szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Pitypang75 # 2011.10.27. 10:51

Amennyiben érdekel valakit, az új médiatv. dióhéjban:

• Mo-n letelepedett médiatartalom szolgáltató által nyújtott médiaszolgáltatásra és kiadott sajtótermékre terjed ki a hatálya
  • műsorok: 6 kategória (fiatalkorúak védelme)
  • ogy-i közvetítés: zártláncú audiovizuális rendszer
  • termékmegjelenítés: műsor készítője nem kap anyagi juttatást, a termék gyártója v. forgalmazója ingyenesen rendelkezésére bocsátja termékmegjelenítés céljából
  • jogosultság: Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala bejelentés alapján hatósági nyilvántartásba veszi
  • közszolgálati médiaszolgáltatás: államtól, gazd-i szereplőktől függetlenül működik, állami finanszírozás, nem irányulhat a tevékenysége elsősorban nyereségszerzésre, célja az átfogó médiaszolgáltatás, nemzeti - európai identitás, nyelv, kultúra, határon túli magyarok szolgálata, hiteles hírszolgáltatás
Pitypang75 # 2011.10.27. 10:55

Ogy. létrehozza a Közszolgálati Közalapítványt, mely az MTV Nonprofit ZRt, Duna TV, Magyar Rádió, MTI tulajdonosa
A Közalapítvány kezelő szerve a Kuratórium
Kuratórium: 6 tag, ogy egyenként 2/3 szavazattal választja, felét kormánypártok, felét ellenzék jelöli, plusz a Kuratórim elnökét és egy további tagját a Médiatanács delegálja 9 évre.

• Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság: autonóm államigazgatási szerv. Önálló hatáskörrel rendelkező szervei: Elnök, Médiatanács, Hivatal
drkriszti # 2011.10.27. 12:03

Csak pislogok, hogy micsoda fejtegetések mentek itt tb-jogból. :o

Pippa Neked gratulálok, és remélem MrsBean is jön nemsokára beszámolni, és begyűjteni a gratulációkat. :)

MrsBean # 2011.10.27. 13:22

Kedves forumosok!!!

Tulvagyok rajta es SIKERULT!!!!:) koszonom mindenkinek, aki ellatott tanacsokkal:)

Szoval OIT fsz 1/c. Nagyon aranyos vizsgabizottsagot fogtam ki, egy szavam nem lehet:) a munkajogot egy ugyvedno, az eut egy fiatal (allitolag az elten tanito- en nem talalkoztam vele anno) csajszi kerdezte, az elnok alk-kozigbol volt dr berenyi andras ugyved (hatalmas forma volt:))

Nagyon paraztam az irasbelim miatt de a noci mondta h jo volt a gondolkodasom es h kisse tulkomplikaltam, mellekesen pedig szar volt a kerdes megfogalmazasa (ugye) vegul 4est kaptam az irasbelire.

Munkajogbol: rendes felmondas esetkorei, rendkivuli, ki es milyen hataridon belul fordul birosaghoz... Ezt boncolgattuk
Eubol a szemelyek szabad mozgasat kerdezte ezt meg azt fejtsem ki es ennyi:)
Alk-kozigbol azzzal kezdte az ugyvedur h "fogvatartottak jogai" :) ezen mindenki elkezdett rohogni:) utana igazabol alkotmanybol csak a koztarsasagi elnok megvalasztasat kerdezte kozigbol meg a jogorvoslati rendszert:) es ennyi volt

Kb negyed orat voltam benn es tenyleg nagyon kedvesek voltak es basszus 4,4,5,4!:)

Irany az A forum:) de majd vissza-vissza nezek azert:)
Holnapiaknak sok sikert!!

Textilhal # 2011.10.27. 13:32

MrsBean...NAAAAAAAAAAAAAAAGY GRAAAAAAAAAAATULAAAAAAAAAAAAA!!! Ügyes vagy!:-)

(Ahogy ígértem tegnap...:-))) )

Timililla # 2011.10.27. 15:37

Köszönöm a válaszokat!!

Gratuláloook MrsBean!!

netusufloro # 2011.10.27. 18:39

Pippa, MrsBean, Gratulálok!
Ez az év jól végződött! Megérdemlitek az ünneplést és a pihenést! Utána pedig sok sikert a további vizsgákhoz!

Pitypang75:
Nagyon köszi a média összefoglalót!
Most látom, hogy EU 15. tételnél a panaszeljárásról semmit nem találtam. Arról nem tudsz véletlenül valami hasonló frappánsat?

Nekem holnap ez lesz az utolsó (B és A után)!

Pippa # 2011.10.27. 19:21

Mrs Bean!

GRATULA!!!! Nagyon ügyi vagy! És most itt lesz a hosszú hétvége pihenni.:)

Mikor tervezed az A-t? Én is abból megyek legközelebb, találkozunk majd ott is a fórumon:)

Netusufloro, drukkolok holnap!

