szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

pipe # 2012.02.17. 15:00

Kiegészítve a korábbi kérdésemet a hatályos 1997. évi LXXXI. tv szerint, idézem:

"6. § (1) A társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó saját jogú nyugellátások

1. az öregségi nyugdíj,

b)-c)18
d)19 a külön jogszabály alapján járó rehabilitációs járadék."

Vagyis már nincs a saját jogú nyugellátások között a rokkantsági és baleseti nyugdíj, de a tételsorban még ott van....????? Tévedésből???

Azért ha valaki be tud nekem ollózni hatályos anyagot vagy linket a rehab járadékról, az kérem tegye meg.

Köszönöm

pipe # 2012.02.17. 15:03

:):):) Tudom, tudom újra meg kellett volna néznem a tételsort. Valóban törölve :):)

Marad a kérésem b) része: rehab járadék....:):)

pipe # 2012.02.17. 15:16

Mármint a rehab ellátás és rokkantsági ellátás érdekel (nem a rehab járadék). Bocsánat a kapkodásért, de ezer fele áll a fejem. Nyúz a család :):). Nincs olyan, hogy "anya tanulna" :):)
Szóval az előző min három hozzászólásomat, csak hagyjátok figyelmen kívül :)

vicaszabo # 2012.02.17. 19:13

Pipe: lehet már megvan, de az a kérdéskör amit feszegetsz, átkerült az nyugdíjbiztosítási ellátások alól az egészségbizotsítási eljárásokhoz és épp csak hangyabokányit átalakult:)
Ott az utolsó két tétel, és a 2011. évi CXCI tv.

sosa # 2012.02.17. 19:41

SOS !

Betolakodó vagyok, tudom,de kérem segítsetek tanáccsal.
Egyetemista fiam passzivált egyet, barátnőjével kimentek egy évre Hollandiába.Nagy szerelemből nagy gyűlölködés lett, lány hazajött egy kézipoggyásszal látogatóba pár napra, aztán nem ment vissza. Áll a bál, gyerekem nem akarja postázni a holmijait .. menjen vissza érte az ex, ha kellenek a cuccai jelszóval...

Lány szüleit nem minősítem, szitkozódva hívtak fel, hogy feljelentik a fiam nagy értékű lopás miatt. Most sírjak vagy nevessek???

Megtehetik?

Nem alszom két napja, kérlek, ha van ideje valamelyikőtöknek - válaszolna nekem???

Köszönettel, H. Anna

pipe # 2012.02.17. 22:38

H. Anna/Sosa: szerintem a fiad esetében a lány dolgaira nézve a felelős őrzés szabályai az irányadók. Nagyon röviden lényege, hogy a lány költségére és kárveszély viselésére őrzi a dolgokat. Vagyis fiad még kérhetné a tárolással felmerülő plusz költségeit, de ha azokkal bármi történik (és nincs hozzá köze a fiadnak) akkor a lányé a kockázat. Ha pedig fiad is hazajönne, megteheti, hogy elad mindent és csak a kapott pénzt adja vissza a lánynak.

Akik voltak A-ból, mit gondolok?

pipe # 2012.02.17. 22:39

H.Anna/Sosa: és persze nevess :):):)

sosa # 2012.02.17. 22:54

Kedves pipe, köszönöm :D
Az ember lánya készüljön fel mindenre, ha egyszer gyerekei lesznek :D

pipe # 2012.02.20. 19:36

Tanulom a Tb-t. Remélem rajtam kívül is foglalkozik vele valaki mostanság, mert nem értem az alábbi részt.
Úgy tűnik mintha a tgyás-hoz szükséges 365 napba beleszámítana maga a tgyás időtartama???? Mit értek félre???
40. § (1) Terhességi-gyermekágyi segély annak jár, aki a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt, és

1. a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül, vagy
  2. a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül.

(2)A terhességi-gyermekágyi segélyre jogosultsághoz szükséges előzetes 365 napi biztosítási időbe be kell számítani

1. a biztosítás megszűnését követő baleseti táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj folyósításának az idejét,
  2. közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 napot,
    1. a rehabilitációs járadék, rehabilitációs ellátás folyósításának idejét.
pazs # 2012.02.20. 20:50

pipe: szerintem az előző tgyás időszaka számít bele, ha volt, nem az aktuális.

pipe # 2012.02.20. 21:08

erre gondoltam én is, de a 42§-ban a gyed és gyed elhatárolásához a "korábbi gyed" kifejezést használja. itt is megtehetné, hogy kiírja, hogy "korábbi"... mindegy már megtanultam.... de azért köszönöm

AgotaM # 2012.02.21. 08:09

sziasztok! tud valaki segíteni nekem abban, hogy a jogiszakiról melyek a legaktuálisabb segédletek a 2012-es EU-s tételsorhoz? a feltöltés dátuma alapján nem tudtam orientálódni és nem mindenütt sikerült kiszúrnom a releváns dátumokat. vagy időrendi sorrendben következnek fentről lefelé? előre is köszönöm!és mindenkinek kitartást, humánus bizottságot és sikeres vizsgát, ami feledtetni tudja az előtte átélt borzalmakat!

