számolhatok be nektek.A vizsga a KIM-ben volt. Az elnökasszony kérdezte az alkotmányt, egy középkorú úr a munkát és egy fiatalabb férfi az EU-t.
Kérdések: Munka: üzemi tanács-szakszervezet (azt hittem, elájulok, ezt nagyon nem akartam, de pár mondat elég volt) aztán, a munkáltatónál milyen szabályzat lehet, ha nincs koll. szerződés; tanulmányi szerződés, munkáltató kártérítési felelőssége (szintén nagy vonalakban pár mondat) és egy jogeset, hogy abban mit döntetnék bíróként, és ki fizeti a betegszabit.
Közig-alkotmány: fővárosi, megyei kormányhivatalok feladat-és hatáskörei (na, itt izzadtam le másodszorra), önálló fellebbezéssel támadható végzések,onnan bírói felülvizsgálat mi ellen van (nem kellett a PP, mint Monesznál!), szemle: mi az, ki lehet ott, arról mi készül (jgykv), mit tartalmaz, ki írja alá (mindenki), hol (minden lap alján).(volt még pár dolog, de nem emlékszem)
Eu: irányelvek, hatáskörmegosztás, együttdöntési eljárás menete-és kész.
A feleletemet végül nagyon jó jegyekkel honorálták, pedig én sokkal rosszabbnak éreztem. Vicára hallgassatok- ha nem is érzitek úgy, hogy jól megy, akkor is menjetek el, mert ti is belefuthattok egy olyan bizottságba, aki a jót keresi, nem a rosszat. :)
Nekem is kb. 20-25 perc volt az egész.Semmi alázás, kínzás, kekeckedés, semmi részletekbe menő apróság, de szerteágazó kérdések.Ilyen korrekt, jóindulatú, segítőkész bizottságot kívánok mindenkinek.
Kitartás!!

bmese # 2012.02.24. 07:42

Köszönöm szépen a segítséget megtaláltam a jogeseteket!

Mindenkinek kitartást és nagy kalappal a vizsgára.

vera83 # 2012.02.24. 07:43

Köszönöm szépen a válaszodat Vica, na és persze gratulálok a szép eredményedhez:)
Írásbelihez annyit tudnék mondani én is, hogy a pp.t is meg kell nézni, kereset formai, tartalmi követelményei stb.egy ismerősömnek keresetlevelet kellett írnia.aztán ítéleteket, határozatokat nézegetni:)

pipe # 2012.02.25. 08:43

Köszönöm az írásbelire vonatkozó tippeket. Rettenetesen izgulok, már nagyon túl lennék rajta..... De ki nem?!!??

Ronicic # 2012.02.26. 16:21

Pipe, te mikor mész pontosan? Én szerdán, ismétlek mint az őrült, de olyan érzés, mintha először olvasnám :(, szóval bízom az isteni csodában. :)

vicaszabo # 2012.02.27. 08:15

Ronicic, már csak pár nap és vége! Egyél rendesen, aludj eleget, arra koncentrálj ez is csak egy vizsga! A nap utána is felkel!!! :)))

pipe # 2012.02.27. 09:34

Ronicic: 5-én hétfőn megyek írásbelire és 8-án szóbelire. Neked mi miatt kell ismételned? Írásbeli is lesz? Most 29-én mész? Majd nagyon drukkolok!!!!

Kicsi A # 2012.02.27. 09:39

Sziasztok!

"A közszféra munkajoga" témakörhöz az alábbi joganyag van megjelölve a tételsorban:

a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény, a kormánytisztviselők jogállásáról szóló 2010. évi LVIII. törvény, a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény, illetve hatálybalépését követően a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény.

A számozott tételeknél azonban csak a Ktv. és a Kjt. van hivatkozva.
Mind a 4 jogszabály kell? Segítene nekem valaki?

Előre is köszönöm.

pipe # 2012.02.27. 09:45

Ronicic: Nem olvastam figyelmesen a korábbi hozzászólásod. Most látom, hogy az anyagot ismétled, nem a vizsgát :):) Mindenestre szerdán szorítunk!!! Menni fog!!!! Aztán kérjük a beszámolót!!!

