szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Törpi123 # 2009.12.14. 14:59

SZiasztok!
Kérlek akinek van ideje nézze meg a következő jogesetet...ugyanis ezzel kell valamit kezdenie egy ismerősömnek a szóbelin ! Mi a véleményetek? Előre is köszi.

Feladat:
A 3500 lakossal rendelkező X községben megválasztott polgármester megbízatásának második évében a képviselő-testület úgy dönt, hogy a tisztség betöltésének módját a polgármester egyetértésével főállású feladatellátásról társadalmi megbízatásúra változtatja. A döntést követő héten a polgármester a helyi termelőszövetkezet felügyelőbizottságának elnökévé választják.

KÉrdés :
Jogszerű volt-e a képviselő-testület döntése?
Mit tehet a megyei közigazgatási hivatal?
MegtArthatja-e a szövetkezetben betöltött tisztségviselői pozícióját a polgármester?

Thetys # 2009.12.14. 09:53

sziasztok!
Sikerült bejelentkezni!!!!
Reggel bementem a BÜK-be. (Piczur jártam én már náluk személyesen is, a nyomtatvánnyal...). Lobogtattam a papirjaimat, hogy én MOST megyek át az IRM-be, csak EZ az igazolás kell, nem akarom kivárni az előkészítő igazolását, meg amúgy is hagyjanak már békén... Szerintem volt vm a fejemen. :-)
Aztán IRM, aranyos hölgyemény 1 perc alatt lerendezett, sőt hozzátette, hogy hely is lesz. (Na jó, áprilisra legyen is.)
Most örülök, aztán majd menekülök.

Pronyex # 2009.12.12. 21:53

Sziasztok!

Komplett kidolgozott „C“ tételsor eladó (10.000,– Ft)

Kérésre küldök mintaoldalakat, de akkor is telefonon keressetek, NE mailben! :-) Köszi!

Tel: 06–20–223–9240

piczur # 2009.12.11. 14:55

Thetys:

A Budapesti Ügyvédi Kamaráról van szó? Mert a BÜK-nél sem küldik ki, be kell menni személyesen. Vinni kellett egy kérelmet, az igazolásokat, és kitöltve egy BÜK által adott nyomtatványt, amin a volt munkáltatód (ügyvéd) leigazolja a jelöltidőszakot. Nekem kiadták bökkenőmentesen. Viszont az igazolások a Kamaránál maradnak. Én sem voltam végig jelölt,de ez nem is számít, ha viszed az igazolásokat. A hangsúly azon van, hogy személyesen adják csak ki. Alá kell írni a másodpéldányon,hogy átvetted az igazolást, ennyi az indoka.. :)

Szóval szerintem nagyon nem tudsz mást tenni, mint bevinni személyesen a papírokat...

Thetys # 2009.12.11. 12:49

Sziasztok! Olyankor mit tegyek, ha a Kamara nem akarja az igazolásomat kiadni? Arra hivatkoznak, hogy vigyem be az összes iratom, és majd ők az igazolással együtt küldik tovább az IRM felé.
Én meg közvetlenül szeretném intézni (pl. már most beadhatnám az IRM-be, ott nem kérik a szakvizsga előkészítő igazolását)
Már hivatkoztam arra is, hogy nem voltam végig jelölt, ez sem hatotta meg őket.

