Álláskereső jogászok

Maple-Leaf # 2008.01.09. 16:51

@Kála

Bocs, de nem neked szólt a múltkori megjegyzésem, véletlenül a Te nevedet írtam ne haragudj.

„Szerintem, sok a jogász és ezzel a munkaadók jórésze visszaél (természetesen kivétel is van), úgymond "turkál" a jelentkezők között és élvezi, ha a jóképességű alkalmazottjától rövid időszak után "megválik" (Judit31)

Judit, hidd el, hogy általában a jó képességű kollegáktól nem szoktak megválni. És tudod miért? Azért, mert jó képességű kollegával lehet jól kiszolgálni ügyfeleket, akik meg a jó minőségű munkáért néha sok-sok pénzt hagynak az ügyvédi irodában, és ez megint az ügyvédnek jó.

Maple-Leaf # 2008.01.10. 06:42

... az persze megint más kérdés, hogy az a jelölt, akitől éppen megválnak jó képpeségű jogásznak tartja megát, de attól még nem biztos, hogy tényleg az. ;-)

Judit_31 # 2008.01.10. 07:31

T. "Maple-Leaf"!
Amit írtál az csak részben fedi a valóságot! A gyakorlat mást mutat! Én már csak tudom!:-)
Az interjúk során a munkáltató kiválasztja a jó képességű jelöltet (nem a jelölt állítja magáról).
Állítólag az interjúknak ez a célja!
Felveszik, minimál bérrel (ha szerencséje van) és határozott idejű (1-3 hónapos) szerződéssel. Ezen idő alatt csak dicséretet kap a jelölt, úgy a vezetés mint az ügyfelek meg vannak elégedve a "képességeivel", majd az utolsó nap megköszönik az együttműködést! Jöhet a következő, nem kell fizetést emelni próbaidő után, hanem ismét van egy minimálbéresük!
Nem egy évfolyamtársam ját így!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.10. 07:35

:) Mégcsak ilyen szofisztikált módszereket sem használ sok ügyvéd. Eleve nem is ígéri, hogy emelést fog adni a próbaidő után.

Gaius # 2008.01.10. 07:56

Nagyon szép és becsülendő, ha valaki több nyelvet beszél, de azért mégis csak magyarok vagyunk és többnyire magyar bíróság előtt járunk el magyar nyelven, a beadványaink magyar nyelvűek, illenék megtanulni helyesírást (lásd képpeségű).

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.10. 08:01

Légy jóhiszemű! A billentyűzet miatt van, a p túl érzékeny, az s meg nem mindig érzékeli a leütést. ;)

guba # 2008.01.10. 08:04

Nem csak ügyvédjelöltekből, hanem ügyvédekből is túl sok van már a piacon. Egy őtvenezres vidéki városban nem él meg hetven ügyvédi iroda. A felső húsz százalékuk nevet szerzett, fut a szekere, a többi meg így-úgy elvegetálgat. Soknak még titkárnőre sem futja. Nagy részüknél fel sem merülhet, hogy jelöltet tartson, mert sem elegendő munkával, sem megfelelő tanáccsal nem tudná ellátni. Azon kívül, anyagilag ellenérdekelt abban, hogy újabb ügyvédeket szabadítson fel, akik majd méginkább rontják a megélhetési esélyeit. Ezek az ügyvédek egyébként is a tétlenségtől szakmailag elsilányulnak, maximum egy-két jogterületet látnak át úgy-ahogy, tehát a rendszer önmagát gerjeszti. Negatív spirál.
A menőbb irodák, akik merik vállalni, hogy jelöltet tartsanak, úgy válogatnak köztük, mint tót a vadkörtében.
Elképesztő kritériumrendszert állítanak föl, és egyfajta inaséveknek tekintik a jelöltség idejét, gyakorlatilag ingyen, vagy gombért meg babszemért dolgoznak a jelöltek, modernkori rabszolgaként.

reménytelenség # 2008.01.10. 11:51

Az ügyvédi munkához speciális adottságok is kellenek,hisz ő valahol egy üzletember,eladja a tudását .Nem mindenkinek van meg ez az érzéke

reménytelenség # 2008.01.10. 12:22

Pontosan ez az amit nem szabad korlátozni.Az egy más kérdés,hogy odamenekülnek az állástalan jogászok, kínjukban..te jó ég,hogy mi lessz! itt..?

