szakvizsga - "C" rész (alk, közig, TB, EU...)

Diandra # 2011.11.25. 20:55

pöszke elküldtem a tébéééééét :-)

úgy tanulok a gyerek mellett, hogy anyukámék reggel 10 körül elviszik és este 5 körül megyünk érte, amikor hazaér a férjem vagy most mivel nincs itthon a férjem 8ra mentem érte :-( legkésőbb 10kor alszik aztán ha birok még tanulok és ennyi...de ez csak most van amióta egy hete szabin vagyok előtte 10 után tanultam este amikor már aludt, csak bazira nem haladtam a napi 3-4 óra tanulással, meg nagyon elfáradtam, mert reggel meg mentem ugyebár dolgozni. agy most jó és már egy hét múlva végre túl leszek rajta én is :-)

Diandra # 2011.11.25. 21:12

napi munka:
Egy cég dolgozói hétfőtől szerdáig nem végeztek munkát mert nem volt hozzá anyag, ezt nem fizette ki a munkáltató nekik. Emellett csütörtökön és pénteken túlóráztak, szombaton pedig 14 órától 24 óráig dolgoztak. A munkáltató ezt rendes munkaidőben végzett munkaként számfejtette nekik. A munkavállalóknak kellett jogi tanácsot adni, hogy hova fordulhatnak, illetve hogyan kellett volna ezt a hetet nekik számfejteni.

fúúúúúúúúúúúúúúúúúúj (ez nem a feladat része).

cimó # 2011.11.26. 05:55

Diandra,
hát ez tényleg fúj, én csak leírnám ide a tv. vonatkozó rendelkezéseit úgymint: (hétfőtől szerdáig) állásidő, éjszakai pótlék (22-24 óráig), pihenőnapon végzett munka (szombat), napi munkaidőt meghaladóan végzett munka. Mivel a munkáltató késedelembe esett, így a ptk szerinti kamattal növelten követelheti a munkáltató. Javasolnám neki, hogy előtte szólítsa fel írásban a munkáltatót a kifizetésre és ha nem kap érdemi választ akkor döntsön, hogy fmh-t indít(közjegyző) vagy munkaügyi jogvitát kezdeményez.

Diandra # 2011.11.26. 16:34

köszi cimó, de ezt nem húzzuk.

ez a mai:

CC. munkavállalónak az alapszabadsága mértéke 28 nap. Munkáltatójának még 2006. márciusában bejelentette, hogy 2006. június 1-11-ig külföldön nyaraláson szeretne részt venni. Az Rt. a szabadságot kiadta. Június 6-án mobiltelefonon azt üzente az Rt, hogy fontos külföldi üzletfelével június 8-án, csütörtökön 11 órakor megbeszélést tart, azon jelenjen meg. Számítanak kitűnő nyelvtudására. CC munkára június 12-én, hétfőn reggel jelentkezett. Ekkor munkáltatója rendkívüli felmondással munkaviszonyát megszüntette. Az indoklás lényege, a munka megtagadása volt. Szerkessze meg a keresetlevelet!

itt a pontos hivatkozás az lehet, hogy szabadságról csak milyen esetben lehet behívni a dolgozót és azt kell vizsgálni az fennállt-e, továbbá az "azt üzente" az max hangposta lehetett és ez azért elég kevés, ha olyan nagyon fontos ügyről volt szó, hiszen nem köteles szabadság ideje alatt a telefonját lesni a dolgozó. na erre gondolok dióhéjban és persze sokkal szebben fogom megfogalmazni:-) vki tenne még hozzá?

Pannie # 2011.11.26. 17:05

Diandra:
én még a mviszony jogellenes megszüntetésére vonatkozva kérném a továbbfoglalkoztatásomat, (szerintem jó állás lehet :) ), de amennyiben a T. Bíróság a munkáltató kérelmére ettöl eltekint, akkor a 12 havi átlagkeresetem, a károm, elmaradt munkabérem, és a végkielégítésem kérném.
Én a hangpostás részt kihagynám, mert ha szabin van a mvállaló, akkor sztem logikus, hogy nem postát ír neki, hanem a legrövidebb úton felkeresi. Max azt írnám, hogy a mszerzödésben nem volt kikötve a szabadság alatti telefon kötelezö üzemeltetése.

