Álláskereső jogászok

Dr.Attika # 2011.06.22. 15:18
Naina # 2011.06.22. 15:15

Dr.Attika: Na, nem mondod!:DDDD

ujhus:) # 2011.06.22. 15:11

Dr. Attika! ez brutál....:O

Dr.Attika # 2011.06.22. 15:01

Talán nem megfelelő az álláskeresési technikátok. Hozzám minap befutott elektronikus levélben egy jogi állást kereső jogász hölgy levele. Válaszlevelemben megkérdeztem, hogy van-e olyan szakterülete, ami az enyémhez passzol, meg kértem egy rövid szakmai önéletrajzot.
Azt válaszolta, hogy érdeklődési köre a közigazgatási jog, de szakmai önéletrajzot nem , de küld magáról egy egész alakos fényképet.
Meg is jött.

Nekem ugyan az egész alakos fénykép nem egyenlő a szakmai életút felvázolásával, de lehet, hogy valakinél, valakiknél igen.

Naina # 2011.06.22. 13:57

ujhus, köszi a biztatást :) és neked is banderaz!
Átérzem ujhus helyzetét, én is munka mellett csináltam végig az egyetemet. Nekem már az is egy főnyeremény, hogy a szabadságomat -bárhol is dolgozzak majd - nem tanulásra és vizsgázásokra kell felhasználnom, hanem pl. elmehetek majd valahová 3 napra lábat lógatni.
Nem voltam olyan szerencsés, nem volt olyan hátterem és szülői indíttatásom, hogy 18 évesen egyetemre járjak, nyelveket tanuljak, külföldre kerüljek.
Hát, ha más nem, legalább munkatapasztalatom az van, és a teherbírásomat , akaratomat, szorgalmamat nem kérdőjelezhetik meg!

Kacsa1111 # 2011.06.22. 13:40

Kedves kbs,

életemben nem jártam még brüsszelben...:)

a nyelvtudás nem feltétlenül a munka elvégzéséhez kell (bár én konkrétan szinte csak angolul dolgoztam az elmúlt 4,5 évben, azelőtt főleg magyarul és németül), hanem az állás megszerzéséhez...kurva nagy különbség!;)

Lehet rajta vitatkozni (impyboy szintje...), hogy minek kéri a munkáltató, ha sok helyen úgyse kell használni, de bármilyen tiltakozás ellenére kérni fogják. Az ilyen helyekre meg nem jut be az, aki nem tud nyelveket, hiába lenne egyébként képes ellátni a feladatot még akár jobban is, mint aki végül megkapta az állást. Lehet ezen toporzékolni, meg hisztizni, de attól még ez a nagy büdös helyzet...

Ugyanakkor ezek mellett elég sok hely van, ahol tényleg kell a nyelvtudás.

Kacsa11

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.22. 13:26

Ne hallgass Kacsára! Fetisizálja a nyelvtudást meg a világlátottságot (vagy mit), közben meg a hazai jogi állások zömében se az idegen nyelvre, se Brüsszel topográfiájára nem lesz soha szükséged. (A svájci cégjog ismeretére se.)

ujhus:) # 2011.06.22. 12:28

Hát, ez igaz, de ez elég sovány...És szinte mindenki ezen lovagol. Egy helyen voltam, ahol kötetlen beszélgetés zajlott, épphogy szóba került a téma, és az sikerült eddig a legjobban.
Az már persze az én bajom, hogy ami igazán érdekel, abban a témában nem mertem "értekezni", tekintettel arra, hogy elég kevésnek éreztem magam hozzá.

Bukfenc2! A szakszervezet eszembe sem jutott még. Konkrétan mely szakszervezet(ek)re gondolsz?

Rexor # 2011.06.22. 12:18

Ujhus: mivel egy "zöldfülűt" nem tudnak lemérni szakmai tapasztalat és gyakorlat alapján, ezért érdekes a szakdolgozat, ami legalább az érdeklődési körödet megmutatja.

ujhus:) # 2011.06.22. 12:18

Jah, és külföldi nyelvtanulás, de ez persze nem egyetemen, hanem csak tanfolyamon (jó iskolákban!) és bébicsőszködés mellett...

Két felsőfokú nyelvvizsgát jogi egyetem és munka mellett nem tudtam csinálni

ujhus:) # 2011.06.22. 12:16

Köszönöm, köszönöm!:)

De persze, engem is zavar az a "turbósabb" önéletrajz...
Nekem van benne két diploma, mindkettő jó minősítésű, meg egy középfokú nyelvvizsga, némi munkatapasztalat is. Mi kell még?!