Anstalt # 2008.01.14. 20:49
Anstalt # 2008.01.14. 21:07

Judit31, elég rosszul hangzik, amit írtál.
Mondjuk igazából nem tartom reálisnak, hogy 2-3 után, amire végre nem kell mindent elmondani, megtanítani a jelöltnek, tehát képes lenne önálló munkavégzésre, akkor rúgják ki és tegyenek a helyére egy szintén teljesen tapasztalatlan jelöltet, akit taníthatnak újból...

Sulla75 # 2008.01.14. 21:18

Ez nem vicc ez Magyarország....

Monica Geller # 2008.01.23. 15:48

Beleolvastam a topkiba, és azért egy kicsit a másik oldalról is megvilágítanám a kérdést.
Voltam már többször is (és vagyok éppen) interjúztató, hát, a helyzet korántsem fényes munkaadói oldalról sem... Elképzelni nem tudtam volna, hogy ennyi felkészületlen jogász van az országban. 10-ből 9 jelentkezőnek minimális jogi képzettsége nincs (papírja, az van). Nem is értem, hogy mentek át az államvizsgán. Az egy dolog, hogy valaki kezdő, ezért a gyakorlati oldalt nem látta/nem láthatta még, na de azért hadd ne azzal kelljen már a betanítást kezdeni, hogy a Ptk. alapjait megtanítjuk a jelölteknek... Akinek nem inge, természetesen ne vegye magára: minden joghallgatónak melegen javaslom, hogy legalább azon a területen, amelyen később el akar helyezkedni, próbáljon valami értékelhető tudást magára szedni.
Zavarbaejtő, hogy a legtöbb kezdőnek, vagy minimális tapasztalattal rendelkező jelöltnek mennyire nincs semmi fogalma sem a jogról.
Mindemellett sajnos szerintem tény, hogy logikus gondolkodásra abszolút képtelen a jelöltek többsége. Az lehet, hogy valaki úgy éli meg az interjút, hogy megalázták, de a másik oldalon néha nem tudjuk, sírjunk-e vagy nevessünk. Kifejezett cél a kulturált viselkedés, ellenben nem cél a jelölt megbántása, csak ez kicsit nehéz, ha - már elnézést a kifejezésért - olyan égbekiáltó butaságokat beszél, hogy nem hiszünk a fülünknek. Nem fogok példákat mondani, hátha valaki magára ismer (kicsi a világ), de higgyétek el, ez a szomorú valóság.

reménytelenség # 2008.02.03. 16:03

Mikor még jegyző szerettem volna lenni,egyszer sem kérdeztek tőlem szakmai dolgokat..de egyébként a szakvizsgázást is tök felesleges dolognak tartom..olyan tanárok/önk képviselők/vágják a fejemhez a gyakorlat hiányát akik annak idelyén ugyanígy kezdték.Gyakorlat szerzésére szintén nincsen lehetőség,ill tök felesleges is..legfeljebb majd valaki felavatna érte a margit híd alatt..Az ügyvédi terület soha nem izgatott.. a szellemünk a gettóban van

kismókus # 2008.02.04. 08:23

a szellemünk a gettóban van

Egyetértek... Jobb és/vagy baloldalról béklyó fonja körül a szellemet, és nem a szabad gondolkodás szárnyal.

reménytelenség # 2008.02.04. 09:42

néha irigylem az olaszokat..mert sokszínüek.ja és ez a gazdaságra nincsen rossz hatással /ami a fő/.ugymond zajlik az élet.utálom a pártokat

reménytelenség # 2008.02.04. 14:09

Ti hisztek abban,hogy valakinek az ereiben jogász vér folyik?Vagy minden csak arról szól,hogy legyen munkám, meg hogy mennyi a pénz?

kismókus # 2008.02.04. 20:24

Nem kellene így leegyszerűsíteni a dolgokat: nem minden csak fehér vagy csak fekete.
Én pl. nem rajongok a pénzért, pedig nap mint nap azzal dolgozom... :) (És nem vagyok jogász.)

sinus69 # 2008.02.04. 20:47

Sziasztok!
Segítsetek nekem légyszi:
a nagyobbik lányom jövőre érettségizik, és jogi területen szeretne érvényesülni. Ügyvédnő vagy bírónő szeretne lenni. Melyik iskolába érdemes felvételiznie majd? Milyen költségekkel kell számolnunk, ha sikerül áll.tám. formában a bejutás az egyetemre? Vagy a levelezőn jobb? Valamint az is érdekel, hogy milyen kritériumok (vizsga, gyakorlat, stb.) vannak sorrendben ahhoz, hogy ügyvéd lehessen? Mikor kell ügyvédi irodát megkeresni a gyakorlathoz? Azt olvastam, hogy a bíróságra bekerülni jóformán lehetetlen megfelelő ismeretség hiányában :) tényleg így van? Mi nem vagyunk járatosak ilyen ügyekben, még csak peres ügyünk sem volt sohasem. A C nyelvvizsgát mikor kell letenni (még nincs neki és csak németet tanul)? Mit takar ez az 5 éves képzés a tanulás és gyakorlat szempontjából? Válaszaitokat előre is köszönöm.

