levelező jogász képzés

B.B. # 2004.05.07. 10:39

Asus, nekem is már csak matematikai esélyem van a cum laudéra. Túl nagy a szigorlatok súlya a minősítésben, és túl kicsi a szakdolgozaté és záróvizsgáé. Amúgy szerintem azért van olyan kevés rite-jogász (én még nem is találkoztam ilyennel), mert a rostán az marad fenn, akinek több ideje van tanulni, és értelemszerűen jobb jegyei is vannak. Egyébként szerintem a riték nagy része olyan, aki "tanulásellenes", diktatórikus vezetésű munkahelyekről esik oda vizsgázni, áttanult éjszakák, egyórás alvások után, szanaszét koffeinezett aggyal. És ettől még korántsem nem biztos, hogy hülyébb, mint a hónapokat magoló kitartottak...

Order, én is tartok tőle, hogy most választanom kell a munkahely és a vizsgák között. Nálunk most lesz tervezési időszak (2005-ös költségtervek), és az ezzel kapcsolatos határidők kb. ugyanazok, mint a vizsgaidőpontjaim (köztük PP-, PÜJ és munkajog-szigorlattal).

A fiatal nők munkaerőpiaci helyzetével kapcsolatban pedig szerintem nem olyan sötét a kép, mint ahogy leírod. Nekem speciel az a tapasztalatom, hogy számos irodai munkakörben szívesebben alkalmaznak nőket, mint férfiakat, akár női, akár férfi vezetőről van szó. A férfiak értelemszerű, hogy miért preferálják a nőket, a női veztetők pedig általában feministák. Férfi és jól kinéző női vezetők jó külsejű nőket alkalmaznak szívesen, a kevésbé jó külsejű női vezetők pedig lehetőleg náluk is rosszabb versenyképességű külsővel rendelkező nőket. :-) Szóval gyakorlatilag le van fedve a teljes kínálat. :-) Szemléltetésképpen: a mi 13 fős osztályunkon ketten vagyunk férfiak. Közgazdászok vagyunk, diákkorunkban kb. 40-60 % volt a férfi-nő arány, nem 15-85.

Asus # 2004.05.07. 09:27

Levelezős joghallgatóként,"Rite" diplomára várva van valami esélyem valahol?
Esetleg kössem fel magam?

Order (törölt felhasználó) # 2004.05.07. 08:14

(a hozzászólás a felhasználó kérésére törölve)

Legislator # 2004.05.06. 18:43

Kedvesem, fejleszd, csiszolgasd még kissé a hiányos oktatási jogi és igazgatási tudásod ugyanis:

1. Az Államigazgatási Kar belső szabályzata mondja ki, hogy itt végzett hallgató is lehet tanársegéd. Ez nem kegy, ez praktikum. Egyebekben az adjunktusnak jogi tanszékeken valóban szükséges a jogi egyetemi doktorátus, a docensnek a Phd. (korábban CSc.), az akadémiai tagságra kandidálóknak a DSc. fokozat.
  2. Hat (6) jogvégzett embert előztem meg egyetlen Áf diplomásként, tehát, -szavaiddal élve- igenis nyerhetett egy joghallgató.
  3. A tanársegédi álláshelyre NEM KELL PÁLYÁZATOT kiírni.
  4. Én nem emlékszem, hogy foglalkoztatna a Pécsi Tudományegyetem színvonala.

Sunshine after the rain.

Order (törölt felhasználó) # 2004.05.06. 08:26

Fonix # 2004.05.05. 21:15

Rexor: mennyire nagyon egyetértek!!! Sz*r érzés, hogy 5 év után kikerülök a "futószalagról" és azt sem tudom, hogy mifán terem a keresetlevél...

chabba # 2004.05.05. 13:30

Én csak arra emlékszem, hogy nemzetközi közjogból a vizsgabizottság elhűlve állapította meg, hogy a levelező tagozat több mint egy jeggyel jobb átlagot produkált, mint a nappalisok.
Ez persze ne vezessen általánosításhoz, csak érdekességnek szántam

Legislator # 2004.05.04. 20:50

Kedves Order! Az ELTE-n egyetemi jogi diplomával lehet oktatni, annak az elérésére meg éppen most törekszem. Egyébként nem érzem, hogy bárki kevesebb lenne attól, hogy levelezőn végzett, vagy több, hogy nappalin.

Sunshine after the rain.

Rexor # 2004.05.04. 16:30

Order még valami: a tandíj adókedvezménye csak az első diploma után jár, szóval én a helyedben ezt óvatosabban, vagy inkább nem igényelném vissza a jövőben....

Rexor # 2004.05.04. 16:26

Tényleg teljesen mindegy, hogy a jogot hol végzed, nappalin levelezőn, estin, éjszakain, bejársz előadásra vagy sem. Be kell seggelni az anyagot, és utána jogi doktorként nem tudsz egy keresetlevelet megírni, ez a magyar jogi oktatás, sok sok elmélet, nulla gyakorlat. Ezért az csinálja ügyesen, aki minél hamarabb elmegy dolgozni, egyetem mellett is, hogy a gyakorlat is minél hamarabb meglegyen, utána pedig már csak sz utat kell kitaposni.