Diandra # 2011.11.26. 20:45

köszi pannie! tényleg :-)

Kiszi # 2011.11.27. 17:53

Sziasztok!

Pénteken voltam és gondoltam írok egy beszámolót bátorításnak!

Mindhárom 5-ös lett, pedig tényleg nem voltam annyira penge! :) Egy igazi "cukoraranytüncibogár" :) bizottságnál voltam: Túri Aranka munkajogos ügyvédnő volt az elnök, a másik két tag aláírását nem tudtam kibetűzni. :)
A mellettünk lévő másik bizottságot is dicsérték az oda bemenők. (Volt egy csaj, aki már csak EU-ból volt és megvágták, de ahogy kijött, ő is azt mondta, hogy olyan rossz volt a felelete, mint az előző vizsgán. Illetve volt egy másik, aki azt mondta a vizsgáztatónak, hogy ő az EU-t nem is tanulta és azt tőle ne is kérdezzék. Ennek ellenére megpróbálta belőle kihúzni a kettest a vizsgáztató, de sajna nem sikerült... Kettejükön kívül mindenki átment addig, amíg én ott voltam.)

Tényleg én is csak azt tudom mondani, hogy nem szabad elveszni a részletekben, ahogy látni fogjátok általános témaköröket kérdeztek és miután elmondtad magadtól amit akartál, utána tettek föl hozzá kapcsolódó kérdéseket, de azok se voltak egyáltalán szívatósak.

Munkajog:

• Rendkívüli felmondás
  • Felmentési idő
  • Betegszabi, távolléti díj (Elszúrtam, mert aszontam, hogy ez az átl.ker. 80%-a és kiderült, hogy már csak 70. Csak nevettek rajta, hogy hát igen, biztos régi jegyzetből tanultam és itt már mindent lecsökkentenek...)
  • Elévülés (megszakadás, nyugvás, stb.)
  • Keresetindítási határidő, milyen esetekben van ez a 30 nap (kapásból itt csak kettő ugrott be), mikor van általános 3 éves elévülési hat.idő, mikortól kezdődik, stb.

Kjt.-t, Ktv.-t, TB-t (!) tőlem egyáltalán nem kérdeztek! :)

Alk, közig:

• Gyülekezési jog (Ezt elég jól elmondtam, viszont utána rákérdezett a Bukta esetre, amiről gőzöm se volt. Végül elmesélte a tényállást, rávezetett a megoldásra, stb.)
  • Országgyűlési választások
  • Önkormányzat képviselőtestülete milyen döntéseket (!) hozhat: rendelet (jszab.), határozat (egyedi ügyben). Kire-mire ruházhatja át e jogköreit? Rendeletalkotást ugyebár senkire, határozatot amúgy részönkorm.-ra, polg. mest.-re, képv. test. biz.-ára, stb.

EU

• Bizottság
  • EU jog elsőbbsége a tá.-i joggal szemben

(Jogesetet mondtam példaként a válaszomban, de a jogesetek nevét nem tudtam, nem is mondtam. Az angoloknál az alkotmányos válság az ideiglenes intézkedés miatt, illetve a németeknél a kukoricagrízlisztes ügy, miszerint az EU jog a nemzeti alkotmányok fölött áll.)

• Dassonville formula (Itt se ugrott be egyből névről, de aztán "megpendendítette" és beugrott.)

Volt még egy-két kérdés, de hirtelen ennyi ugrott be.

Egy kalappal mindenkinek!

Pöszke # 2011.11.28. 07:40

Kiszi! Gratulálok! Hol vizsgáztál? Én is ezeket a kérdéseket akarom!!!!

Légyszi segítsen aki tud! Plíz! Elolvastam de nem tudom kihámozni a lényegét a 39/1997. AB határozatnak (diszkrecionális hatósági hatáskör). Valaki összefoglalná pár mondatban?

A KK 31 és 34 már nem alkalmazható, helyette tudni kell az 1 és 2/2011 KKv-t? A 3/2006 KJE helyett van valami más? (Nem mintha ez lenne a legfőbb gondom, még ma kezdek tanulni...)