Diandra # 2011.10.27. 19:52

pippa és mrsbean GRATULÁLOK :-) légyszi tegyétek meg, hogy az írásbelire a kérdést és a jó választ megírjátok egy hszban, betenném az írásbelis gyűjteményembe. a jogiszakiról már leszedegettem ami ott fenn volt, de ha vkinek lennének kidolgozott munka írásbeli esetei azokért nagyon hálás lennék!!!

Diandra # 2011.10.27. 19:53

ja és mrsbean szeretném a te kérdéseidet kapni :-)

Pippa # 2011.10.28. 07:13

Diandra!

Feladat: X villanyszerelő ittasan (1 kupica pálinka) megy dolgozni, leseik a létráról, de a létra rossz, leszakad egy foka. A tb szervtől kérte a baleseti ellátás előtt az üzemi balesetet megállapító határozat meghozatalát, de elutasították, mivel ittas volt. X. bírósághoz fordul,írjam meg a keresetet.

Megoldás: Hivatkoztam az Ebtv 53. § (1)-ra, hogy a kizárólag a munkavállaló ittassága miatt bekövetkezett baleset nem minősül üzemi balesetnek, itt viszont a mtató is közrehatott a rossz létrával,a baleset az ittasság nélkül is bekövetkezett volna, valamint a mtató köteles biztosítani az egészséges és biztonságos munkafeltételeket.Ezért üzemi baleset, valamint hivatkoztam az illetékmentességre is (75§). Ezért kértem a határozat hat.kívül helyezését és új eljárásra utasítást, az üzemi baleset megállapítását, mely az ellátás alapja.

Pöszke # 2011.10.28. 07:32

MrsBean! Gratulálok! Te is ügyes voltál! Végül mondtak valamit, hogy mit kellett volna írnod, hogy 100%-ig jó legyen? Én is szeretnék ilyen kérdéseket kapni :)

Diandra # 2011.10.28. 19:10

Pippa köszi szépen!

Pannie # 2011.10.29. 15:45

Felmerült bennem egy kérdés: (lehet egyszerü, de ha felteszik vizsgán, és nem tudom...)
kollektív szerzödést hogy köt az a szakszervezet a munkáltatóval, ahol nincs üzemi tanács, mert mondjuk 49-en vannak?
úgy h alakítanak üzemi tanácsot? Mt. szerint 50 fö felett kötelezö az üzemi tanács. Ergo ha kevesebben vannak, maguk eldönthetik, hogy akarnak-e? De akkor meg üzemi megbízott van 15 - 50 fös munkáltatónál.

Pannie # 2011.10.29. 15:52

Esetleg a jogalkotó úgy gondolta, hogy 50 fö alatt nincs értelme a kollektív szerzödésnek, olyan kis közösségröl lévén szó.

netusufloro # 2011.10.30. 20:16

Kedves Fórumozók!

Pénteken korona került erőfeszítéseimre, a sikeres C vizsgával befejeződtek a nehéz hónapok!
Kérdéseim (nem teljes a lista)

EU: a Szociális és Gazdasági és a Régiók Bizottsága, milyen újításokat vezetett be a Liszaboni Szerződés

Munkajog /TB : munkajogviszony megszűnése, megszüntetése, táppénz, saját jogú nyugellátások

Alkotmány /Közig: oszétek magyar nemzetiséggé válnának, mi az eljárás, hová kell fordulni, mi menete, népi kezdeményezés

Az OITH fsz 1/A-ban voltunk, hárman 1. vizsgázók voltak, közülük kettőnek nem sikerült az EU, mindig volt egy intézményi kérdés.

Az egyik cenzor kijött cigarettázni és azt mesélte, nem tudják, hogy lesz az új vizsgáztatás, de hogy rosszabb lesz, az biztos, mert a közigből mindig lesz egy cenzor, de a másik kettő bárhonnan jöhet, az új rendszert nem egyeztették az ügyvédi kamarával... nagy a káosz... év végéig lehet még ebben a rendszerben vizsgázni, de utána (szerinte) nem... szóval most jó túl lenni rajta!

HAJRÁ mindenkinek! Utána lenni JÓÓÓÓÓÓÓ

bogarock # 2011.10.31. 15:51

Sziasztok!

Úú,hogy én milyen irigy vagyok...:))
Gratulálok mindenkinek!

Általános kérdésem h Ktv, Kjt és főleg a kormtisztviselők jogállásáról szóló törvényt mennyire kérdezik? én mondjuk köztisztviselő vagyok ezért azt jobban megnézném, de a másik kettőt annyira nem.
de ha jól érzékelem, azért elég alap dolgokat kérdeznek (kopp-kopp-kopp meg ámen meg minden...)

