szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Impossible # 2017.03.08. 11:24

Kedves Reni30,

te melyik részt választod írásbelinek?

Reni30 # 2017.03.08. 15:12

En A munka-tb kombot valsztottam,de meg nem veglegesitettek a jelentkezesemet,igy hezitalok a teman... :/ bar ahogy olvasgattam a forumot, azt hiszem jo dontes volt...??? (Az ekezetek hianyaert elnezest kerek) egyelore kisse tanacstalan vagyok, hogy valtoztassam e, mert alapvetoen kozig iranyban mozgok, de egyreszt tartok az akasztjak a hohert esettol, masreszt egy kihuzott alkjoggal kihuznam az egyest is,mint erdemjegyet...

Azert remelem, hogy "possible" :)

8klemi8 # 2017.03.08. 15:47

Sziasztok!

Ha valaki esetleg megkapta a felhasználó nevet és a jelszót a közös e-mail címhez, hálás lennék, ha számomra is továbbítaná, mert sajnos hozzám még nem jutott el.

A címem: himpyx@gmail.com
Előre is köszönöm!

Szép napot Mindenkinek!

Impossible # 2017.03.08. 18:42

Kedves Reni30,

mi a baj az alkotmánnyal, mit tartasz benne annyira nehéznek? Én meg pont úgy gondoltam, hogy annál már csak nehezebb tárgy létezik. :)

Közig-alkotmányból tervezem írni, csak ennek az a hátulüötője, hogy abból nemigen állnak rendelkezésre korábbi jogesetek, írásbeli feladatok. Illetve én legalábbis nem láttam, sajnos.

Zsika23 # 2017.03.08. 20:04

Sziasztok!

Mivel nekem is segítségemre voltak mások tapasztalatai, íme az enyémek:

Munkajog:

• felmondás szabályai, mit tudok az indokolásról mondani? Kérdezték az MK 95-öt is.
  • bedolgozói jogviszony sajátosságai
  • végkielégítés; Kinek nem jár?(itt például a hány év után mennyi nem érdekelte a vizsgáztatót)
  • védett korúnál mennyire lehet kiterjesztően értelmezni a felmondásnál a felajánlási kötelezettséget - válasz: nem lehet, csak azt a munkakört köteles a munkáltató felajánlani, ami a munkaszerződés szerinti;
  • baleset esetén járó juttatások

Európa:

• az EU tanácsadó testületei (GSZB, RB)
  • az EU polgárság sajátosságai
  • a tagállami kárfelelősség, Bonifacci eset; ha megítéli a Bíróság, hogy a tagállam hibázott, melyik bíróság állapítja meg a kárt? - a nemzeti
  • mi az Unió hivatalos nyelve?

Alk., közig:

• tulajdonjog védelme
  • OGY hatásköre (csak fel kellett sorolni, nem kellett kifejteni)
  • Ket. - eljárás megszüntetésének esetei
  • semmisségi okok

Összességében egy jó hangulatú vizsga volt, a vizsgáztatók nagyon jó fejek voltak.
Ha az ember átrágja magát tisztességesen az anyagon, nem lehet baj.

Impossible # 2017.03.08. 21:29

Az Unió hivatalos nyelve érdekelne. Egyébként lehet, hogy érdemes lenne kivárni azt a rövid időt, amíg okafogyottá válnának az Eu-s tételek? :D

Burn Out # 2017.03.08. 21:43

Az összes tagállam hivatalos nyelve az EU hivatalos nyelve.

Impossible # 2017.03.08. 22:13

Ennyi erővel azt is megkérdezhetnék jogi szakvizsgán, mikor fog szétesni az EU, vagy ki csalta meg Mónikát a barátok köztben. :D

Impossible # 2017.03.08. 22:18

Lefordítom: illetlenség alja kérdést feltenni, még szakvizsgán is, szerintem.

Impossible # 2017.03.08. 22:25

Ha ilyet meg merne kérdezni valaki, komolyan mondom, hogy szóvá tenném. A felthető kérdéseknek vajon nincs határa?

