Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


Dödölle1 # 2009.12.27. 09:28

Amennyiben II. fokon sem születik számodra kedvező döntés -és biztos vagy abban, hogy az állapotod nem javult- érdemes bírósághoz fordulni. Ott ugyanis független igazságügyi szakértővel fognak megvizsgáltatni, szemben a jelenlegi, az OEP felügyelete alatt álló ORSZI orvosokkal, akiket köt az OEP Főigazgatójának minden utasítása.

(A sajtóból tudható, hogy általános politikai cél a rokkantak számának visszaszorítása. A Főigazgató ezt várja el az orvosaitól, akiknek -a szakmai szempontok figyelembevételével- kötelességük az OEP koncepcióját figyelembe venni...)

A gyakorlat szerint a bíróság (igazságügyi szakértő) ügyfélbarátabb, mint az ORSZI.

Üdv. :)

méhész # 2009.12.27. 11:45

Tisztelt Veci és Dödölle 1!

Először is köszönöm a válaszokat. Az indoklásban csak annyi volt, hogy az OSZI szerint 47%-os munkaképesség csökkenésem van és ezért nem vagyok rokkant. Semmi egyéb nem volt az indokolásban, ezért szeretném látni, hogy ha a kezelőorvosom szerint nem javult az állapotom, akkor most miért kaptam ennyivel kevesebbet. Tudom, hogy ez a téma már "lerágott csont", de úgy érzem, hogy igazságtalanság történt velem és hátha az országban más is járt így és tud valami okosat mondani. Csak halkan jegyzem meg, hogy a 4 fös bizottság helyett csak ketten voltak + a leiró, és még küldeni akartak a munkaügyeshez, de 20 perc után, mivel azt nem találták engem haza küldtek. Semmi nem hangzott el bent így semmit nem hallottam az értékelésből.

Tisztelettel:méhész

Veci # 2009.12.27. 14:47

méhész
Hát akkor más-más bizottság másként jár el. A férjem esetében 4 oldalas szakvéleményt írtak az ORSZI részéről, amit a Nyugdíjbiztosító a határozattal kiküldött. Abban a benyújtott leletek alapján és a helyszíni vizsgálat alapján van minden leírva. Szerintem ezt a te regionális Nyugdíjbiztosítód nem küldte ki. Szerintem alaposan fogalmazd meg a kifogásaid, utalva arra, hogy nem kaptál semmi szakvéleményt.
Üdvözöllek Veci


Üdvözlettel Veci

Dödölle1 # 2009.12.27. 17:06

Közigazgatási szempontból -álláspontom szerint- az ORSZI szakvélemény kvázi szakhatósági vélemény, amit a közigazgatási határozat indokolási részébe kell az elsőfokú hatóságnak -jelen esetben a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságnak- belefoglalni, azt külön nem kell az ügyfél részére megküldeni.

(Ami természetesen nem jelenti azt, hogy nem küldhető el.A közigazgatás (bürokrácia) hajlamos arra, hogy amit a jogszabály nem ír elő kötelezően azt magától nem feltétlenül teszi meg)

Lásd:

2004. évi CXL. törvény
a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól

72. § (1) A határozatnak - ha jogszabály további követelményt nem állapít meg - tartalmaznia kell

  1. az eljáró hatóság megnevezését, az ügy számát és ügyintézőjének nevét,
    1. a jogosult vagy kötelezett ügyfél nevét és lakcímét vagy székhelyét, továbbá az ügyfél által a kérelemben megadott, személyazonosítására szolgáló adatot,
    2. az ügy tárgyának megjelölését,
    3. a rendelkező részben

    da) a hatóság döntését, továbbá a jogorvoslat lehetőségéről, benyújtásának helyéről és határidejéről, valamint a jogorvoslati eljárásról való tájékoztatást,

    db) a szakhatóság megnevezését és állásfoglalása rendelkező részét,

----
Biztos, hogy nem egyedi eset én csak azt tudom javasolni, hogy állj ki a vélt, vagy valós igazad mellett és merítsd ki az összes jogorvoslati lehetőséget.

