Ja és azt lefelejtettem, hogy megkereshetsz munkaközvetítő céget is, pl. Hudson Legal. Vannak más közvetítők is, nem neked kell fizetned, ingyenes, a lényeg, hogy ne no name szir-szarokhoz menj, a Hudson pl. jó.
Álláskereső jogászok
Mogyika,
a motivációs levélben nem azt kell leírni, miért akarsz jogász lenni, hanem hogy miért tartod megfelelőnek magad a konkrét, megpályázott állás betöltésére, mivel foglalkoztál eddig, mik a céljaid. Sok példát találhatsz neten is arra, hogyan célszerű megírni.
Egyébként a legtöbb helyen nem kérnek motivációs levelet.
Azzal ne foglalkozz, hogy levelezős voltál, a kutyát se fogja érdekelni, általában nem ezen múlik, hogy megkapod-e a megpályázott állást.
A diplomamínősítéssel (cum laude, summa) sem érdemes foglalkoznod, a legtöbb munkáltató nem foglalkozik vele, szóba sem hozzák, te se hozd szóba.
Két nyelv felsőfokon a legtöbb helyen nem kell, eggyel is jól lehet boldogulni, de ha egy sincs, még akkor is találhatsz állást, persze sokkal nehezebben. A nyelvekre érdemes odafigyelni, hogy jól menjenek, leginkább az angol, azután német és/vagy francia.
Arra számíts, hogy rengeteg helyre kell elküldened az önéletrajzodat (fényképes és "szabvány" - találsz mintákat neten), és sokan semmit sem fognak reagálni rá, ezt érdemes alap kiindulásnak venni, és nem megsértődni rajta, ezt tekintsd általánosan megszokottnak, teljesen normális jelenségnek. Annyi a jelentkező, hogy nincs kapacitásuk minden e-mail-re reagálni, tehát nem a személyednek szól, ha nem törődnek veled, épp ezért ne is vedd magadra. Érdemes ellátogatni állásbörzékre (pl. Jogi Fórum Állásbörze), ezen kívül részt lehet venni állásinterjúra felkészítő tréningen is, az is hasznos lehet. A volt tanáraiddal, ismerőseiddel vedd fel a kapcsolatot, a protekció sokat nyomhat a latba. Esetleg elmehetsz külföldre egy időre, hogy felhozd a nyelvtudásod, ha fel kell hozni. Dióhéjban ezeket tudom mondani.
És végül a legfontosabb: sose keseredj el, mindig azt nézd, mit hogyan érhetsz el, és ne azt, mit miért nem!
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni!
Végzős joghallgató vagyok, és éppen kezdeném az álláskeresést. Annyi mindent olvastam a neten, különböző fórumokon, és nem vagyok túl bizakodó. Bár tudom, hogy nem kell mindent elhinni...
Fogalmam sincs hol és hogyan induljak el. Persze, hogy nem tudom, konkrétan mivel akarok foglalkozni(bár ezzel nem vagyok egyedül, többeket is megkérdeztem),ez még nem alakult ki bennem, hiszen alig van tapasztalatom e területen.
Írtam egy motivációs levelet, "önfényező" levelet, úgy hallottam, ez is kell... Rühellem és soha nem fogom megérteni, hogy egy miért kell egy jogásznak megindokolnia, miért akar jogász lenni.
Egyébként levelező tagozatos vagyok, amivel kapcsolatosan állítólag sok az előítélet....
Na meg a sok hirdetés: minimum cum laude, summma cum laude, két nyelv felsőfokon...übermensch embereket keresnek...
Szóval, kicsit félve indulok neki, bármilyen hasznos tanácsot szívesen fogadnék!
Köszönettel!
„amin a hülye jogászok hetekig elköcsögösködnek“ (sic.), azt ő öt perc alatt lerendezte."
Csodálom, hogy nem emelnek életében szobrot a "nagyembernek".
Sunshine after the rain.
Kedves Kacs,
Én pont elég szabadnak érzem magam ahhoz, hogy ne cseréljek velük (se).
Sunshine after the rain.
Kedves Legislator,
pedig ők nincsnenek úgy röghöz kötve, mint mi...:)
Kacsa11
Egyjogász!
Ez nem igazi érv. Én is voltam üzletember 1991-től 2002-ig. Vannak elméleti jogászok és vannak gyakorlati jogászok. Én magamat utóbbihoz sorolom, de már szakvizsgával is felvértezve a jogi pozitivizmust is figyelembe veszem. Másképpen nem működik a jogrendszer és az élet sem. Az, hogy mit lehet "elkalapálni" libamáj és henessy közben az egy más dolog. Az ad valami védettséget? Szerintem nem.