Impossible # 2017.03.08. 22:26

Csak magát járatja le, aki ezt megkérdezi. :D

Impossible # 2017.03.08. 22:47

Jó, ha ivott előtte, akkor elfogadható, hogy más kérdés nem jut eszébe. Azért ne már... ezt nem gondoltam volna, de tényleg. Ezt így egy szakvizsgán megkérdezni. Nem is akarom tudni, ki volt az.

Rexor # 2017.03.09. 10:19

Igen, a szakvizsgán már elvárják, hogy gondolkozz. Felháborító :).

Impossible # 2017.03.09. 10:56

Akinek ezen gondolkodnia kell, annak csak gratulálni tudok. :D

Anna19880815 # 2017.03.09. 11:33

Kedves Ditti88!

Kérlek küldd el nekem is az összegyűjtött jogeseteket a palugyayanna@gmail.com cimre. Köszönöm!

Üdv: Anna

Impossible # 2017.03.09. 11:47

Attól tartok, hogy Ditti eltűnt... már napokkal ezelőtt írtam neki. :(

Ditt88 # 2017.03.09. 14:33

Sziasztok!

Megjöttek a várt doksik... igyekeztem mindenkinek továbbítani aki jelentkezett, remélem célba ért :)

Impossible # 2017.03.09. 17:58

Szia Ditti! :)

Köszi szépen!

Ha jól látom, közig-alkotmány írásbeli feladatok nincsenek benne. Abból nem írásbelizett még ember? Mindenki munából ír, nem értem, miért.

RexMathias # 2017.03.09. 18:54

Sziasztok!
Szeretném én is elkérni a közös e-mail cím jelszavát.
Kérlek az alábbi címre küldjétek!
matehajas@gmail.com
Köszönöm előre is!

RexMathias # 2017.03.09. 18:55

Szia Ditti!
Nekem is el tudnád küldeni?
Köszi előre is!
matehajas@gmail.com

Impossible # 2017.03.09. 19:09

Lassan ki lehetne alakítani egy tanulócsoportot :D Továbbra is várom a közig-alkotmány írásbeli kérdéseket, illetve az azokkal már találkozott jelöltek beszámolóit.

Ditt88 # 2017.03.10. 07:16

Sziasztok!

Létrehoztam egy linket, ahonnan szabadon letölthetők a jogesetek-kidolgozások (zömmel 2013-asok!!!):

https://drive.google.com/open?…

Ha lesz új anyagom, frissítem :)

Impossible # 2017.03.10. 15:29

Köszönjük, Ditti! :)

Továbbra is kérdezném, hogy közig-alkotmány írásbeliből léteznek-e valahol írásbeli kérdések.

Bandori # 2017.03.10. 19:54

Sziasztok!
Ha valaki esetleg végzett már az A- val vagy a B- vel...
Szükségem lenne a Dialog Campus kiadó Polgári eljárásjog könyvére.
Ha valaki megválna tőle, kérem írjon. A korábbi hirdetésekről lemaradtam:(
Ezzel együtt átvennék B rész könyveket is.
Köszönöm!
dbanfalvi@yahoo.com

CastleOnTheHill # 2017.03.13. 23:23

Sziasztok!

Megvettem a Patrocínium Kiadó legfrissebb kiadású KÖZIGAZGATÁSI JOG és ALKOTMÁNYJOG című könyveit, azonban előbb büntetőjogból kell elmennem vizsgázni, így mire ezeket a könyveket használni tudnám (kb. jövő januárban megyek így a vegyesből), már újabb kiadásban kell beszereznem őket, így most olcsóbban, mint az eredeti ár, el szeretném őket adni.

A két könyv teljesen új, használatlan állapotban van, egy sort sem húztam ki benne.

4200 és 4300 (8500) Ft-ért vettem a kettőt, együtt a két könyvet 7000 Ft-ért eladnám, személyes átvétellel Budapesten, V. kerületben. Akit érdekel, írjon. :)