Vicaversa27 # 2011.11.01. 16:00

Kedves midnenki! Azzal kapcsolazban szeretnék érdeklődni, hogy a vizsgára alkotmánybírósági határozatot be lehet e vinni..........Elég fontos lenne.......köszönöm előre is És ha valaki alkotmány- vagy közigjogból írt le tudná írni a kérdését? előre is köszi

drkriszti # 2011.11.01. 17:52

Netusufloro, gratulálok a sikeres vizsgádhoz, és ahhoz, hogy túl vagy az egészen! :) Nem is tudom, hogy mit adnék azért, ha a helyedben lehetnék...;)

Én egyenlőre az eu-jog kellős közepén állok, lassan kezdek befordulni, és még hol van 23-a?! :(

Kellene is egy kis segítség eu-ból. A következő tételeket mennyire kell tudni? Mert képtelen vagyok elmerülni a mélységeikben...

1. Az előzetes döntéshozatali eljárás és a magyar bírósági jogalkalmazás összefüggései.
  2. Az AB határozatai az uniós jog magyarországi érvényesülésével kapcsolatban.
  3. A szabadság, a biztonság és a jog érvényesülésén alapuló térség.
  4. A polgári és büntető ügyekben való igazságügyi együttműködés.

Ki az, aki novemberben vizsgázik? Jó lenne összetartani, panaszkodni, egymást bátorítani. ;)

Pöszke # 2011.11.02. 07:23

Netusufloro! Nagyon gratulálok! De jó már neked, hogy túl vagy rajta!

Vicaversa27! Úgy néz ki, hogy nem lehet bevinni AB határozatokat, BH-kat, jogegységiket, kommentárt, iratmintákat...stb, csak a csupasz törvényt. Én is örülök neki, nem értem, ha eddig lehetett, akkor most miért nem.

Bogarock! Szerintem nem a részletszabályokat kérdezik, vagyis remélem, mert én is csak felszínesen nézem át ezeket a törvényeket.

MrsBean # 2011.11.02. 08:30

Kedves Diandra es Mindenki! A kerdesemre vegulis a vizsgaztato szerint az volt a legegyszerubb megoldas, hogy ha tappenzt akar, akkr kerheti de tajekoztatnI kell arrol, hogy kaphat de tekintettel arra, hogy atlagkeresetre jogosult, vissza kell fizesse a ketto kulonbozetet...mondtam h akkor nem ertem, miert szerepel az "elutasitas" a feladatban..mondta h o sem...:)

Szoval nem tudom, a feladat kitalaloi szerint mi a jo megoldas:)

MrsBean # 2011.11.02. 08:32

Ja es Pippa, januar vege fele szeretnek nekifutni az A-nak!! Te?

Pannie # 2011.11.02. 13:37

drkriszti: én csak a héten állok neki az Eu-nak. Ma megvettem a friss dialogus könyvet, remélem jó lesz belöle tanulni. Te két héttel mész korábban mint én.

Diandra # 2011.11.02. 19:15

mrsbean köszi!!! ezt nem akarom húzni:-) ahány vizsgáztató annyi megoldás? bleeeeeee

drkriszti előttem mész. én 28-án írok és dec 2án szóbelizek. eddig a ketet vettem át ma kezdem az alkotmányt. szarul állok sztem, bár attól függ milyen kérdést kapok, ha csak ketet kérdeznek akkor nagyon jól állok. a jogász kollegám viszont aznap megy amikor te. ő már ismétel, de neki nagyon jó főnöke van, feszt el van engedve :-D én mától csak félnapozok, mert rájöttem ebben a tempóban bajban leszek hamarosan. én az eut hagyom a legvégére. max egyelőre ketről tudok érdemben értekezni. érdekes sokaktól nem is kérdeznek ketet, ez feltűnt. na megyek is tanulni...

továbbra is nagyon örülnék, hogy ha akinek van megoldással együtt munkajog írásbeli kidolgozva az megküldené, a jogszakin néztem, de a legtöbb kérdéshez nincs megoldás, eléggé időspórolós lenne ha vkinek meglenne, köszi.

MrsBean # 2011.11.02. 21:18

Skacok!

Az első vizsgámra papír alapon jelentkeztem, viszont most hogy hálistennek a C sikerült, gondoltam, jelentkezem a többire elektronikusan...

Regisztráltam, kaptam is visszaigazolást. Majd feltöltöttem a joggyakorlati időt, ami SEHOL nem jelenik meg. Feltöltöttem ezért ma újra, de már kezdek aggódni, hogy lecsúszom a januári időpontról, ha semmi sem történik. Valaki tudja, mennyi időbe telik, mire visszaigazolják a joggyakorlati időmet, és feltöltik a rendszerbe a sikeres vizsgámat?:)