Remélem rajtunk kívül más is "tud valami okosat mondani".

Üdv. :)

kaméleon # 2009.12.27. 17:34

Csak azért szólok hozzá, mert a közelmúltból van egy pozitív tapasztalatom ezzel kapcsolatban. Nyáron a kolléganőm édesanyjától is megvonták az addigi járulékát azzal, hogy a munkaképesség csökkenését alábecsülték. Miután minden létező fórumon azt láttam, hogy az eset reménytelen, hiszen nála jóval betegebbeket utasítottak el, minden remény nélkül írtam meg a fellebbezést.
Másodfokra sem tudott más, vagy jobb igazolást vinni, csúszópénzt sem adott senkinek, de végül mégis visszakapta a járadékát.
Szóval, egyáltalán nem reménytelen, csak ügyesen!

méhész # 2009.12.28. 09:55

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a segítségét és a hozzászólását. Eddig nekem is megküldte a nyugdíjbiztosító az OSZI határozatot, csak most nem. Nem adom fel, de eddig semmi jóval nem biztattak, mivel Szegedre kel mennem II. fokra, de január 08.-án kiderül. Még egyszer köszönöm.

Tisztelettel: méhész

vivi77 # 2009.12.28. 13:08

Dödölle1- ahogy olvastam már voltál harmadfokon is. Nekem édesanyám üzemi baleset következtében gerincét törte, ami nem forrott össze az utóbbi 1,5 évben és az orvosok szerint nem is várható javulás nála az állapota végleges. Az Orszi (Székesfehérvár) szerint egyéb betegségeivel összesen (az sem kevés) 40%-os az egészségkárosodása, így nem kaphat rokkant nyugdíjat, mivel ugye ahhoz magasabb % jár. Ezzel sem az orvosai (több, az ország különböző pontjáról vannak véleményeink)nem értenek egyet, sem mi és most kaptuk meg a II. fokú határozatot, amiben nem változtattak véleményünkön. A durva az, hogy az indoklásban felsorolták az összes addigi leletét, kivéve a legfrissebbeket, ami azt mutatja egyértelműen, hogy első fok óta át sem nézték a nekik benyújtott újabb leleteket, orvosi véleményeket. Akkor vajon mi alapján döntöttek? Most szeretnénk III. fokon is megfellebbezni a dolgot, itt ugye már munkaügyi bíróság lesz, remélhetőleg független igazságügyi orvos szakértővel. Kérdésem az, hogy ha már voltál ilyen helyzetben, ehhez anyukámnak egy ügyvéded fogadnia? Vagy csak küldjük el a fellebbezést? NÁlad hogy volt? Mi a menete ennek? Előre is köszönöm a segítséget.

Dödölle1 # 2009.12.28. 21:18

A II. Fokú határozat rendelkező része (ez az a rész ami a címzés és édesanyád adatai, valamint az indokolás szó között van) tartalmazza azt, hogy milyen további jogorvoslati lehetőséggel élhettek, illetve hogy azt kinek, hogyan kell eljuttatni.

Főszabály szerint a II. fokú közigazgatási (jelen esetben ezen belül társadalombiztosítási) határozat bírósági felülvizsgálata a közléstől (kézhezvételtől) számított 30 napon belül kérhető.

A közigazgatási szerv határozata ellen fellebbezést, a bíróságnak viszont keresetlevelet kell írni.

Ennek megírásához és a képviseletetekhez ha a jogban nem vagytok járatosak érdemes egy tapasztalt ügyvéd segítségét kérni.

Ő tud részletes tájékoztatást adni az eljárás menetéről is.

Üdv. :)

vivi77 # 2009.12.29. 18:26

Köszönöm a segítséget! BUÉK!

