HAJRÁ-HAJRÁ Mindenki!:-)
Hová tűntek a tegnap és ma vizsgázók...???
(Remélem buliznak.)
HAJRÁ-HAJRÁ Mindenki!:-)
Hová tűntek a tegnap és ma vizsgázók...???
(Remélem buliznak.)
Feladat: írjon feljegyzést a köztársasági elnöknek a törvény alkotmányossági vonatkozásairól.
Tudtok erre helyes megoldást:) Köszönöm előre is...
Sziasztok! Bocsika, de talán most kezdek helyrejönni, nagyon elfáradtam. Én csütörtökön voltam vizsgázni, rögtön a másodikként mentem be. A Heves Megyei Bíróság elnöke volt ha jól emlékszem a vizsgabizottság elnöke, ő munka és tb jogból vizsgáztatott. Nagyon szimpi volt, és jóindulatú. Alkotmányból azt hiszem NEFIMből jött egy úr, ő kevésbé szimpi, de ő is végülis joinudlatú volt. Az EU-s a PÁZMÁNYról jött valamilyen Laura.....Írásbelim nagyon jó lett, így azzal nem is foglalkoztak. Munkából az elévülést kérdezték, (különös eseteit főleg) illetve a munkavállaló kárfelelősségét. HOgyan van szabályozva, mik a különbségek. Tb-jog: hozzátartozói nyugellátások felsorolása, özvegyi nyugdíjra ki jogosult, és mi van ha többen jogosultak rá?
Alkotmány: AB hatáskörei, de példával kezdetett, arra volt kiváncsi, hogy ki fordulhat az AB-hez, milyen döntéseket hozhat.
Önkormányzat: kik a tisztviselők, mi a bizottság,feladatai, melyik bizottságot kötelező létrehozni, mikor nem. A polgármester milyen megbizatásban láthatja el feladatát. Alpolgármester ki lehet.
Ket: újrafelvételi kérelem.
EU: tartózkodási jog, EP parlament
A végére már nagyon elfáradtam, 3/4-ed órát biztos benn voltam. De SIKERÜLT. Mindenkinek sikeres vizsgát kívánok.
Sziasztok!
Én is Roni04-el vizsgáztam egy napon,de nekem is kellett egy kis pihenő, hogy magamhoz térjek...
A felkészülés alatt olvasgattam én is a fórumot, utólag is köszönet a beszámolókért és minden egyes bejegyzésért, sokat segített (még ha nem is szóltam sokszor hozzá..) így megosztom Veletek én is a tapasztalataimat:
Roni04 után voltam, ugyanannál a bizottságnál. Valóban az elnök a Heves Megyei Bíróságról volt, nagyon kedves nő, munkából..., az úr is kedves volt, bár nála valóban nem tudtam eldönteni, hogy mire gondol közben...Eu pedig Gyeney Laura egyetemi adjunktus (Pázmány).
Kérdéseim (amennyire emlékszem):
Munka-tb: tanulmányi szerződés elméletben + jogesetettel, tb rendszere (eü + nyugdíj), munkáltatói kártérítés - mikor, mentesülés, kártérítés miből áll össze, hozzátartozónak.
Alkotmány-közig: vallásszabadság odavissza, egyházak (alapítás, gazdálkodás, felépítés), önkormányzatok - hol milyen felépítés (pl. lélekszám.., megyei j. város - megye kapcsolata...stb), KET határidők (mikor mennyi,mi van ha túllépik) fellebbezés.
EU: jogesetek a székhelyre vonatkozóan, EU Bíróság összetétele felépítése, hol milyen eljárás, vámokkal azonos hatású díjak.
Összességében azt tudom elmondani, hogy sokat kérdeztek, de kedvesek voltak. Tapasztalat: szerintem ha a szakvizsga könyvből tanultok illetve törvényből, akkor az elég, én nem jöttem zavarba a kérdésektől, pedig nagyon izgultam. Utolsó vizsgám volt, így megkaptam a végbizonyítványt, végre..
ui, akinek nem inge,ne vegye magára: de szerintem ne szóljátok le a kismamákat, lehet, hogy előfordult, hogy valaki 5 perc alatt levizsgázott, de nem hinném, hogy ez az általános... Nem azért vállal valaki gyereket, hogy a vizsgán ezzel előnyt szerezzen. Magam részéről: 7 hónapos pocaklakóval tanultam és vizsgáztam. Azt hittem mire ő jön, túl leszek a vizsgákon, de az élet nem így hozta, és nem volt egyszerű egy rugdalózós kismanóval a pocakban tanulni (pláne nem aludni!). Hasonlóan a többiekhez majd 50 percig voltam bent és mint láthatjátok, nem keveset kérdeztek..