Császár Gábor # 2004.05.04. 14:18

Levelező tagozat ide vagy oda teljessen mindegy.
Szerintem a munka oldalát kell megfogni korunk kezdő jogászának, és kitalálni, hogy milyen szakirányban menjen el.Közben,mivel -érezhetően egyre -élesedik a piaci verseny mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a jogász is egyre több mindenhez értsen akár szakterületén kívül is. Ma a versenyszférában - szerencsére- senkit nem érdekel, hogy ki honnan jött, vagy milyenek az érdemjegyei. At a fontos, hogy lássák rajtad a szándékot, és az akaratot, hogy te ezt és nem mást akarsz mívelni.
Mikor érte meg?
Jó kérdés és sok mindent lehetne erre mondani, de nem kell...
Szakmai alázattal kell tevékenykedni, és állandóan keresni a lehetőségeket.........
Ez maradt nekünk osztályrészül.......

Várom válaszaitokat...

Thetys # 2004.05.04. 12:28

Ismeretség nélkül sehogy...
Munka, munka, munka, aztán rájössz, hogy inkább másba fekteted az energiád.
Annyi a kérdésem: A nulláról indulva mennyit kell güriznie az embernek, hogy azt mondhassa megérte?
Nulláról indulva tudja valamikor ezt mondani?

Order (törölt felhasználó) # 2004.05.04. 11:57

Kovács Jozsi # 2004.05.04. 11:28

:)

bausan

the big cat # 2004.05.04. 03:59

Ha gonosz lennék... ez magas labda...:)))

Legislator # 2004.05.03. 21:06

Elnézést, én levelezőn végeztem és (mégis) a BKÁE Államigazgatási Kar Államigazgatási Tanszékén oktatok.

Sunshine after the rain.

Thetys # 2004.05.03. 14:01

Kedves Order, szerinted -tehát- aki nem engedheti meg magának, hogy nappalis legyen,pl. mert dolgoznia kell, az ne is járjon egyetemre?!?! Szóval megint a pénzeseké a világ, nem baj ha a gyerek s... hülye, ha van pénz, akkor dr lesz! Amúgy akármilyen meglepő vannak levelezős államilag finanszírozottak, akiknek megvolt a pontszámuk a nappalira is, csak nem tehették meg, hogy bejárjanak.
Az említett idegsebésznek is le kell dolgoznia azt a minimum gyakorlatot, mint a nappalisoknak, csak lehet, hogy lelkiismeretesebben lát a témának.

Order (törölt felhasználó) # 2004.04.30. 09:58

Legislator # 2004.04.27. 18:14

Hello, B.B.!

Mi a pálya? Örülök, hogy tanulmányozod a dolgaimat, most több minden van párhuzamosan megjelenés alatt.

Sunshine after the rain.

B.B. # 2004.04.27. 12:38

Üdv, Legislator! :-)))

Érdekes témákat feszegetsz a publikációidban! Igyekszem őket elolvasni!

B.B. # 2004.04.27. 12:16

Order, igen, nappalin könnyebb jó jegyet kapni, amikor pl. a jól ismert szemináriumvezető tanárhoz mennek szóbelizni. Úgy tapasztalom - mivel együtt vizsgázunk a főtárgyakból a nappalisokkal - hogy a nappalisokkal engedékenyebbek is, többet engedik őket hibázni. Van is olyan tanár nálunk az ELTÉ-n a PP-tanszéken, akit deklaráltan bánt a levelezősök létezése...

chabba # 2004.04.27. 12:15

T. CAT!
Nem, hálistennek nekem nem kell dolgoznom.
Viszot mikor elkezdtem az egyetemet, gondoltam felhasználom a munkanélküliség előnyeit; segély, etc. Akkor a hivatalban mondták azt, amit leírtam. Gondolom, nem állt érdekükben hazudni, de persze tévedhettek is. Mindenesetre én elhittem, nem volt okom kételkedni.

De nem baj, úgyis utáltam a munkajogot :-)

B.B. # 2004.04.27. 12:14

Order, igen, nappalin könnyebb jó jegyet kapni, amikor pl. a jól ismert szemináriumvezető tanárhoz mennek szóbelizni. Úgy tapasztalom - mivel együtt vizsgázunk a főtárgyakból a nappalisokkal - hogy a nappalisokkal engedékenyebbek is, többet engedik őket hibázni. Van is olyan tanár nálunk az ELTÉ-n a PP-tanszéken, akit deklaráltan bánt a levelezősök létezése...

the big cat # 2004.04.25. 14:24

Nem a munkáltatód mondta ezt neked véletlenül?

the big cat # 2004.04.25. 14:21

Kedevs chabba, fogalamam sincs, hogy honnan vetted, amit állítasz, de alapvetően nem igaz.

A levelező tagozat iskolarendszerű képzésnek számít, amennyiben az államilag akkreditált, a felsőoktatási törvény hatálya alá tartozó képzés. Ez munakjogi kéréds, és semmi köze ahhoz, hogy más jogviszoynokban az ilyen iskolarenszerű képzésben résztvevőket milyen jogok illetik meg.