Jolana # 2009.12.31. 14:32

Kedves fórumozó szakértők!
Nekem is az a gondom, hogy az orszi szakértői bizottsága első és másodfokon is elvette a rokkantsági nyugdíjamat, 47%-ra vett le, úgy, hogy nem vizsgált bizonyos leleteket, melyek már akkor is megvoltak, be is mutattam. Egyszerűen letagadják, hogy nem látták. Látta viszont a perben kirendelt igazságügyi szakértő, aki kiegészítő szakvéleményében, ismételten is 58%-os rokkantságomat állapította meg. (A szakvélemény kiegészítésre azért volt szükség, mert az orszi a letagadott leletek miatt azt állította, hogy a nagyobb %-os egészségkárosodás csak a másodfokú vizsgálat után keletkezett.)
Újabb tárgyalás lesz, talán reménykedhetem, hogy győz az igazság és a sok megaláztatás után visszakapom rokkantnyugdíjamat és nem leszek ellátatlan, mert dolgozni sajnos nem tudok.

Ami a problémám: nekem a perben ügyvédem, képviselőm nincs, a keresetet is magam írtam, eddig elég jól elboldogultam. A bíró az előző tárgyaláson (szerintem jóindulatúan), azt mondta, hogy pontosítsam a kereseti kérelmemet, amiben sérelmeztem a másodfokú határozat döntését.

Talán valaki tud segíteni, hogyan kellene pontosítanom, hogy adjon helyt keresetemnek és változtassa meg (egyáltalán megváltoztathatja-e?) a reg. nyb. ig. határozatát és a rokkantsági nyugdíjamnak a sérelmezett határozat meghozatala előttire visszamenőleg folyamatos fizettesse meg az elmaradt rokkantsági nyugdíjamat?
Azt sem tudom, kérhetek-e (pl. a kifizetés napjáig terjedően) késedelmi kamatot, s mi alapján?
Egyáltalán ezekről a munkaügyi bíróság fog rendelkezni, ha esetleg megnyerném a pert, vagy ismét végig kell járnom a kérelmezési procedúrát nyb-nál?
Azt hallottam a munkaügyi bíróság ítélete ellen nincs további jogorvoslati lehetőség, de itt a fórumban mégis azt olvasom, hogy van.

Szépen kérem, tudom, hogy sok a kérdés, de ha valaki tud rájuk válaszolni segítsen!

monalisa1 # 2009.12.31. 16:42

Én csak annyiban, hogy valószínűleg már elég terjedelmes lehet "a" paksaméra melyet haszonos lenne megmutatni egy jogásznak - véleményezés, tanácsadás végett.

Az un. "nép ügyvédje" ingyenes jogi segítségnyújtás a fővároson kívül a megyeszékhelyeken az Igazságügyi Hivatalban található meg - általában a bíróságon.

http://www.kih.gov.hu/…/nepugyvedje

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.12.31. 16:51

Jolana

Javaslom visszaolvasni "veci" nich nevezetű hozzászóló -és hozzáértő- válaszait ebben a topicban, mert a rokkantság kontra TB orvosszakértői bizottság előzőekben elég kivesézett téma már. És utalás is van a Munkaügyi Bírósághoz fordulás dolgában.

További jó egészséget!

monalisa1 # 2009.12.31. 16:56

Nem tudom miért nem jelenik meg a hívatkozott link, pedig jól gépeltem be...

Javaslom a Google keresőbe beírni a "népügyvédje" kifejezést, és az ott megjelenő első találat már ezt taglalja.

Veci # 2009.12.31. 17:51

A Munkaügyi Bírósági fellebbezéssel kapcsolatban nincs jártasságom, szerencsés lenne tényleg jogi szakember segítségét kérni. Beillesztem a linkeket, amit javasolok megnézni:

A JOGI SEGÍTSÉGNYÚJTÁSRÓL - BŐVÜLT A TÁMOGATÁSI RENDSZER
http://www.kih.gov.hu/…/nepugyvedje

Jogi segítségnyújtó szolgálat állandó kihelyezett ügyfélfogadás
http://www.kih.gov.hu/…yfelfog.html