Dr.Attika # 2008.02.04. 21:01

Erre a kérdésre nehéz szarkazmus nélkül válaszolni.
...............
Nem vagyok szarkasztikus.

Bízza a lányára, hogy milyen tudományt szeretne elsajátítani és végezni! Önnek kötelessége az ehhez szükséges erkölcsi és anyagi támogatás biztosítása. Hogy bíró, ügyész, ügyvéd vagy közigazgatási, vagy gazdasági társaságnál működő jogász lesz, az már a leányzó problémája és nem az Öné.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.05. 07:49

Állam- és jogtudományi karra jelentkezzen az a leány. Ha felveszik, akkor a nappali tagozatos, államilag támogatott képzés kerül a legkevesebbe. Az egyetem kb. 10 félév, a többin ráér utána gondolkodni.
Ha már doctor iuris lesz, azzal a klasszikus jogi pályákon (bíró, ügyész, ügyvéd, jogtanácsos, közjegyző) még nem helyezkedhet el - ezekhez minimum három év gyakorlat után szakvizsgát kell tenni.

Azt hiszem, a felvételi tájékoztatóban mindezek részletesebben benn vannak.

sinus69 # 2008.02.05. 13:10

Dr.Attika:
No comment... mindenki magából indul ki.

kbs:
Köszönöm, erre (is) voltunk kíváncsiak, hogy a 3 év gyakorlat az 5 egyetemi évek alatt/közben, vagy utána kezdődik. Most lehet furcsának tűnik amit írtam, valószínűleg pár év múlva mi is néznénk egy ilyen érdeklődő kérdéshalom hallatán mint a lukinyúl :)
Az 5 év meg sztem elegendő lesz a kisasszonynak dönteni az elhelyezkedését illetően. Meglátjuk...

subi # 2008.02.06. 07:45

"sinus69"

"Az 5 év meg sztem elegendő lesz a kisasszonynak dönteni az elhelyezkedését illetően. Meglátjuk..."

Ne csak az 5 évvel, hanem még hárommal és még kitudja hány évvel lehet "számolni" ahhoz, hogy a "kisasszonynak" megoldódjon az elhelyezkedése!

.

Legislator # 2008.02.08. 14:49

Bíróvá vagy közjegyzővé lenni ismeretséggel sem lehet ma:-).
Miért nem ezt írta rögtön:
"Leányunkat ma felvették az óvodába. A Legfelsőbb Bíróság elnöke akar lenni, és törvénykezési szervezeti jogi területen akadémikus, ha felnő. Mik a várható költségek? Hová iratkozzék? És mennyit kell fizetnünk, hogy ez garantált legyen?" Micsoda igények!

Kérem, szokjanak már le, kedves szülők, hogy pénzes állást akarnak a gyerekeiknek, és ezért mindenbe belehajszolják szerencsételeneket. Ha halbiológus, vagy ógörög-finnugrisztika szakos bölcsész akar lenni, akkor legyen az. Inkább érezze jól magát egy szakmában, minthogy legyen még egy frusztrált üdvégy, aki rühelli a hivatását.

Sunshine after the rain.

sinus69 # 2008.02.09. 18:01

Kedves Legislator!
Ha most azt gondolod, hogy nagyon humoros voltál, közlöm, hogy tévedsz. Gyereked ne legyen sohase, mert ezzel a hozzáállással csak lepöckölöd magadról a szülői felelősségeket.
Hol olvastad, hogy a kedves szülő "pénzes állást akarnak a gyerekeiknek..."???
Az meg sem fordul a fejedben, hogy esetleg az a kedves szülő csak érdeklődik, miután a gyermeke előadta a jövőjét illető elgondolásait? Az a kedves szülő csak a gyerekének szeretne segíteni és ő is szeretné tudni mibe vágják a fejszéjüket?
Ne legyél már ennyire szkeptikus és rosszindulatú, vagy a te szüleid nem próbáltak meg segíteni erejükön felül is azért, hogy neked diplomád legyen? Ez számodra ennyire ismeretlen fogalom?
Egyébként a legkisebb fiamat tényleg felvették az óvodába, és ha hiszed, ha nem, pillanatnyilag autóversenyző szeretne lenni. Na mit szólsz? Ebbe nem akarsz belekötni?