dimension75 # 2009.12.10. 14:24

Alien írta itt, hogy milyen vérengzés megy az IRM-ben,ezért csak röviden leírom, az én vizsgámat ami ennek éppen az ellenkezője volt. Az OIT-ben vizsgáztam. A vizsga előtt az ügyintéző hölgy azzal nyitott, hogy nyugodjunk meg jó helyre kerültünk. A bizottság rendkívöl kedves volt. Az elnöknő és egy másik hölgy az Alkotmánybíróságról volt, egy hapsi pedig ügyvédként az EU-t kérdezte. Munkából csak alapokat kérdeztek, munkaviszony megszüntetése, szakszervezetek, munkavállaló kártérítési felelőssége. Közigből úgyszintén alapkérdések, Ket. hatálya, hivatalból induló jogorvoslatok, illetve a Közt. elnök büntetőjogi felelősségre vonása. Ez utóbbi nem igazán ment. Eu-ból a faszi azzal a kérdéssel indított, hogy tudom-e kicsoda Dombi Tibor. Jeleztem, hogy tudom, hogy a debrecen labdarúgója. Azt kérdezte, hallottam-e róla hogy korábbi egyesülete lejárt szerződését követően hogyan járt el vele és milyen kapcsolódó ügyet tudok említen? Elmondtam a Bosman ügyet, egyben utaltam rá hogy korábban versenyszerűen fociztam. Ezt követően kb. negyed órát a fociról beszéltünk ilyen kérdések hangoztak el. Milyen hatással van az ügy az utánpótlás korú labdarúgók? Mondtam, hogy a külföldiek túlsúlya nehezíti a fiatalok csapatba kerülését. Tudok-e olyan csapatot említeni ahol a külföldi labdarúgók száma igen magas? Említettem neki az Arsenált, erre ő: ja meg a Chelsea:) Már majdnem ott voltunk hogy megbeszéljük hogy este együtt nézzük a Lyon-Debrecen Bl- meccset:)Ezután még kérdezte, hogy hallottam e- valamit a Lisaboni szerződésről ha igen mondjam el hogy mit. Említettem néhány dolgot amit a hírekban hallottam. Kb. ilyen szintem: múlt héten írták alá, módosította az EUSZ, és az EGK szerződést biztosok számát 27-ről 18-ra csökkenti. Létrehozta a Tanács elnöke, és az EU Külügyi Biztosa funkciókat. A vége: EU 5, Munka 4, Közig 4, kitartást mindenkinek!

Pronyex # 2009.12.09. 06:51

Sziasztok!

Kérésre küldök mintaoldalakat, de akkor is telefonon keressetek, NE mailben! :-) Köszi!

kondidori # 2009.12.04. 16:02

Sziasztok!

Ismét eltűnt az összes anyag a gmail-os fiókból. Ha valakinek van olyan anyaga, ami nincs fenn a jog.webatu.com honlapon, dobjon meg egy e-maillel és azt is feltöltöm. Ha már időről időre valaki jófejkedik… Csoda, hogy a jelszót nem változtatta meg eddig senki.

kondidori@freemail.hu

myrtocle # 2009.12.02. 08:48

Nem tudom, hogy lehet-e olyan, hogy mindkét válasz jó. Szerintem egy erkölcstelen tanár nem okoz súlyos zavart az államszervezet demokratikus működésében, vagy az egyetem közfeladatainak ellátásában.

Tóth Marianna # 2009.12.02. 08:35

Köszönöm Myrtocle!

Igen ezt az államszervezet demokratikus működésének súlyos zavarását, meg a közfeladat ellátását mi is olvastuk, de úgy gondoltuk belefér a megtagadás.
Több személyt kérdeztünk már meg, és van aki ezt, van aki a másikat mondja.
Lehet butát kérdezek, de olyan nem lehet, hogy mindkét válasz elfogadható?

Köszönöm

myrtocle # 2009.12.02. 07:48

Marianna!

Még mindig olvasom a fórumot, bár már le kéne szoknom, most hogy túl vagyok a szakvizsgán. De rég volt már az az első vizsga. De én azt írtam, hogy nem tagadhatja meg, mert van egy AB határozat, ami leírja, hogy mikor tagadhat meg a kinevezés, talán valami olyasmi van benne, hogy ha az adott szerv közfeladatának ellátását súlyosan veszélyezteti a kinevezés, már nem emlékszem hogy fogalmaz pontosan, és a számára sem, de benne van a tételsorban az ABH szerintem a köztársasági elnöknél. Én ezt fenntartottam a szóbelin, és jeles lett, nem is kérdezett bele a vizsgáztató. Azt hogy pontosan mit írtam, már nem tudom, nem emlékszem eltettem-e a papírt, vagy kidobtam. Remélem azért ez segít.

Tóth Marianna # 2009.12.01. 19:38

Mirtocle!!