Diandra! Holnapi írásbelihez drukkolok!

Diandra # 2011.11.28. 10:32

pöszke köszi.

én egyiket se tanultam annak amit írtál:-) lehet ezen nem kéne mosolyogjak...

amúgy a 39/1997es ab melyik tételhez van besorolva? mert ez sem rémlik, pedig ennek kéne...nyomorultul vagyok elég jól berobbant a bölcsesség fogam, meg kell(ene) műteni :-( na meg ezek az utolsó napok a legpocsékabbak...még eu, munka ismétlés van hátra, meg pár alkotmány tétel...ELEGEM VAN.

Kiszi # 2011.11.28. 10:44

Maradt a KIM-ben mind a két "C" részből vizsgázó banda.
Egyébként szerintem az ég világon semmi jelentősége nincs a helyszínnek, ugyan azok a vizsgáztatók itt is-ott is feltűnhetnek. Büntiseknek pl. a Zamecsnik volt pár ajtóval odébb.

Jó kérdéseket fogtok kapni, tuti! :) Nálunk nem másztak bele az ABh-kba. Drukkolok!

39/1997-es ABh-t én nem találtam a tételsorban, csak 39/2007-est. Nem arra gondoltál? A kötelező védőoltásos móka.

Diandra # 2011.11.28. 13:49

akik a héten jönnek írjanak már, hogy mikor. cimo ma ír, én holnap, valaki még? valaki írt még tudom ezügyben, de sajna nem emlékszem....bocs.

cimó # 2011.11.28. 14:12

Sziasztok ma voltam munkajogból, vasfegyelem és ültetés volt...
A feladatom:
X munkavállaló futárként dolgozik a Villám Bt-nél, saját gépkocsijával.
2010. szeptember 20-án egy rendezvényszervező cégnek kell eljuttatni egy szállítmányt, kristálypoharakat 10 órára.
Útközben hívja a munkáltató, hogy szólt a megrendelő hogy oda kellene érni fél 10-re, mert különben nem lesz kész a rendezvény előkészítésével a megrendelő. Utasítja a munkavállalót h siessen. Munkavállaló azt mondja h ha siet lehet h megbírságolják gyorshajtásért sőt még a rossz utak miatt lehet hogy össze is törik a szállítmány, ez a munkáltatót nem érdekli. A szállítmánnyal oda is ér fél 10-re.

Ezek után kap egy levelet, amiben 200.000 Ft-ra megbüntették gyorshajtásért.

Szól a munkáltatónak h térítse meg neki a 200.000 ft-ot, amire nem hajlandó, sőt mivel néhány pohár összetört felszólítja, hogy ezeknek az árát fizesse meg.

2010. szeptember 23-án az eset ugyanígy megismétlődik azzal, hogy a munkáltató utasítása ellenére nem siet, de meg se büntetik és a szállítmányban se lesz kár de nem ér oda időben.
Munkáltató azonnali hatállyal elbocsátja.
Munkavállaló ügyvédhez fordul, írjon keresetet.

Kértem, hogy állapítsa meg a munkaviszony jogellenes megszüntetését, kértem az eredeti munkakörben történő továbbfoglalkoztatását, ill. a 200.000 ft és az elmaradt munkabér megfizetését.

Csütörtökön a Legfőbb Ügyészségre megyek.

cimó # 2011.11.28. 14:43

Pöszke,

az lb.hu-n van fent az 1/2009-es KJE ha rákeresel, kiderül a lényeg.
Bemásolom:

http://www.lb.hu/…/jk0109.html

Diandra # 2011.11.28. 15:01

cimo ez jó kérdés jöhet nekem holnap :-) hogy állsz?

cimó # 2011.11.28. 15:04

kicsit sokáig tartott megírni, ott csak úgy röpül az idő...
ma már nem visz rá a lélek a tanulásra, végigértem az ismétléssel, 2 nap alatt még átpörgetem.
Tudom, hogy annyira nem lehet erre alapozni, de az LÜ-ről tudtok vmit?

cimó # 2011.11.28. 15:05

Diandra és jót fogsz húzni!! :)

Diandra # 2011.11.28. 21:50

vki erősítsen meg, hogy nyugellátásoknál nincs újrafelvételre lehetőség és méltányosság sincs???!!!

köszi

Pöszke # 2011.11.29. 08:38

Diandra! Majd gyere és számolj be az írásbeliről! Nyugellátásnál úgy tudom van méltányosság: kivételes nyugellátás (ö.nyugdíjkorhatárt elérőnek, rokkantnak, árvának), kivételes nyugellátás-emelés, kivételes rehab járadék, illetve a tartozás elengedés, mérséklés, fizetési könnyítés esetén.

