Álláskereső jogászok

Egyjogász # 2011.03.23. 19:46

A nyelvtudás nagyon fontos, de azért nem kellene ennyire túlmisztifikálni. Nagyon sok olyan jogászi állás van, amelyben a munkavégzéshez az égvilágon semmi szükség nincs nyelvtudásra, évekig dolgozhatsz úgy, hogy meg sem kell mukkani idegen nyelven.

Az más kérdés, hogy a hirdetésekbe manapság szinte divat beleírni a nyelvtudást, akkor is, ha a tényleges munkavégzéshez nem kell. Azt hiszem már írtam itt, egy barátom jelenkezett egy jogtanácsosi állásra, és felsőfokú angolt vagy németet kértek.
A cégnek semmi fajta kapcsolata nem volt külföldiekkel, a havernak egyszer kellett használni 3 év alatt az anyanyelvi szintű angolját, amikor egyszer a titkárnő odahívta, hogy "valami hülye halandzsázik valami érthetetlen nyelven (mint kiderült angolul), kérdezd már meg, mit akar". (Mint kiderült, téves hívás volt...:)))

Impossible # 2011.03.23. 19:11

na, én kertészkedtem, voltam ingatlanközvetítő, sekrestyés, ügyvédjelölt, ingatlan-nyilvántartási-ügyintéző, hólapátoló, tessék a "bármilyen munkatapasztalat", még ráérek komolyabb jogászi munkát végezni... mint ahogy a több ezer, magyaros jogász felsőoktatás által elcseszett jövőjű képzelten sorstársam nyelvtudás nélkül, hát akkor nosza! :D

pazs # 2011.03.23. 18:19

Azon gondolkodom, érdemes-e bármit írnom ide. Persze ha már megszólíttattam: nem ragasztottam bélyeget, nem volt hátszelem aztán mégis itt vagyok.
Amúgy Hunfrakkal értek egyet, munkatapasztalat, minél előbb és bármilyen. Később még ráér az ember komolyabb jogászi munkát végezni.

Kacsa1111 # 2011.03.22. 12:15

Kedves kbs,

akkor a részemről is oké.:)))

Kacsa11

Impossible # 2011.03.22. 10:09

"illusztris társaság" hát ez jó :D

"Nem jutott eszedbe, hogy sűrű dolgod felől elkezdhetnél tanulni?"

De, eszembe jutott.

orangeman # 2011.03.22. 10:02

Kedves Impossible!

Mióta itt fórumozom - kb 3 éve - az a problémád, hogy a nyelvtudás hiánya miatt nem tudsz elhelyezkedni. Nem jutott eszedbe, hogy sűrű dolgod felől elkezdhetnél tanulni? A neten egy csomó ingyenesen hozzáférhető, jó anyag van. (Például itt vannak összegyűjtve: http://lingwing.blog.hu/)

Szerinted Kacsa, Leg, pazs vagy Grád András nyelvtudása a nyelvtudásfán termett? (Ilyen illusztris társaságba nem is merem beírni magamat, de én is egy középfokúval mentem az egyetemre, azóta küzdök.)
Ezt most komolyan kérdezem

For God and Ulster

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.22. 09:46

Paranoia semmiképp, esetleg fixa idea. Nincs miért kezeltetnem, remekül együtt tudok élni vele. Nem hogy ártana nekem, hanem talán még hasznomra is van.

Kacsa1111 # 2011.03.22. 09:24

Kedves kbs,

azt hittem ez már többször tisztáztuk...ez már paranoia.:)
kezelteted?:)))

Kacsa11

Impossible # 2011.03.22. 08:44
  1. igen, ez azokra a munkahelyekre igaz, ahol nincs szükség nyelvtudásra.
  2. ezt honnan veszed?
Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.22. 07:07
  1. Nem a nyelvtudás hiánya miatt van annyi (mennyi) munkanélküli jogász, hanem azért mert több jogász képzettségű ember van, mint amennyi jogászi álláshely. Egyszerű matematika.
  2. Kacsának akkora hátszele volt, mint egy monszunvihar.
Impossible # 2011.03.22. 00:19

akkor kérdezzük meg, ragasztott-e bélyeget kezdő korában, vagy ha ragasztott is, ez a munkaidejének hány %-át tette ki kb. (arra tippelek, hogy nem túl sok)

Legislator # 2011.03.21. 23:07

A kezdőkre értettem.