Kiszi # 2012.02.21. 09:16

Szerintem még mindig az "ominózus 76 oldalas" a legjobb, meg van a szegedi kéthasábos, de az már sokmindenben elavult, csak a 4 szabadság miatt szokták ajánlani, mert az nincs benne a 76 oldalasban és ez a rész talán nem is igazán változott.
Én tavaly voltam és ezek bejöttek. :) Tudom, hogy átvariálták a tételsort, de attól talán tartalmilag még jók.
A jogesetekre volt egy 30 oldalas kidolgozás, azt nem találom most a jogiszakin, de ha írsz egy emilt az okb.szuhoj@gmail.com -ra, szívesen átküldöm. Állítólag tettek be idén pár új jogesetet, de azokat meg megtalálod itt ezen a fórumon, pár oldallal hátrébb.

Van még a jogiszaki legvégén egy relatíve friss, 2011-es kidolgozás állítólag a Novissimás könyv alapján, talán érdemes megnézni, mit tud. ,)

AgotaM # 2012.02.21. 09:39

Köszönöm szépen Kiszi a gyors és hasznos választ! azt hiszem, azt a 30 oldalasat megtaláltam, ha a "Lúzer's manual" kreatív álnévre hallgat:)ezek szerint a 76 oldalas már lisszaboni alapkon nyugszik, akkor tökéletes lesz. mégegyszer nagyon köszönöm, ha esetleg én is tudok bármiben segíteni, nagyon szívesen.

hóvirág2012 # 2012.02.21. 11:03

Kedves Mindenki!

Március 19-én megyek a C részből vizsgázni és már az anyagok gyűjtögetésénél elvesztem a részletekben. Van valakinek hatályos kidolgozott tételsora a C részben szereplő tantárgyakhoz? A "jogi szaki" kicsit elavultnak tűnik.... Hálásan köszönöm előre is a segítséget.

pipe # 2012.02.21. 12:30

esteleg rajtam kívül megy valaki 5-én munkából írásbelizni?

zsuzsa_sz (törölt felhasználó) # 2012.02.21. 14:31

Szia, én 5-én megyek írásbelire és 8-án szóbelire.
Igazából nem tudom hogy állok :) első szakvizsga és még nem nagyon vagyok képben a menetéről őszintén szólva, egyelőre nyomom befelé az anyagot a fejembe, meg mostmár próbálok kicsit utánaolvasni a tapasztalatoknak is.

zsuzsa_sz (törölt felhasználó) # 2012.02.21. 14:37

Nem is merem megkérdezni hogy így 12 nappal vizsga előtt hogy kéne állnom... alkjogon meg közigen túl vagyok, utóbbi elég jól megy, előbbit azért nem árt majd ismételni. Még munka (+kapcsolódók) meg EU egy az egyben hátra van. Munkával meg tb-vel azért úgy nagyjából képben vagyok, de az EU egy nagy homály, eltén nem (volt?) államvizsga tárgy, az annó kollokviumra felnyalt tudásom már rég a feledés homályába merült.

Kiszi # 2012.02.21. 15:13

Ágota!

Igen, telibe találtad, azok lesznek azok! :)

Zsuzsának pedig küldtem emilt. Nekem esetleg B részes dolgok jönnének jól, pl. Bv., stb., mert az már nagyon a végére fog maradni nekem...

Ates2012 # 2012.02.22. 07:04

Sziasztok!

Az EU hatályos tételsornak megfelelően próbáltam összeollózni egy tanulható, kidolgozott tételsort.
Én ezt tanultam, és szerintem elég, ha mégsem, akkor hozzátudtok írni!

LINK:
http://data.hu/url/i

Üdv.: Ates2012

Ates2012 # 2012.02.22. 07:15

:-) rosszul másoltam be a linket. A jó link:
http://data.hu/url/x72

zsuzsa_sz (törölt felhasználó) # 2012.02.22. 08:18

Uhh Ates ez szuper, ezer hála érte - én momentán a fél vesémet is odaadnám ezért!

Ates2012 # 2012.02.22. 09:19

Zsuzsa!

Az első tételnél hiányzik egy-két intézmény ismertetése, de ez azért van, mert külön tétel van róluk! Minek ismételjük magunkat.

pipe # 2012.02.22. 10:08

Zsuzsa: szerintem akkor tök jól állsz!!! Az eu könnyen tanulható, főleg ha van jegyzet!! Én pont fordítva állok. Egyszer megtanultam az eu-t és a munkaát, tb-t. Most pedig nagy dilemma előtt vagyok. Kezdjem el tanulni az alkotmány-köziget, de az a már megtanult anyag rovására megy. Vagy menjek biztosra ( tudjak kicsit jobban két tárgyat ) és ismételjek. Sajnos én egy nap max 3-4 órát tudok tanulni, így hiába van még 12 nap, nincs több időm.... Miből tanultad az alkotmány-köziget? Esetleg ha van lényegre törő jegyzeted, annak nagyon örülnék!!!

bmese # 2012.02.22. 12:35

Sziasztok!

Márc 8-án megyek Euból (ismételnem kell mert sajna novemberben megbuktam Euból)

A 2012-es tételsorban vannak új jogesetek meg van ez valamelyikőtöknek?