Diandra # 2011.11.29. 11:06

sziasztok!

az oitban fogok vizsgázni pénteken.

a jogesetem:

x.y. 2000 január 1 óta áll munkviszonyban jogelőd kft-nél amely jogutódlással megszűnik 2007 január 1el joutódja a jogutód kft lesz, aki 2010. május 01 napjával csoportos létszámleépítés keretében rendes felmondással megszünteti emberünk munkaviszonyát. a jogutódnál töltött munkviszony idejére számoltak neki felmondási időt és végkielégítést, ezzel nem ért egyet bírósághoz fordul írjak ítéletet.

Pannie # 2011.11.29. 11:13

Diandra:
ugye, hogy jót húztál :)
A szóbelid idejét nem módosították, eredetileg is péntek volt?

Vicaversa27 # 2011.11.29. 11:30

Kedves Mindenki !

A médiatörvénnyel kapcsolatos jogesetet kaptam a környezetszennyező tevékenységről. A kérdés az volt Hogyan dönt a Médiatanács? Alakszerű határozatot nem hoztam csak megindokoltam a döntést. Szerintetek ezt így elfogadják? Előre is köszönöm

Diandra # 2011.11.29. 14:12

kedves vicaversa!

én sem ítéletet írtam, csak leírtam, hogy mi a döntésem, mint bíróság, mivel indokolnám és mire térnék ki a határozatban. szerintem ez teljesen jó így.

te is ma írtál?

pannie a szóbelim eleve péntek volt igen.

Diandra # 2011.11.30. 08:20

sziasztok!

ha esetleg nem tudok elmenni objektív ok miatt (szétvet az ideg) a pénteki szóbelire akkor az írásbelim is elvész vagy mi van tud erről vki? hogy lehet minél hamarabbi soron kívüli időpontot szerezni még az idénre, egyáltalán lehet?

köszi

vicaszabo # 2011.11.30. 09:31

Szia Diandra,

Idemásolom a tájékoztató szövegét, még olvasom, hátha találok neked kiskaput.
Szerintem menj el... mert lehet szerencséd! Ez természetes, hogy most így érzel, az vigasztaljon, már csak 2 napig kell ebben az őrült állapotban leledzened...

Ha a jelölt az írásbeli feladatot elkészítette, a szóbeli vizsgán azonban nem jelenik meg, új írásbeli vizsgára kell jelentkeznie, így újabb írásbeli feladatot kell megoldania. Több tárgy sikertelensége esetén az írásbeli vizsga megismétlendő. Megismétlendő az írásbeli vizsga akkor is, ha a jelöltet abból a tárgyból utasítják pótvizsgára, amelyből írásbeli vizsgát is tett. A szóbeli vizsga a megoldott feladat megbeszélésével kezdődik, - ennek eredményeként dönthet a vizsgabizottság pl. arról, hogy az írásbeli vizsga sikertelensége ellenére szóbeli vizsgára bocsátja a jelöltet, - tehát az írásbeli vizsga szorosan kötődik a szóbelihez.

Ha találok még valamit felteszem. Te csak tanulj. Vagy lazíts, és utána tanulj:)Vagy vágj földhöz pár dolgot, és utána...

Vica

Diandra # 2011.11.30. 09:45

szia vicaszabo köszi az infót. nem arról van szó, hogy bepánikoltam és nem akarok menni, egy csomó munkám van már benne, hülye lennék nem meg próbálni, az írásbelim is jól sikerült, hanem lehet nem tudok elmenni, emiatt vagyok tiszta ideg :-( de még reménykedem...