Megyei (fővárosi) Igazságügyi Hivatalok
http://www.kih.gov.hu/submegyei

Kérelem nyomtatvány
Jogi segítségnyújtás engedélyezése iránti kérelem nyomtatvány:
Kérelem nyomtatvány letöltése

http://www.kih.gov.hu/…edje/kerelem


Üdvözlettel Veci

Jolana # 2010.01.02. 08:42

BÚÉK!
Hát, köszi, de arra azt hiszem már nincs időm, hogy ügyvédet vagy segítőt keressek.
Csak annyi értelmes és szerintem szakszerű hozzászólást láttam ebben a topicban, hogy gondoltam valaki közületek ebben is tudna segíteni. Egyébként nem vaskos az iratanyag, s akinek megmutattam és kicsit ért hozzá, azt mondta, szerinte ez már lényegében eldőlt, a bíróság meg fogja ítélni. Csak a kamatról, meg az esetleges pontosításról nem tud többet mondani.

ObudaFan # 2010.01.02. 09:09

Talán valaki tud segíteni, hogyan kellene pontosítanom, hogy adjon helyt keresetemnek és változtassa meg (egyáltalán megváltoztathatja-e?) a reg. nyb. ig. határozatát és a rokkantsági nyugdíjamnak a sérelmezett határozat meghozatala előttire visszamenőleg folyamatos fizettesse meg az elmaradt rokkantsági nyugdíjamat?

Hát ehhez az eddigi iratokat látni kellene.

Azt sem tudom, kérhetek-e (pl. a kifizetés napjáig terjedően) késedelmi kamatot, s mi alapján?

Igen.

Egyáltalán ezekről a munkaügyi bíróság fog rendelkezni, ha esetleg megnyerném a pert, vagy ismét végig kell járnom a kérelmezési procedúrát nyb-nál?

Rendelkezhet, de ha megalapozatlan volt a határozat, akkor hatályon kívül is helyezhet.

Azt hallottam a munkaügyi bíróság ítélete ellen nincs további jogorvoslati lehetőség, de itt a fórumban mégis azt olvasom, hogy van.

Fellebbezésnek valóban nincs. Felülvizsgálati kérelemnek van.

Jolana # 2010.01.02. 09:33

Lényegében arról van szó, hogy az orszi nem vette figyelembe az egyik beterjesztett leletet, a kirendelt igazságügyi szakértő pedig igen, s az alapján véleményezte úgy ismételten (kiegészítésre is), hogy dokumentáltan, folyamatában fennállt az orszi vizsg. idején is az általa megállapított egészségkárosodásom.

A kamatot meg nem tudom, hogy a polg. tv-könyv, vagy a társ. bizt. nyugdíjtv. vh. rendeletében írtak alapján kellene-e kérnem, vagy azt majd a bíró mondja meg és számítja ki?

juhlaci # 2010.01.02. 11:12

Kedves Jolana! Szerintem te is kérd az alapkamat kétszeresével a járandóságaidat, ahogy a nejemtől is kérte most decemberben vissza a novemberi és decemberi nyugdíjat! Mi december 21, -én adtuk be a keresetet a Munkaügyi Bíróságnak! sok orvosi papírt figyelmenkívül hagytak Kiskunhalason és Szegeden köztük van pl. Egy végleges 7 pontos I. fokú Súlyos Mozgáskorlátozott szakvélemény amit kórházi reumatológiai szakrendelésen adtak ki és külön egy leletben igazolják. Gondolták 8 általánossal nem fogja tovább az igazát keresni, pedig tévedtek. Aki tudja hol lesz az orvosszakértői vizsgálat a környéken írjon a fórumba vagy imail címre. És,hogy kb mennyi idő ez. Bajaiak vagyunk. Sziasztok! BUÉK!

juhlaci # 2010.01.02. 11:16

Bocsánat most látta, hogy nem engedélyeztem előbb az imailt!