Sunshine after the rain.

Impossible # 2011.03.21. 22:58

Leg,

kácsa bélyeget ragaszt? és az unokatesóm? és pazs bélyeget ragasztott? csak h magunkból induljunk ki

Legislator # 2011.03.21. 22:55

Ha több nyelven tud, ő ragasztja a bélyeget:-D.

Sunshine after the rain.

Impossible # 2011.03.21. 22:50

vagyunk ezzel jópáran így; ha csak én lennék, akkor nem lenne annyi munkanélküli jogász, mint amennyi van

bajussz # 2011.03.21. 16:13

"(már nem azért, de jórészt mi is a nyelvtudás hiánya miatt szívunk)"

nem mi, hanem te!

Impossible # 2011.03.21. 12:47

kbs,

attól, hogy neked összejött nyelvek nélkül, nem ez az általános. Magyarul a legtöbb itthon végzett jogász tud, akik olyan helyekre jelentkeznek, ahol elegendő magyarul tudni, ezért a legkevesebb esély az elhelyezkedésre ilyen helyeken van, ez eléggé logikusnak tűnik nekem. Ahova meg nyelv kell, oda nem találnak jelöltet.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.21. 12:29

Azt te csak hiszed... Nálam csak jobban tudhatjátok azokat a nyelveket, és mégis...

Impossible # 2011.03.21. 12:26

ha tud jól nyelveket, nem kell majd kávét főznie munkatapasztalat gyanánt lol

(már nem azért, de jórészt mi is a nyelvtudás hiánya miatt szívunk)

hunfrakk # 2011.03.21. 10:31

munkatapasztalat
ez az első!
bármilyen, csak legyen valami mielőbb

bandeeraz # 2011.03.21. 09:26

Én már láttam másodéves joghallgatókat gyakornokoskodni, sőt első éveseket is. Nyomtatványokat kitöltögetni, kávétfőzni azért már lehet ilyenkor is.

Impossible # 2011.03.20. 12:32

nanten,

én így az elején sokkal inkább azt javasolnám, hogy minél előbb a nyelvtudásod magas szintre hozatalára koncentrálj, leginkább angol és németre. Ha ezek jól fognak menni, vagy legalább az angol nagyon jól megy, akkor jobb helyekre tudsz majd jelentkezni gyakornoknak kb. másod- vagy harmadéves korodban.
Elsőévesként nincs sok értelme dolgozni jogi területen, mert még csak alapozó tárgyakat tanultál, amit a munkában nem lehet felhasználni; inkább a nyelvekkel és a tanulmányi eredményeddel hozd helyzetbe magad a későbbiekre!

Sherlock # 2011.03.20. 10:55

Majd harmadév körül, ha nincs ismerősöd.

nanten # 2011.03.20. 10:09

Kedves fórumlátogatók!
Abszolút új vagyok ebben a jogi világban, és egy kis segítséget szeretnék kérni.
Elsőéves joghallgató vagyok, és érdeklődni szeretnék, hogy milyen feltételekkel vállalhatnék munkát, ami valamelyest kapcsolódik a jogi területhez. Igazából a nyárra szeretnék valamiféle diákmunkát, elsősorban tapasztalatot szeretnék szerezni, és egy kis zsebpénz is jó lenne a finanszírozás szempontjából (bár azt gondolom, pénzre ne nagyon számítsak).
Nem tudom, hogy a nyári ítélkezési szünet miatt mennyire van igény joghallgatók által végzett munkára, mindenesetre én megpróbálnám.

Mit kell ehhez tennem, hol keresgéljek? Esetleg lehetséges, hogy elsőévesként már dolgozzak ezen a területen?

Impossible # 2011.03.06. 19:15

És ezeken kívül megkeresheted a munkaügyi központot is a Ráday utcában.