Tőled szeretnék kérdezni csak nem tudtam neked emailt írni, mert nem ajánlja fel a címed.
Régebbi hozzászólásodban olvastam, hogy mi volt szakvizsgán az írásbelid. A kolléganőm is ugyanazt húzta. Az ő válasza az volt, hogy megtagadhatja a kinevezést az államfő.
Másnak is volt már ez kérdés, és ő, ahogy Te is azt írta, hogy nem tagadhatja meg.
Arra szeretnélek kérni, hogy amire emlékszel ezzel kapcsolatban írd már le, mert nem tudjuk, hogy fenntartsa-e szóbelin az igent, vagy módosítsa nem-re. Meg persze meg is kellene indokolnia.
Még annyit szeretnék mondani, hogy beszéltünk alkotmánybíróval is az ügyben, aki szerint megtagadható a kinevezés.
Na de, ha a megoldókulcs szerint "nem" a jó válasz, akkor módosítania kell.
Ha olvasod, válaszolj légyszíves itt, vagy írj emailt.
Remélem időben elolvasod, mert csütörtökön megy szóbelizni, és addigra jó volna kialakítani az álláspontunkat.
Előre is köszönöm.

Pronyex # 2009.12.01. 09:01

Sziasztok!

gonoszboszorka # 2009.11.29. 13:47

Az IRM-ben az a vizsgáztató hölgy, aki nagyon megkérdezi a Tb-t Dobránszky Zsuzsanna a Munkaügyi Főfelügyelőségről. Ő munkajogból nem sokat kérdez, de de a választ szó szerint várja el. Nekem ez a tapasztalatom.
Az IRM-ben gyakori vizsgáztató dr. Papp Imre szakállamtitkár, aki alkotmányjogból szinte kizárólag alapjogot kérdez, intézményt nem nagyon.

Amelie27 # 2009.11.29. 09:39

és ha nem ez lenne az első vizsgád, ott mondják meg, h hol lesz a szóbeli

Amelie27 # 2009.11.29. 09:36

mindenki az IRM-be (Szalay u. = OIT) kap behívót, mivel ott van az írásbeli, szóval ezen kár parázni előre...

Pronyex # 2009.11.27. 06:49

Sziasztok!

myrtocle # 2009.11.26. 14:28

Én az IRM-ben voltam, de alig kérdeztek tb-t. Nem helyfüggő, a vizsgabiztoson múlik.

myrtocle # 2009.11.26. 14:26

Én az IRM-ben voltam, de alig kérdeztek tb-t. Nem helyfüggő, a vizsgabiztoson múlik.

myrtocle # 2009.11.26. 14:26

Thetys # 2009.11.26. 13:42

Csaba!
Írásbeli után, ha megkapod az IRM-be a behívót, akkor feküdj rá a TB-re...

bajussz # 2009.11.25. 17:18

mit akarsz rá válaszolni?

majd jön a postás és hozza a levelet

john36 # 2009.11.25. 09:30

Sziasztok, szeretnék egy kis segítséget kérni. Szeptember közepén adtam be a kérelmemet, november vége-december elejére kértem időpontot (írásbeli munkajogból). Tegnap kaptam levelet, hogy túljelentkezés miatt a kérelmemet csak 2010 februárjában tudják elfogadni.Ez azt jelenti, hogy februárra "előjegyeztek", és kb. 3 héttel előtte kapok levelet, hogy mikor kell mennem az írásbelire, mert nem meindegy, hogy február 1-jén vagy csak 26-án kell mennem...Kell a levelükre külön válaszolnom vagy csak figyeljem a postást? Köszönöm szépen a segítséget előre is.

csaba311 # 2009.11.23. 16:45

Kösz! Ez reményt ad:)

drpony # 2009.11.23. 13:12

Csaba!

Nézd meg még egyszer a behívódat, szerintem csak az van benne, hogy az írásbelid hol lesz. Az ugyanis mindenkinek ugyanott van. A szóbelid helyét csak az írásbeli elején fogod megtudni. A későbbiekben pedig a vizsga napján délben.