Úgyhogy minden tiszteletem a pocaklakós mamiké és főként azoké az anyukáké, akik a tanulást kisgyerek mellett oldják meg...
További sok sikert kívánok mindenkinek a tanuláshoz! Hajrá :))
gratulálok roni és kdr, ügyesek vagytok.
rájöttem én senkinek nem szeretném a kérdését, basszus keddtől ismétlek, de ahogy olvasom a kérdéseiteket csak fekete köd van...tudom ez a normális (legalábbis remélem) de elég ijesztő :-(
tanulmányi szerződés jogesettel? erre kérnék választ, a többit elvileg már megtanultam...
kdr gondolom tudtad, hogy hol milyen eljárás van a bíróság előtt :-D tök jó. sok boldogságot a babához!
még annyit kérdeznék, hogy roni és kdr ti hol dolgoztok, honnan mentetek szakvizsgázni, közig, bíróság stb?
Én is gratulálok! Nagyon ügyesek vagytok!
Jó pihenést :)
Nagy gratuláció az újabb két sikeres vizsgázónak, ügyesek voltatok!:-)
Drkriszti, neked is hajrá jövőhétre, menni fog!
Köszönöm a gratukat,
Diandra,
igen, mentek a bíróságos kérdések :)))
A jogesettel nem akartam félelmet kelteni, gyakorlati alkalmazást értek rajta: azt kérdezte a biztos, hogy ő egy munkáltató és tan.szerződést köt a titkárnőként dolgozó munkavállalójával, arra, hogy elvégezze a jogi egyetemet - majd pedig nem tudja őt jelöltként foglalkoztatni... tulajdonképpen arról beszélgettünk, hogy fontos a szerződés is, hogy pontosan mit kötnek ki benne + hogy mikor követelheti vissza a tanulmányokra adott pénzt, ha a munkavállaló mégsem marad ott nála a tanulmányok után...
További válasz: én ügyvédjelöltként dolgoztam kb két és fél évig, jelenleg cégjoggal,munkajoggal foglalkozom, nem közigből, bíróságról vagyok.. ez utóbbi vizsga anyaga jóóó távol állt tőlem :))
Megnyugtatásképpen (bár tudom ez lehetetlen!): én is és szerintem mindenki, úgy érzetem magam a vizsga előtt, hogy semmi de semmi nem jut eszembe és mit olvastam az én az előző hetekben?? De ott eszetekbe fog jutni!
Tényleg nagy kalappal, drukkolok Nektek!
Gratulálok Roni04, és K.dr.!! :))
Nálam pánik van a köbön...:/ A mai alkotmány ismétlés kikészített, már azt se tudom, ami tegnap még ment, kétségbe vagyok esve. Segítséééég. :(
drkriszti, nyugi, menni fog!
kitartás! (annyit gondolok Rád, jövő héten ilyenkor már nálam is para lesz)
kdr így már oké a jogeset. ez nálam a gyakorlati példa. jogeset csak a nyomorult eu jogesetek azért kaptam fel a fejem, hogy neeee már, hogy itt is és én nem is tudtam :-)
drkriszti nyugi. bár ez nem túl hihető tudom a számból. de mindenki azt mondja, hogy ott minden (nekem elég ha majdnem minden) eszünkbe fog jutni, szóval erre gondolj.
cimo te mikor is mész pontosan?
én még mindig a munkajoggal szenvedek, azt hittem ez fog a leggyorsabban menni...és nem. a pihenőidő-munkaidő blablabla tételnek ma 3. alkalommal álltam neki és kész feladom képtelen vagyok megjegyezni, sőt nem is akarom megjegyezni. szóval ezt nem kérdezhetik tőlem ez van. nincs valakinek valami 30 mondatos (!) saját értelmes kidolgozása erről. ami kiverte a biztosítékot az a polgári repülésben hajózó. na itt kész lettem. ennyi.
diandra,
28-a és 1-je.