Jolana # 2010.01.04. 17:34

Nem sok a 2x-es? Én úgy gondoltam, csak a polg. tv-könyv 301. § szerinti késedelmi kamatokkal kellene..
Szerintetek?

Terike # 2010.01.08. 15:58

Szeretnék én is segítséget kérni valakitől.
12 éve vagyok 67%-os rokkant nyugdíjas.2009 novemberében leminősítettek 4o%-ra attól függetlenül, hogy az állapotom nem javult, hanem rosszabbodott.
Megfellebbeztem a döntést, de a II.foku Bizottság is helyben hagyta az I. foku döntést, illetve az 41%-ot adott.
Nem tudom mi alapján döntik el ezt az egész leszázalékolást, de amint észrevettem teljesen mindeggy, hogy valaki vissz-e az állapot rosszabbodásról, folyamatos orvosi,kórházi kezelésekről zárójelentést, leleteket, teljesen felesleges mert nem foglalkoznak a döntésnél vele.
Nekem a II.foku Bizottságnál annyi volt az egész, miután behívtak, hogy egy orvos leültetett , meg sem vizsgált, és kérdezett tőlem az írnok pedig írt.
Ennyi volt az egész, és a kezembe adtak egy több oldalas nyomtatványt , hogy kint a folyosón töltsem ki aztán adjam vissza, utánna elmehetek haza. Nos ezek után lehet gondolni bármit! Jött a karácsony, nekem a jézuska az ismételt elutasításról szóló határozatot hozta.
Nem tudom most mi lesz, mert amióta az újabb és többféle betegség is társult az előzőekhez, még elesettebb lettem az iszonyú fájdalmakról nem is beszélve. már kezdek feladni minden reményt.Ez Magyarország, a szerencsétlen, rászoruló beteg emberek mencsvára.
A Nyugdíjbiztosítónál azt tanácsolták, hogy adjak be egy állapotrosszabbodási kérvényt, és újra behívnak majd. 3o napom van a döntésre, vagy a Munkaügyi Döntőbíróság utolsó esélynek.
Nagyon hálás lennék ha adna valaki tanácsot mit tegyek!
Köszönöm!

Terike # 2010.01.08. 16:00

Szeretnék én is segítséget kérni valakitől.
12 éve vagyok 67%-os rokkant nyugdíjas.2009 novemberében leminősítettek 4o%-ra attól függetlenül, hogy az állapotom nem javult, hanem rosszabbodott.
Megfellebbeztem a döntést, de a II.foku Bizottság is helyben hagyta az I. foku döntést, illetve az 41%-ot adott.
Nem tudom mi alapján döntik el ezt az egész leszázalékolást, de amint észrevettem teljesen mindeggy, hogy valaki vissz-e az állapot rosszabbodásról, folyamatos orvosi,kórházi kezelésekről zárójelentést, leleteket, teljesen felesleges mert nem foglalkoznak a döntésnél vele.
Nekem a II.foku Bizottságnál annyi volt az egész, miután behívtak, hogy egy orvos leültetett , meg sem vizsgált, és kérdezett tőlem az írnok pedig írt.
Ennyi volt az egész, és a kezembe adtak egy több oldalas nyomtatványt , hogy kint a folyosón töltsem ki aztán adjam vissza, utánna elmehetek haza. Nos ezek után lehet gondolni bármit! Jött a karácsony, nekem a jézuska az ismételt elutasításról szóló határozatot hozta.
Nem tudom most mi lesz, mert amióta az újabb és többféle betegség is társult az előzőekhez, még elesettebb lettem az iszonyú fájdalmakról nem is beszélve. már kezdek feladni minden reményt.Ez Magyarország, a szerencsétlen, rászoruló beteg emberek mencsvára.
A Nyugdíjbiztosítónál azt tanácsolták, hogy adjak be egy állapotrosszabbodási kérvényt, és újra behívnak majd. 3o napom van a döntésre, vagy a Munkaügyi Döntőbíróság utolsó esélynek.
Nagyon hálás lennék ha adna valaki tanácsot mit tegyek!
Köszönöm!