Te jogász vagy, téged a másik jogász jogi érvei érdekelnek, és nem nézed, hogy honnan, mi buggyan ki neki:))
Egy üzletembert meg sokszor nem csak a jogi érvek érdekelnek...., olyanhoz már nekem is volt "szerencsém", amikor a jogászok által hetekig (lényegében eredménytelenül) egyeztetett szerződés kérdését a "nagyfőnökök" a Henessy meg a zsírjában sült libamáj között cca. 5 perc alatt lerendezték, "ne baxuk már el ezt a jó estét azzal, hogy hülyeségeken vitatkozunk" felkiáltással:))
(Az előző cégem vezérje a jogászokkal, ügyvédekkel kapcsolatban egyébként állandó eposzi jelzőként használta a "hülye" jelzőt - részben ezért is jöttem el onnan -ezen ügy kapcsán is megkaptuk, hogy lám, "amin a hülye jogászok hetekig elköcsögösködnek" (sic.), azt ő öt perc alatt lerendezte.....)
Ez érdekes. Én már tárgyaltam ( egyeztettem) csinos meg nem csinos ( értsd ronda) ügyvédnőkkel is. Az volt a lényeg amivel érvelt meg amennyit jogilag teljesített. Már ez lenne a szempont, hogy a szilikon kebel kibuggyan-e a dekoltázsból?
Nehogy azt gondoljátok, hogy ez vicc! Az ügyvéd sráccal valóban megtörtént az eset, nem is kapta meg a megbízást. Később utánanézett, a cégnek egy szőke barbibaba kinézetű hölgy lett az ügyvédje.
De egy ismerős ügyvédnő is beszámolt hasonlóról, ő a megbízójával (illetve annak cégvezetőjével) ment valami vidéki tárgyalásra, és cégvezető úr kifejtette a kocsiban, hogy ő csinos ügyvédnőkkel (nála a szőkeség nem volt feltétel:) ) szeret menni a partnerhez tárgyalni, mert szerinte egy csinos csaj eltereli a partner figyelmét a lényegről és egy nő sokkal könnyebben elér dolgokat egy férfinél, és ilyenkor mindíg eredényesebb, mintha akár a legnagyobb jogtudor férfiügyvéd lenne vele.
Csak azt nem értem, hogy ez fordítva miért nem működik?:) Olyanról még sosem hallottam, hogy egy cégvezető hölgy fiatal, duzzadó.......tehetségű férfi ügyvédet keresne jogi szolgáltatások ellátására:)))
Stimt! Pont azt akar - csak e költségeket elszámolná. BP
"Nem megmondtam világosan, hogy hozzám csak a szőke, dekoratív ügyvédcsajokat hívják be?"
Az ilyen inkább k*rvázzon...
Sunshine after the rain.
Egyjogász:-DDDD.
Sunshine after the rain.
Kacsa: nem lennék a mérnökök helyében...
Sunshine after the rain.
GILF!:)))
Kacsa11
„egy 60-as banyára?”
IGEN!!!
Bár a nekiszegezett kérdés arra vall, hogy ez annyira nem látszik rajta. :)
Impi a tököscsávó :)
Elképzelem azt a szitut, amikor egy elegáns ügyvédi irodában a kultúrált, jólöltözött irodavezető ügyvéd úr megkérdezi: "Buzi-e vagy?" :)) Biztos meglepődne, ha erre az lenne a válasz, hogy "Mér, mit szeretnél kisköcsög, az legyek, vagy ne?":)
Sajnos persze manapság valaki vagy "tököscsávó", aki a munkaadó tudomására hozza, hogy neki elvei vannak, és nem tűri el, hogy a munkaadó packázzon vele, vagy van állása...:)
"Legközelebb mondd, hogy éppen keresel egyet, és jelentőségteljesen nézz…"
egy 60-as banyára? :DDD
hunfrakk,
na ha ilyet kérdeznének, akkor tuti otthagynám őket azonnal, nekem már a barátnős kérdés is sok volt. Ami még kedvenc kérdésem volt: "nem zavarja, ha elfárad, tehát terhelhető?" Válasz: hát ilyen kérdésekkel nem, bocs. :D
amúgy engem személy szerint nem érdekel, hogy ki hogy, és ki irányában hogyan érez,
de biztos meg van az oka az ilyesféle kérdéseknek,
még ha nyilvánvalóan sérti is az egyenlő bánásmódról szóló törvényt (és amúgy is alkotányellenes) az ilyen jellegű kérdés
nyugi, tőlem egy helyen annak idején megkérdezték, hogy ugye nem vagyok buzi, mert volt korábban egy olyan kollégájuk, és nem akarnak ismét hibázni
mondtam, hogy a hideg büszkeség mellett állok...
Legközelebb mondd, hogy éppen keresel egyet, és jelentőségteljesen nézz...
amúgy nemrég jártam fehérváron egy ügyvéd néninél, aki megkérdezte, hogy van-e barátnőm, én pedig elfelejtettem megkérdezni, hogy: "és neked közöd?" :D
na oda is jelentkeztem...
vissza se jeleztek
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02