Kiszi # 2012.02.27. 11:59

Maximum "ajánlott irodalomnak", de ahogy elkezded tanulni, rájössz, hogy ilyenekre úgysincs idő. :)
Különvéleményeket sose kérdezik, max. ha valaki direkt, mindenáron meg akarna buktatni. :)

ABh-kból is csak a lényegük kell. Ha 3-4 mondatban össze tudod őket foglalni, az már simán jó.

Kicsi A # 2012.02.27. 14:54

Kedves Dragunov,

köszönöm válaszodat, de sajnos én azt nem értem, hogy a Kttv. hatálybalépését követően is hatályban marad a Ktv. és a Ktjv. :(
(Egyelőre csak nyomtatom a jogszabályokat, rendszerezném a tanulandókat, tehát még nem mélyedtem el bennük...)

Sikeresen vizsgázók (ha még néha olvasgatják ez a fórumot) közül valaki nem szeretne megválni a Társadalombiztosítási jog könyvétől? (Novissima 2008)

Vagy esetleg tud nekem valaki segíteni, hogy miből érdemes tanulni a Tb-t?

Előre is köszönöm.

Kiszi # 2012.02.27. 15:27

Dragunov!

Viszont egy-két mondatban tényleg nem árt tudni a lényegüket, annyit azért szerintem tudjál! (Legalább a fontosabb határozatokat.)

Kicsi A!

Mikor mész? Nekem van egy ilyen könyvem és meg is válnék tőle, csak odaadtam a havernak, aki 28-án megy. Még belenéz, hogy egyáltalán kell-e neki?

Kicsi A # 2012.02.27. 15:32

Kedves Kiszi,

április 6-án megyek vizsgázni.

jogos22 # 2012.02.27. 19:18

Kedves Vizsgázók!

Csütörtökön sikerült véglegesen letennem a C részt, és megosztanám a kérdéseimet, hátha segíteni tudok ezzel:

Munkajog:
jogeset: egy sofőrnek este 11kor ér véget a műszakja, de másnap reggel 5re már meg kell jelennie, azonban nem megy el, ezért rendkívüli felmondással megszüntetik a munkaviszonyát. Mit tanácsolnék neki? a megoldás a kártérítés volt, mit kérhet kártérítés jogcímén a munkavállaló? (a kátérítés alapja pedig az volt, hogy túl rövid volt a pihenőidő).
A munkajogosoknál általában kardinális kérdés, hogy mikor mi jár? munkabér, távolléti díj, átlagkereset... (akinek van ideje, nem árt ezekre odafigyelni). TB-ből a baleseti járadék - baleseti táppénzt kérdezték (mikor melyik jár, mértéke, de csak alapszinten).

EU-jog: jogforrások (elsődleges és másodlagos)petíciós jog, panaszjog, adatvédelmi biztos, EU-parlament: kik a tagjai, hogyan választjuk, kiknek lehet választójoguk (aktív/passzív).

Közig-alkotmány (1. próbálkozás): Kormány megalakulása, önkormányzás alapelvei, idézés - értesítés, eljárási bírság mértéke.

Közig-alkotmány (2., immár sikeres próbálkozás)
Jogeset: a szegedi csillagbörtönbe szeretnék BV-őrnek jelentkezni, de elutasítanak, azzal az indoklással, hogy nő vagyok, és a fizikai adottságom sem megfelelő. Mit tehetek? noha látszólag ez közvetlen hátrányos megkülönböztetés tilalmába ütközik, de indokolt esetben alkalmazható megkülönböztetés. Hátrányos megkülönböztetés fogalma, vallásszabadság fogalma, alkotmányellenes-e, ha valaki a börtönben nem végezhet vallási rituálét tetszőleges időpontban? Nem alkotmányellenes, mert ez az alapjog sem korlátozhatatlan, pl. közrend, nemzetbiztonsági okokból korlátozható (adott esetben a BV-intézet rendfenntartása miatt). Tananyagon kívül mesélte a vizsgáztató, hogy nemrég született a Strasbourgi Bíróság előtt egy olyan ítélet, amelyben megállapították, hogy csak az olyan vallási szertartásokat kötelesek adott esetben elfogadni, amelynek vallási tételei általánosan, illetve adott esetben a BV-őr előtt is ismertek. Jogforrási hierarchia. Ket: végzés-határozat közötti különbség, szakértő.