Már kérdeztem e-mailbe, hogy az írásbelin találkozunk-e.
Én abból a részből elég erősen szelektáltam...
e-mailben...
Oké, nyugi, de hogy?! Mindenesetre próbálkozom. Mára könyv becsuk, tétel elrak, gyik kérdések szintén. Nem megy több. :/
cimo igen találkozunk én is 28án írok és dec 2án szóbelizek, kár, hogy nem egy nap megyünk.
cimo te már ismételsz? én azt várom már szerdán kezdek neki, ennyi időm lesz nincs több. de már nem is baj, mert már a gyerek is úton útfélen mondja mindenfele, hogy "jön a téjapó és anya nem taul akkoj amikoj a téjapo jön" most nagyon bánom, hogy nem a bébi előtt csináltam meg :-(
cimo látod nem csak az anyagra nem emlékszem, hanem az emailekre sem...
drkriszti belépek és a 10. oldalon az alábbi szöveget dobta rögtön fel, gondoltam beteszem neked is, ez mrsbean néhány szava, remélem ismerős és ugye milyen jól vizsgázott, na erről beszélek és erre támaszkodom:-).
"Elkezdtem ismetelni es totalis panik lett urra rajtam. Sokan mondtak, hogy ugy fogom erezni, semmit nem tudok, de ez nagyon para. Mondjatok vmi megnyugtatot! Olyan, mintha az elmult 3 het (meg az elotte levo egy honap munka utan) total felesleges lett volna :S"
Én hétfőn írok, csütörtökön szóbelizek. Ma volt a sírógörcsös kiborulásom a munkabér-munkaidő-pihenőidő résznél. Képtelen vagyok megtanulni és szerintem ez nem is azért van. Szerintetek ezekből a részekből a nagyon alapokon kívül kérdeznek (így összevont, úgy összevont pihenőidő, pótlékszázalékok meg ilyen borzalmak...)??
Ja, és igen, mintha sosem láttam volna előtte...
bogarock basszus uaezekért én átvenni se tudom, alap szinten oké, de csak tényleg főszabályszinten aztán utánam a vízözön. a pihenőidő fajtáit képes voltam megjegyezni, ha a kérdésben benne lesz a pihenőidő szó én azt kezdem el mondani :-)
Egy sorstárs, bogarock személyében. :) Az ominózus rész számomra is ködös, szintén csak az alapdolgok mennek. :/
A hétfői írásbelin jó lenne összeülni. :) Te miből írsz egyébként?
Bogarock, közben rájöttem, hogy munkajogból.
minden este felteszek a jogiszakiról egy megoldás nélküli munkajog írásbeli kérdést elég sokan megyünk most egy-két héten belül munkából dobjuk már össze a megoldást légyszi, köszi annak aki benne van!
1.
XY munkavállaló adott évben a számára utasított 200 óra rendkívüli munkából már 120 órát ledolgozott. 2006. június 9-től egyedül neveli a 9 hónapos gyerekét, erről tud a munkáltató. A főnök utasítja, hogy a hátralévő 80 óra rendkívüli munkát aug-szept-okt hónapokban kellene ledolgozni. Mit ír XY a főnöknek?
Az Ogy. módosítja az 1959. évi IV. törvényt. A módosítás lényege: az országgyűlési képviselőkről és az Ogy. és a köztársasági elnök által választott/megbízott személyekről készített karikatúrákat előzetesen be kell mutatni az ábrázolt személynek, aki ha tiltakozik, nem lehet azt közölni.
Feladat: írjon feljegyzést a köztársasági elnök részére a törvény alkotmányossági vonatkozásáról
Valaki tud nekem erre a kérdésre valamit szép választ adni?:D
36/1994 ABh. (nem csekkoltam le, de a Sári János féle könyvben ez a szám van) lényege: a politikusoknak, közszereplőknek többet el kell tűrniük, mint egy "átlagembernek", a krtitka megengedhetőségének határai tágabbak, stb.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02