Terike # 2010.01.08. 16:00

Szeretnék én is segítséget kérni valakitől.
12 éve vagyok 67%-os rokkant nyugdíjas.2009 novemberében leminősítettek 4o%-ra attól függetlenül, hogy az állapotom nem javult, hanem rosszabbodott.
Megfellebbeztem a döntést, de a II.foku Bizottság is helyben hagyta az I. foku döntést, illetve az 41%-ot adott.
Nem tudom mi alapján döntik el ezt az egész leszázalékolást, de amint észrevettem teljesen mindeggy, hogy valaki vissz-e az állapot rosszabbodásról, folyamatos orvosi,kórházi kezelésekről zárójelentést, leleteket, teljesen felesleges mert nem foglalkoznak a döntésnél vele.
Nekem a II.foku Bizottságnál annyi volt az egész, miután behívtak, hogy egy orvos leültetett , meg sem vizsgált, és kérdezett tőlem az írnok pedig írt.
Ennyi volt az egész, és a kezembe adtak egy több oldalas nyomtatványt , hogy kint a folyosón töltsem ki aztán adjam vissza, utánna elmehetek haza. Nos ezek után lehet gondolni bármit! Jött a karácsony, nekem a jézuska az ismételt elutasításról szóló határozatot hozta.
Nem tudom most mi lesz, mert amióta az újabb és többféle betegség is társult az előzőekhez, még elesettebb lettem az iszonyú fájdalmakról nem is beszélve. már kezdek feladni minden reményt.Ez Magyarország, a szerencsétlen, rászoruló beteg emberek mencsvára.
A Nyugdíjbiztosítónál azt tanácsolták, hogy adjak be egy állapotrosszabbodási kérvényt, és újra behívnak majd. 3o napom van a döntésre, vagy a Munkaügyi Döntőbíróság utolsó esélynek.
Nagyon hálás lennék ha adna valaki tanácsot mit tegyek!
Köszönöm!

Veci # 2010.01.08. 17:14

Úgy tudom, hogy állapotrosszabodás miatt 6 hónap múlva adhatsz be újabb kérelmet. Sajnos nem tudjuk a döntést helyetted meghozni. Még esetleg meg lehetne próbálni a Munkaügyi Bírósághoz beadni a fellebbezést. Lehet, hogy nincs veszíteni valód. Jobb lenne, ha olyan is válaszolna, aki hasonló helyzetet végigjárta.


Üdvözlettel Veci

Gaius Noster # 2010.01.08. 18:01

"A Nyugdíjbizto­sítónál azt tanácsolták, hogy adjak be egy állapotrosszab­bodási kérvényt, és újra behívnak majd. 3o napom van a döntésre, vagy a Munkaügyi Döntőbíróság utolsó esélynek."

Véleményem szerint ez nem jó tanács, vesse el, hallgasson az előttem hozzászólt Vecire, s a II. fokú tb. határozat ellen, annak kézbesítését követő 30 napon belül forduljon keresettel a tb. határozat bírósági felülvizsgálata iránt az első fokon eljárt tb. szerv székhelye szerint illetékes munkaügyi bírósághoz. A keresetet illetékmentesen, három pld-ban kell benyújtania az előbb említett (első fokon eljárt) tb. szervhez.

Nagyon lényeges a 30 napos keresetindítási határidő és - szerintem - az, hogy a bírósági út igénybevételéhez sürgősen keressen egy ügyvédet! Ha megfelel a jövedelmi viszonyok alapján szabott feltételeknek, párfogó ügyvédet vehet ingyenesen igénybe a perhez. Ennek engedélyezéséről az Igazságügyi Hivatal lakóhelye szerint illetékes Jogi Segítői Szolgálata dönt, ezért sürgősen forduljon hozzájuk. Ezen a Weboldalon tudja megkeresni a címüket, elérhetőségüket, stb.:

http://www.kih.gov.hu/…/nepugyvedje

Szóval: Csak bátran, hajrá!

gaius