jogos22 # 2012.02.27. 19:35

Pontokba szedném, hogy a vizsgára felkészülés, illetve a vizsgázás alatt milyen tapasztalataim voltak:

1.) teljesen mindegy, hogy hova kerültök, mert elég változatos bizottság-összetételek szoktak lenni, mindenütt találkoztam, illetve hallottam nagyon rendes és nagyon szigorú bizottságokról is. Tehát a helyszín hallattán ne essen senki pánikba, hiszen alakulhat jól is a dolog.

2.) A legutolsó vizsgámon megdőlt az az elméletem is, hogy az elején jó bemenni, mert a végére nyűgösebbek a vizsgáztatók, és a jó kérdéseket is az elején teszik fel. Múlt csütörtökön pont fordítva volt: az első három ember közül, 2-nek volt bukása, míg utána olyan volt a bizottság, mint a kisangyal. (én egy adminisztrációs hiba miatt az utolsó voltam, amin persze jól kiakadtam, de utólag látszott, hogy nem jártam rosszabbul).

3.) ha esetleg nem sikerülne valamelyik vizsgarész (bár szerintem ez úgysem fog előfordulni), és nem értitek, hogy tulajdonképpen mit mondtatok rosszul, érdemes rákérdezni a helyes megfejtésre.
Tényleg nem riogatásból írom, de erre is fel kell készülni. Én az első közig vizsgámnál sajnos nem voltam rá felkészülve, pedig utólag nem mindent értettem, hogy mit is mondtam rosszul (a vizsgáztató olyan válaszra is csóválta a fejét, amit törvény szerint mondtam). De ezt tényleg csak azért írtam le, hogy tanuljatok az én hibámból. (Bár utólag jobban jártam, hogy nem emgedett át egy kettessel, hanem a 2. vizsgán 5-t kaptam, de ennek nyilván csak utólag tud örülni az ember.)

4.) ABH-kra nekem sem volt időm. Én az alkotmányjog és az alapjogos tk.ből néztem, és amiket idéztek, azt a pár mondatot igyekeztem megtanulni. A jogforrásokról van egy nagyon jó összefoglaló a jogiszakin lévő tk-ben, ami a közig. szakvizsgára készít fel (a 400 oldalas). Pont elolvastam vizsga előtt hajnali 3kor, és pont azt kérdezték, abban vannak ABH-k is, bennük olyan megállapításokkal, amik a Jatból nem feltétlenül olvashatóak ki.

jogos22 # 2012.02.27. 19:45

5.) miből készüljek fel?

• Alkotmány-közig: érdemes csaknem szó szerint tudni az Alaptv.-t, Ket-et, Ötv-t.

Alapjogoknál a fogalmakat, az eljárást főbb vonalakban, a szerveket, és hogy milyen intézkedést, szankciót alkalmazhatnak (én ezt kijegyzetelgettem, hogy egyben is lássam, és már csak a jegyzeteimre volt idő, de elég volt)
A vizsgán általában államszervezetet kérdeznek, alapjogokat ritkán (bár ez nálam megdőlt).
Érdemes összeírni, hogy ki kit nevez ki, választ meg, tisztség megszűnése, mert tényleg bele lehet kavarodni

• Munkajog, TB: én törvényeket tanultam. Egy barátnőm ajánlotta, hogy TB-ből érdemes elolvasni a TB-szervek honlapján lévő tájékoztatókat, azok segítenek megérteni, hogy mikor, merre, mennyi...
  • EU-jog: a Blutman-féle könyből tanultam, szinte minden tételhez használható, és elég olvasmányos. 700 oldalas, de sokszor ismétli önmagát (másoknál a dialógos könyvet láttam, az vékonyabb, de azt nem ismerem).

Én két és fél hetet voltam otthon, de a TB-s, munkajogos részt, valamint az EU-könyvet előtte már átolvastam, "kiszíneztem", és az otthonlét alatt már "csak" tanulgatni kellett.

Sikeres felkészülést és kitartást kívánok mindenkinek! Ha még valami eszembe jut, szólok :)