És ami zavar, hogy folyton a szakdolgozatomat firtatják. Miért van ennek akkor jelentősége? Az ember ilyenkor még azt sem tudja, eszik-e vagy isszák a dolgot. Miért várnak egy zöldfülűtől mittomén milyen komoly tudományos értekezést? Ez lenne a mérvadó? Ezer más dolog van még ezenkívül....

Naina! El ne menjen a kedved, tilos befordulni!!!

Rexor # 2011.06.22. 12:14

Khm. Kbs: szerintem nem ezt mondta Kacsa, hanem, hogy az önéletrajzzal minél jobban adja el magát az illető (én legalábbis íg értelmeztem :). Pályakezdőnél még amúgy sem lehet szerintem tudni, hogy jó jogász lesz e majd belőle.

Kacsa1111 # 2011.06.22. 12:14

Kedves kbs,

nem, nem ezt mondtam.
Azt mondtam, hogy szimpla önéletrajzzal kurva nehéz, jó önéletrajzzal nem olyan vészes.

hanem "turbósabb" valami kell. Micsoda?

pl.:

• egy darab középfokú nyelvvizsga helyett két nyelv felsőfokon (nem csak papíron)
  • külföldön eltöltött idő (erasmus)
  • külföldi komolyabb tanulmány (pl. LL.M)
  • gyakornoki tapasztalat (ha (el)ismertebb helyen, akkor az még jobb - külföldre is lehet menni gyakorlatozni, az meg még sokkal jobb)
  • tanulmányi versenyek esetleg...

stb.

de a balett sem rossz...:)

Kacsa11

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.22. 11:32

Nem, Kacsa, nem azt mondtad. Te az állítottad - már megint, hogy egy jogi álláshoz nem elég jó jogásznak lenni, hanem "turbósabb" valami kell. Micsoda? Kazánkovács is legyen az illető vagy balett-táncos?

bukfenc2 # 2011.06.22. 10:30

Segítség?!!
Keressetek meg szakszervezeteket! Nagyobbakat, kisebbeket, mindet! Az én szakszervezetem 2 hónapig volt jogász nélkül, az első embert, aki jelentkezett felvették! /jogi assszisztens/

Kacsa1111 # 2011.06.22. 10:28

Kedves bandeeraz,

Amúgy pályakezdőként a legegyszerűbb állást találni, hogyha jó önéletrajzod van

ezt írtam én is! kbs meg beleköt...

Kacsa11

bandeeraz # 2011.06.22. 09:18

Nehogy elmenjen a kedved, ha nem mész állásinterjúra, nem jelentkezel fűhöz-fához, nem kérsz tanácsot, nem is fogsz elhelyezkedni. Ehhez is gyakorlat kell, hogyan adod el magad, nagyon fontos:)

Amúgy pályakezdőként a legegyszerűbb állást találni, hogyha jó önéletrajzod van (nyelvtudás, munkatapasztalat, kumláde, közös kép a polgármesterrel...stb.). Én akkor két hét alatt találtam állást. Amikor utána tovább akartam lépni, az kábé 6 hónap megfeszített interjúzás volt többnyire irodából ellógva, munkaidőben, mindenféle kamuindokkal (amennyi csőtörésem nekem akkor volt a lakásban!!!:)))

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.22. 08:43

Csak a szokásos...

Kacsa1111 # 2011.06.22. 07:27

Kedves kbs,

ebben most mi kivetni valót találtál???

Kacsa11

Naina # 2011.06.22. 04:09

Olvasva a hozzászólásokat, elmegy még a maradék kedvem is az álláskereséstől....

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.21. 22:16

Na, már megint...

Kacsa1111 # 2011.06.21. 21:08

Kedves ujhus:),

Az önéletrajzodtól nagyon sok függ. Ha csak egy középfokú nyelvvizsga van benne, és egy jogi diploma, akkor ne álmodj nagyot (persze mázlid lehet)...
ha viszont ennél turbósabb, akkor azért nem olyan rossz a helyzet.

Ami pedig a CV random küldözgetését illeti, beválhat...én is olyan helyen dolgozom (már elég rég), ahová csak úgy elküldtem az önéletrajzomat, aztán behívtak, pedig nem is kerestek embert...:)

Kacsa11

Impossible # 2011.06.21. 20:33

Ja, hát úgy könnyű. :P Szólj, ha keresel jelöltet, megpályázom. :D

Kovács_Béla_Sándor # 2011.06.21. 20:23

Van itt egy kis félreértés. :) Nem kaptam új állást - csináltam magamnak.

Impossible # 2011.06.21. 20:23

Kedves ujhus,

1. ez egy baromság, felejtsd el. Egyébként nem az az érdekes, hogy mi az átlagos... az átlagoshoz képest akarsz dolgozni, vagy akarsz dolgozni?
  2. nagyon jó arány, csak így tovább! Ha így folytatod, hamarosan lesz állásod.